Tujina

Medvedja revolucija? Zaradi letečih plišastih medvedkov odpustili častnika

Minsk, 02. 08. 2012 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švedski pilot je brez dovoljenja poletel nad Belorusijo in iz svojega letala odvrgel več sto plišastih medvedkov. Vsak od njih je nosil sporočilo: Spoštujte človekove pravice! Zdaj sta dva častnika brez službe, neki novinar v zaporu, njemu pa grozijo s smrtjo.

V začetku julija je neprijavljeno letalo iz Litve poletelo v Belorusijo, pilot pa je iz njega nad vasjo Ivanec odvrgel kar 800 plišastih medvedkov. Vsak od njih je nosil sporočilo oblastem v Minsku, naj prenehajo s sistematičnim kršenjem človekovih pravic.

Tomas Mazetti
Tomas Mazetti FOTO: Reuters

Akcijo je organizirala majhna švedska agencija za odnose z javnostmi, ki zaslužen denar, kot je povedal njen lastnik Tomas Mazetti, vlaga "v širjenje idej, za katere menimo, da jih je treba širiti". V tem primeru je to svoboda govora.

Medvedki so nosili sporočila o podpori svobodi govora.
Medvedki so nosili sporočila o podpori svobodi govora. FOTO: Reuters

"Nekateri ljudje v Belorusiji, na primer člani umetniških kolektivov ali političnih organizacij, so bili tolikokrat aretirani, da so se tega že naveličali. Zato so vzeli medvedke in jim pripeli napise, da so za svobodo govora. Vlada bi morala torej aretirati medvedke, kar bi bilo videti precej smešno. Naša akcija je nastala v podporo tej," je pojasnil Mazetti.

Odmevala je vse do državnega vrha v Minsku, ki najprej obstoja medvedkov sploh ni hotel priznati. Štiri tedne po tem, ko je pošiljka plišastih igračk prispela, pa sta brez službe zaradi nje ostala dva visoka vojaška častnika. Poveljnika zračne obrambe in mejnih straž Dmitrij Pahmelkin in Igor Račkovski sta morala oditi, ker "nista opravljala svojih dolžnosti in nista skrbela za belorusko nacionalno varnost".

"Naša prva skrb je varnost naših državljanov. Letalo so pravočasno opazili, zakaj ga torej niso ustavili? Koga jim je bilo žal? Je krivo šušmarjenje določenih uradnikov ali so v sistemu zračne obrambe napake? Hočem slišati odgovore," je na srečanju vojaškega in političnega vrha besnel beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, znan kot zadnji evropski diktator.

Mazetti je medtem dobil kar nekaj groženj s smrtjo, zato je novinarje, ki so se pogovarjali z njim, prosil, naj ne razkrijejo, kje je. "Diktatorja se lahko bojimo in lahko ga sovražimo, a ko se mu ljudje začnejo smejati, so njegovi dnevi šteti. To je bil naš cilj," je ponovil že izrečene besede. Dodal je, da naloge noben pilot ni hotel prevzeti, zato so jo morali izpeljati sami, ampak najprej so se morali naučiti pilotirati. 

Zdaj pa jih skrbi usoda novinarja Antona Surjapina, ki so ga aretirali, ker je fotografije medvedkov objavil na spletu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neža Vižintin
10. 09. 2012 15.28
+1
Sploh ne morem verjeti komentarjem. Koliko naivnih ljudi, ki dejansko nasedajo komunistični propagandi. Saj mi sploh ni jasno, kaj še počnete v naši državi če pa obstajajo takšne obljubljene dežele za vas kot je S. Koreja, Kuba in Rusija. Sama raje uživam v svobodi govora, prostega trga itd.
Hesus_Hristus
03. 08. 2012 15.27
-2
Kdo bi si pa želel še živeti pod samooklicanimi komunističnimi ali socialističnimi režimi, kot je Beloruski, Severnokorejski ali Sovjetski po leninu. To so nekakšne zgodnjekapitalistične spake, ki izrabljajo ime socializma da nastavijo diktatorja na oblast, katerega nato proglasijo za boga. V bistvu so te države na nivoju Vatikana, le da imajo novejšega vsemogočneža, kot ekvivalentne starejše vere.
kim llsung
03. 08. 2012 19.29
+1
rissp
03. 08. 2012 00.22
+1
Pač se je na svojo roko šel revolucijo... Se je uštel - nasedel je propagandi, da so bile razne "barvne" (oranžna,rumena,itd.) ter žametne revolucije RES revolucije s strani ljudstva... Bo vedel za naprej - da so bile vse te revolucije speljane s strani ZDA (kar niti ne tajijo več) , zaradi političnih, strateških , gospodarskih interesov ZDA...
kim llsung
02. 08. 2012 16.52
+3
najboljs,da dajo barbike vojakom
Feels_good_man
02. 08. 2012 14.01
+2
Vsaj enkrat nimate totalno neumestne reklame pred videotom
dadocar
02. 08. 2012 13.59
+4
Pravilno da je poveljnik zracne obrambe ostal brez sluzbe, vsak leteci objekt, ki vstopi v zracni prostor Belorusije, brez dovoljenja je potrebno sestreliti. Njegov naslednik bo to zagotovo to storil.Glede Belorusije si prvo poglejte kaksen je njen zunanji dolg, kaj je z zdravstom, pokojninam, tovarne so se vedno v drzavni lasti, brezposlenost je nizka. Ko si pogledas vse te podatke, ti je hitro jasno zakaj NATO fasisti zelijo uniciti se to drzavo in zakaj tolko nakladajo s clovekovimi pravicami v Belorusiji. Vse te organizacije za clovekove pravice so pa itak najboljsi nacin infilitriranja tujih agentov v druzbo in povzrocanja nemirov v drzavi.
BlaBlaGluposti
02. 08. 2012 15.10
+0
SilverBullet
02. 08. 2012 17.11
-3
Belorusija, Sirija, Iran, Kitajska in Severna Koreja... to so še zadnja mesta poštenosti in blaginje v tem svetu. Ni čudno, da jih skušajo ti NATO fašisti zrušiti. Živel Čegverara! Živela svoboda, bratstvo in enakost!
SilverBullet
02. 08. 2012 17.12
-1
Zraven je še Rusija, ampak... ne, ne... ti se jim ne pustijo... hi hi... še je upanje za svobodo in poštenost... hi hi
kagumr
02. 08. 2012 09.19
-4
tam imajo vsaj še nekaj lastnega premoženja, ne uklanjajo hrbta evropi in ne dajejo denarja grčiji, še vedno imajo zdravstvo in pokojnine...TAKO JA, SPOŠTUJTE ČLOVEKOVE PRAVICE, KER BELORUSI JIH NIMAJO. Če poslušamo tista dva človeka ki hočejo vse razprodat in jih država drži nazaj...Ja res dva človeka nimajo pravic...
Infadel_no1
02. 08. 2012 11.52
-1
To pejt ti razlagat ljudem v belorusiji ki jo vodi putin!
Izbrisani20
02. 08. 2012 09.12
+2
To bi rabli v tej gnili državi. Samo namesto plišastih medvedkov, bi rabli svinčene krogle, pingvine in lov nanje.
zalijanc
02. 08. 2012 08.03
-2
A imajo tudi tam islamsko vero ?
Infadel_no1
02. 08. 2012 11.51
-2
ne komunistični sindrom in diktatorsko nevidno demokracijo, nekaj podobnega kot v rusiji!
Jimi1
02. 08. 2012 07.42
+31
Ha,ha,ha....diktator, ki se boji letečih plišastih medvedkov !
izma2009
02. 08. 2012 10.48
-3