Tujina

Mejni spor naj se loči od pogajanj za vstop v EU

Passau, 02. 05. 2009 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sanader je izrazil upanje, da bo Slovenija pozitivno reagirala na najnovejši predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o rešitvi mejnega spora in deblokirala pogajanja Hrvaške z EU.

Hrvaški premier Ivo Sanader je v nemškem mestu Passau izrazil upanje, da bo Slovenija pozitivno reagirala na najnovejši predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o rešitvi mejnega spora in deblokirala pogajanja Hrvaške z EU.

Sanader je s predlogom Rehna zadovoljen.
Sanader je s predlogom Rehna zadovoljen. FOTO: Reuters

Sanader je napovedal, da se bodo v torek s predsednikom Stjepanom Mesićem in Luko Bebićem srečali s predstavniki vseh parlamentarnih strank, s katerimi bodo razpravljali o predlogu evropskega komisarja Rehna. Povedal je, da Hrvaška pozitivno gleda na predlog, predvsem zaradi tega, da bi se mejni spor ločil od pogajanj. Kot je še povedal, imata Hrvaška in Slovenija enake interese, ter da gre za dve prijateljski državi. Sanader je na 35. panevropskih dnevih še povedal, da bo Hrvaška v Evropsko unijo vstopila do konca leta 2010 ali v začetku leta 2011.

Če je to desetletje bilo v znamenju vstopa Hrvaške v Unijo, bi sledeče moralo biti v znaku vstopa drugih jugovzhodnih držav, je še povedal Sanader in poudaril, da Hrvaška, ko bo postala polnopravna članica EU, ne bo obrnila hrbta regiji, ampak bo 'odvetnik' tem državam in bo naredila vse, da bodo tudi one čim prej vstopile v Unijo.

Slovenski premier Borut Pahor je v četrtek napovedal, da bodo domači in tuji pravni strokovnjaki do srede pripravili dokončen predlog stališč, ta bo predmet obravnave predsednikov vseh parlamentarnih strank, potem bo to informacijo kot stališče v četrtek sprejela vlada. V petek - tako si želi vlada - bo to verjetno predmet izmenjave mnenj v odboru DZ za zunanjo politiko.

"Naslednji teden bomo naša stališča k predlogu komisarja Rehna tudi formalno poslali v Bruselj in čakali odgovor komisarja," je še pojasnil premier. Dejal je še, da si bo Slovenija za odgovor komisarju Rehnu vzela "ves potreben čas" in dodal, da ima do tega vso pravico.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ForwardThinking
05. 05. 2009 21.00
Sploh jih nočem gledat v EU!!! ČE gre Hrvaška v EU naj gre Sloveniaj ven!!
ForwardThinking
05. 05. 2009 20.59
NI ŠANS!! Nič ločit pogajanja!! Če Slovenija zdej klecne pred EU in Hrvaško je to nacionalni poraz!! Hrvati STOP v EU!!!!! Taki lopovi nimajo kaj iskat v EU!!!
DJ Suzuki
05. 05. 2009 12.04
maneno48
05. 05. 2009 08.09
Ja, najprej rešit mejni spor - Hrvatje dol iz okupirane Slovenske zemlje, potem pa pogovori o vstopu v E L I T O !
Uporabnik113189
04. 05. 2009 08.20
sbosbo04.05.2009, 07:57, hmmm, predvidevanja sem dodal bolj za zabavo..Kaže pa da bo kar držalo, tako kot so prejšnja. Sovraštvo pretežno muslimanskega tretjega sveta do evrope se kar dobro kopiči in kumulira ter postaja vedno bolj velik potencial. Za to ni potrebno biti kakšen Nostradamus. Približno je mogoče tudi oceniti kje se bo ta val nakopičene jeze razlil.
sbosbo
04. 05. 2009 07.57
Klasik03.05.2009, 17:383 sbosbo03.05.2009, 17:17, do sedaj so se uresničila še vsa moja predvidevanja, čeprav tega nisem pričakoval. Ne vem zakaj se to dogaja ampak se. Sam sebi nisem mogel verjeti, ko sem na podlagi nekih navedb v knjigah pričakoval bombnike nad Beogradom, pa se je tudi to uresničilo. Za hrvate napovedujem prodor muslimanskih vojska skoraj do meje slovenije. Takrat bo zopet vse razbito po celem balkanu. zato vsem priporočam za naslednje stoletje čim manj investicij v ta področja, ker bodo vsi vse izgubili. Mi imamo pa čas čakati. HALO??? ...folk, imamo reinkarnacijo Nostradamusa v Sloveniji!!:)...
Uporabnik113189
04. 05. 2009 07.25
prosper03.05.2009, 22:20, zdaj sem ful zmeden. razotril si mi da sem u bistvu slovenec, in zakaj bi mi zdaj ta resnica morala biti neprijetna? hahaha, kaj je taka sramota biti slovenec. Moj komentar je bil odgovor na tvoje pobožne želje, da bi bil bolj srečen pod Avstrijo. Si prav takšen, kot moj bližnji sorodnik, ki zna samo nemščino in ne prizna da je slovenec, ker mu je možgane opral Haider. Hkrati pa vse svoje življenje živi v Avstriji, ima tam veliko družino, kup otrok, hišo, svojo firmo. Tudi če ne prizna, ima ta problem, da vsi vemo kaj v resnici je in laže sam sebi in svoji družini. In takšnih primerov je veliko tudi pri nas in pri vas. Pot do resnice se začne pri sebi. Zanikanje pa vodi v laž, ta pa naprej v tatvino to vsi vemo. Biti slovenec ni neprijetna novica, ampak za marsikoga čudovita. Kljub tisočletnemu zatiranju smo preživeli in obdržali svoj jezik in kulturo. Mnogi so se morali "adaptirati" na primer hrvati in ustvariti nek navidzen narod da bi opravičili svoje fašistične pohode.
prosper
03. 05. 2009 22.20
Klasik03.05.2009, 21:230 Ko bodo mnogi slovenci na hrvaškem zmogli pogum in na glas povedali kdo so, potem boste ugotovili neprijetno resnico zdaj sem ful zmeden. razotril si mi da sem u bistvu slovenec, in zakaj bi mi zdaj ta resnica morala biti neprijetna? hahaha, kaj je taka sramota biti slovenec. fant ful si zaglibil v to. ta forum je sicer na ravni vaske gostilne, dokazi posemeznikov na enaki ravni, ampak tvoji pa gredo kar ze v kvaziznanstveno filozofijo.
Jože Pernek
03. 05. 2009 21.23
Klasik 03.05.2009, 21:15 pustmo to kdo in kaj so DEJSTVO JE DA BREZ NAS NE MOREJO............................................... eu
Uporabnik113189
03. 05. 2009 21.23
Ko bodo mnogi slovenci na hrvaškem zmogli pogum in na glas povedali kdo so, potem boste ugotovili neprijetno resnico. Čeprav je Tudžman poskušal to resnico zatajiti, čeprav se poskuša z nekakašno hrvaškim jezikom, ki ga v resnici ni ustvariti nekakšen narod. V resnici pa gre le za oblast peščice, ki rabijo ovce za striženje "kao" hrvatov. Zločin se pač ne splača in na koncu vedno pride kazen. Vaša bo razpad države, ker je zgrajena na lažeh in zločinih..
Uporabnik113189
03. 05. 2009 21.15
Kamorkoli boš šel, se boš znašel med slovenci. Polovica hrvatov je v resnici potujčenih slovencev. Zaradi tega naša država ni želela vstopiti v bratomorno vojno. Tudi če vsa slovenska država izgine (kar ne bo, ker je šele na začetku), nas je še vedno mnogo v sosednjih državah. Grozen občutek za hrvata ali ne? Nikakor se nas ni mogoče znebiti. Tisočletje potujčevanja pa še vedno ni uspelo. Torej prosperčič, veliko sreče. Nisi realen in tvoj Mesič tudi ne.
Uporabnik113189
03. 05. 2009 21.14
prosper03.05.2009, 19:20, Istrijan, pa zagrižen hrvat. navsezadnje boš priznal, da si napol slovenec. Skratka janičar. Dobro so ti oprali možgane. No, jaz se počutim doma tako v Italiji med našimi slovenci, kot v Avstriji, pa tudi v Sloveniji. V vseh teh državah so moji sorodniki že od nekdaj. Kot avtohtoni prebivalci smo v velikem delu pomagali zgraditi takšno Avstrijo in Italijo in tudi Slovenijo kakršna je danes, pa če pripadniki večinskega naroda pri sosedih to priznajo ali ne. Če te roke in hrbet boli od dela potem preprosto veš in ne rabiš še potrditve od tretjega. Na laži se lahko preprosto samo nasmehnem. Zanimivo da so vsi slovenci v tujini ponosni na svojo matično domovino in imajo od nje velika pričakovanja. Torej, če bi rad bil pod Avstrijci, se sprijazni s tem da boš tam tudi med slovenci. No, tudi v Istri, kjer sem svojim sorodnikom celo svojčas pomagal graditi hiše, sedaj se počutijo Istrijane ali italijane, kaj bi vedel, ker so se poročali z italijani in istrijani. Državljanstvo imajo pa hrvaško. Norišnica ti rečem. Ko se srečamo, težko govorijo slovensko. Kolikor sem mogel sem jim pomagal, če se oni ne počutijo več sorodniki, naj to pade na njihovo vest. Skratka zopet slovenci na tvojem dvorišču. Le potujčeni, opranih možganov, tiranizirani, nepriznani.
prosper
03. 05. 2009 20.53
ne tolazim se realen sem
Jože Pernek
03. 05. 2009 20.24
prosper 03.05.2009, 19:59 zelo lepo se tolažiš
prosper
03. 05. 2009 19.59
vpliv slovenije ki je v eu in hrvaske ki pa ni eu je skoraj pa enak, in močno konvergira k nuli ko se gres za pomembna vprašanja
prosper
03. 05. 2009 19.58
dobro se ve, ceprav so vsi enaki v EU kod so 4 glavne drzave, kodr ih sledi, in katere so tiste ki so srečne da so v eu.
prosper
03. 05. 2009 19.56
samo dober kup mednarodnih pogodb si vrgel v vodo. a si prepričan da imate toliko moč in tako dobro diplomacijo da bote to vse na svoj mlin speljali? če to začnes resno odpirat, bo mesić imel prav in boste morje gledali z 40 km od obale.
samo56789
03. 05. 2009 19.38
Argumentacija in pritisk naših politikov na naše ljudi ( ki jih mimogrede plačujejo ) , da moramo skupaj s Hrvati čim prej poiskati rešitev na našem slovenskem ozemlju, ker je tudi v našem strateškem interesu, da se EU širi na Balkan, je sprevračanje pozornosti in odgovornosti politikov, da je v tem primeru za nas bolj pomembna širitev EU, kot pa določitev pravične meje s Hrvaško. Mogoče pa celo delamo v korist EU. Škoda, ki smo jo utrpeli Slovenci tako po I. svetovni vojni, kot II svetovni vojni, kljub temu, da smo bili na strani zmagovalcev in zaveznikov v primerjavi s Hrvaško, se ti zgodi, če tvoja diplomacija ne zna lobirat in iskat zaveznike v centrih moči. Naši to področje zavestno, kljub opozorilom iz terena tudi danes zelo zanemarjajo, kar pa se že kaže v rezultatih zunanje politike.
samo56789
03. 05. 2009 19.22
Pravična argumentacija za določitev meje Slovenije s Hrvaško je ( tudi za arbitražo ali pa sodišče v končni fazi ), da se ji povrnejo ozemlja, ki jih je: - po I. svetovni vojni dobila Italija od zaveznikov ( Velike Britanije, Francije in Rusije ) na račun Slovencev ( slovenska Goriška, Istra in Trst ) v zameno za prestop sredi I. svetovne vojne od poražencev k zmagovalcem ( podoben manever so naredili tudi med II svetovno vojno, spet na račun slovenskega ozemlja ). - da se upoštevajo ozemlja, ki so jih na podlagi svobodne volje konstitutivni narodi Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev prinesla v skupno državo leta 1918, ki je bila tudi mednarodno priznana. ( enaka načela bi EU uporabila ob njenem morebitnem razpadu, zato jim bo ta argument tudi bolj razumljiv ) - dobila FRJ po II. svetovni vojni na podlagi uravnotežene ozemeljske zamenjave z Italijani na račun slovenskih ozemelj v Benečiji Za vse obstajajo tudi dokumenti mednarodnega prava ( pogodbe, zapiski sestankov in korespondence iz pogajanj za dosego dogovorov ). Seveda bo Hrvaška prinesla tudi svoje dokumente mednarodnega prava, za katere verjamem, da so nekateri ponarejeni ali legitimno neveljavni, ker so nastali v času totalitarnih režimov bivše SFRJ, ki je drugače misleče fizično likvidirala. Nekateri dokumenti pa so tudi realni, ker so jih podpisali naši neuki predstavniki. Vendar dvomim, da bo sodišče razsodilo samo v prid Hrvaške. Rešitev bo nekje vmes. Vendar še vedno boljše, kot pa se sedaj odvijajo stvari. Še boljša pa bi bila mirovna konferenca o razpadu SFRJ. Naloga slovenske diplomacije, pravnikov in zgodovinarjev je jasna. Potrebujemo in plačajmo strokovnjake in politike, ki nam bodo povedali, kako lahko to dosežemo. In ne tiste, ki ne poznajo rešitve in nam govorijo, kako ni možno. Če ne poznajo rešitve ali jih je strah naj ponudijo odstop in se umaknejo tistim, ki se upajo in znajo.
prosper
03. 05. 2009 19.20
klasik hahaha evo imenujem te za generala vojske za istro. a ko pridemo v eu te bom nasel in po ta goli naklepal. - da prides k pameti ajde olabavi, dan je lep, v zivljenju je se 1001 stavr ki so pomembenje za posameznika od tega ali bo istra slovenska ali ne. da sem jaz istrijan in da moram glasovati izmed italijanom i slovencev ki so oboji zajedalci in nisko demokratični , bi izbral austrijce ki so edini od vladarjev nekaj istri dali, so gospodje, nezagrenjeni, brez občutkja manjvrednosni, ki bi edini od vse dali narodu ki je v istri da tudi on zivi.