Tujina

Megasunek, ki spada v elitni razred potresov

Santiago, 28. 02. 2010 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Včerajšnji potres spada v elitni razred mega potresov, podobno kot tisti v Indijskem oceanu leta 2004. Oba spadata v skupino megasunkov, do katerih pride, ko se ena tektonska plošča spusti pod drugo.

Most v Curicu, Čile
Most v Curicu, Čile FOTO: Reuters
Čile leži na potresno nevarnem območju, na stiku pacifiške in južnoameriške tektonske plošče.

Včerajšnji potres v Čilu, ki je državo stresel z močjo 8,8 pa Richterjevi lestvici, je sprožil cunamije, ki so ogrožali četrtino zemeljske oble. Oči vsega sveta so uprte v Čile in države, ki jih je ogrožal popotresni val.

Strokovnjaki so ocenili, da včerajšnji potres spada v elitni razred mega potresov, podobno kot tresenje tal v Indijskem oceanu leta 2004, ki je povzročilo smrtonosni cunami. Oba sta bila namreč potresa najmočnejšega tipa, t. i. megasunka, do katerih pride, ko se ena tektonska plošča spusti pod drugo. Sobotni potres naj bi bil tako večdesetkrat močnejši od tistega, ki je januarja prizadel Haiti. Strokovnjak za potrese, ki je včeraj gostoval na ameriški televiziji CNN, je dejal, da je kar tisočkrat močnejši od haitijskega potresa.

Haiti je 12. januarja prizadel potres z močjo 7. stopnje po Richterjevi lestvici. Zahteval je 200.000 življenj, ranjenih je bilo okoli 300 tisoč ljudi. Potres je pustil milijon Haitijcev brez strehe nad glavo. Uničenih je bilo 250.000 hiš in 30.000 podjetij. Udaril je na globini le trinajstih kilometrov. Včerajšnji potres je imel moč 8,8 po Richterjevi lestvici, toda njegova globina je bila 35 kilometrov. Strokovnjaki pravijo, da je prav to omililo posledice v Čilu, prav tako dejstvo, da država skrbi za potresno varno gradnjo objektov.

Pripravljeni na cunamije

Posledice cunamija v Talcahuani, Čile
Posledice cunamija v Talcahuani, Čile FOTO: Reuters
Strokovnjaki so za CNN razložili, da lahko cunami na oceanu doseže hitrost 800 kilometrov na uro. Ko se približuje obali, se hitrost začne manjšati, višina cunamija pa se poveča in vztrajno raste. Sistem alarmiranja pred cunamiji je dobro razvit, tako da se ogroženi prebivalci lahko pravočasno umaknejo na višje ležeča območja. Običajno se tik pred udarom cunamija gladina morja zniža.

Sumatro je tako leta 2004 prizadel potres, ki je presegel 9. stopnjo po Richterju, dobro uro pozneje pa je plaže zalil uničujoč cunami. Vodna masa je globoko v notranjost rušila vse pred sabo in zahtevala skupno kakšnih 250.000 življenj. Cunami je povzročil tudi ogromno gmotno škodo in vzel dom skoraj dvema milijonoma ljudem.

Včerajšnji potres je bil malce šibkejši, a vendarle toliko, da je zahteval precej manj smrtnih žrtev, cunami, ki je posledično nastal, pa je bil neprimerljivo manj smrtonosen od tistega pred slabimi šestimi leti. Poleg tega so imeli ljudje ob obalah Tihega oceana dovolj časa, da se nanj pripravijo. Zanimiv je tudi podatek, da je cunami porabil približno 18 ur za pot na drugo stran Pacifika.

Najboljša zaščita pred potresom je potresno varna gradnja objektov. Arso

Strokovnjaki iz Agencije RS za okolje (Arso) so razložili, zakaj pride do potresov. Izviri seizmične energije so posledica tektonskih napetosti, ki premagujejo trenja na prelomnih površinah, ob katerih med seboj mejijo seizmogena območja.

Potres nastane v trenutku, ko se v žarišču ali hipocentru del potencialne energije elastičnih napetosti spremeni v kinetično energijo elastičnih nihajev. To nihanje se širi v obliki primarnih (longitudinalnih) valov kot reakcija snovi na spremembo prostornine in sekundarnih (transverzalnih) valov kot reakcija snovi na spremembo oblike ter polariziranih elastičnih valov ob diskontinuitetah. Valovi se po fizikalnih zakonih odbijajo (reflektirajo), lomijo (refraktirajo), uklanjajo (difraktirajo) in interferirajo med seboj. V Zemlji se gibljejo kot prostorski valovi in po Zemljini površini kot površinski valovi. Potresni valovi se začnejo širiti z majhnega prostora (volumna), v katerem se v zelo kratkem času sprosti ogromna energija. Ta prostor se največkrat poistoveti s "točko" – to je tista točka, ob kateri je prišlo do primarnega loma kamnin. Rušenje ob prelomu se nato širi od te začetne točke naprej s prelomno hitrostjo, ki je približno enaka hitrosti transverzalnih valov. Toda vsaka točka preloma je izvor vseh treh vrst prostorskih oziroma površinskih valov, so zapisali na Arsu.

Dodajajo, da je večina potresov tektonskega izvora in nastane ob aktivnih tektonskih prelomih. Poznamo pa tudi vulkanske potrese, ki nastanejo ob izbruhu vulkana, udorne potrese ob udorih v podzemnih votlinah ter umetne potrese, ki nastanejo ob eksplozijah.

Močnejši potresi v Sloveniji.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
02. 03. 2010 19.46
znanstveniki so povedali toliko neresnic da se mi ne da več. So taki ki so uporabni.Realni.Vedno bilo in bo. S M TV sem vam dal prav da bi videli blog in razumeli da je res živinoreja 80% kriva! Primer,laično:Krava na Sonce ne rabi Energije,krava v hlevu rabi luč,čiščenje,dostavo hrane,vode,oskrbo,cepljenje,veterinarje,vrtec za Telička in še je nekaj evrov 2. Vzdrževanj stavb,proizvajanje soje,žit,krme,traktorji,nafta,razni stroji,silosi,prekooceanski transport soje iz Amazonske planote,uničenje Amazonskega gozda,uničenje ali izselitev domorodcev,plača zemlje v zakup,podkupnine,jahte mogotcev,...,!!!Razvoz dreka,vse sit = Energija2= n2 evrov ,pozabil znanstvenike,ekologe,pilote,prostitutke,potrebne hotele,... 3.Skladiščenje mesa,predelava,odvoz in uničenje odpadnih mas živali,veterin.pregled mesa,skladišča za globoko zmrznjenje mesa,vzdrževanje teh objektov,kartoni,vrečke,transport do mest-distribucija,mestna skladišča,dostava,..... 4.Potrošnik mora iti v trgovino,čas njegov,olje za cvrtje,plin za kuho,štedilnik,kuhar seveda,kuharska knjiga tudi,vino in rože in sveče za deklico je še nekaj evrov 5.Trpljenje sosedov zaradi smradu farme,onesnažene reke,jezera,zemlja z polivanjem amonijskih fekalij,pesticidi,farmacevtski preparati ,trpljenje živali v času reje,času transporta,klanja,odvajanja telička od mamice. To ni vračunano !!!To se ne da izračunati,nobeden to ne zna koliko stane,najbrž zato ni kalkulacije,saj telički,kravice ,kure ne razumemo! Rezultat celotnih postavk je Zaslužek večinskih vpletenih 5. je dolg ki rabimo mi odplačat.Saj smo kupovali meso,a ne?Karma je ,vendar nevidna,občutiš pa posledice. Za lokalno jabolko in zelje ,če sam poskrbiš,in je ekološka,je sonce poskrbelo.Tam ti mogoče ne smrdi.Zraste poceni.Piješ planinski čaj,poslušaš ptičke,verjameš da si izbral življenje,podprl življenje,zdrav si,Bogu in Naravi si všeč.Celo tvoje celice pojejo,ker si srečen,ni ti treba iti na delovišča,delati ko zmešan za tistih 10% bogatih .Vegetarijansk stil je naša edina rešitev. Bodi Vege,Go Zeleno,Save ta planet-ZDAJ!!!
Miskolin77
01. 03. 2010 07.16
Meni vse skupaj to smrdi.
Fancy.alien
28. 02. 2010 23.58
Vidim , da je tle na forumu in tudi na tem planetu še veeeeliiikooo nejevernih Tomaškov, ki mislijo da so edino oni pametni na tem svetu in celotnem vesolju. Vendar tudi ti "Tomaški" se bodo kmalu spreobrnili in drugače bo zaradi teh "nejevernikov" pokončana celotna civilizacija....oz samo peščica jih/nas bo preživela!!
Huros
28. 02. 2010 22.38
HAARP ( ameriški - aljaska ) SUMMA ( rusko - pred moskvo ) ljudje dragi mislite z svojo drago glavo , prvo kot prvo wikipedijajte kaj je haarp drugo kot drugo kaj mislite da z posrano napravo tudi če ima moč 10000000na9 mN ni mozno premaknit kosa zemlje. Še enkrat k osnovam fizike matematike pa potem bedarije pisat. Priporočal pa bi ti biblijo Carpathian boš našel več razlage tam kot pa da tavaš v temi. ~~
carpathian
28. 02. 2010 21.31
Potresi zaradi HAARP-a se res zdijo zelo neverjeti. Par let nazaj je bil pa mobitel zelo neverjeten, a ne?
johnny6330
28. 02. 2010 19.57
pr nas (posavje) se je pa mal prej zatreslo
Gandolfini
28. 02. 2010 19.36
a zdej že elitni razredi potresov obstajajo, kdaj bo pa v naši usrani državi "elitna" socialna podpora padla, saj se itak s finančne plati ne splača več niti s prstom mignit kaj šele delat.
miha.123
28. 02. 2010 18.17
Ne-Ne @a-mater - v ozadju je v resnici KUČAN ! In udbo-mafijske povezave z raznoraznimi energetsko-frekvenčnimi nivoji, ki v votli zemlji sprožajo procese za vzpostavitev novega REDA !!! Pa kako ti to za vraga ni jasno ??? Saj razlaga je popolnoma očitna :-)))
a-mater
28. 02. 2010 16.47
teoretiki zarote pravijo, da je bil, tako kot na Haitiju, potres sprožen na daljavo iz ZDA, da bi lahko američani preko prve pomoči vsiljevali svoje interese. :D:D. kaj bi mi brez domišljija,a?
MrRudi333
28. 02. 2010 14.50
ddrej Ko se naužiješ serupenih plinov ni časa za prilagoditev,razen tvojega telesa zemlji.Če pač ne razumeš je tud ok.Jaz vem kam grem.Ne bojim se smrti.Hudo mi je ker smo vsi fantastični in Zemlja je polna bitij ki so tukaj da mi sploh živimo in da nam polepšajo svet in bivanje.Eco ravnotežje je odvisno prav od vseh organizmov.In tukaj je vse nastavljeno popolno zaradi Nas! Enako je bilo z znanimi 50 000 000 civilizacijami ki so propadle in tistih xxx? katere so se izvlekle ker so se spremenile in vskladile z Naravo. Znanstvo pravi Homosapiens je začetek 100 000 letne zgodovine človeka.Zaka je na artefaktih na Uralu kitajski podpis iz pred 100 000 let?Zakaj je znanje o Bogu človeku podano cca 52 000 000 let nazaj.Zakaj obstajajo artefakti ki kažejo mamuta in človeka na isti sliki?Zgodovina je prikrita.Dobro jim je uspelo skriti očitno.Denikena beri in ...V afriki,Ameriki imaš stara mesta za katera ne vedo kdo in kdaj ih je naredil.Veš da imaš popolno ,znanje vsega Vesolja v sebi.Samo kako do njega? Zavest je popolna.Kako prit do takšne.Z dvigom zavesti Modrost je pamet Duše in Modrosti se naužiješ samo z Duhovno prakso.Um in inteligenca je samo del Mercedesa,je kuglica ležaja!Sočutje je pot.Be Vege,Go Green,Save the Planet! Premakni se v zavesti navzgor.Uporabi orodje,kuglico.Pomaga.SupremeMasterTV!!! Peace & Love vsem!
logistik18
28. 02. 2010 14.35
Seveda,kar je spodaj omenil ''nekdo'' ni ''HAARP'' kriv za vse potrese..da se ne bomo napacno razumeli...
logistik18
28. 02. 2010 14.32
MrRudi333,zatakn si religijo,vegeterjanstvo,in topljenje ledu nekam...ej folk poglejte si, nasa blue beam project,NWO,Zeitgeist,HAARP... to ni fikcija ampak globoka realnost,ki ni vec skrita pred nasimi ocmi, poglejte kako je busheva familija povezana z naziji... use je razlozeno.. LP
ddrej
28. 02. 2010 14.24
MrRudi333, ti si sigurno hard vege varianta. Jaz pravim, da je zemlja zelo stabilen sistem, ki ima mnogo premnogo odvisnosti, da bi ga uničili eni ljudeki. Lahko jo primerjamo z žogo, ki jo hočemo potopiti. Vedno bo pripravala na površje, kakorkoli jo potiskamo pod vodo. Znanstveniki se sklicujejo na globalno segrevanje, na spremebe v "okolju". Taista znastve srenja pa razglablja, kako so se že nekdaj obrnili poli (le kaj naj to pomeni), kako so bile ledene dobe, kako so izumrli "dinosauri". Ne razumem zakaj nas sedaj hočejo prepričati, da je za spremembe kriv in le izključno kriv človek s svojo aktivnostjo. Spremembe so bile pred nami, so sedaj in bodo še v prihodnosti. Verjamem da je naš obstoj vplival in vpliva na razplet dogajanja. Lahko so si ustvarili za polpretekli čas zelo stabilne razmere, ki zopet postajajo nestabilne. Ko govorim o tej stabilnosti, naj razložim da smo ljudje drobcena kratko časa živeča ter zelo občutljiva, lomljiva bitja. Zato ker smo tako občutljivi po naravi, nas lahko naša ljuba zemljica, da popravi stabilnost celotnega sistema, kratko malo skoraj izbriše iz površja, če ne že v celoti. Pa kaj češ, če se bo to zgodilo je itak vse brezveze. Zaenkrat pa imamo kar imamo, bodimo razumni in delajmo z naravo kar se da varčno, drugače se bomo sami uničili. Zakaj imam tako mnenje? Se spomnite černobila? radiacija da te dobesedno ubije. In potem se v javnosti razširi informacija, da jeokrog raktorja nova vrsta bitij, ki brez problema prenesejo radiacijo. emlja je stabilen sistem! Zgodovina nas uči, da je znanost bila dostikrat v zmoti.
menih13
28. 02. 2010 14.19
robotic, pa mnda ne verjameš ti vsemu čemu prebereš? ali pač
MrRudi333
28. 02. 2010 13.56
OK. Metan hidrid je v ogromnih količinah ujet v "večnem" ledu ki se topi vsepovsod.Rečejo mu tudi suhi led,ker je podoben ledu,če ga oplaziš z ognjem se vžge.Ogromno ga je v oceanih pod 600m globine. Oceani so mrzli in ker se segrevajo,a to je dejstvo,je potrebno samo 3st.C da se začne metan hidrid spreminjat v plinsko zadevo ki leti na površje oceanov. Veste da skozi miljone let ,živali v oceanih končajo,kakor vse fekalije,bakterije in ... ,na DNO OCEANOV.No zato v kemično-bioloških procesih nastane metan in drugi strupani plini.Čakajo otoplitev. Motnje oceanskih tokov se verjetno že zdaj dogajajo. Zaradi toplogrednih plinov kot je metan iz naslova živinoreje,pa amonijak in še kaj,se podnebje segreva.Zato se poli segrevajo da prihaja do taljenja ledu.NASA potrjuje topljenje ledu,ja ali ne?Ja! Več se stopi polarne kapice,več insolacije gre v oceane za otoplitev vode.2 dni nazaj sem videl reklamo za spot da NASA ima animacijo ki razlaga prav ta princip.To isto ,neodvisni znanstveniki trobijo že leta.Vi pa čakate kaj?Da začne pihati po Sloveniji 500 km/h?Poznal sem meteorološko enačbo in to se lahko pojavi na Zemlji! Zdaj še to:Kapotalisti v ZDA so cca.4 mesce nazaj,malo pred Kobenhavenom priznali svetu da je živinoreja KRIVA ZA 51% KLIMATSKIH PREMEMB.-TEŠKA SRCA.TO POROČILO STA PODALA 2 VRHUNSKA ZNANSTVENIKA,katera so bila naprošena,ker im je v Oklahomi uničilo infrastrukturo živinorejske industrije,v času plesa Katrin.To poročilo najdete javno objavljeno na internetu. "Moji znanstveniki" pa pravijo 80%.Zato pravijo MESO OUT!Zaradi koščka mesa smo lahko ob vse!Jasno? Devastacija vod in okolja je iz naslova živinoreje,najhujše je da živali trpijo in mi,Sinovi Boga,si zatiskamo oči.To je največje zlo. Zato se pravi da samo Vege solucija je rešitev.Metan je 72-100x bolj toplogreden kot CO2,ki ni tak problem.Z CO2 se bomo ukvarjali po kritični točki 2012.Do takrat bodo živali več ali manj trpele,ker Mi ki imamo možnost bolj plemenite izbire,izberemo slabšo,zaradi EGA in NAVADE,ki je priučena.Pa še bolni postanemo ,ker povzroči kup bolezni. Pa še to:Iz duhovnih sfer vemo da je v tem vesolju samopokončalo sebe 50 000 000 civilizacij ker so se humanoidi enako obnašali samovšečno kakor mi.Tisti ki so vedeli so pripovedovali,gluhi ušesom.Ego je huda reč.Večinoma so bile višje razvite kot mi in tudi ogromno bolj razvite kot naša.Pa so se samouničili.Zato pridejo Mojstri,da nas podučijo,mi pa gluhi,delamo iste stvari,potem pa KONEC.A se ne splača poskusit,prisluhnit?A nimate za koga?Mogoče imate lušnega psa?Plini so grožnja.Vsem se je to zgodilo.Potresi so samo cingl,cingl,cing!Da se vsi PREBUDIMO in vidimo Bistvo! Molite da se rešimo in vidimo Bistvo.
Fancy.alien
28. 02. 2010 13.02
Stričlek google pokaze malce drugace ce vpisete v iskalnik HARRP citiram "Gre za pojav severnega sija na višini srednje Kitajske in to 10-30 minut pred potresom. OK, nekaj ni v redu s tem, vendar pustimo to. Nekateri so že takrat govorili o uporabi HAARP za vzostavljanje histerije v zvezi z Tibetom (nemiri v Lhasi, Londonu in drugje) ter direktno kot vzrok za potres na Kitajskem. Znano je, da naj bi uporaba HAARPa vplivala na ionosfero, kar se fizično vidi kot polarni sij. To me še ni prepričalo, vendar glej ga zlomka, .... , danes berem na RTV Slovenija, da so NASA znanstveniki povezali polarne sije s potresi. Toliko o tem....
arion1234
28. 02. 2010 12.57
@igor sledim tvojim komentarjem,zanimivo razmisljas. clovekov pomen je neskoncen,ampak vsak potres ne gre pripisati ameriskim teorijam zarote ali pa globalnemu segrevanju(to je samo se denar)...svet se spreminja,segreva,ohlaja,trese,to je dejstvo.clovek pa je le ena mala pikica, nepomembna v vesolju.. Pomislite kaj se je dogajalo pred obstojom cloveka...iste zadeve,se v hujsih oblikah.ne recem,da clovek ni vplival na planet,se prevec,ampak stvari se spreminjajo, tudi ce v trenutku vsi postanemo "eko",hodimo pes itd....potresi so naravni,eni pa delajo iz tega neke teorije, Tektonika,ljudje bozji! @miha mi2 pa se tako ali tako strinjava, dobri komentarji,jih rada preberem :)
Anahi_Tina
28. 02. 2010 12.53
ne vem če je MEGA. :S
Ramzess
28. 02. 2010 12.42
Beton se strinjam, naslov je lahko večpomenski, zlasti če ciljam na nenaravni vzrok potresov, tistega leta 2004 in tega. Ziiggiii, to majhno bitje ima večji vpliv na okolje in posledice, kot si misliš, sicer okolje ne bi izvajalo ti. čiščenja tako fizične kot nefizične, energijske navlake, bremen. Neznanje je vsekakor problem, ker ljudje zato ne razumejo dogajanja in posledic lastnega početja. "Sistem alarmiranja pred cunamiji je dobro razvit, tako da se ogroženi prebivalci lahko pravočasno umaknejo na višje ležeča območja. Običajno se tik pred udarom cunamija gladina morja zniža." Sistem alarmiranja v tem svetu, ki je podvržen določenim intersom, ima svoje slabosti, privilegerani so že brez njega obveščeni prej, navadne ljudi obvestijo če in kje je interes. Pomemnejše kot ob neznanju se zanašati na tak sistem, je posedovati znanje in prepoznati, ter upotevati predhodne znake prihajajoče katastrofe, potresa ali cunamija, ki se nakaže z umikom morja. Mnogi jih ne upoštevajo, zato pa potem štejejo žrtve in se zatekajo k nerazumnim obtoževanjem in stokanjem nad lastno usodo. Leta 2004 so bile ribe, ki so ostale na suhem, pomebnejše od življenj ljudi, žal številnih otrok, ki jih val pogubil. Preživeli starši so potem stokali nad usodo, še več lokalno prebivalstvo se je zateklo k vraževerstvu in v skupinah na obalah preklinjalo ocean, kot da je ta kriv za njihovo usodo. Res primitivno vedenje ljudi, ki ne razumejo bistva, vzroka in posledic. Ocean ni nič, navsezadnje, kriv. Vedno znova lahko ugotovimo, da so za žrtve krivi ljudje sami, zaradi lastnih napak, napačnih odločitev, itd. Lažje je seveda zaokrožiti na skupni imenovalec, a to ne spremeni, ne zbriše osebnih zgodb. Težko je razumeti, da se ljudje namestu razumu, prepustijo nerazumu, na koncu pa se še tožijo na lastno usodo. Preživeli lahko veliko povedo o vedenju in ravnanju drugih, in seveda posledicah le tega. "Najboljša zaščita pred potresom je potresno varna gradnja objektov." Bolj splošna izjava ne bi mogla biti. Tudi znotraj tega obstajajo omejitve, popolnoma varne gradnje ni, vedno je najvišji varni prag, do te in te stopnje, česar seveda ne omenijo. Potresno varna grdnja je res varna, vendar samo do določenih pogojev, če so ti preseženi, niti ta ne pomaga več. Problem je v da ljudje, večina, še vedno gledajo dele slike, ne pa tudi celotne slike planetarnega dogajanja, zdaj in v prihodnje. Ti bodo prepozno dojeli, da bi imeli čas ukrepati, sicer pa to itak velja na splošno.
AIDS123
28. 02. 2010 12.21
Včerajšnji potres v Čilu, ki je državo stresel z močjo 8,8 pa Richterjevi lestvici, je sprožil cunamije, ki so ogrožali četrtino zemeljske oble, ponekod je rdeči alarm še naprej aktualen. AKTUALNO - saj ste nori 24 ur