Tujina

Rumeno opozorilo preklicali, a megla ponekod še vztraja, pregnala naj bi jo veter in dež

London, 03. 11. 2015 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na nekaterih letališčih v večjem delu Anglije še vedno vladajo kaotične razmere. Zaradi goste megle še vedno odpovedujejo lete, zato potnikom svetujejo, da pred odhodom na letališče preverijo stanje. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo megla dvignila, rumeno opozorilo so že umaknili.

Britanski meteorološki urad Met Office je preklical rumeno opozorilo, ki ga je zaradi goste megle izdal za večji del Anglije in določene predele Walesa. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bosta veter in dež popoldne pregnala meglo. A kljub temu se na številnih letališčih še vedno soočajo s precejšnjim kaosom, saj so se odpovedi letov kar vrstile in tako je bilo tudi danes dopoldne. 

 

Megla je zjutraj prekrivala še večji del osrednje in severne Anglije. "Vidljivost je bila omejena na manj kot 50 metrov," je za Sky News dejala vremenarka Nazaneen Ghaffar. Kot je dodala, pa bodo Britanci čez dan celo deležni nekaj sončnih žarkov.

In medtem ko se Britanci borijo z meglo, imajo na letališču v jordanskem mestu Aman težave s peščeno nevihto.

Včeraj so na Heathrowu odpovedali več kot 120 letov, a to najbolj prometno evropsko letališče naj danes ne bi bilo na udaru zaradi megle. Zaradi megle so odpovedovali lete tudi na letališču London City, Gatwick, Manchester, Liverpool John Lennon, Glasgow, Belfast in Southampton.

Potnikom zato tudi danes svetujejo, da pred prihodom na letališče preverijo, kaj se dogaja z njihovim letom.

Poglejte, kako je včeraj London ovila megla:

Adria ne beleži odpovedi letov

Vprašanje, kakšni so postopki, če se recimo pri nas pojavi tako gosta megla, smo naslovili na Adrio Airways. Pojasnili so nam, da je letenje v megli možno, če sta "letališče in letalo tehnično in operativno ustrezno opremljena in če je posadka letala ustrezno usposobljena".

V zadnjem času Adria ne beleži odpovedanega leta zaradi zmanjšane vidljivosti, občasno pa nastajajo manjše zamude.

"Postopke za letenje v megli poznamo kot LVO (Low Visibility Operations). Ti postopki zahtevajo zaradi zagotavljanja varnosti večjo separacijo med letali v prihodu in odhodu. Posledično se kapaciteta sistema občutno zmanjša, kar lahko povzroči zamude letov," pravijo na Adrii. 

Ob tem pa dodajajo: "Gostota megle oziroma elektronsko zmerjena vidljivost na letalski stezi pogojuje kategorijo LVO. Odvisno od kategorije LVO so nekateri leti odpovedani, ker letala ali/in posadke ne izpolnjujejo vseh pogojev za dano kategorijo LVO".

"Letala in posadke Adrie Airways izpolnjujejo pogoje za najstrožjo kategorijo LVO,"
še pravijo na Adrii.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
03. 11. 2015 19.24
. veter bo odpihal lepe" stvari drugam, dež pa jih bo zabil" v zemljo..., čez par dni bo pa spet isto
Senior68
03. 11. 2015 11.20
+2
Obelix v Britaniji: A je pri vas zmeraj taka megla? Ne, samo takrat ko ne dežuje...