Tujina

Sirska vojska razglasila konec prekinitve spopadov, napadi na Alep že potekajo

Damask/Moskva/New York, 19. 09. 2016 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška vojska je napadla položaj sirske vojske v mestu Deir Ezor na vzhodu Sirije. Napad so izkoristili skrajneži in tako napredovali na terenu. Predstavniki mednarodne koalicije so priznali napad, pri čemer so zatrdili, da so mislili, da gre za položaje IS. Napad so končali, ko jih je Moskva opozorila, da napadajo napačne. Sirska vojska je že razglasila konec prekinitve spopadov.

Sirska vojska je danes razglasila konec prekinitve spopadov, ki je začela veljati minuli ponedeljek. "Bila je prava priložnost za konec prelivanja krvi, vendar so teroristične skupine kršile ta sporazum in niso spoštovale niti enega od določil," so sporočili iz sirske vojske. Dodali so, da so se ob kršitvah upornikov skušali zadrževati.

Sirska opozicija je medtem za propad premirja obtožila sirsko vlado. Obtožila jo je, da so njeni vojaki premirje kršili več kot 250-krat. "Že od začetka prekinitve spopadov sem govoril, da je režim ne bo spoštoval," je dejal nekdanji glavni pogajalec opozicije in član uporniške skupine Džaiš al Islam Mohamed Aluš.

Manj kot dve uri po koncu premirja so se v vzhodnem delu Alepa, ki je pod nadzorom upornikov, že začeli letalski napadi in bombardiranje. Letala so napadla pet vzhodnih sosesk, medtem ko je bilo obstreljevanje slišati v južnem predelu mesta. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so napadi potekali tudi v severnem delu mesta.

Kje se je zapletlo?

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes ZDA obtožil, da so v soboto izvedle "očiten napad" na njegovo državo. Ameriška vojska je namreč v soboto napadla položaj sirske vojske v mestu Deir Ezor na vzhodu Sirije. V nedeljo so bili prvič po uveljavitvi premirja napadena tudi območja pod nadzorom opozicije v Alepu.

"Vsakokrat ko sirska država napreduje na terenu in v procesu nacionalne sprave, države, ki nam nasprotujejo, okrepijo podporo terorističnim organizacijam," je ob obisku namestnika iranskega zunanjega ministra v Damasku dejal Asad. "Zadnji primer je očiten napad na položaj sirske vojske v Deir Ezorju, ki je koristil teroristični skupini Islamska država," je poudaril.

Po navedbah ruske vojske je v napadu umrlo najmanj 62 sirskih vojakov, še okoli 100 pa jih je bilo ranjenih. Sirski observatorij za človekove pravice je medtem poročal o 90 smrtnih žrtvah v vrstah sirske vojske.

Na račun tega napada so džihadisti ponovno osvojili goro Thourda, ki se dviga nad letališčem v Deir Ezorju, je dejal neimenovani vir iz sirske vojske. To jim omogoča nadzor nad gibanjem letal in helikopterjev. V rokah IS je tudi samo letališče.

Predstavniki mednarodne koalicije so priznali napad, pri čemer so zatrdili, da so mislili, da gre za položaje IS. Napad so končali, ko jih je Moskva opozorila, da gre za sirsko vojsko. Medtem so britanske oblasti potrdile, da je v tem napadu sodelovala tudi njihova vojska. V Londonu so zagotovili, da ne bodo namerno napadali položajev sirske vojske.

Moskva o dogajanju v Siriji
Moskva o dogajanju v Siriji FOTO: AP

Iz Moskve so danes sporočili, da premirje v Siriji "nima smisla", saj ga uporniki ne spoštujejo, ZDA pa niso sposobne sodelovati. "Glede na to, da uporniki prekinitve ognja ne spoštujejo, enostransko spoštovanje premirja s strani sirskih vladnih sil nima smisla," je povedal ruski general Sergej Rudskoj.

"ZDA in uporniki, ki jih nadzorujejo, oziroma samooklicana zmerna opozicija, niso upoštevali nobenega določila iz ženevskega sporazuma," ki sta ga 9. septembra sklenila Washington in Moskva, je še poudaril predstavnik ruske vojske. Rusija je upornike obtožila, da so premirje kršili 302-krat.

"Najpomembnejše je, da se zmerna opozicija ni oddaljila od Fronte al Nusra," je dodal Rudskoj. "Ruska stran na terenu ni opazila ločitve med opozicijo in Fronto al Nusro, temveč zavezništvo in priprave na skupen napad," je izpostavil.

Ameriški državni sekretar John Kerry je ukinitev premirja zavrnil in dejal, da je treba počakati, da v oblegane predele dostavijo humanitarno pomoč. Ob robu generalne skupščine ZN v New Yorku je poudaril, da je premirje ponoči veljalo in da so se tovornjaki s pomočjo odpravili proti približno osmim mestom.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiVzdevka76
19. 09. 2016 22.54
+3
K so po kurdskih otrokih redno bojne strupe metal, pa ni noben prosu za pomoč?! Samo terraj! Med sabo se pobijate....
NiVzdevka76
19. 09. 2016 22.55
+2
NiVzdevka76
19. 09. 2016 22.55
+0
samuray1
19. 09. 2016 22.46
+28
zahodna samooklicana satanistična sekta je že leta 2008 poskušala Asada ugonobit ter iz Sirije naredit prozahodnega podrepnika prek katerega bi švercal plin in nafto mimo mednarodnih določil.Ko so dojeli da je Asad z nagnusom zavrnil njihove pokvarjene namene,so nemudoma začeli s satanizacijo Asada skozi svoje medije .Čez noč je postal okruten diktator ter uničavalec zahodne pokvarjene in zlonamerne teroristične demokracije.Istočasno so Savdsko arabski šejk-teroristi napadli Jemen. Vse to je priprava terena za napad na Iran.Turška naloga je je bila "misija nemogoča",destabilizacija Rusije ter morebitna v ojna skozi katero bi naj Rusija padla v nemilost Irana .Naloga pentagonskega IS terorizma je kot vidimo destabilizacija Sirije ter ohranjanje kaotičnega stanja v Iraku. Tako nekako so izračunali da bo Iran izgubil podporo Rusije ob zahodno sektaškem napadu na Iran prek čigar ozemlja bi potekala zahodno z-eleno-islamistična transvezala ok Kuvajta prek Londona pa do pentagona.Toda prihaja "SARMAT"
jakec1575
19. 09. 2016 22.19
+28
Vsak se lahko zmoti. ampak glede na to, da imajo ZDA danes tako natancno vodene rakete in karte, da lahko zadanejo pravi avto v vozeci koloni vozil, dvomim da so se zmotili, kot se niso zmotili ob napadu bolnice, kjer so delovali zdravniki brez meja. Čez nekaj tednov so priznali, da je slo za napako, opravicili se pa niso in potem meni oni o etiki???
jakec1575
19. 09. 2016 22.22
+17
americanom se ladja potaplja in za to so pripravljeni zrtvovati vse. Baltske države, ukrajino, Evropo, srmte žrtve v Siriji. Evropi ne bo pelo orozje, se bodo pa sli hekrske napade in podobna sranja. male teroristicne napade, kot v 70 in 80 letih. Kdo je ubil italijanskega premiera iz komunisticne stranke?? placanci CIE.
vesolec1
19. 09. 2016 22.17
+30
Sedem minut po napadu amerov so napadli teroristi tak da to vse pove o slucaju napada...ameriski napad je bil usklajen s teroristi in to mi vsi vemo al ne pop...rusi so javno obsodli amere da sodelujejo s teroristi in to spet vsi vemo al ne pop...vi ste tudi rabli ameriski zegn da objavite tole novico a ne pop aja pa se to en dan pred napadom je v bazo prislo tisoc svezih sirijskih borcev in tega tud niso vedli ameri a ne....na vsak nacin hocejo tretjo vojno ker so dalec od tega da dobijo vojno v siriji oz.je nebojo nikdar ker jim rusi nebojo tega dovolii,ljudje doli se odvija tretja vojna in mi se sploh ne zavedamo ko se bojo ameri in rusi med sabo vdarli da smo ga vsi naj...ker bo drugi dan pri nas...evropa pa samo naj naprej podpira strica sama ko je itak potisno evropo v drugo sv.vojno zaj pa dela isti scenarij naprej....zbudite se ze enkrat.
BildiTheEmperor
19. 09. 2016 22.11
-18
Tako bo NATO udaril po naših rdečih eksotih ko bomo v sklopu NATOa napadli Rusijo.
DIWG
19. 09. 2016 22.11
+35
V članku se nahaja napaka. Naj jo popravim. "Ameriški državni sekretar John Kerry je ukinitev premirja zavrnil in dejal, da je treba počakati, da si IS opomore od napadov in zavzame strateško pomembne položaje".
mastaflash
19. 09. 2016 22.15
+9
kemuri
19. 09. 2016 22.10
+13
Gremo poslat " stavkajoče " azilante tja kjer jim je mesto, na bojišča.
Iluzionist
19. 09. 2016 22.03
+12
dogodke je potrebno gledati v luči ameriških volitev, hillary pravi, da je putin sovražnik in zato ne sme biti uspešnega premirja, ker bi to koristilo donaldu, zdaj ima to afero z njuenim zdravjem, migrantski teroristi nastavljajo bombe po new yorku, zato potrebuje zaostritev situacije z rusijo
CURVANORD Zanetti
19. 09. 2016 21.51
+19
Tedan dni mira da so oborozili obe strani sedaj pa nova igra,skoda da se ne zavedajo da jim vojna nic ne koristi razen svetovnim velesilam sirijci in ostali pa so kmeti na sahovnici,potrosen material .Vem da zveni kruto a tako je
Ka pa mislis
19. 09. 2016 21.43
+24
Nic vec premirja. Zradirat je treba zahodne placance in to cimprej. Kavbojem in izrahelcem pa sestrelit vsako letalo, saj vec skode nardijo
spletni_nepridiprav
19. 09. 2016 21.33
+25
ameriško letalstvo je v sodelovanju z ISISom """""ponesreči""""" v koordiniranem napadu ubilo cca 65 sirskih vojakov in ranilo okoli 110. najprej so bombardirali potem pa še na tleh (prek ISIS-a) napadli položaje sirske vojske. to je dokaz da amerika podpira isis in da se proti terorizmu zgolj navidezno bori... istočasno podpira ""zmerne""" teroriste ki v alepu vsakodnevno obglavljajo civiliste sodeč po pričevanju civilistov ki so mesto v času premirja zapustili.
deltex
19. 09. 2016 21.19
+36
Če bi ZDA arabski in muslimanski svet pustili pri miru, bi imeli mir pred njimi in oni pred nami. Ampak ne, bilo je potrebno napasti Irak, Libijo, Afganistan, Sirijo......in vsiljevati "demokracijo", ki je v teh državah nikoli ni bilo in je tudi ne bo.
Kollerik
19. 09. 2016 21.23
+24
Če hočeš biti globalna velesila, potem sodi zraven absolutna kontrola nad največjim naftnim bazenom na svetu. Te pa ne dosežeš z demokracijo, pač pa z nastavljenimi režimi (Saudi), podpihovanji regionalnih sporov in z vojaškim razbitjem določenih držav.
deltex
19. 09. 2016 21.35
+11
Se strinjam, ZDA pač želijo vladati svetu, a zaveznikov jim počasi zmanjkuje. Britanci še, EU je že malo manj, drugod se pa tako ve.
dzek.the.ripper
19. 09. 2016 21.41
-2
Kaj pa, če do usa islamistom priročen izgovor, za dosego njihovega cilja, ki je islamizacija celotnega planeta?
Kollerik
19. 09. 2016 21.43
+14
Saj vladajo svetu, vendar se njihova vladavina počasi maje in ja, Britanci so nihovi zvesti , večni zavezniki....toda Rusija in Kitajska sta se zbližali, naša EU pa je izgubila na veljavi, sedaj nas lahko zahebavajo že neki turčini....
JApajaDAja
19. 09. 2016 21.15
+21
ko bodo takšna ameriška mesta kot so sirijska-takrat bo vsaj malo pravice na tem svetu!
DeBill
19. 09. 2016 21.00
+1
a ne bi bile boljše namesto nezanimivih in neumnih vojn olimpiade v grškem stilu, boks s trakovi in v njih kaj težjega. XXXX super heavy fight al neki tazga, več na več, malo mešano, več skupin. še zaslužl bi lohk, ne pa da plačujejo. tv prenosi pa to, pa nič kolateralne škode, kruto pa do amena, ampak tisti k hočjo, nej. moderno prostovoljno glaiatorstvo. jah, ampak to ni to, to je borba za nafto, gnar pa vpliv na globalni ravni na ramenih teh ljudi, briga jih za posameznike razen njih samih.
JApajaDAja
19. 09. 2016 20.54
+27
erdogan že tudi "čisti" vedno globje v sirijo! Vladimir, naredi red!
DeBill
19. 09. 2016 21.01
+14
bo moral Asad red naredit, za to je bil izvoljen konec koncev, in volitve so bile po mnenju mednarodnih opazovalcev ok.
srebrnibreg
19. 09. 2016 21.12
+22
Asad bo naredil red samo tuje nepovabljene vojaške sile naj se umaknejo iz Sirije. Edino Rusi imajo pravico biti v Sirijo od tuje vojske.
DeBill
19. 09. 2016 20.53
+13
posle jebanja nema kajanja, če kdo misli da je kaj po nesreči, potem ... je naiven? ne, se dela butastega!
JApajaDAja
19. 09. 2016 20.55
+12
pri taki tehnologiji zmot ni-so le "zmote"!
TurbinaOdStargaGolfa
19. 09. 2016 20.53
+28
Tolko o tem koliko imajo ZDA interesa za mir...
DeBill
19. 09. 2016 20.53
+5
deltex
19. 09. 2016 20.52
+14
Mislili so da gre za IS...mislim, ZDA najprej streljajo, potem pa razmišljajo. Ups, zmotili smo se...to je njihov stil. In njihovih zaveznikov Britancev. No, neumni nismo, v resnici se niso zmotili...
bondjanez
19. 09. 2016 20.28
+36
Ce nekoga povabim v moj dom je moj gost (Rusija). Ce vlomi skozi okno ,je moj sovraznik (zda). Se posebej ce s sabo pripelje prijatelje. (GB in ostali )
bondjanez
19. 09. 2016 20.25
+18
A ne boste pokazali nobenega mrtvega starsa krvavega otroka v soku??? Aja, ni na vasi strani :-((