Tujina

Medvedjev: Samo Evropa lahko pomaga Evropi

Bruselj, 15. 12. 2011 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija želi, da EU ohrani svojo gospodarsko in politično moč ter da ohrani, kar je gradila desetletja, predvsem svojo evropsko valuto. Rusi naj bi razmišljali o do 20 milijardah dolarjev pomoči, a pod določenimi pogoji.

Rusija je pripravljena pomagati območju evra, je danes v Bruslju dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev po koncu vrha EU in Rusije. Ruski diplomati so ob robu vrha nakazali, da v Moskvi razmišljajo o do 20 milijardah dolarjev pomoči v okviru Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pod določenimi pogoji. Medvedjev te številke ni potrdil. Prav tako ni pojasnil pogojev, pod katerimi je Rusija pripravljena pomagati območju evra. Poudaril pa je, da je Rusija "pripravljena investirati vsa potrebna finančna sredstva" v pomoč območju evra in da je pripravljena premisliti tudi o drugih oblikah pomoči.

Rusija namreč po njegovih besedah želi, da EU ohrani svojo gospodarsko in politično moč ter da ohrani, kar je gradila desetletja, predvsem svojo evropsko valuto. Samo Evropa lahko pomaga Evropi, a druge države bi morale Evropi pomagati zagotoviti pogoje za čimprejšnje okrevanje, je še menil Medvedjev.

Kakšni so pogoji za pomoč?

Da je Rusija pripravljena pomagati z do 20 milijardami dolarjev v okviru IMF, je ob robu vrha povedal svetovalec ruskega predsednika za gospodarska vprašanja Arkadij Dvorkovič. Ob tem je pojasnil, da je pogoj za prispevek Rusije to, da območje evra uresniči svoj prvotni cilj za okrepitev začasnega sklada za zaščito evra na 1000 milijard evrov.

Kaj porečejo na nepravilnosti na volitvah?

Vrh EU - Rusija
Vrh EU - Rusija FOTO: Reuters

Vrh je sicer potekal v senci nepravilnosti na nedavnih ruskih parlamentarnih volitvah, na katerih je vladajoča stranka Enotna Rusija sicer ohranila večino v dumi, a v primerjavi z volitvami pred štirimi leti izgubila znaten del podpore. Zaradi nepravilnosti so minulo soboto v Rusiji potekali veliki protesti.

Evropski parlament je v sredo zaradi nepravilnosti pozval k novim volitvam v Rusiji, a predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy danes ni šel tako daleč. Poudaril je le, da sta izvedba poštenih volitev in zagotovitev pravice do zborovanja ključna elementa demokracije ter da so v EU zaskrbljeni zaradi nepravilnosti.

Medvedjev pa je v odzivu na poziv Evropskega parlamenta dejal, da tega poziva v bistvu nima kaj komentirati, saj so to ruske volitve, o katerih sicer Evropski parlament lahko poda svoje mnenje – kot o čemer koli – to pa je tudi vse.

Van Rompuy je sicer v povezavi z ruskimi volitvami še izrazil pričakovanje, da bodo ruske oblasti sodelovale z opazovalci volitev iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ocenil je tudi, da so bili nedavni protesti mirni in da so se ruske oblasti nanje ustrezno odzvale.

Vizumska liberalizacija

Za Rusijo je bilo danes ključno vprašanje vizumske liberalizacije. Vrh je zagnal načrt korakov k brezvizumskemu potovanju, ki lahko vodi v začetek pogajanj o odpravi vizumske obveznosti za vstop Rusov v Unijo. "Naš skupni cilj je brezvizumski režim med Rusijo in EU," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Načrt med drugim predvideva zagotavljanje varnosti dokumentov, na primer uvedbo biometričnih potnih listov, ter krepitev boja proti nezakonitemu priseljevanju in čezmejnemu organiziranemu kriminalu in korupciji. Po navedbah ruskih diplomatov v EU vsako leto vstopi 2,5 milijona Rusov, v Rusijo pa 1,5 milijona državljanov EU.

EU je sicer danes tudi pozdravila vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), ki bo formalno potrjen v petek. To bo po mnenju EU in Rusije še okrepilo njune že tako močne trgovinske vezi.

Rusija je za ZDA in Kitajsko tretja največja trgovinska partnerica EU. V lanskem letu je izvoz EU v Rusijo znašal 87 milijard evrov, kar je 6,4 odstotka vsega izvoza, uvoz pa 158 milijard evrov, kar je 10,5 odstotka vsega uvoza EU.

Poleg tega je Rusija najpomembnejša dobaviteljica energije članicam EU, saj te iz Rusije dobijo več kot 23 odstotkov plina, ki ga porabijo, ter 30 odstotkov surove nafte. Ruski predsednik je danes zatrdil, da bo Rusija ostala zanesljiva dobaviteljica energije članicam Unije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lacenvode
15. 12. 2011 18.44
+1
obeta se nam vojna in posledično še izumrtje človeštva zaradi takih sitnic bedarija
upornik_007
15. 12. 2011 18.02
+2
a vi mislite da se bo eu in evro zdj resu hahahahaha kaksna naivnost ta dogovor je samo na papirju v praksi pa ne bo deloval ker je vse prepozno ce bi leta 2008 ko se vse zacel to uvedl bi mogoce resilo to eu in evro zdj je jasno da bo prislo do financnega kolapsa to je neizogibno! resnica je cisto drugacno kot pa jo mediji kazejo
yarrick
16. 12. 2011 11.05
+0
kolk časa še daš Eu kot taki? pol leta? meni se zdi to več kot radodarno podeljen čas.tale dogovr je zgolj PESEK V OČI. Vska država ki bo kršila pravila zadolževanja bo plačevala 0.2% PENALNE OBRESTI.Mislim WTF?! In kaj bo to državi pomenilo pri že tako veliki zadložitvi ki je ne morejo plačati? NIČ !!!Zato trdim da je tale zadnji dogovor zgolj še en "kick the can down the road" dogodek...Poleg tega pa nimata ne ECB niti IMF denarnih sredstev da bi jih dala za reševanje evrske krize, če pa ECB zažene print mašine bo pa konec z nizko inflacijo.
d888
15. 12. 2011 17.41
+1
HA HA Rusija je v EVROPI . Že ves čas.
skodelica kave
15. 12. 2011 17.20
+0
Nimivseeno
15. 12. 2011 17.03
+4
Rimljani so osvajali druge in s tem financirali kompleksnost v svoji družbi in nadaljna osvajanja. Ko se je to nehalo, ko ni bilo več nobenega za osvojit in ukrasti njihovega zlata je družba propadla - razpadla na manjša mesta in manjšo kompleksnost. Prav isti proces nas čaka. Kompleksnost, ki jo financira energija nafte bo propadla, ko bo Zemlja zaprla svojo pipico. Problem bo večji, ker je eksponentna rast črpanja nafte povzročila eksponentno rast prebivalstva. Vedno pa, ko so resursi redki, vidimo vojno za te resurse ( Irak, Libija, Sirija, Iran ...)
Strelja?ko
15. 12. 2011 17.23
+0
Mogoče je Rim propadu, ker so preslabo plačeval...
Nimivseeno
15. 12. 2011 18.02
+0
Koga? Rim je imel dober kovanec v prvem stoletju imenovan denarius, ki je iz leta v telo izgubljal na teži in vrednosti.
RICHard32
15. 12. 2011 15.51
-7
Rusija naj sama sebe iz blata potegne. V evropi pa bo itaq prišlo do cepitve na manjše regije. Žal so prevelike razlike med zahodom in vzhodom
wsharky
15. 12. 2011 15.25
+1
... he he he ... Medvedjev ...samo ti lahkopomagas evropi ... pipico za zemeljski plin zapri pa bo zadeva resena he he he ...
mcc
15. 12. 2011 15.23
-13
hahaha ,,,eee moja jadna evropa ,,rusia ti bo pomagala kjer nimajo za burek
yarrick
16. 12. 2011 11.01
-1
teslo.Rusija je gospodarsko neprimerno boljša kot je bila ob razpadu Sovjetske zveze in po bankrotu leta 1998.Za razliko od evrope oni ne dajejo tolk denarja v SLABE naložbe tko kot EU...Pač Eu, kot Eu, neka kvazi poveza 27ih članic ki pa nima razen liszbonske pogodbe in evra nič skupnega.