Tujina

Nemški zunanji minister obtožuje Trumpa, da je oslabil Zahod in da škodi interesom EU

München/Berlin/Pariz/London, 29. 05. 2017 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala Evropejce, naj stopijo skupaj. "Časi, ko smo se lahko zanesli na druge, so mimo," je dejala Merklova. Njene besede so se nanašale na srečanje skupine G7, kjer je ameriški predsednik Donald Trump kljub prizadevanjem ostalih udeležencev ostal na svojem bregu glede podnebnih sprememb in pariškega sporazuma.

Merklova je pozvala Evropejce, naj vzamejo usodo v svoje roke.
Merklova je pozvala Evropejce, naj vzamejo usodo v svoje roke. FOTO: AP

Nemška kanclerka Angela Merkel je po vrnitvi s srečanja skupine G7 na Siciliji, na katerem so se pokazala velika razhajanja z ZDA, pozvala Evropejce, naj stopijo skupaj. "Mi, Evropejci, moramo svojo usodo resnično vzeti v svoje roke," je včeraj na predvolilnem shodu v Münchnu dejala kanclerka in predsedujoča nemških krščanskih demokratov (CDU).

"Časi, ko smo se lahko povsem zanesli na druge, so do neke mere mimo, to sem v zadnjih dneh izkusila," je dejala Merklova z ozirom na rezultat vrha sedmih gospodarsko najmočnejših držav, ki se je zaključil v soboto v Taormini na Siciliji.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa poimensko ni izpostavila, a kot ocenjujejo politični strokovnjaki, so se njene besede nanašale na srečanje skupine G7, kjer je ameriški predsednik kljub prizadevanjem ostalih udeležencev ostal na svojem bregu glede podnebnih sprememb in pariškega sporazuma, zaradi česar je bil deležen številnih kritik. Merklova je razpravo o podnebnih spremembah označila za "zelo nezadovoljivo", kjer je šlo za situacijo "šestih proti enemu".

Evropejci se moramo sami boriti za našo prihodnost in našo usodo, je na današnjem shodu še dejala Merklova, ki je obenem poudarila, da velja ohraniti prijateljske odnose z ZDA in Veliko Britanijo.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert je zatrdil, da je njen nedeljski poziv Evropejcem, naj stopijo skupaj, izraz njene globoke zavezanosti transantlantskim odnosom.

Velika Britanija miri: Želimo si globokega in posebnega partnerstva

Velika Britanija si tudi po brexitu želi "globokega in posebnega partnerstva" z EU pri ohranjanju varnosti in pri trgovini, je mirila britanska notranja ministrica Amber Rudd. "Ko bomo začeli pogajanja o izstopu iz EU, bomo lahko pomirili Nemčijo in druge evropske države, da bomo njihov močan partner pri obrambi in varnosti ter, upamo, pri trgovini," je za BBC Radio 4 dejala britanska ministrica.

"Lahko zagotovimo gospe Merklovi, da si želimo globokega in posebnega partnerstva, tako da bomo lahko še naprej ohranjali varnost v vsej Evropi," je dodala.

Tudi britanska premierka Theresa May je med dogodkom v okviru svoje kampanje poudarila, da si Velika Britanija želi tesnega sodelovanja z državami EU. "Ne zapuščamo Evrope. Zapuščamo Evropsko unijo," je dejala. 

Gabriel obtožil Trumpa, da je oslabil Zahod in da škodi interesom EU

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel pa je danes zaostril kritiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa z oceno, da so njegova dejanja oslabila Zahod, njegova kratkovidna politika pa da škodi interesom Evropske unije.

"Kdorkoli pospešuje podnebne spremembe z oslabitvijo zaščite okolja, ki prodaja orožje v konfliktnih območjih in kdor ne želi politično rešiti verskih konfliktov, ogroža mir v Evropi," je dejal Gabriel na novinarski konferenci v Berlinu.

'ZDA bledijo kot pomemben narod'

"Kratkovidne politike ameriške vlade so v nasprotju z interesi EU," je dejal, pri tem pa mislil na podnebne spremembe in prodajo orožja na Bližnjem vzhodu. Gabriel je s tem mislil na nedavni obisk Trumpa v okviru njegove turneje v Savdski Arabiji, ko sta med drugim državi podpisali največji dogovor ZDA o prodaji orožja v vrednosti 110 milijard dolarjev.

"Ko predsednik države obišče državo, kjer so človekove pravice zasmehovane in proti temu ne reče niti besede, temveč podpiše dogovor o orožju (...), ko dvomi, da drugi ljudje dejansko trpijo in tudi umirajo zaradi podnebnih sprememb, potem menim, da se je Zahod zmanjšal ali pa najmanj oslabel," je dejal.

Tekmec Merklove za kanclerski položaj na nemških septembrskih volitvah Martin Schulz je v nedeljo zvečer že pozval k močnejši Evropi v odgovor na krhanje odnosov z ZDA. Ocenil je, da je Trump v mnogih pogledih nasilnež.

"Zahod je ideja univerzalnih vrednot, mednarodni red, v katerem velja prepričanje, da je ta mednarodni red več kot le vsota lastnih nacionalnih interesov," je dejal. "ZDA menijo, da so nacionalni interesi pomembnejši od mednarodne ureditve," je še poudaril ter ocenil, da ZDA bledijo kot pomemben narod. "To je na žalost znak za spremembo v svetovnem ravnovesju moči," je še dejal Gabriel po srečanju s skupinami, ki delajo z begunci.

Ostre besede za ZDA, tradicionalno tesno zaveznico Nemčije, so zelo nenavadne in do njih prihaja v času, ko se odnosi hladijo.

Ameriški mediji: Trumpu je zahvaljujoč Putinu uspelo doseči razkol med Nemčijo in ZDA

Tudi ameriški mediji so razglabljali o tem, kaj pomeni izjava Merklove. "Od leta 1945 so si najprej Sovjetska zveza in nato Rusija prizadevali, da bi dosegli razkol med Nemčijo in ZDA. Zahvaljujoč Trumpu je Putinu sedaj to uspelo," je tvitnila kolumnistka Washington Posta Anne Applebaum.

Več komentatorjev je sicer opozorilo, da je nemška kanclerka govorila na predvolilnem dogodku, namenjenem domačemu občinstvu in da ni verjetno, da bi na takšnem dogodku naredila tako veliko spremembo v zunanji politiki.

Trump, ki se je med svojo prvo turnejo v tujini minuli teden v Bruslju udeležil tudi vrha Nato in srečal z voditelji EU, je zaveznice tudi razburil s kritiko članic zveze Nato, da niso poštene do ameriških davkoplačevalcev, ker da ne prispevajo dovolj za obrambo.

Nova francoska ministrica za obrambo Sylvie Goulard medtem meni, da bi njegov poziv moral pomeniti vzpodbudo za razvoj evropske obrambne politike. "Sporočilo, da se morajo Evropejci vzeti v roke, se bistveno ne razlikuje od tega, kar skuša Francija doseči že leta – da bi razvila avtonomne zmogljivosti v okviru sodelovanja z Natom, vendar na podlagi evropskih zmogljivosti," je dejala.

"V času, ko želimo narediti korake naprej za Evropo in njeno obrambo, je to vzpodbuda," je dejala ministrica, ki se bo v četrtek v Berlinu srečala z nemško kolegico Ursulo von der Leyen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lemur
30. 05. 2017 13.32
+3
Kar se mene tice je bilo lepo povedano: "Ko predsednik države obišče državo, kjer so človekove pravice zasmehovane in proti temu ne reče niti besede, temveč podpiše dogovor o orožju ". Tukaj se vidi toliko Trump hipokrita, da nihce iz EU vec ne bi smel biti njegov obozevalec. To pomeni samo vec nestabilnosti kjer boli nas in jaz tega vec ne bi prenasal. On bo naredil ZDA stevilko ena, tako da bo sesuval ostale. Temu se je treba odlocno upreti.
puspan
30. 05. 2017 14.35
+2
Tega se ni bati. Če ne bo v najkrajšem času spremenil svoje retorike in čvekanja brez podlage, imajo ameriški kongresniki, vključno z njegovimi republikanci v pripravi plan B. Ta kljukec ne škoduje samo nam v Evropi, temveč še mnogo bolj ZDA. Včasih so besede ameriškega predsednika imele vedno svojo težo, odkar pa je on na oblasti, ga nihče več ne jemlje resno.
Transformerji
30. 05. 2017 12.27
-4
Od vseh svetovnih voditeljev mi je najbolj všeč ravno Trump: nikoli se ni ukvarjal s politiko, temveč je deloval samo poslovno - vse za mene in mojo družino. Ko je postal predsednik ZDA, se pa ravno tako obnaša - vse za družino in mojo državo. Kaj pa je narobe s tem? Vedno ga vidimo, takega, kot je, z vsemi napakami vred. Ostali politiki pa delujejo hinavsko, pokvarjeno, in ravno obratno - naredimo vse, da bo dobro nam, kaj nas pa brigajo državljani.
Transformerji
30. 05. 2017 13.11
-1
Sprejemamo pa na stotine socialnih migrantov. To je delala tudi Amerika pred Trumpom. Kaj sedaj ni v redu? Da Trump ne mara socialnih podpirancev, EU si jih pa želi??? Je to razkol?? V vseh dosedanjih svetovnih svinjarijah glede izkoriščanja, je delovala tudi Evropa, pa angleška kraljevina, pa Francija......
BUONcaffee
30. 05. 2017 12.11
+2
Trump postaja problem sveta in ne samo Amerike.
AntiNATO
30. 05. 2017 12.10
+1
Ti dve lutki nimata ne nobene moci ne nic, to so le lutke v rokah kapitala, da se naivnim ofcicam zdi da imajo moznost izbire na volitvah, za vsemi kandidati pa stoji le nekdo oz nekaj, in to je kapital, ki pa mu ze dolgo ni mar za vas navadne smrtnike. Ttrump naj bi bil drugacen, a prvi ljudje v njegovi administraciji so bili ljudje iz JP morgana, ene od bank odgovornih za krizo 2008 , ki pa je bila sala proti tistemu kar prihaja.
nikhrast
30. 05. 2017 12.18
-6
Srečna Slovenija, folk srečno živi brez kapitala, nobeden pohlepen, vsi veseli, nobenega jamranja...
BUONcaffee
30. 05. 2017 09.36
+8
Trump je naredil veliko škodo Evropejcem, ker z orožjem zalaga Savdsko Arabijo.
BUONcaffee
30. 05. 2017 09.33
+2
Trump ne bo dolgo voditelj Amerike, tako ni smisla z njim zobati češnje. Raje počakajmo, da ga zamenja nekdo drug.
cool1
30. 05. 2017 09.26
+4
Trump je evropskim politikom dokazal, da je res takšen , kot so ga opisovale do zdaj ,,fake,, news, ruši vse, kar si je v preteklosti Evropa trudila dogovoriti z USA. Ni mu mar za sporazume in dogovore iz preteklosti, ker ti rušijo razvajen položaj domovine Trumpa. Kdor bo za njim predsednik v USA, bo moral marsikaj popravljati za njim , če bo lahko, če ne bo že prepozno. !
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.16
+7
mislim da je najboljši komentar tisti, ki pravi, da gre združena evropa marsikomu v nos...tudi ZDA...še najbolj pa muslimanskim skrajnežem, pa tudi naftnim mogotcem....razen tega da ga je mimo pihnila pri beguncih....je EU odlična zadeva...samo malo se še mora dodelat....pa hitreje odreagirat....
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.09
+3
JOKALI bi se če bi nas frcnili ven iz EU...razen če si želite vsi 200 evrov penzije in revščino...ker zdaj imamo 15 000 evr bdp/preb.,v avstriji je 40 000 evr bdp/preb.....v luksemburgu 97 000 evr, na hrvaškem in rusiji 10 000 evr bdp... v bosni in srbiji pa celih 4000 evr bdp/preb........zato pa imamo toliko srbov v sloveniji, ki bi še radi red delali pri nas....
puspan
30. 05. 2017 09.14
+0
nikhrast
30. 05. 2017 12.21
-7
Samo folk je še vedno proti kapitalu, BDP je še previsok, folk zahteva še več revščine.
Kollerik
29. 05. 2017 22.35
+2
Naša prihodnost je neločljivo povezana s trdno, stabilno EU, ki ne dovoljuje finančih podpor Putina raznim razbijačem EU ala lepenka in ki ne naseda raznim klovnovskih donaldom. Takšno EU pa omogoča samo skandinavsko-nemško-švicarska naveza. Latinci so enostavno preveč podkupljivi, o balkancih in kazahstancih pa raje ne bi.
puspan
30. 05. 2017 08.52
+2
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.10
+2
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.10
+2
samo nekateri pri nas bi radi na vsak način nazaj v revščino....
nikhrast
30. 05. 2017 12.21
-7
dannyer
29. 05. 2017 21.06
+6
INTIRESI EUja niso INTERESI EVROPEJCEV. Če kdo kaj ogroža so to prav ti elite.
nikhrast
30. 05. 2017 12.25
-7
Pa kdo je elita, severni Evropejci ki pridno delajo, so ambiciozni, hočejo socialo, ne pa socializem..., vedo da nobena malca ni zastonj...
puspan
29. 05. 2017 21.01
+8
Minister Gabriel je povedal to, kar je moral povedati in to upravičeno. Sicer pa so temu komiku šteti meseci, ne leta, samo tako mora nadaljevati naprej. Možakar si še vedno misli, da upravlja z nepremičninami.
srebrnibreg
29. 05. 2017 20.23
+9
Naj svet tega arogantneža in prepotentneža lepo da na ignore pa bo mir.
Madeni
29. 05. 2017 20.14
+16
Merklovo, Tuska in Junkerja pred sodišče zaradi GENOCIDA nad Evropejci evro poslance pa razgnat..
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.02
+2
mi pa nazaj na balkan z 200 evri plače, a ne.....
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.02
+0
pa dobro bi bilo da bi spet začeli jugote delat....
nikhrast
30. 05. 2017 12.26
-7
dannyer
29. 05. 2017 20.08
+8
Če kdo slabi zahod je to pol merklova in njej podobni politiki.
nikhrast
30. 05. 2017 12.28
-7
Prav imaš, preveč so sposobni, pridni, ambiciozni..., nič nimajo skupnega z nami Balkanci.
Uporabnik981904
29. 05. 2017 20.08
+6
Nemci so Eu lokomtiva. Slovenija zaenkrat brez Eu okvirja nima pametnih perspektiv. Merklova je naredila mnogo a tudi kardinalno napako z demografskim eksperimentiranjem. Trump podobnih napak za Zda verjetno ne bo sproduciral. Torej če se išče pot potem je izhodišče prej angelino ravnanje kot trumpove prigode
felixkp
29. 05. 2017 20.57
-1
Kollerik
29. 05. 2017 22.31
+0
nikhrast
30. 05. 2017 12.29
-6
Amerika je pa že zdavnaj multi-kulti, pa Slovenija tudi.
Strelja?ko
29. 05. 2017 19.58
+5
Ti Merklica ne delaš prav in pika. Vse si sfrderbala, niti nisi vrašala, če smo bili za tisto migriranje "neevropejcev". no ja saj delaš le za svoje levajzle preoblečene v desnico. Trump je jezen nate, in ima že prav.
felixkp
29. 05. 2017 19.56
-1
Slovenci brez Nemčije propademo. Postanemo Albanija, da ne rečem Severna Koreja. Mislim, da še najbolj globoki umi tega foruma to vejo.
felixkp
29. 05. 2017 20.56
+0
kar talajte minuse, nekega pametnega argumenta itak nimate.
zdrava.pamet
30. 05. 2017 09.12
+2
BUONcaffee
29. 05. 2017 19.25
+2
Nemci imajo jajca se postaviti Trampu po robu in mu povedati svoje.
puspan
29. 05. 2017 21.04
+5
Točno tako. Sinoči sem gledal aktualno oddajo na ARD z Anne Will. Temu kljukcu so šteti meseci, ne leta, če bo tako nadaljeval. Iz najmočnejše države na svetu, je ta upravnik z nepremičninami napravil Klim-Bim teater.
Ciymbalta
29. 05. 2017 19.12
+2
MERKLOVA ta mi je res ogabna, na koncu bo prišla k pameti, in bo rekla boljše da smo z RUSIJO dobri kot pa z američani
puspan
29. 05. 2017 21.06
+1
Tvoja ekspertiza je nepomembna s čvekanjem brez kakršnekoli podlage.