Tujina

Mednarodna pomoč za Mjanmar

Yangon, 25. 05. 2008 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Donatorji so Mjanmaru obljubili več kot 100 milijonov dolarjev pomoči, a le, če jim vojaška hunta dovoli dostop na prizadeta območja.

Donatorji na donatorski konferenci v mjanmarskem Yangonu so Mjanmaru, ki ga je v začetku maja razdejal ciklon Nargis, obljubili več kot 100 milijonov dolarjev pomoči. Pri tem so tamkajšnje oblasti posvarili, da ne bodo do konca segli v svoje žepe, dokler jim vladajoča vojaška hunta ne bo dovolila dostopa do najbolj prizadetih območij.

Predstavniki 52 držav in 24 mednarodnih organizacij na donatorski konferenci v Yangonu zbirajo denar za pomoč Mjanmarju.
Predstavniki 52 držav in 24 mednarodnih organizacij na donatorski konferenci v Yangonu zbirajo denar za pomoč Mjanmarju. FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je že dopoldne izrazil prepričanje, da gre za 'preobrat', saj naj bi vladajoča vojaška hunta dovolila neoviran dostop tujih reševalcev na najbolj opustošeno območje delte reke Iravadi. Kljub temu so kasnejši pogovori med predstavniki mjanmarskih oblasti in predstavniki držav donatork potekali v precej zadržanem tonu.

ZN so imenovali tudi novega predstavnika razvojnega programa ZN (UNDP), ki bo koordiniral delo agencij ZN v Mjanmaru. Diplomat Bishow Parajuli bo na tem mestu nasledil Charlesa Petriea, ki so ga mjanmarske oblasti iz države izgnale novembra lani.

Mjanmarski premier Thein Sein je dejal, da je mednarodna pomoč brez 'dodatnih obveznosti' dobrodošla. Ob tem pa se je izmaknil občutljivemu vprašanju nemotenega dostopa in dejal, da lahko v reševalnih operacijah sodelujejo le civilne ladje, te pa morajo pluti preko Yangona. "Če mora biti pomoč dostavljena z ladjami, lahko civilne ladje plujejo preko yangonske luke," je dejal.

To predstavlja težavo predvsem za ameriške in britanske vojne ladje, ki so natovorjene s potrebščinami za prizadete in se že več kot teden dni zadržujejo ob mjanmarski obali. Mjanmarske oblasti so kot razlog za onemogočanje dostopa tujim reševalcem navedle bojazen, da bi pretirana navzočnost tujcev lahko vplivala na politično vpletanje v mjanmarske notranje zadeve. Hunta je ob tem neodločna tudi zaradi dejstva, da bi Mjanmarci videli, da pomoč prihaja neposredno iz držav, kot so ZDA, ki jih je Mjanmar dolgo obravnaval kot okupatorsko silo, ki želi kolonizirati njihovo državo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
25. 05. 2008 10.07
Za njih 10 miliard dolarjev pomeni za nas nekje 100 miljard dolarjev!