Tujina

Merklova, Monti in Rajoy ne želijo Hollandeja

Berlin/Pariz, 04. 03. 2012 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Der Spiegel je zapisal, da naj bi se premierji Nemčije, Italije in Španije dogovorili, da med predvolilno kampanjo v Franciji, kjer bodo aprila volili novega predsednika, ne bodo sprejeli kandidata socialistov Francoisa Hollandeja.

Hollandeju javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago na volitvah.
Hollandeju javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago na volitvah. FOTO: Reuters

V Franciji bodo 22. aprila potekale predsedniške volitve. Na njih bo kandidiral sedanji predsednik Nicolas Sarkozy, trenutno pa javnomnenjske raziskave zmago napovedujejo socialistu Francoisu Hollandeju. Nemški tednik Der Spiegel pa je zapisal, da naj bi se nemška kanclerka Angela Merkel, italijanski premier Mario Monti in španski premier Mariano Rajoy "ustno dogovorili", da Hollandeja ne bodo sprejeli. Temu naj bi bil naklonjen tudi britanski premier David Cameron. Po pisanju časnika naj bi bili ogorčeni zaradi izjav Hollandeja, da se želi ponovno pogajati o fiskalnem paktu, ki so ga v petek podpisali na vrhu EU in ki je osrednji del reševanja evroobmočja.

Berlin je sicer to že zanikal. "Vsak evropski predsednik vlade bo neodvisno odločal o tem, če bo in kako želi sprejeti Hollandeja. V Nemčiji za zdaj ni predvideno nobeno srečanje s kanclerko Angelo Merkel," je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Francoska socialistična stranka se je ostro odzvala na ta, kot je poudarila, "bojkot" in Merklovo obtožila, da si preveč dovoli. Hollande pa se je danes odzval z besedami, da je naravno, da so konservativci povezani, da pa evropski voditelji ne bodo sprejemali odločitev namesto Francozov.

Merklova je sicer že v začetku februarja izrazila podporo konservativnemu Sarkozyju. Hollande je sicer Merklovo prosil za sprejem, po neuradnih informacijah pa naj bi se srečala maja v Berlinu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
05. 03. 2012 08.52
-5
Zmeraj se mi je zdelo smešno, kako naši levaki branijo kapitalistične zahodne levake. Recimo mitterand je bil socialist, pa je imel velik cerkveni pogreb. Tako, da levaki, zahodni levaki so drugačni od vas militantnih levakov sovjetskega tipa, saj so dosti bolj normalni in dost njih je vernih in hodijo k maši. Torej so po vaših standardih desni. Najbolj so primerljivi z janševo sds.
cirenij
05. 03. 2012 07.44
+1
Upajmo, da bodo francozi toliko pametni in bodo rekli NE tem EU vsiljevalcem. Sarkozy pa naj spakira kovčke, če ne bo izvoljen. Potrebujemo nov veter. Vse članice EU se klanjamo temu francozu in Merklovi z zafurano politiko in reševanjem njihovih napak.
hcaine8
05. 03. 2012 07.08
-8
V tem času je zadnja stvar, ki jo kdorkoli rabi, leva vlada. Poglejte kam je leva vlada pripeljala Slovenijo, da Grčije sploh ne omenjam. Namen izpodbijanja fiskalnega pakta je pa velika neumnost. Stroške VSAKE države v tem času je NUJNO zmanjševati, kar pa ponavadi pomeni šparanje na ljudeh. Res se ne sliši lepo, ampak če bomo zdaj dali raje podjetjem kot ljudem, se bo obrnilo na bolje, če gremo pa v obratni smeri bodo pa ljudje nek kratek čas na boljšem, potem pa kmalu še na bistveno slabšem, kot bi bili na začetku šparanja, pri tem da se bi tako stanje potem vleklo DOLGO!
yarrick
05. 03. 2012 10.10
+4
Poglej kam so DESNE vlade in DESNI poslanci pripeljali evropo... Pa še tole:PODJETIJ BREZ LJUDI NI ! In dokler se bodo ukrepi delali, tako da bodo le vodilni znotraj podjetij imeli benefite sem ABSOLUTNO PROTI takim ukrepom.pa nisem levičar, niti desničar.Bodimo vsi skupaj malce bolj realni pa bo takoj bolje.
nikhrast
05. 03. 2012 03.21
Zdaj bodo konservativne vlade delale reklame za socialiste, ste nori? Nekateri ste pa res naivni.
mlutherking
04. 03. 2012 22.10
+6
Aha, toliko o demokratičnih volitvah.
yarrick
05. 03. 2012 10.13
+1
To že dolgo pravim ;). le kak smisel imajo volitve, ko pa se takole zadaj za sceno zmenijo koga bodo sprejli in koga ne, kdo jim bo trn v peti in kdo bo delal tako kot bodo sai hoteli.In VEČINa še v edno verjame da bodo volitve KARKOLI SPREMENILE :S.
HooplaToopla
04. 03. 2012 21.56
+13
Če ne bodo socialisti v Evropi malo pojačali tempa bomo kmalu (skoraj) vsi delali po 12 ur dnevno za minimalca.
1A_
04. 03. 2012 21.28
+10
Pa kaj bi rada ta Merklova? Nič drugega ni kot navadna vzhodnonemška ...
irhaela
04. 03. 2012 21.27
+11
Pa kaj se teli tujci vtikajo v Francijo in voljo francoskega ljudstva! Že delajo po ameriškem vzorcu! Vtikajo se v suverenost države! Francosko ljudstvo bo izvolilo predsednika! Ostali premierji pa se naj brigajo vsak za svoj narod!
irhaela
04. 03. 2012 21.32
+12
Francozi že vedo, kaj je za njih najbolje! Hočejo spremembe in dovolj jim je krize! Odkar je Francija sprejela eure, je njihov življenjski standard padal! Enako kot pri nas v Sloveniji!
Odpri..Oci
04. 03. 2012 21.07
+11
Naslov tega članka je najboljša reklama za Hollanderja.....
mimoidoci
04. 03. 2012 20.35
+12
Cisto desnicarska akcija s strani desnicarjev, torej merklove, sarkota in tistega italjanskega puhloglavca. V kolikor imas pomisleke proti fiskalni uniji (ki je totalno desnicarska ideja), nisi z nami in si proti nam ter odpadnik in si ne zasluzis niti sprejema. Da jih ni sram!
T_one
04. 03. 2012 19.15
+13
Evo ti demokracije; ko je potrebno podpret kakšnega lopova, ga takoj podprejo, ko pa je kje kak poštanjak, ki res skuša narediti nekaj dobrega za ljudi, ga pa vsa "elita" ignorira. To se dogaja z Ron Paulom v ZDA, kot tudi s Hollandejom v Franciji....
yarrick
05. 03. 2012 10.14
+1
...in potem folk še vedno verjame v DEMOKRACIJO in SVOBODNE POŠTENE volitve.