Tujina

Merklova bo odločitev o vnovični kandidaturi za kanclerko sporočila v začetku prihodnjega leta

Berlin, 27. 08. 2016 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška kanclerka Angela Merkel odlaga objavo odločitve o morebitni vnovični kandidaturi za kanclerko. Odločitev naj bi sporočila v začetku prihodnjega leta. Svojo odločitev je zaradi begunske krize preložila že lani. Merklova se je sicer v Berlinu srečala s Cerarjem in voditelji Avstrije, Bolgarije in Hrvaške. Razpravljali so o prihodnosti EU po izstopu Velike Britanije iz članstva.

Angela Merkel je že drugič preložila odločitev o vnovični kandidaturi za nemško kanclerko.
Angela Merkel je že drugič preložila odločitev o vnovični kandidaturi za nemško kanclerko. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je objavo odločitve, ali se bo vnovič potegovala za položaj kanclerke, odložila na začetek leta 2017, danes poroča revija Der Spiegel, ki se sklicuje na vire v nemški vladajoči Krščansko-demokratski uniji (CDU).

Merklova je tako svojo namero o morebitni vnovični kandidaturi preložila že drugič, zato da bo imel vodja koalicijskih krščanskih socialistov (CSU) Horst Seehofer dovolj časa, da se odloči, ali jo bo njegova stranka podprla, še navaja Der Spiegel.

A takšno čakanje predstavlja za Merklovo težavo, saj naj bi se na decembrski konvenciji stranke potegovala za nov dveletni mandat na vrhu CDU, a to lahko stori le, če bo tudi kandidatka za kanclerko.

Revija je med drugim še poročala, da obstaja v političnih krogih okoli Merklove zaskrbljenost, da bi ji njena odločitev za kandidaturo brez Seehoferjeve podpore politično škodila.

Sicer pa je Merklova svoje načrte nameravala razkriti že lani, a jih je zaradi begunske in migrantske krize ter takratnih težavah v CSU preložila.

Na položaju kanclerke je od leta 2005; če se bo vnovič zavihtela na kanclerski stolček, bo prekosila Helmuta Kohla, ki je bil kancler 16 let.

Cerar s kolegi v Berlinu za enotno in močnejšo EU

Premier Miro Cerar se je danes v Berlinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in kolegi iz Avstrije, Bolgarije in Hrvaške, s katerimi so razpravljali o prihodnosti EU po izstopu Velike Britanije iz povezave. "Želimo si, da gre EU naprej, da ostane enotna in postane še močnejša, še posebej v razvoju gospodarstva," je po srečanju dejal Cerar.

Slovenski premier je na srečanju z Merklovo, avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom, odhajajočim hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom na gradu Meseberg blizu Berlina posebej izpostavil vprašanje migracij in varnosti evropskih državljanov.

"Tukaj moramo doseči enotnost in solidarnost, Evropa se mora na te izzive odzivati bolj povezano," je poudaril Cerar v izjavi za slovenske medije.

"Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij in varnosti, če ne bomo na zunanjih mejah EU zaustavili ilegalnih migracijskih tokov in bili dovolj učinkoviti v državah izvora, potem enostavno ne bo dovolj časa in energije, da bi se dovolj posvetili razvojnim temam," je dejal Cerar.

Pri razvojnih temah je poudaril pomen gospodarskega razvoja, pri čemer je izpostavil digitalizacijo, spregovoril pa je tudi o mladih in podal nekaj predlogov, kako bi mladim v Evropi omogočili več izmenjav, več perspektiv pri zaposlovanju in podobno.

Premier je poudaril, da Slovenija ostaja v krogu jedrnih držav EU, ki tvorijo schengensko in evrsko območje. "Imamo enaka stališča kot ustanovne članice EU glede evropskih vrednot. Slovenija to vsak dan dokazuje s svojim ravnanjem, tako pri migrantski problematiki kot pri javnofinančnih zavezah in drugem delovanju v okviru EU," je zatrdil Cerar.

Cerar bo posvete o prihodnosti EU nadaljeval v ponedeljek, ko bo obiskal Nizozemsko in Luksemburg, kjer se bo sestal s tamkajšnjima premierjema Markom Ruttejem in Xavierjem Bettelom. V torek bo na neformalnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Kerna.

Slovenija po njegovih besedah deluje kot povezovalni člen, saj je odprta v komunikaciji do višegrajske skupine kot tudi do jedrnih držav unije. "Slovenija nima nobenih problemov v komunikaciji in dobro sodeluje z vsemi." Se pa Evropa ne sme cepiti, tudi če imamo takšne neformalne skupine, moramo delovati kot sedemindvajseterica, zavzeti odločna in konstruktivna stališča glede teh izzivov, ki so pred nami, in tudi na ta način nastopiti na pogajanjih z Veliko Britanijo o njenem izstopu in unije, je še dejal.

Današnje srečanje v Berlinu je potekalo v okviru niza posvetovanj o prihodnosti EU, ki jih je pripravila Merklova pred neformalnim vrhom sedemindvajseterice v Bratislavi 16. septembra. Nemška kanclerka bo drevi gostila še voditelje Nizozemske, Švedske, Finske in Danske.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FCL
27. 08. 2016 18.48
+22
Upam, da so Nemci spregledali kam jih pelje ta zblojena starka!!
puspan
27. 08. 2016 22.48
-13
Ne niso. Ta gospa ima velike zasluge, da gre Nemcem še mnogo bolje, kot nekoč, kljub težkim krizam, ki jih doživlja vsa Evropa. Nemci tudi predobro vedo, kakšno zapuščino jim je zapustil njihov Adolf, katero so plačevali in še vedno plačujejo že najmanj 70 let. Kljub temu s svojimi gospodarskimi kapacitetami, ki so jih ustvarili po propadu nacizma, držijo pokonci vso ostalo Evropo, ki bi se brez njih že davno sesedla. Napake, ki so jo storili v svoji zgodovini, ne bodo nikoli več ponovili in ravno Angela Merkel je ena od tistih, ki ima največje zasluge za to.
puspan
28. 08. 2016 13.31
-1
Nas so tudi nafilali in to z obeh strani, a je Jožova kompanija vse zapravila.
PIKAPOLONICA1994
27. 08. 2016 18.16
+26
Koga briga ta coprnica......
JANZELJ
27. 08. 2016 18.50
+2
...po starem janšističnem običaju... :)))
fljfo
27. 08. 2016 19.19
+3
Skunk Works
27. 08. 2016 19.30
+2
fljfo
27. 08. 2016 19.33
+1
Ne maram lopova Janeza, a to, da ga morajo Jugosi omenjati še pri novicah o vremenu je že prav smešno