Tujina

Mesić bo moral zaradi klevetanja plačati 10.000 evrov

Zagreb, 23. 12. 2011 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagrebško okrajno sodišče je presodilo: nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić bo moral odškodnino zaradi povzročanja duševnih bolečin plačati francoskemu odvetniku hrvaškega porekla Ivanu Jurašinoviću.

Zagrebško sodišče je nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića spoznalo za krivega klevetanja francoskega odvetnika Ivana Jurašinovića in mu naložilo, da oškodovancu zaradi duševnih bolečin, ki jih je utrpel, izplača 70.000 kun, oziroma dobrih 9.300 evrov.

Mesić bi moral po sodbi sodišča Jurašinoviću zaradi blatenja dobrega imena in duševnih bolečin izplačati 10.000 evrov.
Mesić bi moral po sodbi sodišča Jurašinoviću zaradi blatenja dobrega imena in duševnih bolečin izplačati 10.000 evrov. FOTO: Reuters

Sodišče je odškodnino za francoskega odvetnika hrvaškega porekla dosodilo zaradi Mesićeve izjave iz leta 2006, ko je Jurašinoviću javno priporočil, da bi bilo najbolje, če obišče psihiatrično bolnišnico Vrapče, "saj lahko tam ljudem, kot je on, nudijo pomoč. To je izvrstna priložnost, ne bo ga stalo veliko, naši zdravniki pa so znani po svoji učinkovitosti," je tedaj dejal Mesić.

Jurašinović je na to vložil tožbo, saj ga je Mesićeva izjava užalila in škodovala njegovemu ugledu v Franciji. Izjavo je poleg tega razumel tudi kot grožnjo, saj je Hrvaški po njegovih besedah nekdaj vladal komunistični režim, med katerim so ljudi v bolnišnice zapirali samo zato, da so izginili.

Spor med Jurašinovićem in Mesićem je nastopil po tem, ko je odvetnik v Franciji v imenu Marina Tomulića po poskusu umora podal prijavo zoper Marka Nikolića. V prijavi je navedel, da za ubojem Hrovoja Petrača kot naročnik in politični patron stoji prav Mesić.

Sodišče je Mesića za krivega spoznalo že leta 2008, a so sojenje ponovili, ker je prizivno sodišče preklicalo prvo obsodbo. Nekdanji hrvaški predsednik se lahko na odločitev sodišča pritoži tudi tokrat.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
24. 12. 2011 05.00
+1
Ma res kar precej dolg jezik.Naj kar plača.