Tujina

Mednarodno morje šele pri Črni gori?

Zagreb, 04. 11. 2009 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki so se spravili na vprašanje dimnika in prevodov. Rudolf pravi, da se mednarodno morje začne šele pri Črni gori, Vidas pa, da je Hrvaška narobe prevedla arbitražni sporazum.

Davorin Rudolf
Davorin Rudolf FOTO: POP TV

Na Hrvaškem je premierka Jadranka Kosor zaradi podpisa arbitražnega sporazuma še vedno tarča hudih kritik s strani nasprotnikov sporazuma. Spletni portal index.hr je objavil izjavo osebnega svetovalca Kosorjeve za Slovenijo Davorina Rudolfa, po kateri bi moral ''dimnik'' segati do Črne gore, če bi Slovenija hotela stik z odprtim morjem.

''Sodišče lahko o tem odloči samo na en način: da določi prehod, koridor, v delu morja, ki je sedaj del hrvaškega državnega ozemlja. Kolikor koli je formulacija v angleškem besedilu sporazuma nenatančna, ne vem, na kakšen drug način bi sodišče lahko vzpostavilo stik Slovenije z odprtim morjem,'' meni Rudolf in dodaja, da je sporazum Pahor-Kosor veliko slabši kot sporazum Drnovšek-Račan. V njem je bilo po njegovem mnenju namreč predvideno odprto morje, po sedanjem načrtu pa bi lahko prišlo do zanj veliko hujše rešitve, to je dodelitve hrvaškega ozemlja Sloveniji.

''Treba se je zavedati, da se odprto morje nahaja šele pred Črno goro. Hrvaška ima ERC, Italija pa svoj ekološki pas, tako da v delu Jadrana med Hrvaško in Italijo ni odprtega morja. Do kod bo sodišče potegnilo koridor? Do Črne gore?'' se sprašuje Rudolf.

Napaka v prevodu?

Medtem pa strokovnjak za mednarodno pravo Davor Vidas ugotavlja, da je Hrvaška v hrvaški različici besedila sporazuma napačno prevedla del o določanju arbitrov. Kot pravi direktor oddelka za pomorstvo in pravo morja na norveškem inštitutu Fridtjof Nansen, v orginalu piše, da Evropska komisija potrjuje seznam arbitrov, Hrvati pa so stvar prevedli, kot da jo sestavlja, poroča vecernji.hr.

Vidas, s katerim naj bi se posvetoval tudi hrvaški predsednik Stjepan Mesić, pripada večini hrvaških strokovnjakov, ki opozarjajo, da ta arbitražni sporazum Hrvaško vodi v neenakopraven položaj v primerjavi s Slovenijo. "Mednarodno pravo je zelo natančno, ko gre za sezname arbitrov za mejne spore, države nominirajo kandidate, ne pa komisije ali kakšna druga tehnična ali politična telesa,'' pravi Vidas in s tem ruši splošno mnenje, da v sporazumu piše tudi to, da seznam arbitrov sestavlja Evropska komisija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
06. 11. 2009 18.46
Mednarodne vode zacnejo najdalje 10 milj od najbolj oddaljene drzavne teritorije.Kaj Hrvati in Itakerji s svojimi posebnimi zmikanji poskusajo nima nobene mednarodne veljavnosti . . . . . .
jezek_lula_lula
05. 11. 2009 20.47
Zdaj še Črno goro vpletajo v te NEsporazume !
Spegu
05. 11. 2009 20.42
M-teorija 04.11.2009, 17:20 Ne drži. Ne šteje otok ampak OBALA. Pa se ti ne zdi čudna razlaga, da jim jemljemo mejo z Italijo v Piranskem zalivu? Res je pomorsko pravo malo bolj kompleksno kot razlaga o Palagruži in ožinah. Ne morejo oni kar zapret odprtega morja z razglasitvijo cone. To enostavno ne gre tako.
odbogaposlan
04. 11. 2009 19.26
Še malo grškega morja nam lahko dajo! he,he
ACEG
04. 11. 2009 18.26
Ko se bo risal dimnik, je treba zgolj slučajno v njega ujeti vsaj kak večji otok.Nočem nič napeljevati, ampak meni je všeč Pag.
142
04. 11. 2009 17.30
Ni pomembno kako velik bo dimnik, bolj je važno če bo vlekel.
M-teorija
04. 11. 2009 17.20
Rudolf ima prav. Pogledat je treba kakšno karto. Pri Palagružu imata Italija in Hrvaška neposreden stik, se pravi tam se nam za kako miljo zapre oziroma končajo mednarodne vode. To pa je po mojem tudi en glavnih razlogov, da pridejo tudi Hrvatje v EU. Ker pa je tudi že Italija v EU pa pravzaprav tudi to ni več takšen problem, vsaj kar se tiče proste plovbe.
cepec22
04. 11. 2009 17.03
Davorin Rudolf, sin slovenca in slovenke, je clovek, ki mesa strene okoli meje na morju ze ves cas. Je Istrijan z omejenim pogledom na zivljenje. Vse te stvari so ze izrekli njegovi sovascani, ki sedaj zivijo na" hrvaskem ozemlju", a so slovenci. No tudi taksnih zavednih ljudi imamo v nasem narodu. Podobno, kot mladicek iz jajca, ki je bilo v ribji konzervi, ko se zvali: riba ali pticek?
Janez53
04. 11. 2009 16.50
Ta Rudolf pa je pravi Krjavelj! Italijanom se lahko zgodi, da bodo potrebovali dovoljenje Hrvaške za dostop do odprtega morja!!!
petdan
04. 11. 2009 15.11
G. Davorin Rudolf, strokovnjak za mednarodno pravo, je bil vseh 18 let ena izmed glavnih ovir, da ni prišlo do nobenega sporazuma. Njegovo samopovzdigovanje nad vsemi ostalimi, ga je pripeljalo tako daleč, da se je pred celotno javnostjo osmešil. Za njegov ugled bi bilo prav gotovo bolj koristno, če bi nehal dajati še kakršne koli izjave v zvezi z mejnim sporom, ker ga niti na hrvaškem ne jemljejo več resno.
antonino
04. 11. 2009 15.00
bomo pa imeli dimnik do črne gore, pa kaj hočemo, treba je samo gledat,da ga ne bodo zarisali preko kakega otoka . ha ha
antonino
04. 11. 2009 14.58
še malo,pa bo po hrvaških izjavah odprto morje šele naprej od gibraltarja,vse ostalo pa bo hrvaško morje. Pa kje najdejo tako potentne ljudi, ki so v resnici samo zdraharji, ne pa strokovnjaki. Zanimivo so izjave, da bosta z arbitažo tako slovenija kot hrvaška "ogromno izgubili" - izjave zdraharjev, to pa je približno tako,kot so izgubili tajkuni kapital,ki ga sploh ni bilo - bili so sami neki napihnjeni papirji.