Tujina

Mehika: 28 mrtvih, med njimi 13 otrok

San Martin Texmelucan, 20. 12. 2010 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število žrtev silovite eksplozije naftovoda v osrednji Mehiki se je povzpelo na 28, več kot 50 ljudi je ranjenih. Popolnoma se je porušilo 32 hiš, še 83 pa je močno poškodovanih. Zgoreli so številni avtomobili in drevesa.

Za eksplozijo so odgovorni neznanci, ki so skušali ukrasti nafto.
Za eksplozijo so odgovorni neznanci, ki so skušali ukrasti nafto. FOTO: Reuters

Mehika je še vedno v šoku po siloviti eksploziji, ki je v nedeljo odjeknila na naftovodu v mestu San Martin Texmelucan v osrednji Mehiki. Nesreča se je zgodila, ko so neznanci skušali ukrasti nafto iz naftovoda, posledica pa je najmanj 28 mrtvih in več kot 50 ranjenih.

Tatovi so predrli naftovod, pri tem pa je zaradi visokega pritiska nenadzorovano začela iztekati nafta, ki se je nato vžgala. "Ulice je poplavila nafta, nato se je vžgalo in na ulicah smo lahko videli  ognjeno reko," je dejal državni sekretar mehiške zvezne države Puebla Valentino Menesesa. Oblasti, tudi mehiški predsednik Felipe Calderon, so odločene, da najdejo odgovorne za tragedijo. Agencije zagotavljajo, da se ne bodo ustavile, dokler ne najdejo krivcev in jih postavijo pred sodišče. Za zdaj aretiran ni bil še nihče aretiran. V avtomobilu blizu eksplozije so našli več trupel, vendar zaenkrat samo sumijo, da bi lahko bili povezani z dogodkom.

Mehika
Mehika FOTO: Reuters

V eksploziji naftovoda, ki ga upravlja državna naftna družba Petroleos Mexicanos (Pemex), je bilo po navedbah lokalnih medijev  popolnoma porušenih 32 hiš, 83 pa jih je bilo močno poškodovanih. Televizije so po eksploziji prikazovale posnetke, na katerih so vidni pogoreli avtomobili in drevesa.

Zoyla Perez je ena od preživelih v eksploziji. Z grozo se spominja dogodkov. Zbudil jo je močan vonj po bencinu, ko je pogledala na ulico, je izgledalo, kot da bi plavala v katranu. Kar naenkrat je močno počilo in vse je zajel ogenj. "Bilo je, kot bi se znašli sredi pekla. Vse je bilo v ognju in dimu," se spominja. Sama se je skupaj z možem in tremi otroci uspela rešiti, pogrešajo pa družino njenega svaka.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
20. 12. 2010 10.12
Katastrofa. Vedno nastradajo nedolžni. Kaj bi šele bilo, ko bi kak norec navrtal plinovod. Takšnega imamo tudi pri nas, enega pa še gradimo ...