Tujina

Medvedjev bi namestil rakete

Rim, 10. 07. 2009 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medvedjev je ponovil grožnjo, da bo Moskva v ruski eksklavi Kaliningrad namestila rakete iskander, če bodo ZDA nadaljevale z načrti za namestitev delov protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem.

Medtem ko je na Obamovem obisku Rusije že delovalo, da sta ZDA in Rusija naredili korak v pravo smer, pa je ruski predsednik znova pokazal, da vse le ni tako rožnato.
Medtem ko je na Obamovem obisku Rusije že delovalo, da sta ZDA in Rusija naredili korak v pravo smer, pa je ruski predsednik znova pokazal, da vse le ni tako rožnato. FOTO: Reuters

Vrh voditeljev sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije (G8) v italijanski L'Aquili se tako ni končal v spravljivem tonu. "Če se ne moremo dogovoriti o tem vprašanju, potem poznate posledice," je novinarjem po vrhu G8 dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. "Nimam česa dodati. Kar sem povedal v mojem nagovoru narodu (novembra lani), še vedno velja," je dodal ruski predsednik.

Medvedjev in Obama
Medvedjev in Obama FOTO: Reuters

Medvedjev je v letnem nagovoru narodu novembra lani napovedal namestitev raket kratkega dosega tipa iskander na območju Kaliningrada, ki meji na Poljsko in Litvo. "Rakete iskander bodo nameščene ... da bi, če bo to potrebno, nevtralizirali ameriški protiraketni ščit," je takrat dejal Medvedjev.

Moskva ostro nasprotuje ameriškim načrtom za namestitev delov protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem, saj naj bi ogrožal varnost Rusije. Washington navedbe Moskve zavrača in trdi, da je ščit namenjen obrambi pred malopridnimi državami, kot je Iran. Spor glede protiraketnega ščita bi lahko ogrozil tudi rusko-ameriške pogovore o novem sporazumu o jedrski razorožitvi. Ta bi nadomestil sporazum Start, katerega veljavnost se bo iztekla 5. decembra.

Medvedjev in njegov ameriški kolega Barack Obama sta v ponedeljek v Moskvi sicer podpisala predhodni dogovor o pričakovanem zmanjšanju zalog strateškega orožja. V okviru poskusov za rešitev spora glede ameriškega protiraketnega ščita sta se tudi dogovorila o skupini strokovnjakov, ki bo preučila trenutne grožnje raketnega napada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odgovorisne
17. 09. 2009 12.12
dopolnitev @Svobodni; bi se dalo razpravljat, kam bi jo vrgli, dejstvo je, da so s tem prihranli življenja nekaj 100tisoč ali celo kak milijonček vojakov, ki bi umrli ob napadu na japonsko - že napad na okinawo je bil uničujoč..
odgovorisne
17. 09. 2009 11.57
misilm jaooo..!!! nekatere izjave so patetične!! @Svobodni 10.07.2009, 18:01 14 "Tako je prav! Če nebi imeli Rusije in Kitajske bi Amerika srala vse povprek. Kdaj bo Amerika odgovarjala za odvrženi atomski bombi na Japonskem?" fino, pa imej ti še naprej 2. sv. vojno, še bolje, namesto na japonsko vrži atomsko na recimo berlin.. @Dragon_13 10.07.2009, 18:04 0 ""eksklavi" - enklavi?" enklava je država znotraj države kot npr. vatikan, san marino... eksklava pa je ozemlje države zunaj matičnih meja, vmes so še druge države.. www sl wikipedia org/wiki/Eksklava @jurius 10.07.2009, 19:32 11 "konigsberg je vedno bilo prusko ozemlje- prusi pa še zdaleč niso nemci pač pa slovani.." zanimiv podatek, da so prusi slovani.. poglej malo na wikipedijo katero in koliko ozemlja je prusija sploh zavzemala!! @Misija1 10.07.2009, 20:33 8 "Super, Rusija je trenutno se edina protiutez amerikom. Na drugi strani pa se Kitajska, ki bo kmalu pokazala svoje zobe (v bistvu jih je ze). Americani se ze predolgo igrajo boga i batino! V bistvu so imeli samo sreco da so v 2 svetovni vojni izpadli ven, da niso bili napadeni ampak samo samo pomagali. Tako so se lahko okrepili. Drugace bi bili konkretno vzadaj." tud tu še nekaj novega iz zgodovine za kar nisem vedel - da američani niso bili napadeni.. malo mešaš 1. sv. vojno in 2.!! spomni se na pearl harbour.. med 1. bi se pa dalo razglabljat, če je bla lusitania polna ameriških vojakov.. kar se tiče ameriškega oboroževanja med 2.sv. vojno bom pa takole rekel - so bili proti udeležbi in so samo pomoč pošiljali na začetku (in tropaktu in zaveznikom) potem pa so bili po hitlerjevem ukazu napadeni s strani japonske, ki pa je bila izrazito imperialistično usmerjena in je stremela k novim ozemljem v pacifiku (amerika ji je predstavljala tekmeca) - šele po napadu na pearl harbour so američani napovedali vojno vsem članicam tropaktain intenzivno začeli z vojno industrijo.. glede ostalih stvari se povsem strinjam s kontra-skidsem..
Bolivar
11. 07. 2009 20.29
Kakšni Tutoni ,aja gremo že sedaj nazaj za časa Antike! Pojdimo potem raje kar od nastanka človeštva dalje ,za časa avstralopitka in preskočimo kar na neandertalca!??
reklamacija
11. 07. 2009 20.06
kaj pa teutoni kako veselo so si lastili ozemlja ter pobijali litvance!bod raje tih ce si butast!
Bolivar
11. 07. 2009 17.03
+1
bigich Tam so živeli Poljaki , še danes jih je nekaj tam ostalo kot manjšina ,ampak kaj ko pa jih je SZ prisilno odstranila ,kar 13,5 milijona Poljakov so preselili ,ali pa so sami zbežali ,kar je tudi razlog ,da najdemo Poljake povsod po svetu v kar velikem manjšinskem številu od Kazahstana ,Ukrajine ,Nemčije ,Francije ,Brazilije ,Argentine ,Mehike do ZDA in Kanade! Samo v Severni Ameriki jih živi skupno skoraj 20 milijonov , 500.000 jih živi v Mehiki ,okoli 1.5 milijona v Nemčiji in pol milijona v Franciji ,skoraj 2 milijona v Braziliji itd. Pa saj niso samo Poljakov preseljevali ,so tudi vse tri baltske narode ,Ukrajince ,Tatare (ki jih na rodnem Krimu skoraj ni več so pa manjšina v Kazahstanu).
bigich
11. 07. 2009 05.41
-1
kontra-skids res je zavzemala ne pa poselila... zivez je bil vseprej kot poljski. turcija je zavzemala kaj vse? kaj je danes? basta
Bolivar
11. 07. 2009 05.30
+1
Poglejte si "Soviet invasion of Poland" ,kjer je nazorno prikazano ,kakšna je bila takratna Poljska ,zavzemala je ozemlja več kot polovico današnje Belorusije! Prikazan je tudi zemljevid razdelitve Poljske med SZ in Nemčijo!
Bolivar
11. 07. 2009 05.11
+1
Svobodni /Tako je prav! Če nebi imeli Rusije in Kitajske bi Amerika srala vse povprek. Kdaj bo Amerika odgovarjala za odvrženi atomski bombi na Japonskem?/ Čisto enako a nasprotno trditev in vprašanje ti lahko zastavim! Če nebi imeli Amerike bi Rusija in Kitajska srala vse povprek. Seveda Kitajsko zavira še njen azijski antipol Indija! Kdaj bo naslednjica SZ tj. Rusija odgovarjala za Holodomor in pokol v Katynskem gotdu!!?? No.. mr.T /Kar se pa tiče kaliningrada je pač vojna trofeja ,tako kot hrvaška dalmacija ,če malo pogledate karte pred drugo vojno in po tem vidite da so največ profitirali Poljaki rusi imajo samo ta kaliningrad ,pa še krim so šenkal Ukrajincem tako da lahko vsaj tol kot mi godrnjajo da svet ni fer./ Tudi ti nisi ravno podkovan v zgodovini,kaj!? Kaliningrad je res trofeja Rusov za vlogo v 2.SV ,ampak da so Poljaki profitirali!?? Kako prosim. Poljska je ravno zaradi SZ izgubila veliko ozemlja ,kjer še danes živijo Poljaki ,problem ostaja tudi izginotje miljon Poljakov ,ki se niso nikoli več vrnili iz gulagov ,pa mi povej kako so tu Poljaki profitirali!???? che22 /dajmo rusi vi ste edino upanje v svobodo/ Seveda ,samo vprašaj kaj si o tem stavku mislijo Poljaki ,Ukrajinci ,Litvanci Latvijci Estonci ,Čehi ,Slovaki ,Mađari ,Romuni,... vsi so doživeli tako "svobodo"
Bolivar
11. 07. 2009 05.09
che22 /dajmo rusi vi ste edino upanje v svobodo/ Seveda ,samo vprašaj kaj si o tem stavku mislijo Poljaki ,Ukrajinci ,Litvanci Latvijci Estonci ,Čehi ,Slovaki ,Mađari ,Romuni,... vsi so doživeli tako "svobodo" po letu 1945!
Bolivar
11. 07. 2009 05.07
mr.T /Kar se pa tiče kaliningrada je pač vojna trofeja ,tako kot hrvaška dalmacija ,če malo pogledate karte pred drugo vojno in po tem vidite da so največ profitirali Poljaki rusi imajo samo ta kaliningrad ,pa še krim so šenkal Ukrajincem tako da lahko vsaj tol kot mi godrnjajo da svet ni fer./ Tudi ti nisi ravno podkovan v zgodovini,kaj!? Kaliningrad je res trofeja Rusov za vlogo v 2.SV ,ampak da so Poljaki profitirali!?? Kako prosim. Poljska je ravno zaradi SZ izgubila veliko ozemlja ,kjer še danes živijo Poljaki ,problem ostaja tudi izginotje miljon Poljakov ,ki se niso nikoli več vrnili iz gulagov ,pa mi povej kako so tu Poljaki profitirali!????
Bolivar
11. 07. 2009 05.01
Svobodni /Tako je prav! Če nebi imeli Rusije in Kitajske bi Amerika srala vse povprek. Kdaj bo Amerika odgovarjala za odvrženi atomski bombi na Japonskem?/ Čisto enako a nasprotno trditev in vprašanje ti lahko zastavim! Če nebi imeli Amerike bi Rusija in Kitajska srala vse povprek. Seveda Kitajsko zavira še njen azijski antipol Indija! Kdaj bo naslednjica SZ tj. Rusija odgovarjala za Holodomor in pokol v Katynskem gotdu!!?? No..
mr.T
10. 07. 2009 23.05
Kar se pa tiče kaliningrada je pač vojna trofeja ,tako kot hrvaška dalmacija ,če malo pogledate karte pred drugo vojno in po tem vidite da so največ profitirali Poljaki rusi imajo samo ta kaliningrad ,pa še krim so šenkal Ukrajincem tako da lahko vsaj tol kot mi godrnjajo da svet ni fer.
mr.T
10. 07. 2009 23.01
Rakete so biznis lakota pa ne tolk ,hrati pa je treba enkrat jasno povedat da je prebivalstva preveč predvsem pa je rast pre velika ,danes nafutras črnčka jutri že dva etc.Tako pač ne gre
manco-capac
10. 07. 2009 21.59
Za rakete so vsi pripravljeni zapravit veliko več denarja kot za pomoč umirajočim od lakote.
Misija1
10. 07. 2009 20.33
Super, Rusija je trenutno se edina protiutez amerikom. Na drugi strani pa se Kitajska, ki bo kmalu pokazala svoje zobe (v bistvu jih je ze). Americani se ze predolgo igrajo boga i batino! V bistvu so imeli samo sreco da so v 2 svetovni vojni izpadli ven, da niso bili napadeni ampak samo samo pomagali. Tako so se lahko okrepili. Drugace bi bili konkretno vzadaj.
jurius
10. 07. 2009 19.32
konigsberg je vedno bilo prusko ozemlje- prusi pa še zdaleč niso nemci pač pa slovani -rusi in poljaki, pa še stara baltska plemena, nemci so dobri le v tem da dobro prikrivajo dejstva in ponemčujejo, ker ne trpijo nikogar še najmanj pa da bi priznali da so najboljši nemški vojaki in generali bili vedno pruskega-slovanskega izvora kar se lepo vidi po imenih mest in priimkih vzhodnih nemcev , kako daleč je segala slovanska poselitev pa se lepo vidi na primeru lužiških srbov
Die_Gottesliebe10.07.2009, 18:50-1 Aleksander Nevski je pravi naslov za tiste ki skušajo Rusom nagajati.
bre11
10. 07. 2009 19.02
dajmo rusi vi ste edino upanje v svobodo
Nad.oblaki
10. 07. 2009 18.57
Jep ruski medved se prebuja...res je da rabi še ene 5 let da nabrusi svoje kremplje dokončno....in tega se ZDA dobro zavedajo in njihov pajacek Obama. ;)
cohiba.cubana
10. 07. 2009 18.50
Hvala da obstajas Putin !!!!!!!!!!!