Tujina

'Za dolžniško krizo ne obstaja hitra rešitev'

Berlin, 02. 12. 2011 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J./V.L.
Komentarji
82

Sarkozy in Merklova naj bi predstavila novo pogodbo EU, ki bi vzpostavila fiskalno unijo s strogimi pravili. Britanski premier Cameron je zagotovil, da bo v primeru sprememb pogodbe zaščitil interese Velike Britanije.

Merklova in Sarkozy naj bi predstavila novo pogodbo EU.
Merklova in Sarkozy naj bi predstavila novo pogodbo EU. FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je v Parizu sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom. Govorila sta o vse hujši dolžniški krizi v območju evra, zaradi katere si Francija in Nemčija prizadevata pridobiti podporo za prenovo pogodbe EU. Cameron je zagotovil, da bo v primeru sprememb pogodbe zaščitil interese Velike Britanije.

"Če bo prišlo do spremembe pogodbe, potem bom zagotovil, da bomo še naprej ščitili in okrepili britanske interese," je dejal Cameron, pri tem pa poudaril, da spremembe morda niti ne bodo nujne.

Cameron je institucije v območju evra pozval, naj uporabijo vse, kar je na voljo, da bi evro rešile pred propadom, na vprašanje, ali ima Velika Britanija še vedno kaj vpliva pri pogovorih o prihodnosti EU, pa je dejal: "Da, ima. Smo eno največjih gospodarstev v Evropi in smo velik igralec na enotnem trgu."

Nova pogodba EU?

Sarkozy se bo v ponedeljek v Parizu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Po napovedih bosta uskladila predlog ukrepov za preboj iz dolžniške krize, o katerih naj bi 9. decembra govorili tudi voditelji na vrhu v Bruslju.

Sarkozy in Merklova naj bi skupaj predstavila novo pogodbo EU, ki bi vzpostavila fiskalno unijo s strogimi pravili, vsaj za območje evra.

Merklova je danes poudarila, da so evropske države pristopile k ustvarjanju fiskalne unije z močnim nadzorom nad nacionalnimi proračuni. "Ne le da govorimo o fiskalni uniji, ampak smo jo začeli ustvarjati," je izpostavila in opozorila, da za evropsko dolžniško krizo ne obstaja hitra rešitev.

Enotna fiskalna politika ali izstop iz območja evra

Premier Borut Pahor je dejal, da bodo že na prihodnjem vrhu EU razpravljali o predlogu za spremembo Lizbonske pogodbe. Pahor meni, da bodo imele države izbiro, ali sprejmejo enotno fiskalno politiko ali pa izstopijo iz območja evra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
03. 12. 2011 09.56
+1
Hmmm, enotna fiskalna politika. Ne znam si predstavljati kako bo to videti na konkretnih primerih. Na splošno se sicer lepo sliši, vendar za nas male državice ro ne pomeni nič dobrega. Sploh če se o tem dogovarjara samo dva največja. Vzemimo na primer Italijo, 1900 milijard dolga. Menda imajores dovolj premoženja in si lahko privoščijo takšen dolg ( tem prevarantom ne verjamem). Hkrati so tretje najmočnejše gospodarstvo v EU. No, resnici na ljubo, če bi pametnim slovencem ( ne tistim, ki so investirali po osamosvojitvi) dali 1900 milijard kreditov za vlaganje v gospodarstvo, bi tudi mi zlahka bili na njihovem mestu ( pokupili bi vse evropske banke in nekaj podjetij pa dobiček vozili k nam). Ali je torej pošteno, da se nekako zrineš v EU, izkoristiš gužvo in si nakoplješ goro dolgov ter prepustiš da glava boli celo EU? Ista zgodba je pri Grčiji, le da so oni \"investirali\" v svoje dobro življenje. Slika je še bolj kompleksna, ker v resnici tudi dolar izgublja na vrednosti in ker pada hkrati tudi evro sta bolj ali manj v enakem razmerju. Slika je bolj jasna če gledaš še švicarje in še bolj jasna pri ceni zlata. Pojavi se zanimivo vprašanje glede naše države v tej druščini. če bomo imeli enotno fiskalno politiko, ali bomo z manjvrednim evrom prikrito plačevali dolgove skupine PIIGS? Mogoče še bolj pomembno vprašanje. Če se hočemo hiteje razvijati od naših sosedov, ali se bomo ob enotni fiskalni politiki lahko tudi občasno bolj zadolžili? Povsem naravno je namreč, da če gradiš nove kapacitete in delovna mesta, da brez kreditov ne gre. Ali nam jih bodo dovolili? Ali nam bodo sploh dovolili hitrejšo rast BDP kot je povprečje v EU ali bomo morali počakati nemce in francoze da si omastijo ovratnik?
Nimivseeno
03. 12. 2011 10.31
+2
Padec vrednosti dolarja je posledica QED1 in QED2. Ne moreš v sistem pumpat miljarde, ki bazirajo na ničemur. Inflacija. :)
yarrick
03. 12. 2011 13.54
+2
...in trenutnega QE3.Ne pozabi, da je dala FED evropi 3 mesečni "window of oportunity" preko katerega lahko dobiva ogromne količine denarja po zelo zelo nizki obrestni meri...
Frane Šajn
03. 12. 2011 09.05
+1
ZA DOLŽNIŠKO KRIZO OBSTAJA REŠITEV V SPREMEMBI SISTEMA; - DENACIONALIZACIJA DOKAZILA O IZVORU PREMOŽENJA, EMBARGO IN ĆE NE GRE DRUGAČE TUDI VOJAŠKA ZSEDBA BANČNIH OAZ -SLEDI SOUPRAVNI SOCIJALIZEM S KREPKO SLUŽBO DRUŽBENEGA KNJIGOVODSTVA -PREPOVED TRANSAKCIJE V GOTOVINI VEČJI OD 100€. - VSE DRŽAVNE INVESTICIJE SO JAVNE BREZ DODATNIH KLAVZUL NA POSTAVLJENO KALKULACIJO. TO JE TREBA DOPOVEDATI TEJ STARI FRAJLI EVROPI! NAJ PROVA KAJ NOVEGA, KER NI VEČ DOSTI ALI BORE MALO JE V TEJ PLESNI ŠE UPORABNEGA, RES BORE MALO.
Frane Šajn
03. 12. 2011 09.16
+1
TA DOKRAJA GNIL KAPITALIZEM MORA PASTI POTEM BO RED!
komarec
03. 12. 2011 09.01
+1
Merklova nima na sebi nič ženskega, bolj bi ji pristojalo ime Angelo.
Frane Šajn
03. 12. 2011 09.19
+1
Če je kdo nedavno na televiziji gledal zgodovino nemške krščanske unije. Se velja krepko zamisliti v kakšnih rokah je usoda evrope, ki je zadnje čase postala \"NEMSKOFRANCIJA\" ne EU iz 27 držav.
scipio
03. 12. 2011 08.50
+1
ni se za bat, da bi eni nemci in francozi in drugi, ki e imajo kaj denarja, čakali, kdaj se bo tale naša slovenska nevesta odločila ali bi se kaj šla skupaj z njimi ali se ne bi. svoj ples bodo odplesali z nami ali brez nas. ko izgubiš ugled v klubu, te v nekem trenuktu izvržejo. to je tako kot v gostilni: nekaj časa si gost, potem ti nekaj časa dajejo na kredo, potem te nekega dne vržejo ven...
Silvyc
03. 12. 2011 08.15
+3
Sevede obstaja hitra rešitev. Zakaj se skriva rešitev Islandije? Zato ker bi ta dva na sliki lepo šla nekam čičat.
Odpri.oci
03. 12. 2011 08.50
+3
Zato, ker banksterji samo od Islandije nosi dobili vrnjenih goljufivih posojil... ampak so končali po zaporih !!!!
Tadej Skof
03. 12. 2011 05.09
+2
eu bi lako mela taki bdp da celi svet nebi moral nič!kaj je129 miljard! to bi moglo biti 30000miljonov !saj dobeden nima takke kvalitete in robe kot eu! eu bi cvetela ne pa razpadala!
Follow me
03. 12. 2011 04.01
+3
Naj mi kdo odgovori, ma kadar smo imeli tolar kaj nam je res šlo tako slabo?
korintos1
03. 12. 2011 08.52
+1
siFBI
03. 12. 2011 09.07
+2
Kako pa nam gre danes, ko imamo euro? Ali Grkom?
bobocat
03. 12. 2011 00.07
+10
Že več kot 50 let se resnična svetovna elita (in ne lutke) sestajajo enkrat na leto na različnih koncih sveta in razpravljajo kje bo vojna, kam bodo poslali ceno nafte, katero državo bodo napadli, kateri virus bodo spustili med ljudmi, kakšno propagando nam bodo prodajali velike televizijske hiše, kako bodo svet pripeljali bližje svetovni vladi. Na srečanju so predsedniki, finančni ministri, ljudje centralnih bank, predstavniki medijev itd. Srečanja nimajo nobenega pokrivanja medijev, ker imajo ti ljudje medije v oblasti in še do nedavnega se ni vedelo za njih. Gre za srečanje skoraj največjih in najvplivnejših svinj na svetu. Policisti z mitraljezi, psi, na desetine varnostnikov, zaprtje zračnega prostora in popolno zaporo hotela skrbijo, da se ne bi zgodilo nič nepričakovanega. Zakaj takšna skrivnostnost? Velike svinjarije - velika skrivnost. Vsa \"demokracija\" pa temelji na skupini Bilderberg. Hvala za takšno demokracijo!
tekavcminka56
03. 12. 2011 13.02
+1
yarrick
03. 12. 2011 13.56
+1
bobocat
03. 12. 2011 00.06
+9
šef centralne evropske bake Mario Draghi je šolan pri jezuitih, član Bilderbergov, delal v Goldman Sachs. Ta kriza ni nič drugega kot Friedmanova doktrina šoka za cel svet. Preizkusili so jo najprej v Čilu (J.Ameriki). S Tečerizmom in Reganimiko pa so doktrino šoka začeli uporabljati v zahodnih demokracijah. Pad Berlinskega zidu je doktrino šoka ponesel v socialistične države, sedaj pa je na vrsti EU. Globalni kapitalistični plenilci so nenasitno pohlepni!
Aaron-Heydar
02. 12. 2011 22.25
+9
Izstop iz območja eura! Naj ponovimo kaj pomeni FISKALNO: fiskalen fiskálen -lna -o prid. (ȃ) fin. nanašajoč se na davščine: fiskalni viri države; fiskalna politika; fiskalne ugodnosti / fiskalne dajatve / fiskalna carina carina, ki jo država pobira samo zato, da bi povečala dohodke; fiskalno leto proračunsko leto
Ramzess
02. 12. 2011 22.58
+1
Nimivseeno
02. 12. 2011 21.43
+17
Seveda obstaja hitra rešitev in to nam je pokazal Hitler, ki je leta 1933 prevzel kanclersko mesto in je takoj začel izdajat svoj lasten denar. V tistem obdobju je bila v Nemčija v ogromni krizi, plačati je morala reparacije vsem državam iz prve svetovne vojne, ogromna inflacija. Zaradi lastnega denarja, ki ga je začel tiskat, ni bilo potrebno nikomur plačevat obresti, ni bilo več inflacije, ker je bila ura dela plačana kot ura dela in si jo seveda lahko zamenjal z drugim za uro dela ali druge dobrine. Ta sistem je bil tako učinkovit, da je nemčija postala prej kot v desetih letih nova svetovna velesila. Ostalo je zgodovina. (Vir: how Hitler defied the bankers, google)
yarrick
02. 12. 2011 21.03
+3
Sej itak evropi obstajajo sam DVE možnosti; ali gremo v večje politično integracijo( se pravi da se odpovemo še POLITIČNI neodvisnosti, pleg finančne ki smo se ji odpovedali s sprejetjem evra) ali pa gre EU v propad. resno pa dvomim, da se bodo vrli Eu politikanti strinjali s sesutjem sistema, ki jim je omogočal vladanje množicam brez pretiranih težav...
Vigil
02. 12. 2011 19.27
+7
Jaz sem za izstop iz območja evra. Enotne fiskalne politike si ne želim. Pa naj razpade ta EU že enkrat in ECB skupaj z njo. Prav privoščim imperialistični evropi, da se sesuje sama vase, ker je sama začela s tem centraliziranjem in kontrolo. Torej naj se začne tukaj, kjer se je tudi nekoč začelo in naj bo tudi tokrat zgled ostalim. Hvala!
Borut Dretar
02. 12. 2011 22.49
-1
A nisi malce pozabil, da smo tudi mi del Evrope? Pa makroekonomija ti je tudi tuja, kaj? Ne moreš imeti enotne valute, če nimaš tudi enotne fiskalne politike. Ker se ti valuta sesuje, tako kot se sedaj nam. Ne vem, na kaj so mislili, ko so uvedli evro. Samo enotna fiskalna politika lahko reši evro.
tali?ni tom
02. 12. 2011 23.53
+3
moigoče borut misliš da smo del evrope , medtem ko smo za evropo žabjak ! realno pa taka zakvantana politika ki živi od obresti ne more laufat v nedogled , je pa laufala dolgo predolgo ! upam da mnoge države sreča pamet in izstopijo iz te zveze ki nas je zagonila v franže in še našo prihodnost po drugi stranio pa je tut dobro če ma vsaka država svoj denar in kritje zanj , le tako je nekaj vreden , medtem ko virtualni denar kot kaže ni vreden nič ! da ma slovenija za svoj denar zlate palice za kritje mi neb bli v krizi ! uglavnem evropa je zgodovina po moje ! vsa cesarstva,zveze,združitve in okupacije so propadle pa bo tut ta ker narod ni naiven v nedogled ! kako plačevat davke če ni služb , naj kitajci plačujejo naše izdatke !
upornik_007
02. 12. 2011 18.58
+6
Britanski premier Cameron je zagotovil, da bo v primeru sprememb pogodbe zaščitil interese Velike Britanije. se en dokaz da evropa nemore bit zdruzena kajti prevec je razlik in tukaj igrajo tudi nacionalni interesi! nemcija/francija si zelita vladati v evropi tega ne smemo pustiti !!!!
Aaron-Heydar
02. 12. 2011 22.26
+5
Smrt centralizaciji, smrt kapitalizmu, svoboda narodu!
odbogaposlan
02. 12. 2011 16.58
+8
bilderberg nam vladajo¨! šef EU banke italijan, član skupine bilderberg!
killjoy
02. 12. 2011 22.09
+4
če nisi vedel, je tudi šef EU v istem klubu....
Aaron-Heydar
02. 12. 2011 22.27
+4
odbogaposlan
02. 12. 2011 16.57
+6
bilderberg nam vladajo¨! šef EU italijan, član skupine bilderberg!
tekavcminka56
03. 12. 2011 12.57
+1
LovecNaKomuniste
02. 12. 2011 14.30
-11
Bravo Merklova
janez6b
02. 12. 2011 14.35
+14
lol, bravo vpijete lopovom, ki so vam vse pokradli:) a lol
Nimivseeno
02. 12. 2011 14.54
+4
Za Stalinom so jokali, čeprav jih je 10 miljonov svojih spravil v gulage, žena in sin sta naredila samomor, hči je pobegnila v ZDA, drugega sina je pa dal ubit v Stalingradu.
Ramzess
02. 12. 2011 14.09
+7
Predlagam in priporočam, vsem ki ih zanima da si ogledate film Legendarni intervju Davida Ickea s Arizono Wilder: 'The Revelation of Mother Godess / Otkrovenje Matere Boginje', ...zanimiv film, ...vzemite si čas in prigrizek, traja kar tri ure.
wsharky
02. 12. 2011 13.44
+0
... pred EU je svetla prihodnjost ... sedaj ko se bo oseba J. fotografirala z Angelco ju hu hu ...
Aaron-Heydar
02. 12. 2011 22.36
+3
sharky, zadeve so resne. Dovolj je neumnosti.
rkl
02. 12. 2011 13.40
+7
...Ob tem je Merklova izpostavila, da predlogi Nemčije ne izpostavljajo njene želje po dominaciji v Evropi. "To je zgrešeno," ....a nismo to že v zgodovini enkrat slišali?
Aaron-Heydar
02. 12. 2011 22.31
+2
V primeru, da slovenski politiki sprejmejo enotno fiskalno politiko EU, bomo na istem kot smo bili v Jugoslaviji, ko je centralna oblast bila v Beogradu. Ali smo slovenci res tako neumni, da bomo to dopustili?
Borut Dretar
02. 12. 2011 22.53
-3
Aaron-Heydar, ne drži. Tako iz EU kot iz območja evra bomo lahko izstopili, če bomo želeli, in to ti takoj daje drugačne pogajalske možnosti. Pa mehanizmi EU so čisto drugačni, kot so bili tisti v Jugi. V Jugi so Slovenijo ožemali, da so lahko drugje dobro živeli, v EU pa to ne gre tako lahko.