Tujina

'Mesić je izdajalec'

Zagreb, 09. 10. 2009 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Privrženci hrvaškega pevca Thompsona so se zbrali pred švicarskim veleposlaništvom v Zagrebu. Tarča napadov je bil predsednik Mesić.

Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson FOTO: Reuters

Danes so se pred švicarskim veleposlaništvom v hrvaški prestolnici zbrali številni podporniki pevca Marka Perkovića Thompsona, poročajo hrvaški mediji. Protestniki so hrvaškega predsednika Stjepana Mesića označili za izdajalca. Na plakatu je bilo ob njegovi karikaturi zapisano: “1980 – komunist, 1990 – ustaša, 2000 – komunist, 2010 – ???”.

Protestniki so nosili transparente, na katerih je bilo zapisano, da je “dovolj poniževanj Hrvaške, napad na Hrvaško ni državljanska vojna, za svobodo in neodvisnost, Thompson – vitez pesmi in domoljublja” in podobno.

Zakaj naj bi bil Mesić izdajalec?

Mesić je v četrtek odkrito povedal, da je zgrožen nad ravnanjem zunanjega ministra Gordana Jandrokovića. Jabolko spora: Thompson oziroma tisti hrvaški pevec, ki po mnenju švicarskih oblasti spodbuja nasilje, desni ekstremizem in fašizem. Švica se je odločila, da spornemu pevcu za tri leta prepove vstop v državo, hrvaško zunanje ministrstvo, z Jandrokovićem na čelu, pa je Švicarjem poslalo diplomatsko noto.

Podporniki Thompsona
Podporniki Thompsona FOTO: Nova TV

Mesić je bil ob novici zgrožen. Ministrstvo pa: odzvali smo se na razlago, ki so jo švicarske oblasti ponudile kot osnovni razlog za svojo odločitev. Zunanje ministrstvo se je tako odzvalo na "neresnice, ki so jih Švicarji zapisali o hrvaški osamosvojitveni vojni". Švicarske oblasti so namreč zapisale, da je Thompson sporna oseba, ki je postala priljubljena med in po "državljanski vojni". "Če se ne bi odzvali, bi pomenilo, da se s to razlago naše osamosvojitvene vojne strinjamo,“ so sporočili z zunanjega ministrstva.

Podporniki Thompsona
Podporniki Thompsona FOTO: Nova TV

Mesić je takrat opozoril, da bi se morali pred oddajo diplomatske note posvetovati ali z njim ali pa s predsednico vlade Jadranko Kosor. Samovoljno podpreti osebo, ki zagovarja ustaštvo in pozdravlja s sloganom 'Za dom spremni', se Mesiću zdi sporno. Jandroković pa svoja dejanja opravičuje z besedami, da je moral odgovoriti na žalitev vseh Hrvatov.

Podporniki Thompsona
Podporniki Thompsona FOTO: Nova TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12309
10. 10. 2009 20.39
re:jozo Svetovna literatura pravi da je bilo žrtev 300-700.000 (preveri Britaniko in Enciklopedijo holokausta). Kaj pravi tvoja "printed in NDH" ?
midle
10. 10. 2009 12.43
bice rata kazu svi, a ja cu umrjeti od ljubavi!!!
justime
10. 10. 2009 12.00
Alonso_champ10.10.2009, 11:160 Srbenda vsi razen hrvatov trdijo o 500.000 pobitih.! drugace hrvati hocejo st. cim bolj zmanjsati, vendar je vseno ali je ubit 1 ali milion, zlocin je zlocin! pa sta se ti javljas,koliko ste jih vi pobili u srebrenici i po cijeloj bosni? da nisi zaboravio srbendo jedna očitno pozablja kdo so četniki in kaj so delali v sami zgodovini žalostno je da srbi tako hitro pozabljajo in kritizirajo le druge. prav srbi so lahko tisti ki najlažje obsojajo glede na to da je bila armija večinoma pod srbskim vodstvom. in smešno je to da so v jasenovcu morili tudi četniki ki so lej ga zlomka -srbi!!! srbenda ali pozabljaš kaj so četniki delali z mađari, romi in drugimi narodi v baranji,sremu in vojvodini med 2 sv. vojno? to ni genocid?kako bi temu rekli vi?
zahod.west
10. 10. 2009 11.52
komunisti=ustaši ne poznam pesmi tega thomsona, ampak če se prepove enemu bi morali tudi drugim ustaši=komunisti
vinadap
10. 10. 2009 11.28
Vsak zločin je vsega obsojanja vreden,tukaj ni kaj reči,vendar zgodovinsko gledano,pa Hrvati krepko vodijo,na nekdanjem območju bivše Jugoslavije.
Alonso_champ
10. 10. 2009 11.16
Srbenda vsi razen hrvatov trdijo o 500.000 pobitih.! drugace hrvati hocejo st. cim bolj zmanjsati, vendar je vseno ali je ubit 1 ali milion, zlocin je zlocin! pa sta se ti javljas,koliko ste jih vi pobili u srebrenici i po cijeloj bosni? da nisi zaboravio srbendo jedna
mg42
10. 10. 2009 11.10
Da ni slučajno tale Thompson tudi kaj z Jorgom Haiderjam pa Renejem hodil po tistih koroških klubih, khm kako se jim že reče! ;)
vinadap
10. 10. 2009 11.07
Srbenda - popravljam,od 250.000 - 350.000 . No to je bila predstavljena številka po vojni,katero so sestavili tuje vojaške zavezniške sile in po pričevanju domačinov,katere so pogrešali in preostalih zapiskov iz taborišč,kateri se nikoli več niso vrnili domov.
Srbenda
10. 10. 2009 11.03
vinadap 10.10.2009, 10:58 0 dg1 - mislim,da veš koliko Srbov je bilo ubitih v zloglasnih ustaških logorih,poleg tega so pa delali še " čistke " po srbskih vaseh. Ocena pobitih je nekako 25.000 - 350.000. Mislim,da je stvar zelo jasna. vi pozabljate da je dokumentacija o Jasenovcu unicevana nekolikokrat! vsi razen hrvatov trdijo o 500.000 pobitih.! drugace hrvati hocejo st. cim bolj zmanjsati, vendar je vseno ali je ubit 1 ali milion, zlocin je zlocin!
vinadap
10. 10. 2009 10.58
dg1 - mislim,da veš koliko Srbov je bilo ubitih v zloglasnih ustaških logorih,poleg tega so pa delali še " čistke " po srbskih vaseh. Ocena pobitih je nekako 25.000 - 350.000. Mislim,da je stvar zelo jasna.
justime
10. 10. 2009 10.57
zeleni_janez09.10.2009, 22:44-5 a vete ker narod je izgubil vse vojne ki jih je mel, ceprav sami seb lazejo da so jih zmagal.... tepli so jih bolgari, madzari, turki, hrvati, bosanci, nato in za konec albanci :)) in ali ni zanimivo da so vsi drugi narodi krivi za genocide itd.... le srbi tako hitro pozabljajo svoje svinjarije ki so jih počeli skozi zgodovino.s ko se še niso bojevali?
vinadap
10. 10. 2009 10.54
josip.hr - tudi Italija,Nemčija,Avstrija so se uradno odpovedali nacizmu in fašizmu pa vendar stvar deluje naprej čez dalje bolj. Vaši vsako leto hodijo v Bleiburg ( preko Slovenije ) pa imajo s seboj ustaške uniforme,mladi kape in zastavice. Ne zastopim zakaj.
justime
10. 10. 2009 10.51
srbenda-ne razumem zakaj srbi vedno sebe gledate kot žrtve in izpostavljate dejanja drugih ko svoje svinjarije skozi zgodovino tako hitro pozabljate.???
mg42
10. 10. 2009 10.47
Drugače pa ko berem novice zadnjih dni iz bivše juge, se mi zdi, da bo še vroče.
justime
10. 10. 2009 10.45
naj vas le opomnem da imamo isti problem tudi v sloveniji. taki ki hodijo na poklone žrtvam povojnih pokolov in ki častijo belogardiste ,kar jih zadnje čase v sloveniji ni malo spadajo prav tako v izdajalske vrste.ustaši so bili morilci in so morili vse povprek in kdo so bili potem ta beli?ustaš je bil isto na hrvaškem kot belogardist v sloveniji in danes po toliko letih se njim v poklon zbira tudi do 100000 slovencev,razlika je le v tem da slovenija nima thompsona da bi jih privabil na koncert.in če si fašist si pač fašist pa ni važno v kateri državi .taki si ne zaslužijo niti lesenega križa kaj šele spomenika.
Srbenda
10. 10. 2009 10.45
kerryslo 09.10.2009, 23:04 -5 @kuga .. e baš kuga :-)) Hrvati niso katoliški srbi.. če bi malo boljše poznal karakteristiko narodov na balkanu in zgodovino balkana ne bi takšne ven tresnil.. ---------------------------------------... Seveda niso vsi, je pa dober del Hrvatov so Srbi Katoliki.: ki so prevedeni v hrvate,...stostine tisoc Srbov je u casu NDH pobitih, proteranih,(vec kot pol miliona je bilo pobitih Srbov v NDH) nekoliko stotine tisoc je bilo Proteranih, nekoliko stotine tisoc je bilo pokrstenih(prevedenih v Hrvate) dalje, 1. Cavtat (mesto v Dalmaciji zraven Dubrovnika) je do početka 20. veka bio kulturno središte Srba - katolika, zapravo Cavtat je bio jedini 100% srpski grad, iako u njemu nije bilo ni jednog pravoslavca 2. Vse do zacetka 20 st. so bili vecina v Dubrovniku Srbi Katolici. 3. Magnum Crimen: Pola Vijeka Klerikalizma u Hrvatskoj (Magnum Crimen na latinskom znači “Veliki zločin”) je knjiga originalno izdata u Zagrěbu 1948. godine. Dr. Novak je na 1119 stranica (u 18 poglavlja) prědstavio razvoj Klerikalizma u Hrvatskoj od početka 20 věka (to jest od održavanja “Svehrvatskog Katoličkog Kongresa” u Zagrěbu 1900. godine) do kraja Drugog světskog rata. Na Svehrvatskom katoličkom kongresu, 1900. godine, glavnu reč je vodio nadbiskup Štadler, održavši i programski govor o identifikaciji hrvatstva sa katoličanstvom. Čak se taj kongres izjasnio i za obnovu papske države. Pokrenut je veliki broj klerikalnih listova, od kojih su se po zagriženosti i ekstremizmu naročito isticali “Hrvatstvo”, “Dan”, “Hrvatska straža”, “Vrhbosna”, “Katolički list” i drugi. Vremenom su otpori jugoslovenski orijentisanih intelektualaca utihnuli, a klerikalci su ispleli čvrstu i gustu mrežu političke moći i uticaja, uživajući potpunu austrijsku i vatikansku podršku. “Sav talog od jednog decenija fanatične mržnje i nacionalnog šovinizma izbio je na površinu u jezivom obliku mjeseca juna i jula 1914. godine, poslije sarajevskog atentata. Crnožuti klerikalizam je orgijao, uvjeren da je došao trenutak za prvu žetvu sjetve kroz jedan i po decenij. Zato ima i odviše dokumenata razasutih po velikom broju klerikalnih listova, ali i u uspomenama savremenika koji su preživjeli tu nesreću i sramotu.” (Magnum Crimen, str. 20.) Na tom kongresu programski govor nadbiskupa Stadlera usvojen je kao "Klerikalni program za novi XX vijek". Prema tome "Programu..." na prelasku iz 20. u 21. vek Hrvatska mora biti potpuno očišćena od nepravednika, tj etnički čista, "..jer gospodin Isus je mnoge gradove, a i narode i kraljevstva prije reda razorio i uništio što nije našao u njih pravednika..." Na spisku "Klerikalnog programa..."našli su se dakle, Srbi i Jevreji, zato "...što gospodin Isus nije našao u njih pravednika...", jer "u Hrvatskoj se ne priznaje nikakva srpska narodnost niti srpsko ime", floskula je Ante Starčevića najčešće citirana kao Evanđelje od klerikalaca i šovinista, i poslužila kao trasa putu za likvidaciju srpskog i jevrejskog naroda. Ideje Ante Starčevića i program Svehrvatskog katoličkog kongresa, zdušno prihvata najpre dr. Josip Frank, koji osniva dobrovoljačke čete, preteče ustaškim formacijama Ante Pavelića za obračun sa Srbima i jugoslovenski orjentisanim Hrvatima, "spremne da izvrše nalog istrebljenja Srba, ako je to u interesu svete hrvatske stvari, i za sjaj prejasne habzburške monarhije".
Srbenda
10. 10. 2009 10.44
Šta se potom dešavalo u Bosni i Hercegovini gde se tada govorilo čistim srpskim jezikom? - Navešću vam primer don Jakova Grupkovića koji je Štrosmajeru, glavnom propagatoru hrvatstva u BiH rekao: "Aj, boga ti, manite se vi toga hrvatstva. Vi ćete s tim vašim hrvatstvom upropastiti i Srbe i Hrvate! Ta mi znamo da nijesmo Hrvati nego Srbi, a mi kao katolici ne smemo od Rima zvati se Srbima". Prevođenje Hrvata u srpski jezik nije počelo sa Ilirskim pokretom i Ljudevitom Gajem polovinom 19. veka, nego još ranije - kaže nam dr Miloš Kovačević. - To je bila samo završna faza, a još početkom 17. veka "prevođenje Hrvata u srpski jezik" pokrenula je Kongregacija za propagandu vere u Rimu! U njihovim arhivama čuva se memorandum o prevodu Novog zaveta na "slovenski jezik", u kojem se, pored ostalog, kaže da Srbi imaju najbolji dijalekt od svih Južnih Slovena.
vinadap
10. 10. 2009 10.44
samo56789 - pravilno napisano. Vendar svet ne sme pozabiti,da je že od nekdaj bila Hercegovina plod ustaštva in,da od tam izhajajo najbolj kruti ustaši. Hrvaška je imela vedno težnjo do tujega ozemlja,kar nam je med drugim znano še iz druge svetovne vojne ( priobalna Istra,del Prekmurja,severovzhodna Štajerska,ter obmejne Dolenjske ).
mg42
10. 10. 2009 10.44
Če bi mi Slovenci imeli takšnega pevca kot je Thompson bi bili lahko ponosni. Exstremizem je pa drugače v porastu povsod po Evropi.
Srbenda
10. 10. 2009 10.41
4. Šta o stanovništvu Bosne I Hercegovine kažu noviji izvori - npr. “Katolička enciklopedija”? The Catholic Encyclopedia, Volume II. Published 1907. New York: Robert Appleton Company. Nihil Obstat, 1907. Remy Lafort, S.T.D., Censor. Imprimatur. John M. Farley, Archbishop of New York Na osnovu popisa stanovništva 22. aprila 1895, Bosna ima 1.361.868 stanovnika i Hercegovina 229.168, što daje ukupan broj stanovnika od 1.591.036. Ako se isključi oko 30.000 Albanaca koji žive na jugo-istoku, Jevreji koji su imigrirali ranije iz Španije, nešto malo Turaka Osmanlija, trgovci, službenici i austrijske trupe, ostatak stanovništva (oko 98 %) pripadaju južnoslavenskom narodu, Srbima. Iako istog porijekla, narod je oštro podjeljen u tri religijske grupe: Muhamedance, oko 550.000 stanovnika (35 %), Grčke Šizmatike, oko 674,000 (43 %), i Katolike, oko 334.000 stanovnika (21.3 %). Poslednji su uglavnom seljaci. Muhamedanci su uglavnom nastanjeni u sjevero-zapadnoj oblasti koja se ove Krajina, u oblasti Sarajeva i u jugo-istočnom dijelu teritorije, Grčki Šizmatici su pretežno u oblasti Banjaluka. Katolici Latinskog Obreda brojniji su od predhodne dvije grupe jedino u oblasti Travnik i sjevernoj Hercegovini. Podaci su sa kraja 19. věka, prě Svehrvatskog katoličkog kongresa u Zagrebu 1900. Mislim da je ovo drugo izdanje u kojem se podaci iz prvog s kraja 19. věka ponavljaju. 5. "U Dubrovniku, od pamtiveka, govorilo se srpski, govorilo - kako od pučana, tako od vlastele, kako kod kuće tako i u općini", pisao je hrvatski istoričar Natko Nodilo Natko Nodilo je, uz Franju Račkog, utemeljivač hrvatske istorije. Krasila ga je privr-ženost istini. Zaključke je donosio samo na osnovu pouzdanih izvora i nije podlegao pritiscima hrvatskih državotvoraca 19. veka, koji su od naučnika tražili da svoje radove prilagođavaju "istorijskim dokazima" o prisustvu hrvatskog naroda i hrvatskog jezika "diljem" Dalma-cije, Slavonije, Srema, Like, Korduna, Banije, Hercegovine, Bosne, Baranje i Dubrovnika. Doslednost istini Natko Nodilo je dokazao i svojim delom "Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka" (JAZU, Zagreb, 1883. sveska 65, strane od 92. do 128), gde je, o jeziku Dubrovnika, napisao ovako: "U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik."