Tujina

Mehanizem kot cepivo proti grški diagnozi

Bruselj, 08. 05. 2010 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji držav v območju evra so pozvali k takojšnji vzpostavitvi stalnega mehanizma pomoči članicam, ki bi se v prihodnje znašle v podobnih težavah kot Grčija. Portugalska je že napovedala preventiven ukrep.

Na obrazu grškega premierja pristno veselje ali le kisel nasmešek?
Na obrazu grškega premierja pristno veselje ali le kisel nasmešek? FOTO: Reuters

"Območje evra se sooča z najhujšo krizo od svojega nastanka," je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy. "Voditelji so se odločili za vzpostavitev intervencijskega mehanizma za ohranitev stabilnosti območja evra," je dodal. Predsednik EU Herman Van Rompuy pa je po zasedanju voditeljev povedal, da bo Evropska komisija predlagala evropski stabilizacijski mehanizem za ohranitev finančne stabilnosti Evrope.

Voditelji držav z evrom so se namreč dogovorili, da je "konsolidacija javnih financ prioriteta za vse" in da bodo "sprejeli vse ukrepe, potrebne za uresničitev fiskalnih ciljev za letos in prihodnja leta v skladu s postopki za odpravo prekomernega primanjkljaja". "Vsak od nas je pripravljen v skladu s situacijo v svoji državi sprejeti ukrepe, potrebne za pospešitev konsolidacije in za zagotovitev vzdržnosti javnih financ," so zapisali v izjavi.

Težave evroobmočja zgodovinske

Slovenski premier Borut Pahor je po vrhu izpostavil, da je večina ocenila dogodke, s katerimi se sooča območje evra, za zgodovinske. "Da lahko pride do ponovitve grškega scenarija v kateri od drugih držav EU, kažejo sklepi današnjega vrha," je opozoril. Pojasnil je, da je tudi Slovenija, tako kot Nemčija in Francija, Van Rompuyu poslala pismo, in izrazil zadovoljstvo, ker je bila deloma vsebina pisma sprejeta v končnih stališčih vrha evroskupine. Ob tem je povedal, da je bila tudi večina njegovih današnjih intervencij sprejeta z razumevanjem, ter dodal, da so slovenska stališča zelo blizu nemškim, ne da bi se o njih posebej usklajevali.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

V povezavi z vlogo Evropske centralne banke pri reševanju krize evra je Pahor poudaril, da je banka neodvisna institucija, in menil, da bi bila velika škoda, če bi se zaradi kratkoročnega reševanja krize ustvaril vtis, da je podložna političnemu pritisku vlad območja evra. Ponovil je, da se je Slovenija doslej izognila grškemu scenariju in da je, če se v območju evra ne bodo zgodile nepredvidljive krize, na dobri poti okrevanja.

Potrditev v nedeljo

O mehanizmu bodo na izrednem zasedanju v nedeljo odločili finančni ministri EU, do takrat pa mora Evropska komisija pripraviti zakonsko podlago za sprejetje tega evropskega mehanizma, saj ta za zdaj ne obstaja.

Vodja skupine za razmislek o prihodnosti EU, nekdanji španski premier Felipe Gonzalez, je bil ob predstavitvi poročila svoje skupine v Bruslju kritičen do soočanja EU z grško krizo, češ da bi bilo treba ukrepati prej, pa bi bila kriza manjša.

Območje evra namreč nima pravil, ki bi omogočale reševanje članic v težavah, saj naj bi bilo to po obstoječih pravilih nepotrebno. Vendar pa dogovorjeni ad hoc mehanizem do 110 milijard evrov posojil Grčiji ni pomiril trgov, ki se bojijo, da bosta Grčiji sledili Portugalska in Španija. To je povzročilo padanje borznih tečajev in vrednosti evra. Da bi to preprečili, se je EU odločila za potezo brez primere v njeni zgodovini. Tako pomembne odločitve se v EU namreč sprejemajo najmanj mesece, če ne leta.

Portugalska ustavlja javne projekte

Na obvezo po zmanjševanju proračunskega deficita se je že odzvala Portugalska. Vlada bo odložila nekatere velike javne projekte in na ta način pospešila zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja, je po sinočnjem sestanku povedal portugalski premier Jose Socrates. Pojasnil je, da so se odločili, da bo letošnji primanjkljaj znižala na 7,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Sprva je portugalska vlada sicer predvidevala, da bo letos sicr trenutno rekordni 9,4-odstotni primanjkljaj znižala na 8,3 odstotka. Do leta 2013 pa naj bi se portugalski deficit zmanjšal pod mejo treh odstotkov, kot to predvideva pakt o stabilnosti in razvoju.

V luči teh ukrepov naj bi tako za nekaj časa odložili gradnjo novega letališča v Lizboni in postavitev večjega mostu prek reke Tejo. Ob tem Socrates poudarja, da ti projekti ostajajo ključnega pomena z vidika posodobitve države, a bodo z njimi prej počakali, da se razmere na finančinh trgih umirijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
09. 05. 2010 00.00
Če so banke ocenile, da je Grški kredit slab oz. neizterljiv.... od kod Boratu in Križaniču ideja, da bo Slovenija celo zaslužila z tem posojilom ???? Aha... Borat - FSPN diplomiranec in Križanič, ki je preko fakultete prilezel zahvaljujoč svojemu očetu..... tadva sta pa res pametnejša od vseh bankirjev, ki "bežijo" od Grčije... vedoč, da je vsak cent, posojen Grčiji stran vržen.....
Audy
08. 05. 2010 21.13
Kako pa kaj ptičja gripa, če smo že pri cepivu?
Danijel Škafar 1
08. 05. 2010 19.02
Zate dzony006....seveda ja...zdaj smo pametni.....samo podpiraj to vladno....lahko še jim daš vse svoje premoženje!!!!
dzony006
08. 05. 2010 18.46
Zate _Undertaker_83 Mura je menda dvakrat dobila kar nekaj denarja, rezultatov pa ni bilo nobenih. Za Pomurko NE VEM. Merkur si je pa Gospod K. prilastninil, MENDA, tako se piše, in predvaja po medijih, kaj pa bi zdaj rad ?? Seveda vedno trpijo delavci, ki ponavadi ostanejo brez vseh pravic, pa tudi brez plač, in celo službe. Kako mora bit en posameznik lastnik večinskega deleža takšnega podjetja, kot je Merkur, ali pa BTC?? Mi to lahko razložiš ? In kako da je za nakup podjetja zastavil delnice podjetja, ki še sploh ni bilo njegovo ?? Kdo zdaj komu meče pesek v oči ?? Tukaj nima ta vlada z pahorjem na čelu nobene zveze, če se prav spomnim, je to bilo narejeno že prej. Pa ne samo v teh omenjenih podjetjih, še marsikje drugje tudi. Lep pozdrav vsem.
Danijel Škafar 1
08. 05. 2010 18.21
....za Grčijo imate denar haaa????..... za naše firme pa ne v Slovenjiji.....namesto da bi reševali krizne firme pri nas....raje dajejo denar grkom....za Muro in Pomurko pa pol ni bilo denjarja.....in očitno nebo denarja za Merkur....pa delavcu dati čim manjšo plačo....eni pa vsak mesec milijone kradejo... .... ta vlada in Pahor!!!!!
krivulja
08. 05. 2010 17.57
EU tajkuni in kapital rabita zagotovilo,da bosta preživela vse krize-S scenarijem pomoči je mafijska rabota politično podprta in legalizirana. Lov je legalno možen in odprt!!
felixkp
08. 05. 2010 15.44
fantom46 mislim, da je sovražnik že določen, potrebujejo le še zaostritve in na koncu povod. In, da bo pa narod nasedel, ga je treba še stisnit in počakat na pravi trenutek.
Kajetan
08. 05. 2010 15.22
In kakšen naj bi bil scenarij ozr. prihodnja ureditev pomoči ozr. pregled dejanske stanja. Glede konsolidacije javnih financ je tako, grobo sicer posega v suverenost posamezne države in omogoča velikim nadziranje potreb in prioritet malih, s tem izgubimo še tisto nekaj malega kar imamo suverenosti. Če bi gledali to stvar in se je oprijeli pomeni ukinitev občin in uvedbo centralnega sistema, pri nas bi bilo to dokaj potrebno, neumnost ki jo država dovoljuje da se lahko občine neodvisno zadolžujejo, seveda je garant končnih plačil država, ko bodo potegnili še to skupaj v konsolidirano pojabo javnih financ, roko na srce nismo daleč od Grčije, hvala bogu da nimamo še pokrajin in pokrajinskih uradov. Sedaj pa poglejmo realen scenarij institucije EU, glede pomoči v podobnih scenarijih: - imanovan bo nov urad ozr. neke vrste neodvisna institucija, katere obvezni člani bodo morali biti vsi, v EUR območju in tudi izven njega v sami skupnosti, - slovenija bo tako ali tako neto plačnica v ta sklad ki bo znašal gledano v povprečju na plačila emiskijske pline in ostale pristojbine nekje med 162 in 260 mio eur letno - da se ne menimo še plačila uradnikov in podobnih malenkosti, ter novih prostorov ipd. Potem poglejmo scenarij: - sloveniji škripne in potrebuje sredstva po recimo 5 letih plačevanja po 200 mio. eur na leto, - za premostitvene težave potrebuje vsaj 500 mio eur - danarja noter imamo že 1 miljardo eur, - vendar bomo ta denar dobili, seveda ne, posodili nam ga bodo z "ugodnimi obrestnimi", - če ga ne vrnemo bodo nam pač odvezil iz TRR in blokirali naše poslovanje, - torej ustvarjamo banko znotraj banke zato da bo imelo zopet nekaj držav od tega, kajti ta denar ne bo čakal na računih ampak se bo obračal, - in prišel bo zopet dan ko ne bo tega denarja nikjer, kaj bo pol.... Če je to že tako dobra naložba posoja denarja Grčiji , da bo Slovenija imela profit, naj potem vsak poslanec ki je v parlametnu glasoval za ta predlog posodi svojega denarja nekje 30.000 eur, po njihovih besedah bo donosnost izjemna. Mislite da bodo, ne ker jim ni jasno. Gledam pa da imajo naši poslanci v SLO in EU skupaj z našo vlado še samo 12 reber in 8 vretenc, ostalo jim je že razpadlo ob nenehnem upogibanju in postavljanju češ kaj smo mi v EUR, klečeplazci zagotovo povrh pa še brez hrbtenice in trdih delov, saj se tako laže upognemo in kimamo.
ksenak2
08. 05. 2010 14.52
Medtem ko Francija in Nemčija javno pozivata Grčijo, naj poskrbi za korenito zmanjšanje javne porabe, po drugi strani od nejen vlade zahtevata, naj potrdi več milijard evrov vredno pogodbo o nakupu OROŽJA To je povedal član EU parlamenta Daniel Cohn-Bendit, ki trdi, da hočeta Francija in Nemčija premiera Jorgosa Papandreuja pripraviti do tega, da bi tisto malo denarja, ki ga država že ima, porabil za nakup podmornic, bojnih ladij, helikopterjev in vojnih letal Kaj se grejo, se pripravljajo na vojno??? In naš slovenski denar, za kaj b0 porabljen, za OROŽJE???
bron
08. 05. 2010 14.12
KJE PA JE SEDAJ NAŠ MINISTER PA PAHOR BOSTA PRESKRBELA CEPIVO.MOGOČE BO ŠE TISTI DOBER OD SVINJSKE GRIPE SAMO TERPENTINA JE TREBA PRIMEŠATI PROTI GLISTAM.
am_staff
08. 05. 2010 14.10
Naša vlada je nezmotljiva in samoupravno (brez odgovornosti) inovativna. Je vzgled za evro, ki ga nihče ne jemlje resno.
tron3
08. 05. 2010 13.44
Bistva pa ni povedal, kdo je odgovoren za gospodarsko krizo, samo ukrepe napoveduje, da bi zaščitil, odgovorne, npr. za krizo v Sloveniji, to se pa itak ve kdo so, bančniki ki so posojali denar na osnovi ugleda, politiki ki so pa vse to skupaj požegnal in sedaj bodo vse te lastne zablode prenesli na državljanke in državljane, seveda z zategovanjem pasu, dvigovanjem davkov, ....
fafajonka
08. 05. 2010 13.38
Pripravljamo se na vojno, samo sovražnika je potrebno določiti.
skydrol7
08. 05. 2010 13.33
grski problem je problem evrope............
Milivoje Hajdukovi?
08. 05. 2010 12.46
Bogatašem, sploh pa tistim, ki so se obogatili na hitro, kot so to osamosvojitelji, jim ne zavidajte, kajti glave svoje lakomne kmalu nebodo imeli kam skriti..
Milivoje Hajdukovi?
08. 05. 2010 12.41
Nemorem vas razumeti, da ste toliko kratkovidni in ne vidite, da ste na isti poti, poti ki vodi v gospodarsko pogugo. Kako si sploh predstavljate, da bi gospodarstvo normalno delovalo, če ste obtok usvarjenega premoženja skoncentrirali na velike kupove, ostalo ljudstvo je praznih rok. Kapitalizam po novomu, globalizem, mora propadnuti. Izgleda samo, da se voditelji sprenevedajo ali so rasnično toliko glupi, da tega ne morejo razumeti.