Tujina

Mesić bi razdelil Jadran

Split, 06. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je med sredinim obiskom v Splitu zavzel za razglasitev italijanskega in hrvaškega gospodarskega pasu na Jadranu. Slovenija pa bi dobila neškodljiv izhod iz Jadrana. Na Mesićev predlog se je že odzvalo slovensko zunanje ministrstvo.

Stipe Mesić
Stipe Mesić FOTO: Reuters

"Če bi z Italijani razglasili gospodarski pas, potem na Jadranu ne bi bilo več odprtega morja. Slovenci bi v tem primeru po sporazumu z nami in Italijani dobili neškodljiv prehod do izhoda z Jadrana. S tem bi uredili vse težave s Slovenijo, vse, kar se nanaša na nadzor nad tankersko plovbo in nasploh na prometom po Jadranskem morju," je po poročanju današnje izdaje časnika Dnevnik v Splitu dejal Mesić, pri čemer je sicer poudaril, da gre za njegovo osebno mnenje.

Hrvaški predsednik je še pojasnil, da bi morala Hrvaška z Italijo najti skupen jezik o tem, da bi imela vsaka svoj gospodarski pas do polovice Jadrana. Kot poroča hrvaški dnevnik Vjesnik, je Mesić povedal, da bi bilo potrebno o tem razpravljati, zaveda pa se, da bo njegova izjava "naletela na odpor in izzvala različne komentarje pri drugih jadranskih državah, ki nimajo tako velikega dela Jadrana, kot ga imata Hrvaška in Italija".

Mešić je tudi dejal, da bi Slovenci s tem dosegli svoj strateški namen, to je, da bi dobili neškodljiv izhod z Jadrana, Hrvaška bi ohranila mejo z Italijo, kar je njen strateški namen, otresla pa bi se tudi nekaterih žgočih vprašanj.

Doslej so na Hrvaškem razglasitev gospodarskega pasu najglasneje zahtevali ribiči, medtem ko je bila diplomacija glede tega zelo zadržana, še posebej glede možnosti, da bi Hrvaška sama razglasila svoj gospodarski pas, ki bi sedal do sredine sedanjih jadranskih mednarodnih voda, tam, kjer bi bil najbolj širok, pa bi segal kar 90 milj od hrvaške obale.

Mesić je še menil, da imata Split in Dalmacija lepo prihodnost, še posebej s cestno povezavo prek Zagreba z zahodno in srednjo Evropo. Pri tem je povedal, da je edina težava cestna povezava od hrvaške meje do Maribora. "Ne gre za dolgo razdaljo in Slovenci bi cesto lahko zgradili. Vendar menim, da zadeve nekako ne razumejo prav, ker so prepričani, da se bodo zaradi takšne ceste turisti vozili mimo Slovenije na Hrvaško," je še povedal Mesić. Dodal pa je, da se Slovenci pri tem ne zavedajo, da vse, kar bodo Hrvati poleti zaslužili s turizmom, ne bo ostalo na Hrvaškem. "Veliko tega bomo pozimi porabili v Sloveniji, tako da bi si morali tudi Slovenci želeti, da bi bilo poleti na Hrvaškem čim več gostov, ker bi tako naši ljudje pozimi lahko več zapravili pri njih," je še povedal Mesić.

MZZ: Vladi Slovenije in Hrvaške sta se glede mejnih vprašanj že dogovorili

Vladi Slovenije in Hrvaške sta se glede možnih reševanj meddržavnih mejnih vprašanj, vključno z meddržavno mejo na morju, že dogovorili in jih potrdili. Slovenija torej pričakuje realizacijo tistega, kar je bilo dogovorjeno in potrjeno na ravni vlad obeh držav, je na svoji spletni strani danes zapisalo zunanje ministrstvo, ki se tako odziva, kot so zapisali, na nekatera razmišljanja in navedbe, ki se v medijih pojavljajo glede možnih reševanj meddržavnih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou