Tujina

Merklova pozdravila grške ukrepe

Berlin, 05. 03. 2010 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Merklova je poudarila, da Grčija ne potrebuje finančne pomoči in da je stabilnost evrskega območja zagotovljena.

Nemška kanclerka je zagotovila, da bosta Grčija in Nemčija skupaj delovali v prid modernizacije Grčije in da med državama obstaja dobro razumevanje, saj se tudi Nemčija in druge evropske države soočajo z izzivom konsolidacije javnih financ, ki jih je finančna in gospodarska kriza močno opustošila. Nemški strokovnjaki naj bi tako Grčiji pomagali posodobiti javno upravo in gospodarstvo.

Z zadovoljstvom smo sprejeli novico o dodatnih ukrepih za javnofinančno konsolidacijo, gre za izjemno pomemben korak, je po srečanju z grškim premierom Georgeom Papandreujem povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Ob tem je izrecno poudarila, da Grčija ne potrebuje finančne pomoči in da je stabilnost evrskega območja zagotovljena.

Na grških ulicah potekajo spopadi med protestniki in policisti. Na ulicah so tako starejši kot mladi Grki. Policija je aretirala pet ljudi, sedem policistov pa je bilo v protestih ranjenih. Nasilje se iz ure v uro stopnjuje. K stavki je pozval celo policijski sindikat!

Nemčija solidarna z Grčijo

Merklova in Papandreu
Merklova in Papandreu FOTO: Reuters

Merklova je tako prepričana, da Grčija pomoči ne bo potrebovala niti v prihodnje. Ob tem je predsednica vlade gospodarsko najmočnejše evropske države poudarila, da Nemčija lahko pokaže solidarnost Grčiji, kar je Papandreu od nemških oblasti že večkrat zahteval. Zagotovila je, da je grškemu kolegu jasno povedala, da "je Nemčija tu zato, da pomaga in pokaže razumevanje".

S temi izjavami je ponovila svoje predhodne izjave ta teden v luči medijskih špekulacij, da naj bi države članice evrskega območja, na čelu s Francijo in Nemčijo pripravljale paket finančne pomoči za Grčijo, ki se je znašla v resnih javnofinančnih težavah - njen javnofinančni primanjkljaj je lani znašal 12,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), javni dolg pa je s 300 milijardami evrov močno presegel BDP države.

Možnost, da bi davkoplačevalci grških partneric v evrskem območju z neposredno pomočjo ali na kakršen koli drug način – npr. z jamstvi za grško zadolževanje na finančnih trgih – pomagali Grčiji, je v državah z evrom, še posebej v Nemčiji, povzročila velik odpor.

'Ne zahtevamo finančne pomoči!'

Na grških ulicah potekajo spopadi.
Na grških ulicah potekajo spopadi. FOTO: Reuters

Predvsem nemški mediji niso skoparili s pikrimi pripombami na račun nediscipline, korupcije in nepoštenosti Grkov in grške države, nekateri vidni politiki pa so zagotavljali, da ne bo Nemčija za pomoč Grčiji namenila niti centa. Papandreu je ves čas in tudi danes ponovil, da Grčija nemške finančne pomoči ne zahteva, pričakuje pa druge oblike podpore.

Grčija je sicer v četrtek izdala novo desetletno državno obveznico, s katero si je na finančnih trgih zagotovila pet milijard evrov, vendar pa po visoki obrestni meri, ki je bila skoraj enkrat višja od obrestne mere za nemške državne obveznice. Vseeno je bilo zanimanje vlagateljev veliko, Grčija pa bi lahko po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zbrala celo 15 milijard evrov.

Strokovnjaki še vedno ocenjujejo, da v prihodnjih mesecih obstaja možnost usklajenega ukrepanja grških partneric v evrskem območju, kot so napovedale v izjavi med neformalnim vrhom EU 11. februarja. Po nekaterih ocenah bi lahko enotno nastopile na trgu in kupile grške obveznice ter tako državi zagotovile prepotrebna sredstva za odplačilo starih obveznosti.

Bo Grčija bankrotirala?

Merklova je obenem pozvala tudi h koncu špekulacij na finančnih trgih, da bo Grčija bankrotirala. Zavzela se je tudi za ukrepe proti vsem finančnim špekulantom, ki se okoriščajo zaradi grških težav. V zadnjih dneh so se namreč vrstila poročila, da se želijo nekateri veliki finančni skladi z različnimi opcijami in izmenjavami posojilnega tveganja okoristiti na račun padanja vrednosti evra in grških javnofinančnih težav.

"Mora nam uspeti prekiniti to špekulativno obrt," je dejala Merklova, a ob tem priznala, da bo šlo za težaven proces. "A politika vseeno ima prevlado," je zatrdila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijolca
23. 03. 2010 07.40
Nadaljevanje politike Merklove do Grškega vprašanja je nujno za euro. Pomoč Grčiji bi pomenilo, da bi jutri hotela pomoč Romunija, Madžarska, Poljska in nenazadnje Slovenija. Stavka v Grčiji je legitimna in bo naredila svoje. To je demokracija. Naj Grki vržejo skorumpirano vlado in zagotovijo vodenje države tistim, ki si to zaslužijo. Pa bo problem rešen.
piss
06. 03. 2010 14.11
Z-DAY 13 marec 2010 Ljubljana
stomater
06. 03. 2010 10.05
čimprej ven iz EU ker nam bo šlo za preživetje če ostanemo not...
standard
06. 03. 2010 00.07
KonTiki05.03.2010, 22:44 Misliš? Ne kon tiki, tale požrešna Evropa nas je nesla, s svojimi tajkunskimi vazali! In Grke in nas.
skydrol7
05. 03. 2010 23.31
nebo denarne pomoci od nemcije ........
alterego
05. 03. 2010 23.25
Kon Tiki, tako v Grčiji kot pri nas je seveda kriv javni sektor, ki so itak sami preplačani lenuhi? pohlepno bogatenje posameznikov na račun države in izkoriščanih delavcev, pa lastniške konsolidacije nimajo veze!? če pomislim, koliko milijonov sta sfrčkala samo Šrot in Bavčar, me spreleti srh! a misli kdo, da v Grčiji ni takšnih tičkov?
skydrol7
05. 03. 2010 22.44
25 % zaposlenih v Grciji je v drzavnih sluzbah z nadpovprecnimi zasluzki ..... zmanjsati stevilo teh,ter nizje place za drzavne usluzbence bi bil kar dober zacetek..................