Tujina

Medvedka najprej ubila mladička, nato še sebe

Peking, 14. 08. 2011 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Azijska črna medvedka je zadavila svojega mladička, nato pa z glavo toliko časa tolkla ob zid, dokler ni umrla. Medvedka je le ena od številnih, ki trpijo na farmah na Kitajskem, kjer jih vzgajajo, zato da jih ubijejo in uporabijo njihov žolč v zdravilne namene.

Azijski črni medved
Azijski črni medved FOTO: Reuters

Azijska črna medvedka je najprej zadavila svojega mladička, nato pa ubila še sebe.

Medvedka je le ena od številnih, ki jih na farmah na Kitajskem vzgajajo, zato da jih potem ubijejo in njihov žolč uporabijo za potrebe kitajske tradicionalne medicine. Iz žolča namreč proizvajajo zdravilne sestavine, ki pomagajo pri bolezni jeter in oči.

Ker se medvedi pogosto poskusijo sami poškodovati in ubiti, jim nadenejo neke vrste varovalne železne oklepe, nato pa jih še zaprejo v kletke, kjer je njihovo gibanje omejeno.

Eden od očividcev je dejal, da je medvedka razbila vrata kletke, ko je slišala rjovenje svojega mladiča, saj je čutila, da je v težavah. Delavec na farmi mu je ravno želel nadeti omenjeni oklep. Stekla je k mladiču in ga sprva objela, nato pa zadavila. Zatem pa je z glavo tolkla ob zid, dokler ni tudi sama umrla.

Aktivisti opozarjajo, da dnevno več kot 12.000 medvedov živi v krutih razmerah. Med kritiki so tudi tisti, ki izvajajo kitajsko tradicionalno medicino. Mnogi se zato raje kot k uporabi žolča zatekajo k zeliščnim in sintetičnim alternativam. 

Kot poročajo nekateri britanski mediji, naj bi medvedji žolč pridobivali skozi kirurško ustvarjeno odprtino, ki se velikokrat inficira. Živali trpijo neznosne bolečine: umirajo v strašanskih mukah, ljudje pa jih izkoriščajo do zadnjega trenutka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nuska Masi
11. 12. 2021 10.42
21.st.pa se kar izvajamo mnozicni pomor zivali brez vsakrsne empatije
commonsense
26. 08. 2012 21.32
+4
@nimivseeno... očitno ne poznaš besede antropocentrizem in dejstva, da tvoja prepričanja izhajajo iz naukov morbidne hinavske katoliške vere, ki uči \"znanost\" iz bronaste dobe, da živali nimajo duše.... Živali so živa bitja, ki čutijo vse, kar čutiš ti (očitno verjetno še več) in če bi jim kdaj posvetil vsaj malo pozornosti brez predsodkov, bi ugotovil, da so veliko pametnejše, kot si mislil, da so. Če smo že ljudlje tako visoko inteligentna bitja, me prav boli, ko vidim, kako jim ta intelegenca ne pomaga prav nič pri kontroliranju njihove krutosti in omejenosti. Živali so čudovita čuteća bitja, ki vedo brezpogojno ljubiti, brez da bi jih tega kdo učil. Mogoče bi se tudi ti lahko naučil, da ni ravno velikodušno kovati v deveta nebesa vrste, ki je sposobna najbolj krutih dejanj med vsemi vrstami. Mislim, da so ljudje, ki so sposobni prepoznati trpljenje katerikoli živalske vrste (tudi človek je žival) in ji pomagati, veliko bolj sočutna bitja in pardon temu determinističnemu izraziu na višji stopnji evolucije kot solljudje, ki ne razmišljajo prav veliko izven okvirov svoje primarne socializacije. Ljudlje odprite oči, opazujte svet okrog sebe brez predsodkov, ne obrnite hrbta bitju, ki trpi ter se izobražujte. Znanost vsak dan odkrije obilico čudovitih stvari. Ampak meni osebno ne rabi odkrivati tople vode - vem, da so živali ljubeča, čuteča in čudovita bitja, sposobna razmišljanja in zame je antropocentrizem stvar srednjega veka. Tisti, ki pa lepo skrbijo za živali in ki jim ne obrnejo hrbta, pa ponavadi lepše skrbijo tudi za sočloveka, saj premorejo velikooooo empatije. Vse kar nas obdaja ni tam zato, da mi to izkoriščamo. Naša vrsta je zelo mlada in se obnaša kot en napihnjen aroganten najstnik, ki misli da je mojster vsega. Civilizacija v zemljini zogodovini obstaja samo trenutek in mislimo, da smo toliko kul, da bomo nadmudrili vrste, ki so preživele doomsday katastrofe in obstajajo na desetine milijonov let? Mati narava ima svojo mejo in nam že začenja vračati udarec. Nekako nas je 7 milijard in kmalu bomo dosegli zgornjo mejo. Če ste toliko odgovorni se zamislite, koliko otrok je racionalno imeti, da lahko na dolgi rok naša vrste preživi. Govorite o mišjih kugah in o tem da se določene vrste preveč razmnožijo in jih je treba odstreliti, ker uničujejo okolje? Kaj pa dela naša vrste - kot virus se množi in zajeda naravne vire - a mislite, da so neusahljivi...? Živali niso naši sužnji, tako kot druge rase niso naši sužnji. Zaradi tega pogleda smo tam kjer smo - konstatne vojne, trpljenje itd. Če pa hočeš pomagati ljudem pa kar začni - veliko je takih kot jaz - ki pomagamo reševati probleme zavrženih in trpčenih živali (kako si lahko tako brezčuten, neodgovoren in krut, mi nikoli ne bo jasno) in pomagamo sočloveku kolikor lahko. Ponavadi taki, ki se stresate slabo voljo nad ljudmi, ki pomagajo živalim, naredite eno figo za vse razen za sebe in seveda svoje predrage potomce.
SIMSI
26. 08. 2012 19.49
+3
žalostno!!!pa kitajci a niso pristaši naravne? kako lahko to gledajo in trpljenje živali, kjeee so pristojne institucije...? to kar je naredila medvedka je dejanje čustev in nihče naj ne reče, da živali nimajo čustev!!! resnično pa se včasih sprešujem kje je tu tisti rek...vse se vrača vse se plača? ma kaj bomo res iztrebili vsa živa bitja? to je resnična krutost, ki bi semorala končati, tudi živali naj imajo svoj DOM svoj PROSTOR kot ga imajo ljudje! in tam naj človeška noga ne seže! upam na prihodnje genareacije, da temu naredijo konec!
samanthka
15. 08. 2011 10.10
+24
kako se lahko te stvari kar dogajajo in vsi vemo za njih, pa noben nič ne naredi?????????????? medvedka je prvo objela otroka, potem pa ga zadavila..potem je z glavo tolkla ob zid, delala samomor...kaj bi ljudje še radi, a ne vidite, da so živali tudi bitja s čustvi, s potrebami...kako lahko dovolimo, da se to dogaja????
skylar22
15. 08. 2011 08.50
+7
Resnično je vse narobe s temi Kitajci. Skoraj vse grde stvari pridejo od tam. Od hrane pa doigrač etc ..... Pri nas v ljubljanskih Kosezah se je pred nekaj meseci odprla kitajska restavracija. Ima pa malo ali nič obiskovalcev. Upam, da jo bodo kmalu zaprli. Ne vem, če je kdo zasledil kako umazane lokale imajo po svetu, Na Discoveryju je bilo. Bljak...gnus...
cincila73
15. 08. 2011 07.53
+15
človek je najhujša zver na zemlji.
mladibosanac
15. 08. 2011 02.42
-3
Garant Slovenske krvi je.....
Nimivseeno
15. 08. 2011 01.11
-20
Živali bojo še dolgo trpele pod roko človeka, ali za hrano, za zabavo, za znanost ali za kako drugo opravičilo. Mene pa ne zanima toliko trpljenje živali, kot trpljenje sočloveka. Opažam, da se velika večina zatiska oči pred trpljenjem človeka, za žival bi bili pa pripravljeni storiti vse. Žival je in bo suženj človeka, čeprav oskrba psa stane več kot oskrba otroka v vrtcu.
satyana
15. 08. 2011 01.03
+3
vyva - podpis. Če je nekdo res človek, ga ob takem branju zaboli srce.
vyva
15. 08. 2011 00.02
+20
Šokanten primer, ki naj v človeku prebudi tisti del duše, ki ga imenujemo usmiljenje ter tisti del osebnosti, ki mu pravimo zdrav razum. Žal pa to ni osamljen primer, pač pa je takih okrutnih (»nečloveških«) dejanj nešteto. Človek si je drznil brez zadržkov, moralnih pomislekov in sramu podlo znesti nad nedolžnimi živimi bitji. Da je mera polna naj omenim, da se med kitajske specialitete umeščajo možgani živih opic. Sam »ritual hranjenja« pa naj bi potekal takole: »Na posebnih mizah so oblikovane odprtine, skozi katero porinejo glavo mlade opice. Pod mizo je žival trdno zvezana, da ji onemogočijo premikanje. Gosti s svojimi žlicami tolčejo po lobanji opice, vse dokler se ne razbije pokrov opičje lobanje. Nato zbrana družba s svojimi palčicami jemlje koščke možganov iz še žive živali in uživa v svoji jedi« (Stern, št. 17, 19.4.2001). Takšne in podobne ganljive opise resničnih okrutnih primerov je težko brati, vendar takšna okrutna dejanja se dogajajo tudi zato, ker si zatiskamo oči in jih toleriramo. Najlažje je ne-videti in ne-slišati. Živali pa v obupnih poskusih, da bi si rešile življenje, trzajo v groznih bolečinah in smrtnih mukah. To mukotrpno agonijo človek povzroča živim bitjem za katerega je dokazano, da imajo sposobnost občutenja bolečine, trpljenja in strahu, ki so podobna človeku. Žival ima enake čute kot človek, zato so tudi osnovni občutki enaki. Vretenčarji so po zgradbi (morfološko), po delovanju (fiziološko) in po zgradbi in delovanju živčnega sistema zelo podobni človeku. Živali kažejo v določenih stanjih enake znake kot človek – torej kričijo, se tresejo, se nenavadno vedejo, so apatične ipd. (stališče današnje znanosti; prof. dr. Sambrausa) Človek ločuje vrednost enega življenja od vrednosti drugega življenja in naredi enega za vrednega, drugega za manj vrednega ter tretjega brez moralnih pomislekov za nevrednega. Od kod človeku upravičenje tako razvrednotiti (nekatera) živa bitja in kakšna so naša merila. Je človek res najbolj inteligentno bitje na planetu Zemlja? Če temu kategorično pritrdimo je najbolj žalostno dejstvo, da slepo in po lastni krivdi, zaradi pohlepa, egoizma in nekritičnosti ideje, da smo »nadbitje« silimo v lasten propad. Zato se nadalje zastavlja vprašanje »Je res inteligenten tisti, ki je pripravljen poslati v smrt vse življenje tega naravnega stvarstva?« Ideja, da je človek nad vsem stvarstvom, nadbitje vseh živih bitij, z neomejenimi pooblastili, je polna zablod in vodi človeštvo v pogubo in samouničevanje, čemur pa smo lahko žal dandanes priča. Vzrok tega zla je žal človek. Posameznik seveda tega ne more izkoreniniti in ne more spremeniti sveta, lahko pa spremenimo sebe, svoje razmišljanje in svoja etična merila. ŽIVALI SO UMETNINA NARAVE, ZATO SPOŠTUJMO TO NARAVO DOKLER JO ŠE IMAMO!
24minut
14. 08. 2011 23.47
+4
ma ne moreš verjet kok so tamali rumeni nenormalni.. :/
ChickenLittle
14. 08. 2011 23.41
+10
Preseneča me izredna inteligenca medvedke. Ker če bi vedla kaj me čaka bi storila enako. Raje bi življenje končala sama, kot pa da mi ga vzame kdo drug. Sicer pa zelo žalostno da sploh do tega pride...
MistycD
14. 08. 2011 22.55
+13
Sram me je, da lahko v današnjem času kaj takšnega preberem!
zandalee_
14. 08. 2011 22.33
+1
mojstermiha1014.08.2011, 22:18-1 Če tinca napiše, da sočustvuje z samomorilno naravnano medvedko je vse ok! Če pa miha napiše nekaj o samomorilno naravnanih iračanih ga pa samo pobrište čimprej! Da ne bo ljudstvo spoznalo dvojnih meril! NO, ZDAJ MI PA POVEJ KAJ IMA VEZE IRAK IN IRAČANI Z MEDVEDKO. Kaj je s taboj kaj narobe ali mešaš pojme oz. si se falil članek ??? Samo sprašujem?
Nimivseeno
14. 08. 2011 22.24
Rex20 14.08.2011, 20:09 Tvoje teze ne navajajo nobenih dejstev, nobenih življenjskih osnov, sama naučenost, privzgojenost iz otroštva in sanjanje o boljšem jutri, ki je seveda v nematerijalnih nebesih. Predlagam, da se odvežeš vsega materjalnega in ga podariš lačnim otrokom in boš našel mir v svojem življenju.
Nimivseeno
14. 08. 2011 22.18
+1
Če tinca napiše, da sočustvuje z samomorilno naravnano medvedko je vse ok! Če pa miha napiše nekaj o samomorilno naravnanih iračanih ga pa samo pobrište čimprej! Da ne bo ljudstvo spoznalo dvojnih meril!
comment123
14. 08. 2011 22.14
+1
GROZLJIVO.....
Miki777-
14. 08. 2011 22.13
+6
oprostite, ampak UŽIVAL BI, ko bi videl Kitajsko, Tajsko zbombardirano z atomskimi bombami... V naslednjih dneh naj se me vsi kitajci na cesti raje izogibajo...
shallyone
14. 08. 2011 22.07
+6
azijci mi gredo z njihovo kulturo na bruhanje!!!po takšnih in podobnih prizorih me je do tega da jim res iz srca privoščim eno hudo atomsko bombo!!!
decent
14. 08. 2011 22.06
+10
Kitajci so takšen narod, da si bodo nekaj v vsakem primeru izmislili zgolj iz tega razloga, da se bodo lahko izživljali nad ubogimi živalmi. Ne, ni dovolj, da muce in psi pri njih končajo na krožnikih in v prodajalnah s krznom.... Najbolj pomembno je, da jih pred že itak hudo usodo zverinsko mučijo.... Sem gledala pred tednom dni nazaj en posnetek, kjer precej nazorno kaže, kaj delajo z ubogimi mucami in kužki - dvomim, da so bili potepuški, ker so bili res zelo lepi. Žal mi je bilo, da sem si ga, je pa bilo dovolj, da sem si rekla, da nikoli več ne bom šla v kitajsko trgovino. Skrbi pa me, da je teh Kitajcev pri nas čedalje več in kaj hitro se lahko zgodi, da se bo kaj takega pričelo dogajati tudi pri nas. Upam in želim si, da se motim. Človek je največja zver in tale medvedka s svojim mladičkom je to dobro nakazala s svojim dejanjem. Kitajci so največji mučitelji živali na svetu.