Tujina

Mehiški predsednik zaradi Trumpovega tvita odpovedal obisk v ZDA

Washington/ Ankara/Moskva, 26. 01. 2017 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./STA/G.S./M.Ke.
Komentarji
1475

Donald Trump je razburil Mehičane, ko je povedal, da bo zid, ki ga bo zgradil ob meji, plačala Mehika. Predsednik Enrique Pena Nieto se s tem ne strinja, Trump pa mu je kar prek Twitterja sporočil, da naj v tem primeru uradni obisk v ZDA, ki je napovedan 31. januarja, raje odpove. In ga tudi je.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Prevzem nadzora nad mejo'
    02:40
    Iz 24UR: 'Prevzem nadzora nad mejo'
  • Iz SVETA: Trumpova politika
    02:07
    Iz SVETA: Trumpova politika
  • Iz 24UR: Kakšen naj bi bil sporni zid?
    01:31
    Iz 24UR: Kakšen naj bi bil sporni zid?
Donald Trump naj b z odlokom blokiral vstop beguncev in omejil vstop muslimanov. O katerih državah je govoril, ni razkril.
Donald Trump naj b z odlokom blokiral vstop beguncev in omejil vstop muslimanov. O katerih državah je govoril, ni razkril. FOTO: AP

Donald Trump kot po tekočem traku podpisuje izvršne ukaze. Med drugim je včeraj že podpisal odloke, ki omogočajo gradnjo zidu ob mehiški meji, "ki ga bo plačala Mehika", odlok o začasni blokadi vstopa beguncev na ozemlje ZDA, pripravlja pa tudi izvršna ukaza, ki predvidevata zmanjšanje in celo ukinitev prispevkov ZDA za več agencij Združenih narodov in mednarodnih organizacij ter revizijo več mednarodnih sporazumov.

"Večkrat sem rekel: Mehika ne bo plačala nobenega zidu,"  se je na napovedi o gradnji zidu na meji z Mehiko odzval mehiški predsednik Enrique Pena Nieto, ki obžaluje potezo novega ameriškega predsednika. Poudaril je, da "Mehika ne verjame v zidove". Trump je namreč včeraj podpisal odloke, ki omogočajo gradnjo zidu ob mehiški meji, vztraja pa, da bo ZDA sredstva za njegovo gradnjo terjala od svoje južne sosede.

Mehiški predsednik je znova poudaril, da Mehika ne bo plačala ameriškega zidu.
Mehiški predsednik je znova poudaril, da Mehika ne bo plačala ameriškega zidu. FOTO: AP

Mehiški predsednik se je sicer nameraval 31. januarja s Trumpom tudi srečati, a načrti so zaradi zadnjih dogodkov padli v vodo. Trump je namreč prek Twitterja sporočil: "Če Mehika noče plačati zidu, ki ga nujno potrebujemo, potem je bolje, da njihov predsednik obisk odpove." Nieto mu ni ostal dolžan in je tvitnil nazaj: "Zjutraj smo Beli hiši sporočili, da se naslednji torek ne bom udeležil srečanja s predsednikom."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump bo zaposlil dodatnih 5000 mejnih stražarjev 

Trump je v televizijskem intervjuju za ABC News dejal, da bo Mehika "popolnoma, 100-odstotno povrnila stroške ZDA za gradnjo zidu", kar je zatrjeval tudi med svojo kampanjo. Kongres bo sicer moral potrditi financiranje gradnje, ki naj bi stala več milijard dolarjev, saj naj bi zgradili več kot 3200 kilometrov dolg zid. "Država brez meja ni država. Od danes ZDA znova prevzema nadzor nad svojimi mejami," je dejal Trump.

Trumpov izvršni ukaz predvideva takojšen začetek gradnje zidu v skladu z veljavno zakonodajo ter zapiranje vseh, ki jih bodo ujeli pri nezakonitem prečkanju meje, zaradi česar je predvidena tudi pospešena gradnja centrov ali taborišč zanje.

Novi ameriški predsednik je ukazal tudi pospešen pregled upravičenosti za vstop v ZDA in pospešeno odstranitev vseh, ki nimajo utemeljenega razloga v skladu z zakonodajo. Ukazal je tudi zaposlitev 5000 dodatnih mejnih stražarjev in vsem agencijam, naj podrobno pregledajo, koliko denarja so neposredno ali posredno namenile za pomoč Mehiki.

Barack Obama mi je v Ovalni dvorani pustil prelepo pismo, to cenim, zato vsebine medijem ne bom izdal. Donald Trump za The Telegraph News

Trump: Omejitve za muslimane so potrebne, ker je svet popolna godlja 

Trump bo po poročanju medijev predvidoma danes za nedoločen čas ustavil sprejemanje beguncev iz Sirije in izdajanje vizumov za obiskovalce iz sedmih muslimanskih držav. Trump je v pogovoru za televizijo ABC dejal, da so omejitve za obiskovalce iz muslimanskih držav potrebne, ker je svet 'popolna godlja'.

Poudaril je tudi, da pri tem ne gre za prepoved prihoda muslimanov. "To ni prepoved muslimanom, a njihove države imajo ogromno terorizma," je dejal in nadaljeval, da bodo ljudje iz teh držav "prišli in povzročili ogromno težav".

Pri tem ni želel razkriti, o katerih muslimanskih državah je govoril, na vprašanje, ali ga ne skrbi, da bodo omejitve, ki jih bo uvedel, razjezile muslimane po svetu, pa je dejal: "Jeza? Že zdaj je dovolj jeze. Kako bi jo lahko bilo še več?"

Časnik Washington Post je poročal, da osnutek odloka predvideva prepoved vstopa sirskim beguncem za nedoločen čas, za 120 dni pa bodo ustavili izvajanje širšega ameriškega programa sprejemanja beguncev, dokler ne bodo uradniki pripravili seznama držav z nizkim tveganjem.

30-dnevna blokada vseh prošenj za vizume iz držav, ki veljajo za nevarne   

Za 30 dni bodo ZDA blokirale vse prošnje za vizume iz držav, ki veljajo za teroristično nevarnost. To so Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija in Jemen. Poleg tega bo imel Pentagon na voljo 90 dni časa, da pripravi načrt za vzpostavitev t. i. varnih območij v Siriji ali blizu nje, kjer naj bi namestili begunce iz te od vojne razdejane države, še izhaja iz osnutka odloka.

Nekdanji ameriški veleposlanik v Afganistanu in Iraku Ryan Crocker je ocenil, da bo takšen izvršni ukaz ogrozil begunce, ki so tvegali svoja življenja za pomoč ameriškim vojakom. "Prepoved vstopa sirskim beguncem je v nasprotju z ameriškimi vrednotami, spodkopava ameriško vodstvo v svetu in ogroža ameriško varnost, saj iz vprašanja skrajne IS dela vojno z islamom," je menil.

Kuba pripravljena na sodelovanje s Trumpom  

"Želim izraziti pripravljenost Kube na nadaljevanje pogajanj o dvostranskih vprašanjih z ZDA na podlagi enakosti, recipročnosti ter spoštovanja suverenosti in neodvisnosti naše države," je v sredo na vrhu Skupnosti latinskoameriških držav in Karibov (Celac), ki šteje 33 držav članic in poteka v Dominikanski republiki, dejal kubanski predsednik Castro.

Dodal je, da je njegova država pripravljena na nadaljevanje spoštljivega dialoga in sodelovanja s Trumpom glede vprašanj v skupnem interesu. Čeprav lahko Kuba in ZDA sodelujejo in sobivajo na civiliziran način, pa od Kube ne more nihče pričakovati, da bo popuščala pri vprašanjih, ki zadevajo njeno suverenost in neodvisnost, je dodal.

Barack Obama in Raul Castro sta po polstoletnem premoru leta 2015 obnovila diplomatske odnose med ZDA in Kubo.
Barack Obama in Raul Castro sta po polstoletnem premoru leta 2015 obnovila diplomatske odnose med ZDA in Kubo. FOTO: AP

Po pol stoletja na nasprotnih bregovih zaradi kubanskega komunističnega režima je administracija nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame leta 2014 začela zgodovinski proces normalizacije odnosov s Kubo, v okviru katerega sta državi leta 2015 obnovili diplomatske odnose.

Trump namerava znižati prispevke ZDA za ZN

Administracija Trumpa pripravlja tudi izvršna ukaza, ki predvidevata zmanjšanje in celo ukinitev prispevkov ZDA za več agencij Združenih narodov in mednarodnih organizacij ter revizijo več mednarodnih sporazumov, je poročal ameriški časnik New York Times.

Prvi ukaz predvideva ustanovitev odbora, ki bo preučil, za koliko morajo ZDA znižati prispevke za vsako od organizacij. Med drugim naj bi zmanjšali sredstva za mirovne operacije, Mednarodno kazensko sodišče (ICC), sklad ZN za prebivalstvo ter države, "ki nasprotujejo pomembnim odločitvam ZDA".

ZDA sicer že zdaj ne financirajo delovanja ICC, prispevajo pa 28 odstotkov vseh sredstev za mirovne operacije pod vodstvom ZN.

ZDA v skladu z izvršnim ukazom ne bi več financirale agencij ZN ali mednarodnih organizacij, ki priznavajo polnopravno članstvo palestinskim oblastem ali Palestinski osvobodilni organizaciji ter organizacij, ki podpirajo programe za splave.

Popolnoma bi ukinili tudi financiranje organizacij, ki nasprotujejo sankcijam proti Iranu ali Severni Koreji. Za druge mednarodne organizacije besedilo priporoča zmanjšanje prispevkov ZDA "za najmanj 40 odstotkov".

Drugi osnutek izvršnega ukaza daje moratorij na vse večstranske sporazume, ki niso neposredno povezani z nacionalno varnostjo, izročitvami ali mednarodno trgovino. New York Times med sporazumi, ki ne ustrezajo nobenemu od teh kriterijev in bi zato lahko bil 'žrtev' dekreta, omenja pariški podnebni dogovor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogidolec
27. 01. 2017 09.05
+4
se vidi da ima Trump Slovenca v hiši, spori med sosedi nam je nacionalni šport :D
korintos23
27. 01. 2017 09.15
+3
NiVzdevka76
27. 01. 2017 08.47
+1
Odvetniki so v pripravljenosti....
skorumpiranpolitik
27. 01. 2017 08.37
+0
Ampak ta Trumpetek je pa res neresen, da bi jim Mehičani morlai plačati postavitev zida. Očitno bi mogli našo ograjo plačati hrvaški hrčki, ne da služi tista ldsovska firma!
-BZ-
27. 01. 2017 16.26
pojma nimaš kaj blebetaš, 50 milijonov ilegalcev v ZDA iz latinskih držav je resen problem, z akaterokoli državo, p aje lahkov elika in moćna koliko rhoče. še sam ne veš kakšen problem, ker nikoli nisi tam živel, ti pripročam da probaš namesto dopusta na Jadranu 14 dni geta tam, d aboš vedel kaj je res revščina, kriminal in nasilje. ne sodi nekaj kar ne poznaš.
skorumpiranpolitik
27. 01. 2017 08.24
+1
Trump bo kmau razdelil ZDA na vzhodni del in Zahodni del. Tko ko je baba Vanga napovedala. na zahod demokrati, na vzhod republikanci in druga konfederacijsk avojna se bo začela.
Bofur
26. 01. 2017 22.53
+0
Trump raje, kot da si začel vojno z Mehiko ???, rešuj vzroke, zakaj toliko Mehičanov beži v ZDA in zakaj očitno v ZDA lahko preživijo, dobivajo plače, živijo, se poročajo, rojevajo, očitno je, da so Mehičani koristni za ameriško ekonomijo, drugače pač ne bi v ZDA sploh rinili. Druga plat medalje je ta, da je Mehika zadnjih 20 let dejansko v vojni z mamilarskimi karteli, žrtve se merijo v 100.000 tisočih, kar kaže na to, da gre za zelo krvav spopad. In kaj pogajanja to vojno? MAMILA. In kdo kupuje ta mamila? AMERIČANI ! To pomeni, da gringosi, torej ZDA, sami financirajo mamilarske kartele, proti katerim se menda borijo ameriški FBI in mehiška vlada.
Robertinhox
26. 01. 2017 22.53
+18
vsi ste tak pametni rajsi se na ulice jutri spravite na protest proti rjuharam pa cmerarovi vladi ki neve kaj bi zaradi amerike, glede trumpa pa ste tak pametni, niti en tedn ni pa je ze zmesan, zmesani ste vi kr ste ovce ko nasedate, kakorkoli obrnes svet rabi vodjo, to je v nasih glavah v dnk, da nas nekdo more vodit, ni vse roznato pa lepo ce vi mislite na paradah geyev,treba bit realn ne pa samo jamrat kaj bi lahko kaj nebi, ded dela to kaj govori, a vam zaj resnica smrdi naenkrat? vecinoma vas voli stranke ki ne nardijo nic, pametni pa ste tu gori vsi. vsi vidite v prihodnost kak je slabo pa nevem kaj
PMA
26. 01. 2017 22.47
+0
To bodo dobri sosedski odnosi?
korintos23
26. 01. 2017 22.48
-1
krtofl
26. 01. 2017 22.54
+0
ma kakšni obiski kori....prepoved obiskov zaradi bolezni....
Bofur
26. 01. 2017 22.47
-3
Trump dejansko nima pojma o zunanji politiki, njegovi svetovalci pa so politični diletanti in analfabeti, mislim, da si je nakopal prvega sovražnika, čeprav je Mehika prijateljska država ZDA. Zid je lahko visok 200 metrov, ampak pod vsakim zidom lahko izkoplješ PREDOR :))) Dump Trump. In zakaj bi Mehičani gradili neki zid, kar je najbolj nora ideja od takrat, ko so se Kitajski cesarji odločili, da bodo zgradili Veliki kitajski zid. Zid lahko deluje le, če imaš na njem stražarje, vojsko, ljudi, ki pregledujejo zid, ga popravljajo, drugače gre za oviro, ki se jo lahko premaga, kot vsako drugo oviro. Vsak zid ima svoje šibke točke. Ni vrag, da jih ne bi imel tudi TrumpWall, če ne bodo plezali po zidu, naredili v njem luknjo, pa bodo pod njim skopali predor.
korintos23
26. 01. 2017 22.49
+1
Predore bo Trump naredil že v temeljih zidu vzdihljajev, kje pa naj Ameri do robe pridejo?
CyberWorm90
26. 01. 2017 22.52
-2
ogromno slowencou ma tut zid wzdihljajeu wsakič k grejo na bankomat : )))
Robertinhox
26. 01. 2017 22.54
+4
ti glih ves kaj ma kdo pojma o zunanji politiki se ti vidi da si kanarcek pametni
Bofur
26. 01. 2017 22.59
+0
No več pojma že imam, kot ga ima Trump. Ne greš ustvarjati že na drugi dan mandata novega sovražnika. Temu se ne reče diplomacija. Oziroma edino če ni bil to namen, ker pač nimaš programa, kaj boš sploh počel, in potem si rečeš, zakaj pa ne bi začeli vojno z Mehiko, je blizu, ne rabimo pošiljati letalonosilk in naših ljudi v daljne kraje :)))
CyberWorm90
26. 01. 2017 22.46
-4
bogi pončoti že itaq so klošarji zdej bojo pa še wečji : ))) pa še wečji bi bli če neb meli narko kartelou : )))
NiVzdevka76
26. 01. 2017 22.40
-1
Pa še novi roki so začeli tečt....
korintos23
26. 01. 2017 22.45
+1
srebrnibreg
26. 01. 2017 22.34
+0
Kdaj bodo pa Američani imeli predsednika kateri bo pravi Američan ne prišlek?
korintos23
26. 01. 2017 22.42
+12
krtofl
26. 01. 2017 22.44
+3
emilzapata
26. 01. 2017 22.45
+0
korintos23
26. 01. 2017 22.45
+2
krtofl, je mislil pa so mu eni skalp dol vzeli!
korintos23
26. 01. 2017 22.45
+4
CestniKolesar370Wattov
26. 01. 2017 22.31
+19
Bill Clinton je imel leta 1995 govor v katerem je povedal, da so ilegalci problem in obljubil, da jih bo deportiral 2x več, kot njegovi predhodniki. Požel je aplavz pred demokratskim parlamentom. Hillary je kasneje imela govor v katerem je povedala, da bo treba rešiti situacijo z ilegalci in zgraditi steno na južni meji. Obama je deportiral rekordno število ilegalnih priseljencev, okrog 3 milijone. Nihče ni pisnil o tem, noben medij se o tem ni razpisal. Zdaj ko bo Trump deportiral prvih 50 najhujših kriminalcev, bojo internet obkrožile zgodbe o tem kako so dobri ljudje, kako družine trpijo... Mogoče bo padel kakšen intervju, itd.
korintos23
26. 01. 2017 22.33
+5
50 najhujših? To so ziher senatorji, republikanci!
korintos23
26. 01. 2017 22.27
+2
Franca pa sešteva današnji zaslužek?
srebrnibreg
26. 01. 2017 22.30
+2
Kaj bo ubožček drugo delal kot klatil in pisal plačane pravljice, če pa ima mozolje pod pazduho.
srebrnibreg
26. 01. 2017 22.24
+1
FranzJosephHabsburg 26.01.2017 20:57:44 3 8 5 Veste kako je Trump obogatel? Za referenco si je vzel kakega Korintosa ali Srebrnega ...... potem je pa delal vse obratno kot ona dva..........Stonickni to si pa po resnici napisal. Namreč Korintos in Srebrni nista kar 4 X svoje firme pokradla in jih poslala v bankrot na račun davkoplačevalcev in poslovnih partnerjev kot tvoj Trump. Imata preveč poštenja in človečnosti v sebi, da bi se na tuj račun bogatila oziroma drugim kradla kot Trump.
korintos23
26. 01. 2017 22.28
+2
In oče mu je dal milijon katerega je njegov ded zaslužil ko je indijance skalpiral!
CestniKolesar370Wattov
26. 01. 2017 22.32
+2
A ni imel šiviljskega podjetja in delal sandale iz indijanskih skalpov?
korintos23
26. 01. 2017 22.43
+1
Sandale? Lasulje za plešavce. vas je dosti takih!
vrtnar01
26. 01. 2017 22.20
+3
nisem si mislil,da je Trump takšno primitivno teslo
vrtnar01
26. 01. 2017 22.21
+7
iz tega sledi logično razmišljanje,da tudi Melanija ne more biti nič boljša,če se z njim druži
korintos23
26. 01. 2017 22.23
+1
vrtnar01
26. 01. 2017 22.24
+2
pa navsezadnje iz zgornjega sledi,da tudi ostali ameri ne morjo biti nič kaj boljši,če pa so ga izvolili
srebrnibreg
26. 01. 2017 22.24
+9
Melanija je privesek in to za denar ne zaradi čustev.
korintos23
26. 01. 2017 22.26
+2
Amerom prav privoščim da ga imajo, milijonarji se nasmihajo kako delavce kvinte reže.
vrtnar01
26. 01. 2017 22.29
+5
no pa da ne bo pomote,ne si misliti,da bi bila tista stara kura Klintonova kaj boljša...mogoče samo malo bolj hinavska
srebrnibreg
26. 01. 2017 22.32
+4
vrtnar- ravno v tem je največji hec, ker sam ne vem kateri od teh dveh predsedniških kandidatov je slabši. Vsak je na svoj način fsekan.
korintos23
26. 01. 2017 22.35
+4
Hillari je bila politik, ona ne bi nikoli šla z Rusi do konca, sankcije ja, čeprav ne vem zakaj, ne pa kot zidar trump, kateri misli da boljšega od njega ni! Bo pa začuden ko ga bo Putin dal v mali žep.
alien8potnik
26. 01. 2017 22.00
+2
ko še jagenjčki obmolknejo. american psicho.
jakec1575
26. 01. 2017 21.58
+6
Evropa bi se morala nehati ukvarjati s Trumpom in predvsem z lastno varnostjo in povezanostjo. Recimo z lastno vojsko, z lastno varnostno stabilnostjo. Čas je, da izkoristimo trumpov izolacionizem in dobro voljo za prekinitev pogodb z ZDA, ki nas vezejo ze vse od druge svetovne vojne. razne povojne pogodbe onemogočajo Evropi resnično povezanost. Čudili bi se, kaksne vse pogodbe se danes veljajo. do takrat evropa ne bo evropa in bo ranljiva, ceprav je najvecja ekonomija sveta 25% delezom svetovnega bdpja pri 500 mio ljudi.
TRUMPP
26. 01. 2017 21.57
-3
Ta levi kam boste pa sedaj hodili po kredite,.....?
srebrnibreg
26. 01. 2017 22.18
+11
Tja kamor desni kapitalistični Američani. Na Kitajsko in v Rusijo. Lahko bi tudi v Libijo pa so demokratični Američani umorili Gadafija zaradi tega, ker so mu bili preveč dolžni.
TRUMPP
26. 01. 2017 21.55
-3
Zaposlimo pomožne delavce v gradbeništvu,.......mešanje malte... namesto mešanja megle in podajanje opeke zidarjem,......namesto podajanja praznih obljub.........Prednost imajo ta levi mešalci....Znanje mehiškega jezika ni pogoj....
korintos23
26. 01. 2017 22.06
+5
Mahnič in Lisec sta zadnjič že vežbala?
RožleYXXX
26. 01. 2017 21.54
+0
Važno, da se je končno Bronzati spokal iz Bele hiše .. He...vsaj tako ga je svoje čase klical njegov italjanski kolega Silvio ....
korintos23
26. 01. 2017 22.06
-1