Tujina

Medvedjev EU grozi z raketami

Moskva, 23. 11. 2011 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija bo namestila rakete z dosegom do 500 km na meje z EU, če se Washington pri načrtovanju svojega protiraketnega ščita ne bo oziral na Moskvo, je zagrozil Medvedjev. A z ostrimi besedami naj bi predvsem poskušal očarati volivce.

Dmitrij Medvedjev
Dmitrij Medvedjev FOTO: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zagrozil, da bo Rusija namestila svoje rakete na meje z Evropsko unijo, če bo Washington nadaljeval z načrti nameščanja komponent protiraketnega ščita na območju Evrope, ne da bi upošteval pomisleke Moskve.

Rusija naj bi tako v svojo eksklavo Kaliningrad med Poljsko in Litvo namestila rakete iskander, ki imajo domet okoli 500 kilometrov, je nakazal Medvedjev. "Ruska federacija bo na zahodu in jugu države namestila moderne oborožitvene sisteme, ki bi jih lahko uporabili za uničenje evropske komponente ameriške protiraketne obrambe," je povedal v televizijskem nagovoru.

Sporazum o nameščanju komponent protiraketnega ščita sta za zdaj z ZDA podpisali Romunija in Poljska. V Washingtonu sicer zatrjujejo, da je ščit namenjen obrambi pred morebitnimi izstrelki iz "malopridnih" držav, kot je na primer Iran, a v Moskvi menijo, da je primarno usmerjen prav proti njihovim raketam, s čimer bi se porušilo ravnotežje moči.

Tudi v odzivu na izjave Medvedjeva je tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor poudaril, da ZDA ne bodo spreminjale svojih načrtov glede namestitve Natovega protiraketnega ščita na vzhodu Evrope. Kot je ponovil, so predstavnikom Moskve po različnih kanalih večkrat pojasnili, da ščit ni in ne more predstavljati grožnje Rusiji. ZDA so, kot je dejal, še naprej zavezane sodelovanju z Rusijo, a svojih načrtov v Evropi ne bodo spreminjale.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je medtem izjavil, da je ob grožnji iz Moskve "zelo razočaran" ter da gre za "neustrezen odziv". "Tovrstne namestitve bi bile ostanek preteklosti in niso skladne s strateškimi odnosi, za katere sta se dogovorila Nato in Rusija, kot tudi ne z duhom dialoga ... ki ga trenutno vodita," je dejal. Prav sodelovanje pri protiraketni obrambi je po njegovem dokaz, da lahko strani varnost gradita skupaj, in ne ena proti drugi.

Čeprav sta Rusija in Nato pred letom dni v Lizboni sklenila, da bosta sodelovala pri gradnji protiraketnega ščita, kakega bistvenega napredka pri določanju vsebine tega sodelovanja še ni bilo. Iz Moskve pa prihajajo tudi vse bolj nestrpna sporočila, da se bodo temu dogovoru odpovedali, če se kmalu ne bodo premaknili naprej.

Medvedjev je danes zagrozil tudi, da bi Rusija, če bo Zahod nadaljeval s samostojno gradnjo ščita, lahko izstopila tudi iz sporazuma Start o omejevanju strateškega orožja, ki sta ga Medvedjev in ameriški predsednik Barack Obama podpisala aprila lani.

Analitiki sicer verjamejo, da so ostre izjave, ki jih Medvedjev ni izrekel prvič, namenjene predvsem predvolilnemu boju pred parlamentarnimi volitvami v državi 4. decembra.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vsejeres
24. 11. 2011 13.39
-3
HAHA, volitve imajo pa na isti dan ko mi 4. december
Vsejeres
24. 11. 2011 13.36
-2
Pa kaj se te Američani vtikajo v Evopo. Sej majo dost placa pri seb doma, nas pa naj pustijo pri miru. Nej dajo te rederje 100 km od obale sredi moja pa bo, če so že tako odvisni od njih.
Bolivar
29. 11. 2011 21.54
+0
Dejstvo je, da številne države Evrope to želijo. Ni to le diktat ZDA nad Evropo. Recimo Češka je odpovedala namestitev radarskih sistemov in ZDA je niso prisilile v nasprotno, saj še kar nekaj držav čaka na seznamu, ki želijo imeti te sisteme na svojem ozemlju. Razlog? Nekdanja politika Moskve do Vzhodne in Srednje Evrope. To je bumerang ruski politiki. Kot so Američano doživeli podoben bumerang iz Latinske Amerike po koncu bipolarnosti sveta.
janez6b
24. 11. 2011 13.10
+4
Rusi bi bili neumni če bi dovolili ščit na pragu Rusije oz ne odreagirali z ničemer, ker bi potem američanom dali točno to kar si ti želijo, možnost prvega udara.
Elias47
24. 11. 2011 12.59
+4
Rusija v bistvu mora tako odreagirati, če noče izgubiti enakovreden strateški položaj v primerjavi z ZDA. Če tega rusija ne bi storila, bi lahko ZDA, ko bodo imele nameščen svoj \"ščit\", poljubno terorizirali Rusijo. V bistvu pa vsak, ki je vsaj malo preštudiral prerokbe, ve, da če bo prišlo do tega zrežiranega zadnjega konflikta (Tretje Svetovne Vojne), da bodo na koncu zmagali Rusi in Kitajci. Medtem ko bodo največ škode tamu planetu, predvsem tudi Evropi, naredili prav američani, ker bodo na Evropi, da bi \"ustavili fronto\" odmetavali jedrsko, kemično in biološko orožje za množično uničevanje in uporabljali tudi HAARP. Torej se lahko za uničenje planeta ljudje kar lepo zahvalijo ZDA in Izraelu, ki bo z napadom na Iran začel to zadnjo bitko - Armageddon!!! Torej ljuditelji Amerike in Izraela, prostozidarjev in Zionistov; še kar naprej lepo ljubite svoje *
korintos1
24. 11. 2011 10.50
+9
Je pa zanimivo. Američani lahko nameščajo rakete ob ruski meji, Rusi pa na svoji strani ob meji z EU pa ne.
HLAPCI.HLAPCI
24. 11. 2011 11.36
+5
Popolnoma prav imajo da jih namečejo ob svoji meji in jih obrnejo kamor koli hočejo
yarrick
24. 11. 2011 23.34
+2
kaj praviš kaj bi bilo če bi jih namestili v kaki prijateljski državi? recimo na kubi ali v venezueli ;) ?To bi šele bilo kreganja in grdih besed ter groženj z strateškimi napadi....
korintos1
24. 11. 2011 10.38
+7
Ne igrajte se z Rusi.
Svobodni
24. 11. 2011 10.09
+4
Ko je bil Boris Jelcin predsednik Rusije je rekel: "Ko bo prva ameriška raketa ali komandos prestopil Rusko mejo bo to pomenilo začetek 3. svetovne vojne."
kmardra
24. 11. 2011 09.13
+4
USA=EU=KITAJSKA=RUSIJA
kmardra
24. 11. 2011 09.11
+2
Vse je to del velike globalne načrtovane predstave !
yarrick
24. 11. 2011 10.39
+0
Vseeno pa MORAJO polarizirati države oz državljane na PRO zahodne (tiste ki bodo stali an strani evrope in amerike) ter PROVZHODNE (tiste ki imajo raje rusko kitajsko federacijo).Tako bodo ustvarili idealne pogoje za stopnjevanje sovražnosti in URADNI začetek ww3 ( neruradni je bil že leta nazaj, sam kaj ko folk tega NE VIDI). rezultat pa bo tak, kot ga veliko ljudi tu gor napoveduje, na žalost.
Elias47
24. 11. 2011 12.48
Elias47
24. 11. 2011 13.02
Seveda je to del predstave, vendar pa morajo prej izdoktrinirat ljudi, da se bodo potem voljni med sabo pobijat v vojni, medtem ko bo \"elita\" uživala v \"partijah šaha\". V vojni potem itak umira samo \"kanonfuter\", \"elita\" pa vedno ostane \"to live another day\". Na ta način se nas imajo namen znabiti vseh, razen nekaj sto milijonov. Naš cilj je v bistvu samo, da ne nasedemo tej lažni propagandi in skušamo preživeti; če že ne moremo oz. nismo voljni oz. nismo zmožni odstraniti to *manipulativno demonsko prostozidarsko **!
yarrick
24. 11. 2011 23.44
Pa saj ej bilo vedno tako; črno belo, dober slab, kriv nedolžen..:Vedno se je delilo na dve strani.le tako lahko vzdržujejo konlfikt, kajti če bi bil samo eden udeležen v konfliktu le ta nebi obstajal.
Gojcic
24. 11. 2011 08.54
+10
Aja pa se izbrali ste sliko, da bi cimbolj izgledal..... podobno Heil hitler pozdravu.... Ce je ta clanek profesionalen, potem sem jaz Osama Bin Laden.
Gojcic
24. 11. 2011 08.51
+21
Zalostno, da ste novinarji tako malo pouceni o zgodovini. Novinar bi moral biti nepristranski, nedvoumen in predvsem bi moral pustiti bralcu/gledalcu prostor za lastno presojo glede clanka/prispevka. Kam ciljam? Namrec ze iz naslova clanka je moc razbrati, da nas novinar napeljuje k povelicevanju "nepremagljivih"ZDA in k zanicevanju "sive" ruske federacije. A vi ce bi bili Rusi, bi zeleli, da ima vas sosed uperjene rakete v vas in vam pravi da smo kljub temu prijatelji? Ja, meni se reakcija ne glede na volitve ali ne, zdi zelo normalno, sprejemljivo modra, predvsem pa logicna. Pa naj vsaj avtor tega clanka napise svoje mnenje, zakaj ima toliko proti Rusiji. A se mu je v zivljenju kdaj zameril kaksen ruski izdelek ali ga je morda motilo to da mu Putin ali Medvedjev (ko je bil v Slo na obisku) odklonil interviju. Zakaj je USA the best, Russia pa se zmeraj sivo zelezna??
yarrick
24. 11. 2011 10.41
+2
Rusija je bila vedno nasprotnik \"razvitega sveta\", saj sam veš ;).Po tem ko je padla sovjetska zveza bi moral biti NATO razpuščen, a ni bil, zakaj ne tudi sam veš.ZDA bijejo hladno vojno z rusijo in kitajsko še kar naprej, čeprav se je uradno končaal z padcem SZ in padcem berlinskega zidu.Pa verjetno jih sovražijo zato, ker so jim tako rekli OD VRHA navzdol.Tako se pač vpliva na javno mnenje.En mesec stran od TV bi človek kaj hitro spregledal resnico, samo kaj ko povprečen zahodnjak ne preživi DNEVA brez tv, kaj šele mesec....
anaheim812
24. 11. 2011 12.36
-1
aja internet je pa medij, kjer so vsi podatki resnični? vsak si sam izbere, kaj bo verjel, pa če gleda tv ali pa brska po internetu. če ti verjameš v nekaj, še ne pomeni da je res tako.
yarrick
24. 11. 2011 23.40
ne gre se za to kaj jaz verjamem, ampak zato kaj je resnično.Seveda; kot si dejal, je resnica vedno nekej vmes moraš pa priznati da PROzahodni mediji prikazujejo "nekdanje" sovražnike kot nekaj najslabšega, čeprav so uradno že končali z sovražnostmi med sabo.Le zakaj? čemu je potrebna taka polarizacija in prikrojevanje dejstev? Mogoče jih je pa strah da je narod spregledal njihovo igro?
anaheim812
25. 11. 2011 13.03
+1
ja to je res, ampak tudi antizahodni mediji delajo isto, sam problem je v tem, da posamezniki na naši strani tisto takoj vzamejo za resnico (ker pač zahodni mediji "vedno lažejo"). kot si povedal... resnica je nekje vmes.
cirenij
24. 11. 2011 08.10
+12
Amerika naj raje skrbi za svoje državljane namesto da se "kao" v interesu zaščite "nebogljenih" povsod vtika. Povsod pa povzroči samo klanje indržavljanske vojne. Če ne bi bilo Rusije, bi imeli svoje tanke nastavljene že po celi Evropi.
Spetsnaz
24. 11. 2011 06.59
+13
Amerika nima kaj skrbet za zascito EU.
anaheim812
24. 11. 2011 12.37
-2
če smo v zvezi NATO, so dolžni skrbet za našo zaščito, za to jih plačujemo.
janez6b
25. 11. 2011 13.17
+0
tako kot je nato poskrbel za varnost v Libiji, na glavo jim je metal bombe:)
EricFlat
24. 11. 2011 06.55
+17
Ne grozi Evropi, ampak Ameriki. ZDA bi radi ščit, s pomočjo katerega bi bili praktično nedotakljivi. In potem bi lahko še lažje kot zdaj napadali države, ki jim niso ničesar storile (Vietnam, Koreja, Srbija, Irak, Afganistan, zdaj mogoče celo Iran). Na hinavski in potuhnjen način hočejo okupirati cel svet in sreča, da vsaj Rusija to vidi in se jim ne pusti. Bravo Rusija!
PENKALA
24. 11. 2011 06.55
+19
ne gre za meje EU, ampak NATO. Protiraketni ščit, ki ga kavboji gradijo proti Iranu (še ena od laži, kot je bilo orožje za množično uničevanje v Iraku), je v resnici naperjen proti Rusiji. Rusi pa naj bodo tiho, ali kaj? Ne vem pa, zakaj so slovenski mediji tako protiruski. A zato ker, kot je baje rekel nekdanji direktor Sove, so Rusi naši sovražniki. A res?
Bojan Skof
24. 11. 2011 05.15
+2
vzhod
24. 11. 2011 01.34
+19
se en poskus da se rusija prikaze kot nekaj slabega in da se nam zahod promovira kot nekaj dobrega.ko americani recejo da boso pred rusko dvorisce postavili rekete je vse vredu.ko pa rusija sporoci da bo storila obratno pa je naslov clanka taksen kot je.
anaheim812
24. 11. 2011 12.44
+3
naslov je takšen, ker hočejo z njim pritegnit bralce, sem mislil da ti je to jasno. in Rusija ne grozi z izstrelitvijo raket na Evropo, ampak z usmeritvijo raket na ameriško protiraketno obrambo. navsezadnje imajo rakete domet 500 km, tko da ne segajo niti do Berlina.
srulj
24. 11. 2011 01.01
-10
Tale Medvedjev in Putin sta tud neka diktatorja!!!
fleks
23. 11. 2011 23.40
+18
Ruska vojska je tako že začela s proizvodnjo balističnih raket topol-M, ki imajo doseg 10.000 kilometrov, izstreli pa se jih lahko tako s stacionarnih kot tudi mobilnih izstrelitvenih ploščadi. Ob tem je Moskva napovedala, da bo čez leto dni namestila medcelinski raketni sistem RS-24, ki je zmožen prebiti sisteme zračne obrambe, kot je protiraketni ščit. IZVOLITE NATO IN AMERIKA ČE UPATE. hvala lepa in lahko noč vsem skupaj
Nejc Novak 1
24. 11. 2011 00.13
-6
leshnik
24. 11. 2011 01.00
+12
lej realno rusi so še najbol moralni glede drekov ostalih
srpko
23. 11. 2011 23.34
+7
Kdaj bo pa začelo pokat?