Tujina

Mednarodni donatorji obljubili dodatna sredstva za skladišče jedrskih odpadkov v Černobilu

Černobil, 26. 04. 2016 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije od štirih černobilskih reaktorjev so energijo proizvajali še 16 let po nesreči 26. aprila 1986, ob tem pa je nastajalo tudi izrabljeno jedrsko gorivo. Mednarodni donatorji so zdaj obljubili dodatnih 87,5 milijona evrov za gradnjo podzemnega skladišča za jedrske odpadke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 30 let po nesreči
    02:59
    Iz SVETA: 30 let po nesreči
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
    02:45
    Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
  • Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
    02:00
    Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
Jedrska elektrarna v Črnobilu
Jedrska elektrarna v Črnobilu FOTO: Reuters

Mednarodni donatorji so obljubili dodatnih 87,5 milijona evrov za gradnjo podzemnega skladišča za jedrske odpadke, ki so nastali v jedrski elektrarni v Černobilu.

"To je pomemben projekt tudi za svet ter seveda za Ukrajino in Ukrajince," je povedal vodja Evropske banke za obnovo in razvoj (EDRB), ki vodi projekt zbiranja sredstev, Suma Chakrabati.

Če želi Ukrajina nevarne odpadke začeti shranjevati do konca leta, bo morala zagotoviti dodatnih 15 milijonov evrov.

Trije od štirih černobilskih reaktorjev so energijo proizvajali še 16 let po nesreči 26. aprila 1986, ob tem pa je nastajalo tudi izrabljeno jedrsko gorivo.

V poškodovanem četrtem reaktorju ostaja tudi dodatnih 200 ton urana, ki bi lahko ob zrušenju betonske zaščitne zgradbe nad reaktorjem znova povzročil radioaktivno sevanje.

Gradnjo nove 25.000-tonske kupole nad dosedanjo so začeli leta 2010, končali pa naj bi jo do prihodnjega leta. Sredstva za jekleno kupolo, ki stane 2,1 milijarde evrov, so skoraj zagotovljena, še vedno pa ni jasno, kdo bo plačeval vzdrževanje in obratovanje.

Koliko žrtev je terjala katastrofa v Černobilu, trideset let kasneje ostaja neznanka. Medtem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predvidela dodatnih 4000 smrti zaradi raka v okoliških državah, Greenpeace ocenjuje, da je zaradi radioaktivnega sevanja umrlo že 100.000 ljudi.

Posledice nesreče še danes ogrožajo zdravje lokalnih prebivalcev, na onesnaženih območjih namreč živi več kot pet milijonov ljudi. 10.000 kvadratnih kilometrov zemlje je še vedno neprimerne za gospodarske dejavnosti. Na območju deset kilometrov od černobilske elektrarne zaradi visoke stopnje onesnaženosti s plutonijem življenje ne bo mogoče še več deset tisoč let.

Več o nesreči v Černobilu si lahko preberete TUKAJ

Preberite pa še, kako so se na nesrečo pred 30. leti odzvali v Sloveniji

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3334446789
26. 04. 2016 19.00
+1
Kateri so mednarodni donatorji?. Kaj so obljubili in koliko bo posamezen donator dejansko prispeval? Seveda nobenih podatkov. Pri denarju se vse zatakne! Jaz tudi obljubljam, a ne prisegam, da bom vse prihranke in hišo daroval za vzpostavitev jame za skladiščenje odpadkov. To pa zato, da se bodoči rodovi ne bodo skregali ob moji Oporoki. Dobrodelnost ima vedno svoj skriti namen, četudi je navzven sladko leporečje!.
suzuki1000
26. 04. 2016 08.40
-1
ne razumem kako sta reaktorja bla aktivna še 16 let! a je elektrarna obratovala al sta samo laufala da se iztrošita...pa kdo jih je nadziru ?
Misija1
26. 04. 2016 21.41
+1
Jedrske cepitve se dogajajo samostojno in da jih prekines je potreben dolocen protokol v elektrarni. Zaradi eksplozije tega tam niso uspeli narediti, zato so se cepitve dogajale se naprej, vendar v manjsi stopnji.