Tujina

Meteorit prestrašil Indonezijce

Džakarta, 19. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Močno detonacijo, ki je davi prestrašila prebivalce Džakarte, je povzročil meteorit in ne teroristi, kot so sprva domnevali.

Eksplozijo je povzročil meteorit - simbolna slika (foto: Reuters)
Eksplozijo je povzročil meteorit - simbolna slika (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Zahodni del indonezijskega glavnega mesta Džakarta in dve bližnji naselji Tanggerang in Serang je zjutraj zbudilo več glasnih eksplozij. Tamkajšnje oblasti so sprva mislile, da gre za nov bombni napad teroristov, sedaj pa je urad vladne meteorološke agencije BMG na zahodu otoka Jave ugotovil, da je detonacijo povzročil meteorit. Povedali so še, da o morebitnih poškodovanih ali gmotni škodi zaenkrat ni poročil, saj še ni znano, kje natančno je meteorit pristal.

Zasebna televizija Metro je sicer že pred tem poročala, da je eksplozijo verjetno sprožil meteorit, saj naj bi po navedbah nekega očividca, prebivalca kraja Puncak kakih 60 kilometrov zahodno od Džakarte, z neba na zahodu Jave padel neznani predmet.

Napad na otok Bali je zahteval čez 200 žrtev (foto: Reuters)
Napad na otok Bali je zahteval čez 200 žrtev (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Indonezijce so sicer v zadnjih dneh ponovno razburila poročila o povečani nevarnosti terorističnih napadov islamskih skrajnežev v njihovi državi. Nekatere države - med drugim tudi ZDA, Avstralija, Nova Zelandija in Velika Britanija - so svoje državljane opozorile, naj bodo v predbožičnem času še posebej previdni in se ne zadržujejo v določenih hotelih v večjih indonezijskih mestih. Nazadnje je bilo v bombnem napadu na avstralsko veleposlaništvo v Džakarti v začetku septembra ubitih najmanj enajst ljudi. Najhujši napad pa se je zgodil na Baliju pred dvema letoma, ko so uporniki napadli nočni bar in ubili 200 ljudi.

V petek je policija na avtobusu našla devet bomb. Priprli so petnajst ljudi, med njimi tudi voznika avtobusa. Indonezijske oblasti so zato v prazničnem času najele še dodatne varnostne sile, ki varujejo cerkve in zabaviščne prostore po državi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3