Tujina

Mesić: Če bi bil Tuđman še živ, bi bil v Haagu

Zagreb, 28. 11. 2010 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić poudarja, da Slobodan Milošević ni mogel sam deliti BiH. Pri tem je sodeloval tudi pokojni hrvaški predsednik Tuđman, dodaja.

Milošević, Izetbegović in Tuđman med podpisom Daytonskega sporazuma
Milošević, Izetbegović in Tuđman med podpisom Daytonskega sporazuma FOTO: Reuters
Mesić
Mesić FOTO: Reuters

Tako Stjepan Mesić znova buri duhove. Hrvaški mediji danes povzemajo njegove izjave za neki srbski časopis, v katerem pravi: Franjo Tuđman, če bi bil še vedno živ, bi moral končati na haaškem sodišču za vojne zločine. "Slobodan Milošević ni mogel sam deliti BiH,“ je poudaril Mesić in dodal, da je bil pokojni Tuđman navdušen, kako Milošević uspešno prevzema nadzor nad vse večjim teritorijem, poročajo hrvaški mediji.

Kako se je na njegove izjave odzval hrvaški politični vrh, še ni znano.

Mesić se je dotaknil tudi aktualnega hrvaškega predsednika Iva Josipovića in njegovega srbskega kolega Borisa Tadića. Pozdravil je Tadićevo odločitev, da obišče hrvaški Vukovar in se opraviči za storjene zločine.

Mesić vedno poudarja, da je antifašist

Dodal je, da je bil na čelu države, čigar "državljani so v ustaških uniformah storili grozljive zločine“. "In za storjene zločine sem se opravičil,“ je odločno dodal Mesić, ki poudarja, da je antifašist, ki se je v svoji politični karieri moral soočati tudi s hrvaškimi izseljenci v Avstraliji, ki so podpirali ustaško ideologijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minotaver
30. 11. 2010 08.54
evropejc, Srbi so živeli na teh ozemljih že stoletja in kar si rekel je popolno neznanje in nepoznavanje zgodovine. Srbi torej niso okupirali Hrvaške, ker so tam že bili. So pa vedeli, kaj je sposobna narediti motena oseba (primer Jasenovac) in so zato sebe branili z orožjem. Kar bi verjetno naredil vsak. Neverjetni ste nekateri. Potrebno je res obširno znanje, veliko različnih virov, da bi si človek lahko pridobil kolikor toliko realno sliko.
JanezNovakJohn
29. 11. 2010 08.37
Ko se je zaključila balkanska norost, bi morali ZN za vstop zahtevati popolno demilitarizacijo vsake novonastale države posebej. In balkan bi bil zlat. Pa kaj ko je orožje tako dober biznis
jasamtaj
29. 11. 2010 07.17
eh stare zgodbe v novi obliki joj joj....
ljx
29. 11. 2010 01.38
Ful fajn da sta ravno Toči in Gangrena "on line"! Evo fantje mau bom povezu vajino pisanje za neko svojo trditev in sicer Gangrena se sprašuje o ispravnosti mišljenja Hrvatov o NDH? Tudi sam Stipe je izjavil da NDH v smislu Hrvaške državotvornosti bila nekaj pozitivnega,pa ne moreš nekaj kar je tako gnilega že v sami osnovi skozi noben segment pozitivizirat,ampak to je Hrvaški paradoks ki ga boste zasledili marsikje pri njim.Pol mamo pa še veleumno izjavo da se lahko Slovenija zahvali Hrvatom ,češ ker so nam osvobodili Istro. S kom,a z umikjočimi se Ustaši ki so bli pr Nemcih? Aja sej res,po njegovem je 90% partizanov bilo Hrvatov,verjetno tistih ki jih on pozna. Zdej pa ti men povej Tonči a se strinjaš tudi s temi izjavami ali si bolj mnenja,da edina njegova izjava ki drži,bo tista da JJ ni uravnovešen.
Tonček Balonček
29. 11. 2010 01.02
Zakaj Mesić žali Titovega generakla Franjota! Dejstvo je, da je bil Tuđman hegemonist in j hotel Hrvaško razširiti na del Bosne, kot Milošević Srbijo. Zato pa je JLA zapustila Slovenijo, saj tu Srbi niso imeli interesov, pa čle se razpočimo od junaštva in slave, tista 10 dnevna "vojna" je bila pač leepizoda, napaka v taktiki JLA! Na Hrvaškem so pa vojno rabili! Napadli so Srbe in Jugoslavijo, ne pa JLA Hrvaške. Napad na srbskoBorovo selo so organizirali Gojko Sušak, Branimir Glavaš in Vice Vukojević, s protitankovskim orožjem in armbrusti. Tako kot so tedaj napadali Srbe v tej vasi, da bi sprovocirali vojno, državljanska vojna, ki je bila posledica dogovora med Slobodanom Miloševićem in Franjom Tuđmanom o delitvi Bosne in Hercegovine in zamenjavi prebivalstva ob pomoči etničnega čiščenja.” Tuđman je Miloševiću prepustil Bosansko Posavino, Milošević pa je njemu pomagal da se reši Srbov v Krajini. Bivši general JLA in poznejši general hrvaške vojske Milivoj Petković je celo organiziral umik Hrvatov iz Bosanske Posavine. Čisto enostavno: Tuđman in Milošević sta si hotela razdeliti BiH in Mesić ima čisto prav!
Spetsnaz
29. 11. 2010 00.47
Kaj pa izobrazba? Si na to pomislil? Ne? Še en zanimiv podatek, 28 % mladih Hrvatov meni, da je NDH bila nacionalistična, ostalih 72 meni da ni bila. Kako si lahko razlagamo potem 500.000 - 600.000 mrtvih civilistov?
ljx
29. 11. 2010 00.35
Waco,vidim da razmišljaš s svojo glavo,ostani kul! Ej minotaver,pust te modele ki so jim glave oprane odznotraj namesto od zunaj. Abyx,brez Ameriških tomahawkov,ki so jih morali testirati iz novega razreda Atack -Submarine clas SEA Wolf,brez vsiljenega sporazuma podpisanega v Washingtonu s čimer so Hrvate in Muslimane pomirili in kasneje uporabili vtej tvoji ofenzivi v kateri so sodelovale številne dobro opremljene enote iz sosednje Hrvaške,katerim so po vojni Američani prodali njihovo staro orožje za Bosansko modernizacijo,bi te enote bile še vedno na potezi Bugojno-Travnik. Še preden se je začela vojna,je obstajal Vans-Owenov sporazum ,ki je preedvideval 51% teritorija Muslimanom in Hrvatom,49% Srbom,približno.To je orientacija,pa da ne omenjamo "no fly zone" ko so šli Srbski Galebi bombardirat Bratsvo Travnik,na poti nazaj so jih pa prestregli NATO lovci,pol se pa vsi sprašujejo zakaj neki so šli Američanom sestrelit f-16 nad Banja Luko? Sicer pa kaj so to osvojil te tvoji junaki? Širna prostransva in mesta kjer je skupaj za vasmi od 10-20.000 prebivalcev,jaki ulov. Vsi ki ne veste lahko preverite Glamoč,Grahovo,Drvar,Kupres,Donji Vakuf,Šipovo,Mrkonjić Grad,Petrovac,sama pustoš!
visenya
28. 11. 2010 22.07
Ko vsaka kokoš misli da je tisto kar sliši na televiziji vse res. In pametuje o Banja Luki a še na zemljevidu je ne zna poiskat. O mati božja....
DAEMONIUM
28. 11. 2010 22.06
Ne more se primerjat Tuđman in Miloševič. To je isto kot bi v en koš zmetali hrvaško in srbsko vojno (no Srbija je bila neuradno vmešana v vojno). Da takrat ne bi bilo odločnosti Tuđmana bi se hrvatje še danes pogajali glede okupiranega osemlja s strani Srbov. Tuđman je zgodovinsko gledano takrat bil nujno potreben tako, kot bi sedaj Slovenija rabila človeka, da udari po mizi in reče dosti je kraje in siromašenja slovenskega naroda!
Matjaž Novak 1
28. 11. 2010 20.59
vsaj enkrat je nekej pametnega povedov....
tali?ni tom
28. 11. 2010 20.58
tle pište kr čte ampak za razpad ene kar močne države ki tut gospodarsko ni bla tolk slaba pa demokracije je blo tolk , vsaj v tistem času ko sem jaz začel mislt s svojo glavo in ko sem začel hodit v službo da nebi o tem da je bil kdo zatiran in nesvoboden razen seveda akterjev ki so bli po večini vsi kriminalci in zato zaprti in so kasneje postali kvazi predsedniki držav ki so jih ustvarili po svoji volji zt pomočjo naivnega naroda in seveda zda ki so srale po yugoslaviji že skoz , ker nam je blo preveč prou!!! uglavnem , za ceno vseh držav ki so tle ratale so bli največ tepeni b osanci , pa seveda srbi ker so imeli miloševiča. nato pa smo ali pa še bomo ceno demokracije in "svobode " plačali vsi ostali z revščino in ostalim kažinom ki sledi !!!!! in ztakaj je blo tega treba??? zato da so modeli ki prej niso mogli tako krast ker je bil zakon veliko mstrožji in aresti tut niso bli hoteli , so pokradli vse kar se je dalo in nas pahnili v bedo in popolnoma negotovo prihodnost ki bo po moje še izredno napeta in bomo vsaj slovenci potegnili izredno kratko !!! kar se pa tiče haaga je še veliko tipov ki so danes ugledni ljudje pa spadajo le tja kjer so namesto zaves rešetke!!!
schutzstaffel
28. 11. 2010 20.01
victoriosus 28.11.2010, 14:16 Ti si vedno sam sebe blamiral, ampak tale tvoj komentar, je pa toliko utopičen da te označuje že za patološkega lažnivca, kar klerikalci seveda ste.
exdetektiv
28. 11. 2010 18.40
pok..pok in žalovanje in kako se je zavzemal za demokratične spremembe in bla , bla in človeka ne bo več. Kako je zginil ubogi Ivica R. ej fantje ...politika je *...kaj takega je za pričakovati tudi pri nas ...kmalu,,,verjemite kmalu.
minotaver
28. 11. 2010 18.39
abyx tako ti vidiš zadevo, vendar se zelo motiš. Po katastrskem popisu, so Srbi imeli 74% zemljišč v BiH, po Daytonu jim je ostalo le 49 %. Američani so skozi celo vojno pomagali Muslimanom, ker če jim ne bi, bi se verjetno slabo končalo (zato so bombardirali srbska oporišča po RS). In ničesar niso razturali, to je jasno vsem, kot kaže samo tebi ne.
abyx
28. 11. 2010 18.05
mislim da je vsem jasno za kaj je vojna v BiH tako dolgo trajala, da bi se število muslimanov v Evropi zmanjšalo, ko so le ti začeli razturati bandite in skoraj da prišli v Banja Luko potem so pa od zunaj ukazali stop vojni.
minotaver
28. 11. 2010 17.54
Hm pet minusov, torej resnica res boli.
jure920
28. 11. 2010 17.53
Gangrena666 in kakšne zasluge imaš ti,da si JAZ Slovenec.
minotaver
28. 11. 2010 17.49
Nikakor ne bi podcenjeval nikakršne žrtve, zgodilo se je tisto najslabše, to je ubijanje. In žalostno je to, da se človeštvo nikoli ne uči iz zgodovine, ampak jo kontinuirano ponavlja. Jasenovac, Kraljevo, Podrinje, Srebrenica, Operacija Nevihta, samo nekatere žalostne zgodbe na Balkanu. Srbi so imeli pa to nesrečo, da so se preveč vsem upirali in so našli v Miloševiću nekoga, ki se bo postavil za njih. Čeprav pa roko na srce, ni on vsega kriv, to nenehno ponavljanje je že malo neverjetno. Oblast pokvari in kot kaže vsakega, ki je bil na oblasti, čeprav... Poglej primer Huseina, ko je bil na oblasti, je bilo veliko manj kriminala, kot zdaj, ko vladajo naj demokrati. Še en zanimiv podatek, 28 % mladih Hrvatov meni, da je NDH bila nacionalistična, ostalih 72 meni da ni bila. Kako si lahko razlagamo potem 500.000 - 600.000 mrtvih civilistov?
Spetsnaz
28. 11. 2010 17.39
Mesić: Če bi bil Tuđman še živ, bi bil v Haagu Je izjavil TIP, ki je bil Predsednik drzave, ki jo je izdal? Tovaris Mesič sram te bilo.To ti sporocam, JAZ Slovenec !
ljx
28. 11. 2010 17.33
Strinjam se Minotaver,ampak ne gre podceniti niti žrtev med Bosanskimi Muslimani,za kar je v veliki meri odgovorno ravno njihovo naivno vodstvo z Alijo I. na čelu. Najbolj zanimivo pri Srbih je ta večni spopad ki se je odražal največ na Beograjskih ulicah,med samimi notranjimi strujami Srbske politike s katero ravno zaradi propagande večina ni seznanjena.Srbi kot narod,so bili svojevrstni ujetniki neke politike,ker na drugi strani niso videli nič drugega kot tiste ki so jih hoteli iztrebit41 leta. Kombinacija Slobotovega nacional-socijalizma(prikrite komunistične kontinuitete) in potrebe po nadaljnem obstoju ki ga je potrebovala JNA z svojim establišmentom,je obrodila dobro oboroženo zavezništvo,čigar moč je z časom vojne kopnela ker je bila od doktrine pa do same tehnologije že zdavnaj zastarana.