Tujina

Mesić: Spor bi lahko zamrznili

Ljubljana, 31. 01. 2009 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Državi bi se za to obdobje dogovorili za začasen režim, kot smo se mi dogovorili s Črno goro pri Prevlaki. Takšna zamrznitev bi bila gotovo boljša od sedanjega statusa quo, ki obema državama dela škodo," meni hrvaški predsednik Mesić.

Hrvaška in Slovenija bi morali sprejeti ponujeno pomoč Evropske komisije z mediacijsko skupino pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika in Nobelovega nagrajenca Martija Ahtisaarija, vendar pa ti ljudje ne morejo rešiti bistva slovensko-hrvaškega spora, je v pogovoru za današnji Večer dejal hrvaški predsednik Stjepan Mesić.

"Predlog Evropske komisije na Hrvaškem pozdravljamo. Menimo, da so ljudje, katerih imena se omenjajo za mediacijsko skupino, izkušeni v reševanju podobnih primerov, saj so pri njih že prej sodelovali. Vendar pa ti ljudje bistva zadeve ne morejo rešiti. Predlagajo lahko samo način rešitve," je v pogovoru za Večer dejal Mesić.

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić
Hrvaški predsednik Stjepan Mesić FOTO: Reuters

Od Ahtisaarijeve komisije pričakuje, da se bo posvetovala z obema stranema, pregledala njune dokaze in ponudila pot rešitve. "Ne želimo pa, da bi že arbitrirala. Naj raje pove, kdo bi to najbolje rešil, ali je to Meddržavno sodišče v Haagu ali Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu. Morda pa bi lahko bila na voljo še kakšna druga mednarodna sodna instanca," meni hrvaški predsednik, ki dodaja, da bi Hrvaška vsekakor sprejela katero koli odločitev takšnega mednarodnega sodišča, ne glede na njeno vsebino.

Mesić sicer poudarja, da je mediacija le ena od možnih rešitev, druga možnost pa je, da se spor preprosto zamrzne za nekaj let. "Državi bi se za to obdobje dogovorili za začasen režim, kot smo se mi dogovorili s Črno goro pri Prevlaki. Takšna zamrznitev bi bila gotovo boljša od sedanjega statusa quo, ki obema državama dela škodo," pravi Mesić.

Glede svojega predloga za tristransko spravno srečanje med Slovenijo, Hrvaško in Italijo se Mesić strinja s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, da se Hrvaška in Slovenija nimata o ničemer spravljati, saj se nista nikoli sprli. "Moj predlog je bil o reči, ki zadeva Slovenijo, Hrvaško, pa tudi Bosno in Hercegovino, Črno goro in seveda Italijo. Italijanska fašistična armada je ubijala v vseh teh državah, požigala vasi, rušila mesta, streljala talce," je pojasnil hrvaški predsednik. "Našim sedanjim prijateljem Italijanom želim reči, zakaj se zmeraj spominjajo le fojb, v katere so zmetali ljudi, ki jim pred tem niso sodili. Nič pa ne omenjajo prejšnjih štirih let vojne, v kateri ni bil vsak, ki se je vojskoval, tudi nedolžen," nadaljuje Mesić. Žrtve fojb so žrtve, ki jim ni bilo sojeno, toda to po njegovem mnenju še ne pomeni, da je vsak, ki je končal v fojbi, nedolžen. "Kaj pa reči za ustreljene talce? Vsi talci so bili nedolžni. Če so požgali vas, če so rušili mesta, so to počeli nedolžnim ljudem. Moramo vedeti, kaj je bilo prej in kaj je bila posledica," je poudaril.

Mesić se je obregnil tudi ob hrvaške škofe, ki se gredo po njegovih besedah vsakič poklonit žrtvam iz Pliberka, doslej pa se ni še nobeden ogradil od njihovih hudih zločinov. "V Jasenovcu je bilo pobitih 80 tisoč ljudi, Judov, Srbov, Romov, hrvaških antifašistov, ki niso doživeli nobenega sojenja. Pa tja ni bilo še nobenega hrvaškega škofa," je še dejal hrvaški predsednik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
17. 02. 2009 00.08
Naj se strasti umirijo! Genijalen predlog. Če se niso ti medsebojni odnosi znali rešiti v 18 letih predlagam, da se zamrznejo za 99 let. Meni je teh politikantskih nasmejanih obrazov dovolj. Konflikti v Piranskem zalivu so bili do leta 2004, kasneje nič-tema. Čudno, Janša je prišel na oblast.Ali je referendum za vstop Hrvaške v Nato upravičen ali ne, je stvar posamezne presoje. Da mi pa predsednik vlade javno reče naj se opredelim proti referendumu. to pa je nevzdržno. Spominja me na neko "banana državo" ki poleg tega še banan nima, razen palm v Kopru in Portorožu. Z to izjavo je predsednik vlade nakazal na to, kar bom rekel, to bo narod naredil? Cesarski način. Naj se g. Pahor loti vlade in ministrstva kakor mu je od državljanov podeljen mandat, z opozicijo pa naj "konstruktivno" sodeluje. Ampak predsednik vlade je on. Upam, da bo na letošnjih počitnicah še vedno predsednik vlade. G. Zihrlu se pridružujem v njegovi izjavi in stališčem.
matej962
01. 02. 2009 22.24
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj napredujemo. Grki so nam vzorniki za sosedske odnose. Fritzl za odnose oče hčerka. Obetavna prihodnost ni kaj.
gepison12
01. 02. 2009 20.08
blablabla...pijem laško ščijem union na hr..ško
Buena Vita
01. 02. 2009 16.45
MILENI slovenci imamo svoj jezik in svojo kulturo priznano 1400 in več let vi hrčki pa imate bolgarski jezik,ki ste dodalo mlatilopate ,mlatimotike,mlatizračnike sami ste mllati-riti
Buena Vita
01. 02. 2009 16.42
ENAKO JST ZAMRZNIMO VSE,TUD MEJE
Adolph
01. 02. 2009 16.08
Mesic, mudrijas,takve predloge se moze predlagati u djecjem vrticu. . . .. Mozemo zamrznuti i pristup Hrvatske u Nato i EU. . . . .
mileni
01. 02. 2009 15.42
slovenci narod hlapcov brez identiteta in zgodovine
Klingonec
01. 02. 2009 15.33
On bi da "zamrzne"!? Kolk je pameten, naj mu Slovenija da zeleno za vstop v EU pa se bo on potrudil da nam vzame še mal ozemlja!? Takšni so Hrvati, potuhnjeni in pokvarjeni!
dr.psiho
01. 02. 2009 15.21
Pantorkrator...imaš prav...samo če to ni njihovo delo ..SKREGEJ IN VLADJ...
dr.psiho
01. 02. 2009 14.59
in-bolku se bi splačalo malo v računalnik pogledat..samo on hitro zgine z neta...
dr.psiho
01. 02. 2009 14.58
ja kdo j bil ta hacker je zdaj vprašanje...mogoče te bo za ovinkom nekdo počakal...če se spomnim si kar ...imel problemčke v glavi...ja danes je to enostavno ...in imaš vse podatke...vse...
Prvo Borec
01. 02. 2009 12.17
in_bolek enemu desničarskemu hackerju sem rekel, da je kreten, pa mi je sesul pošto in vse ostalo, ker nisem imel vklopljenega požarnega zida. Seveda pa nisem nič zamudil !!
Pantokrator
01. 02. 2009 12.11
Kadar se sloni tepejo je trava pomečkana! Mene bolj skrbi tale kriza, če bom šel še jutri na šiht ne pa teli politični čapci.....ljudi je lahko spret, na koncu pa itak najebe raja, gospodje bodo pa šli pit Dom Perignona (kot onile naš pleničar Pogačnik, pezde mali...kolj dnarja je potegnu za prodajanje megle....)
BanNePomagaNi?Ovca
01. 02. 2009 12.05
Prvo Borec, kje si se pa skrival tolk časa ?
Prvo Borec
01. 02. 2009 11.58
TFerarri to ves čas pravim, da so politiki na strani hudiča in ne svojega naroda.
TFerarri
01. 02. 2009 11.56
Ma niso pokvarjeni hrvati, tako kot tudi slovenci ne. Pokvarjena je politika in političari ter njihovi osebni interesi v imenu ljudstva in domovine.
lahec
01. 02. 2009 11.50
NAJ BUTASTI MESIČ ZA VEDNO ZAMRZNE
bedanc52@gmail.com
01. 02. 2009 11.46
spet nas čjo hrvati nategnt s tem mesičevim predlogom, matr so ti hrvati pokvarjeni!!!
Prvo Borec
01. 02. 2009 11.30
in_bolek kaj pa Ti
BanNePomagaNi?Ovca
01. 02. 2009 11.20
Prvo Borec a maš kakšne probleme ?