Tujina

Mesića na noge spravil poklon žrtvam v Pliberku

Pliberk/Zagreb, 12. 05. 2012 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Pliberku so se v spomin na povojne poboje ustašev zbrali številni Hrvati, ni pa bilo državnega vrha. Sama prireditev in izrečene besede pa so močno razburile nekdanjega hrvaškega predsednika Mesića.

Shod v Pliberku
Shod v Pliberku FOTO: dnevnik.hr

Danes so se Hrvati v Pliberku poklonili žrtvam povojnih pobojev iz leta 1945. Zbralo se jih je približno osem tisoč, prvič pa se te prireditve ni udeležil noben predstavnik države, prav tako pa prvič ni bil pokrovitelj tega dogodka hrvaški parlament. Tako sta pokroviteljstvo letos prevzeli Osiješko-Baranjska županija in Zahodno-hercegovška županija iz BiH.

Prišli pa so predstavniki stranke HDSSB na čelu s predsednikom Vladimirjem Šišljagićem, sicer županom Osijeka. Zanj je bilo rezervirano mesto, ki je bilo v preteklih letih rezervirano za predstavnike države.

Prišli so tudi predstavniki največje opozicijske stranke HDZ, a njene predsednice Jadranke Kosor ni bilo. V imenu stranke HSLS je prišel Darinko Kosor, stranko HSP pa sta med drugim zastopala Ante Starčević in Danijel Srb. Sveto mašo je daroval šibeniški škof Ante Ivas, nato pa so pri tamkajšnjem spomeniku polagali vence.

Ivas je med mašo dejal, da se hrvaški narod dobro zaveda, kaj se je zgodilo pred 67 leti in dodal, da je Pliberško polje svojevrsten simbol križevega pota hrvaškega naroda. Poudaril je tudi, da si ne želi, da bi Pliberk postalo mesto sovraštva proti komerkoli. Posebej je omenil tudi žrtve iz Jasenovca in dodal, da ne smejo v pozabo tudi pliberške žrtve.

Leta 1945 so se ob koncu druge svetovne vojne vojska in civilisti skušali predati zaveznikom. Pred Pliberkom jih je ustavila britanska vojska in jih izročila partizanom. Ti so del ujetnikov tam pobili, ostale pa so prisilili, da so v naslednjih mesecih hodili po vsej nekdanji Jugoslaviji. Natančno število žrtev je še vedno neznanka, mnogi pa govorijo, da naj bi jih bilo več deset tisoč.

Na Pliberškem polju se niso zbrali izbrani, temveč izobčeni

Se je pa danes na omenjeno prireditev zelo ostro odzval nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić. "Manifestacija na Pliberškem polju je neposredni udarec za zgodovino, je žalitev za zdrav razum, hkrati pa tudi odprt in skrajno grob izziv hrvaški legalni oblasti, ki bo, vsaj upam, znala odgovoriti na primeren način," je zapisal v izjavi za javnost.

Stijepan Mesić
Stijepan Mesić FOTO: Reuters

Dodal je, da so bili govori polni sovraštva, kot se jih spominjamo iz začetka preteklega stoletja. "Shod na Pliberškem polju je bil v resnici čaščenje t.i. Neodvisne države Hrvaške (NDH) in njeno rehabilitiranje kot izražanja dolgoletnih teženj hrvaškega naroda ... Besede, kot so ustaštvo, fašizem in nacizem, so bile očitno prepovedane, vendar pa so imeli vsi govorci, vključno s predstavnikoma katoliške cerkve in islamske verske skupnosti, polna usta komunizma in komunistične nevarnosti," je jezno zapisal.

Po Mesićevih besedah so zmago leta 1945 označevali za tako imenovano, legalno obsojene za dokazane vojne zločine v času osamosvojitvene vojne pa so razglašali za nedolžno obsojene heroje, s čimer so neposredno negirali legitimnost in legalnost hrvaških sodišč in tudi haaškega sodišča. "Kot nekdanji predsednik Republike Hrvaške in častni predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov menim, da je moja dolžnost, da opozorim na to, hkrati pa se zavedam dejstva, da so sporočila iz Pliberka neposredni udarec hrvaški ustavi in z ustavo vzpostavljenemu gibanju ter da resno pod vprašanje postavijo pripadnost Hrvaške krogu civiliziranih, demokratičnih držav, ki slonijo na temeljih antifašizma kot politične ali univerzalne ljudske opredelitve," je dodal.

Prepričan je, da se v Pliberku niso zbrali izbrani, kot je dejal eden izmed govorcev, temveč izobčeni, vključno s predstavniki lokalnih oblasti in nekaterih političnih strank, ki imajo svoje predstavnike v saborju. "Vsi tisti, ki so sami sebe izobčili od dejstev, od stvarnosti, v kateri živimo, hkrati pa tudi od evropske prihodnosti, ki za Hrvaško nima alternative," je zaključil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekni
13. 05. 2012 23.30
"stranko HSP pa sta med drugim zastopala Ante Starčević in Danijel Srb" Teško da jo je zastopal Ante Starčević ker je že mrtev več kot 100 let. Gre se za dve stranki, ena je "HSP" ki jo je zastopal Danijel Srb , druga je "HSP dr. Ante Starčević" ki jo je zastopala Ruža Tomašić.
.kiss_my_ass
13. 05. 2012 16.04
+19
Ustaši so SAMO v Jasenovcu pobili preko 700.000 ljudi....z blagoslovom RKC... Tudi če brišeš admin, je to RESNICA!!! *
korintos1
13. 05. 2012 17.46
+5
zato so jih pa angleži z velikim veseljem vrnili pokoro delat pred domačim narodom.
WikiX
13. 05. 2012 15.39
+5
Pri Hrvatih človek težko razume, kdaj koga hvalijo ali grajajo, ker se trudijo v isti sapi povedati oboje. Ljudje še vedno povezujejo ustaštvo z nastankom prve hrvaške neodvisne države in rojstvom čistega hrvaškega naroda, kar je bil cilj skoraj 100 let trajajoče propagande in evgenične politike, ki jo je Tuđmanova politika razvila do danes. Preprosto nemorejo razumeti, da je bilo čisto vse na ustaškem gibanju navadna laž, čisto nič ni bilo res, v kar so goreče verjeli in se borili. Ni šlo za revolucionarno gibanje, kjer bi prevladala določena miselnost temveč masovni fanatizem, brez primere v svetu, proporcionalno gledano, so bili hrvati zagotovo največji fašisti vseh časov. Evropski nacional socialisti so jih pa podpirali, na ta način so se znebili tako Kraljevine Jugoslavije, kot tudi SFRJ ter pomaknili mejo katolištva na balkan. Ampak zakaj so Hrvatje verjeli, to je bistveno vprašanje. Le v nekaj letih, so uničili religijo, ustvarili kastne razrede in prečistili jedro naroda, ustvarili so čisto hrvaško raso, katerih družinske korenine posameznih državljanov je bilo mogoče preverjati vsaj za 100 let nazaj, za vsakega posameznega hrvata posebej. Ta občutek kolektivne pripadnosti, na podlagi nekih višjih naravnih zakonov in s pomočjo takrat največjih sil na svetu, je združilo hrvaški narod, na svetem poslanstvu za neke višje cilje, ki nimajo veze z realnim življenjem in zunanjim svetom, tega mita jim še dolgo nihče ne bo izbil iz glave, kot niso bili uspešni niti v Pliberku, Teharjih, Barbari ali drugih masovnih grobiščih. Povrh tega, je za ustaše Vatikan zastavil svojo besedo, ta pa je večna, kot vera v malikovanje njihovega lažnega idola. Očitno so se tudi hrvaški komunisti precej razlikovali od ostalih, enakobi lahkotrdili za naše, ki so prvi izstopili iz Zveze komunistov skupne države ter tako postali nekaj drugega, kar lahko še danes gledamo in proučujemo oziroma trpimo zaradi njihovega slepega fanatizma. Razlika je le v tem, da gre pri komunizmu za pravo revolucijo, kjer se različne klase državljanov spopadajo med sabo, za oblast in privilegije kapitala, medtem koje bilo ustaštvo navadna pravljica, nočna mora prizadetih, nikoli odraslih bolnih otrok nacionalistično socialistične revolucije. Ko govorimo o modernem fašizmu na Hrvaškem, govorimo o Ustaših, njihovi državi, simbolih in ideologiji, mogoče bi bilo treba to začeti bolj odpirati svetu ter povezovati z modernim političnim ozadjem.
Ukvalz
13. 05. 2012 14.42
+3
Za dom spremni! aja čak...
korintos1
13. 05. 2012 16.36
+10
Hilarij71
13. 05. 2012 14.00
+3
Moderator - do kdaj imaš šiht? hehehehe....
Hilarij71
13. 05. 2012 14.50
+0
povanpireni
13. 05. 2012 12.55
-8
kiss da se slučajno ne najde kašen ta beli da ti s krampom razbije glavo...
.kiss_my_ass
13. 05. 2012 13.44
+3
Logika, logistika, policistika ti tukaj nič ne pomaga....
.kiss_my_ass
13. 05. 2012 14.19
+6
Martin, pod katero zastavo se pa to leto boriš?
.kiss_my_ass
13. 05. 2012 10.54
+18
Kolikor vem se še danes hrvaška država - njeno vodstvo - ni opravičilo za pokol cele vasi Planina. Tam so ustaši poklali celo vas.
Hilarij71
13. 05. 2012 12.46
+1
Moderator, kdo bo prej odnehal, kaj misliš? In zakaj sploh brišeš?
irhaela
13. 05. 2012 13.34
+4
Hilarj71, tudi meni briše, čeprav je bil moj komentar na podlagi zgodovinskih dejstev...
Hilarij71
13. 05. 2012 13.53
+2
Saj je moj komentar tudi. lahko dam tudi linke.
Hilarij71
13. 05. 2012 13.58
+4
Članek o miniranih spomenikih je objavila Mladina, dejstva o hrvaških ulicah imenovanih po obsojenih vojnih zločincih se lahko najdejo na googlu. Tradicionalna vsakoletna maša za Ante Pavelića pa ravno tako.
jastreb13
13. 05. 2012 14.00
+12
Kar so sejali so potem v Plibergu in na poti nazaj želi....
jastreb13
13. 05. 2012 14.13
+2
Kje je bil takrat naš vrli Stanovnik, ko so podivjane ustaške horde nemoteno čez slovensko ozemlje bežale v Avstrijo in se spotoma še izživljale nad nemočnim slovenskim civilnim prebivalstvom????
jastreb13
13. 05. 2012 14.15
-1
le v katerem grmu se je boril za slovenski narod in ga ščitil???
Hilarij71
13. 05. 2012 15.37
+8
Jah, veš kako je: hrvaška država danes uradno ni naslednica NDH, ampak je naslednica SRH iz YU. V ustavi imajo celo napisano da: "...je ova država nastala na tekovinama NOB i antifašističke borbe...", kar jih pa seveda sploh ne moti, da imajo vsako leto v katedrali v Zagrebu in pa drugih mestih "tradicionalnu misu za pokoj duši našeg voljenog poglavnika Ante Dr. Pavelića" in da so po vseh mestih po celi Hrvaški posejane ulice imenovane po obsojenem vojnem zločincu, ministru in piscu rasnih zakonov v NDH - Milu Budaku. Da sploh ne omenjam, da so samo od leta 1992 pa do 2000 na Hrvaškem MINIRALI! in popolnoma uničili čez 3000 spomenikov NOB in umorjenim talcem in taboriščnikom. Za kar seveda ni odgovarjala niti ena oseba. In še mnogo, mnogo drugih stvari je tu, stvari, ki so tako "tradicionalno" - Hrvaške. . Poizkusite samo v Nemčiji prirediti mašo za: "našega ljubljenega führerja Hitlerja in pa njegovega zvestega pomočnika Göbelsa" - pa boste videli kaj se bo zgodilo. 10 let zapora fašete avtomatično. Samo, na Hrvaškem so pa take stvari normalne in pa "tradicionalne". To je njim povsem normalno
korintos1
13. 05. 2012 16.37
+4
dajno
13. 05. 2012 17.07
+3
Jastreb, ni bilo takrat SLo vojske pač YU! Le ta jih je ganjala kolikor se je dalo,skupaj z Nemci, ki so se umikali, da bi se predali zaveznikom in ne partizanom! Še po uradnem zaključku 2 sv. vojne so se v SLO bile velike bitke ravno, če se ne motim z 4 nemško armado, ki se je umikala na sever z njo pa vsi izdajalci!
hoho123
13. 05. 2012 10.01
+47
Najbolj pokvarjena in nagnusna organizacija v vsej človeški zgodovini je RKC, ki jo bi bilo potrebno izbrisati iz zgodovine, ker to, kar počne ta organizacija, je za jokat. Vsi dobro vemo, kdo je na oblast postavil Hitlerja, Mussolina in ostale diktatorje. Vatikan je v bistvu skriti Rimski imperij, oziroma skriti Babilon, vero pa uporabljajo za kamuflažo, da čl-ovce ne bi ugotovile, da je vse skupaj le en velik BLABLA. Ne zagovarjam komunizma, da ne bo kdo mislil. Človeštvo potrebujejo razsvetljenje, nov sistem ,ki ne bo temeljil na izkoriščanju in samouničevanju... ampak dokler bomo imeli ljudi, ki se bodo vračali nazaj k ideologiji, katera je stara 2000 let, potem bomo imeli sistem, ki temelji na samouničevanju.
irhaela
13. 05. 2012 09.31
+28
NDH je imela med vojno enak sistem kot nacistična Nemčija. Iztrebljala je Žide, Srbe in Rome! Muslimane pa označila za posebno etnično raso, ki jo je treba ohraniti. Zato ni čudno, da se je g. Mesić odzval na dogodek v Pliberku. RKC je tista svetovna ustanova, ki nam kar naprej laže in se stalno spreneveda. Namesto, da bi bila nam vzgled v svoji skromnosti, preprostosti in dobroti, nas podpihuje in vsiljuje sovraštvo do drugače mislečih. Tako je pri nas v Sloveniji in na Hrvaškem. Za svoje vernike bo vedno opravičevala za njihove zločine, ker so bili pač njihovi verniki. Za pogane in ateiste pa ni nobenega opravičila za njihova dejanja.
Hilarij71
13. 05. 2012 09.21
+25
Tudi pri nam še vedno stoji spominska plošča, ki jo je RKC na Kredarici postavila obsojenemu vojnemu zločincu, podporniku in kolaboratorju ustashke zločinske kleronacistične "države" NDH v WWII. - Alojziju Stepincu. I nikome ništaaaaa...
korintos1
13. 05. 2012 09.45
+13
donat323
13. 05. 2012 10.51
+15
.kiss_my_ass
13. 05. 2012 10.52
+14
...a se ne more najdit junak, ki jo bo s cepinom razbil?????
Silvo Pe?nik
13. 05. 2012 08.27
-5
nehajte že vsi o tem vsi so isti
pika poka ježek
13. 05. 2012 14.35
-1
Za ohranitev privelegijev se gre. Totalitarističnih privilegijev. V sodobni Evropi je protifašizem enak protikomunizmu. Kdor je protifašist, je tudi protikomunist, in obratno.
9794106
13. 05. 2012 08.05
-17
Če mački stopiš na rep zacvili - zakaj je tako težko priznati napako in se opravičiti prizadetemu????
irhaela
13. 05. 2012 08.26
+20
Kje bi bili mi sedaj, če ne bi bilo partizanov? Bi bila Slovenija samostojna država brez Primorske? Bi imeli Hrvatje Istro in Dalmacijo! Bi bili sedaj v kraljevini Jugoslaviji s takratno državno mejo?
cable
13. 05. 2012 09.37
-3
Bili bi v nemčiji in govorili nemško, a je prov?
korintos1
13. 05. 2012 09.40
+14
zakaj bi se pa opravičevali, ker so nekaj ustašev fentali? A oni so se pa lahko šli NDH?
korintos1
13. 05. 2012 09.41
-4
Peter Kralj 1
13. 05. 2012 13.56
+5
ENO JE DEJSTVO: SLOVENIJA DO LETA 1918 NIKOLI NI BILA DEL BALKANA!
jastreb13
13. 05. 2012 14.04
+1
Če čebula nebi imela če, bi bila samo bula.......
TheAirborn
13. 05. 2012 17.48
+1
Narko od vsega začetka pa slovenci govorijo slovanski jezik mar ne ??
nevica
13. 05. 2012 07.50
+25
Saj pri nas ni nič boljše. Tisti, z globoko željo po izkoriščanju so združeni s cerkvijo od vekomaj, in ta bo poskrbela za povzdigovanje v dobra dejanja za vse zločine, kar jih je bilo opravljenih v imenu neenake vrednosti ljudi. S pocukranimi besedami je od vedno skrbela za razkol Slovencev in to počne še danes, a ne vedno direktno, zato nekateri nikakor ne pogruntajo kam pes taco moli in če vendarle malce podvomijo v dobronamernost verske službe, ki zelo malo reči naredi zastonj, se zgovarjajo za tradicijo in običaje. No, izdajstva in sodelovanja z okupatorjem je težko opravičiti z običaji, zlahka pa s cilji, ki vodijo k čim večjemu razslojevanju ljudi. Zato danes tako z veseljem udrihajo po poskusu naših ljudi, da bi imeli pravičnejši sistem. In skrajno kruto je reči, da žal le ti niso opravili s sovražnikom. Namreč tako kot je krivda lahko relativna, je tudi nedolžnost taka. Odvisno od ciljev. Menim, da je sramotno povzdigovati ljudi, ki so se v imenu kapitala (in cerkve) obračali proti svojim ljudem, samo zato, ker so bili nekateri revnejši in bi taki morali ostati in so oni hoteli biti bogatejši, tako kot prej. Malokdo iz današnjih napumpanih generacij, ki pojma nimajo o dejanski zgodovini, (ne političnih dogodkih), socialnih razmerah, razume zakaj se je kaj zgodilo, a nič se ne zgodi brez razloga in iz čistega veselja. Tudi poboji ne. Ampak to je skrajno orodje enih in drugih, več moči ima kateri, bolj ga uporablja, samo razmere je treba narediti kritične. In seveda je vedno v interesu "nekaterih" razbijanje enotnosti naroda, tako je namreč šibkejši in lažje upravljiv. To je pri nas stalen proces, ker ljudem ni možno dopovedati, kakšen je skupni interes. Zato smo kot samostojna država zapravili vse prednosti. Enako pri nas, enako na Hrvaškem in menda nikjer na svetu ni česa podbnega. Tam je ljudem vsaj jasno, kaj je dobro in kaj slabo.
donat323
13. 05. 2012 10.57
+5
na hrvaškem sej gospodarski pa vojni kriminal ne zastara, pr nas imamo pa tako zakonodajo, da po 5 letih vse zastara.
hubertfast
13. 05. 2012 07.02
+17
Ja, to so tudi eni, ki ne vejo kaj bi in sedaj imajo za izgovor borbo proti komuizmu.