Tujina

Mesta, kjer lahko ženske pokažejo svoje znanje

Rijad, 14. 08. 2012 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti v Savdski Arabiji načrtujejo gradnjo mesta, kjer bodo delale le ženske. Tako ne bodo kršile šeriatskega prava, pri tem pa bodo lahko aktivno sodelovale pri gradnji države. Vse več Savdijk želi graditi poklicno kariero.

V Savdski Arabiji načrtujejo gradnjo mesta, v katerem bodo delale le ženske, poročajo tuji mediji. Tako bodo oblasti omogočile spoštovanje šeriatskega prava, ob tem pa bodo upoštevale tudi želje žensk, da gradijo poklicno kariero. Ženske tako ne bodo v nasprotju z zahtevami in pravili šeriatskega prava.

Gradbeni načrti so že sprejeti, gradnja pa naj bi se začela naslednje leto. Mesto naj bi gradili na vzhodu države, ustvarili pa bi okoli 5000 novih delovnih mest, in sicer v tekstilni industriji, farmaciji, prehrambni industriji in podobno. Celotno paleto delovnih mest, od vodilnih do najnižjih, pa bodo zasedale ženske.

Ženske v Rijadu
Ženske v Rijadu FOTO: Reuters

V Savdski Arabiji sprejeto šeriatsko pravo ženskam ne prepoveduje zaposlitve, a kljub temu je med zaposlenimi le 15 odstotkov žensk. Ker so oblasti ugotovile, da bi ženske rade delale, če bi za to le imele pogoje, so se odločile za drzen projekt, kot je gradnja posebnih mest. A oblasti se bodo morale spopasti tudi s težavo, in sicer kako se bo izredno patriarhalno usmerjena družba, ki žensko vidi le v vlogi soproge in matere, odzvala na odločitev žensk, ki bodo želele živeti in delati v omenjenem mestu.

Mnenje države je znano. Državne oblasti želijo, da imajo ženske bolj aktivno vlogo v družbi, prav tako želijo, da je v gradnjo države vključen ženski čut. Posebno pozornost želijo nameniti mlajšim ženskam, ki so za razliko od starejših žensk, ki so obremenjene s tradicijo, bolj odprte in željne sprememb.

Pri ustvarjanju delovnih mest in obveznosti bodo seveda upoštevali ženske želje in specifike. V državi sicer že obstajajo tovarne, ki so v lasti žensk, prav tako podjetja, ki imajo ženske oddelke.

Država pa načrtuje še več tovrstnih mest, kjer bodo ženske pokazale svoje potenciale in znanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bb
14. 08. 2012 13.42
+3
tukaj lahko kot v guantanamu vidite VIŠEK DEMOKRACIJE. ZAKAJ MEDNARODNE SKUPNOSTI NE MOTI REŽIM V SAUDSKI ARABIJI:) KER SO HLAPCI ZDA:)
janez6bb
14. 08. 2012 13.22
-1
KDAJ PRIDE NA VRSTO TA NAJHUJŠA OBLIKA DIKTATORSTVA:) aja oni ne bodo, imajo promaeriško nastavljene lutke že dolgo na oblasti. KNJIGA SAUDOV BUSHEV DVOR govori o teh povezavah, ki segajo desetletja v preteklost:)
JezekTekaTeka41
14. 08. 2012 13.11
+6
A jim bodo eno veliko letno kuhinjo zgradili ...
vzhod
14. 08. 2012 12.57
-6
Pravilno, normalno ti gre zenska v sluzbo ne pa da je tam okoli sto slinavcev ki se slini na njo
DonMiltonFriedman
14. 08. 2012 13.05
+6
Dobrodošel v kameni dobi. Kremenčkovi pa to.