Tujina

Medvedjev novi ruski premier

Moskva, 08. 05. 2012 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Pričakovano je ruska duma Dmitrija Medvedjeva potrdila za novega premierja. Šlo je namreč le za formalnost, saj sta se Medvedjev in Putin že lani dogovorila, da bosta zamenjala položaja. Medvedjev je dejal, da si bo prizadeval izpolniti obljube, ki sta jih dala s Putinom.

Dmitrij Medvedjev je novi ruski premier.
Dmitrij Medvedjev je novi ruski premier. FOTO: Reuters

Ruska duma je Dmitrija Medvedjeva potrdila za novega ruskega premierja. Zanj je glasovalo 299 poslancev v ruski dumi, 144 pa jih je bilo proti. Medvedjeva je predlagal novi ruski predsednik Vladimir Putin.

Medvedjev se je ob imenovanju zahvalil za izrečeno zaupanje in obljubil, da bo sodeloval z vsemi političnimi strankami v dumi.

"Z vsemi svojimi močmi si bom prizadeval za izpolnitev obljub, ki sva jih dala s predsednikom države," je dejal Medvedjev. "Prepričan sem, da bomo, če bomo delali skupaj, dosegli te rezultate," je dodal.

Največja ruska stranka Enotna Rusija je že pred glasovanjem sporočila, da bodo njeni poslanci podprli Medvedjeva, tako da je njegova potrditev in s tem selitev v Belo hišo na obrežju reke Moskva veljala za gotovo.

Enotna Rusija je odločitev o soglasni podpori Medvedjevu sporočila v ponedeljek po poldrugo uro trajajočih pogovorih. Začeli so jih kmalu zatem, ko je Putin takoj po zaprisegi za novega predsednika Medvedjeva predlagal za premierja. Medvedjev naj bi sicer junija zamenjal Putina na čelu Enotne Rusije.

Medvedjev in Putin sta se že lani dogovorila, da bosta zamenjala položaja.
Medvedjev in Putin sta se že lani dogovorila, da bosta zamenjala položaja. FOTO: Reuters

Šlo je le za formalnost

Tako pri Putinovem predlogu kot pri potrditvi Medvedjeva v dumi gre sicer le za formalnost. Najmočnejša moža največje države na svetu sta se namreč že lani jeseni dogovorila, da bosta zamenjala položaja, in s tem sprožila plaz kritik v opoziciji. Ta je njun dogovor označila za nedemokratično ravnanje.

Medvedjev je aprila napovedal, da si bo v funkciji premierja prizadeval za politične in ekonomske pravice ter svoboščine. Dejal je še, da bi moralo biti vmešavanje države v gospodarstvo čim manjše in čim preglednejše. Obljubil je tudi, da se davki za podjetja ne bodo zvišali in da bo pomagal okrepiti konkurenčnost manjših zasebnih podjetij.

Premier ima sicer v Rusiji precej manj pristojnosti od predsednika, in sicer predvsem organizira delo vlade. V primeru odstopa predsednika premier prevzame njegove pristojnosti, vendar pa so njegova pooblastila omejena. V tem primeru tudi določi datum predčasnih predsedniških volitev.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
08. 05. 2012 23.11
+0
ko bi se pri nas tak zmenli. Vedlo bi se kdo krade i gotovo. pa ziher bi mi tud dobli kaj bek. ne pa tota naša kozlarija ko se krade vsepovprek mi pa vedno večji klošarji....
Osvald
08. 05. 2012 19.46
+0
Bravo Putin pokaži komunistom da nimajo več kaj iskati na oblasti.
vetlan
09. 05. 2012 12.20
+1
Pa saj je komunist, vendar z normalnim pogledom na svet . Tukaj pa so vsi, komunisti in nekomunisti lopovi nesposobni
HooplaToopla
08. 05. 2012 16.47
-5
Dve možnosti sta. 1. Živela bosta uspešno do konca svojih dni kot Stalin. 2. Pobili bodo oba in celotni njuni razširjeni družini do petega kolena z dojenčki in starci vred ter jih zmetali v kako sibirsko močvirje.
KosezVeliki
08. 05. 2012 17.03
+6
In ti se bos zbudil sredi noci v svoji posteljici, prepoten in prestrasen.
medo24
08. 05. 2012 15.55
+15
Bolje kot pa neka kvazi liberalna demokracija, ki ne prinaša nič dobrega