Tujina

Janša: EU je edina realna perspektiva za Srbijo

Bruselj/New York/London/Pariz/Berlin/Moskva/Sarajevo/Podgorica, 21. 05. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R./Ni.J./STA/M.M.
Komentarji
93

Premier Janez Janša je dejal, da ne pričakuje bistvenih sprememb v zunanji politiki Srbije, ker Evropska unija (EU) ostaja edina realna perspektiva za Srbijo in druge države Zahodnega Balkana. EU pa je Nikoliću čestitala tri ure prezgodaj.

Von Rompuy in Barroso sta Nikoliću čestitala za zmago na srbskih predsedniških volitvah, tri ure preden so se volitve končale, so poročali tuji mediji. Ko je Evropska komisija ugotovila, da je objavila čestitke za izvolitev prehitro, je dokument umaknila s spletne strani. Uradni rezultati volitev so bili objavljeni šele šest ur po objavi čestitk.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Tomislavu Nikoliću čestital za zmago na srbskih predsedniških volitvah, hkrati pa ga pozval, naj podpira novo srbsko vlado v pristopnih pogovorih glede Evropske unije, ki bi se lahko začeli prihodnje leto. "Za premostitev velikih izzivov bo potrebna velika mera državnosti," sta v skupni izjavi zapisala Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Poudarila sta tudi potrebo po spravni politiki v regiji in izboljšanju odnosov s Kosovom. "Evropska perspektiva Srbije je zelo realna, zato upamo, da se lahko zanesemo na osebno predanost predsednika Nikolića, da ta cilj doseže," sta zapisala evropska predstavnika in izpostavila Nikolićeve besede, da Srbija ne bo zavila z evropske poti.

Nikolić je tudi poudaril, da te volitve niso bile referendum za ali proti Evropski uniji. Pri tem je tudi dodal, da se želi srečati z nemško kanclerko Angelo Merkel. Nemčija naj bi bila po njegovih besedah najtesnejša srbska zaveznica v EU.

V Berlinu so novemu srbskemu predsedniku ponudili konstruktivno sodelovanje. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je ob tem izpostavil, da mora Srbija ostati na proevropski smeri.

Francija je v prvem odzivu Nikolića pozvala, naj nadaljuje z reformami v državi ter dialogom s Kosovom in tako Srbijo še bolj približa EU.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pa je v odzivu na volilno zmago 60-letnega nacionalista izrazila upanje, "da bo našel pogum, da bo naredil korake k vzpostavitvi dobrih in miroljubnih odnosov s Kosovom". To bi doprineslo k temu, "da dve neodvisni državi kreneta naprej po poti evropskih integracij in da se naroda obeh držav opredelita za izgradnjo prihodnosti blaginje".

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger pa je ob čestitki Nikoliću poudaril, da ima sedaj novi srbski predsednik priložnost, da dokaže svojo privrženost evropski Srbiji.

Analitik pri Royal Bank od Scotlant Timothy Ash je prepričan, da si želi Nikolić pokazati, da sta tako on kot njegova stranka s pogledom, uperjenim v prihodnje volitve, sposobna voditi državo na zmeren in primeren način.

Nikoliću je čestitko ob izvolitvi med drugim poslal predsednik črnogorske vlade Igor Lukšić in ob tem izrazil upanje, da bosta državi nadaljevali z izgradnjo dobrih odnosov. Črnogorski premier je v odzivu tudi izrazil upanje, da bo Nikolić prispeval k sodelovanju v regiji in "uresničevanju ciljev, ki so vsem blizu".

Nikolićevo slavje včeraj zvečer
Nikolićevo slavje včeraj zvečer FOTO: Reuters

Nikoliću čestital tudi Türk

Predsednik republike Danilo Türk je danes čestital Nikoliću ob izvolitvi za predsednika Srbije v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bodo prijateljski odnosi med Slovenijo in Srbijo tudi v prihodnje pozitivno razvijali, so sporočili z urada predsednika republike.

"Ob tej priložnosti želim izraziti željo in prepričanje, da se bodo prijateljski odnosi med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo tudi v prihodnje pozitivno razvijali in da bo najin dialog prispeval k dobrim odnosom med obema državama," je v čestitki zapisal Türk.

Türk ob izvolitvi od Nikolića prav tako pričakuje, da bo Srbija nadaljevala po poti zavezanosti evropskim vrednotam in prizadevanj za implementacijo reform, potrebnih za napredek pri vključevanju v Evropsko unijo. "Regionalno sodelovanje in dobrososedski odnosi so eden izmed ključnih elementov v mozaiku zagotavljanja in utrjevanja stabilnosti ter razvoja regije," je poudaril Türk, ki je Nikoliću zaželel veliko uspeha pri opravljanju nove funkcije in osebnega zadovoljstva ob novih izzivih.

Janša zaradi izvolitve Nikolića ne pričakuje bistvenih sprememb

Premier Janez Janša je dejal, da ne pričakuje bistvenih sprememb v zunanji politiki Srbije, ker EU ostaja edina realna perspektiva za Srbijo in druge države Zahodnega Balkana.

"Bili smo veseli proevropske izjave novega predsednika Srbije, gospoda Nikolića in ni razloga, da ne bi verjeli njegovim besedam," je dejal Janša.

Izvolitev Nikolića je, po Janševih besedah, odmevala v evropskem delu zveze Nato in čeprav je bila nepričakovana, to ne bo predstavljalo velikih novosti v odnosih med EU in Srbijo.

"Morda je ta izvolitev pomembnejša glede notranjepolitičnih sprememb. Glede proevropske orientacije Srbije ne računamo na bistvene spremembe, mogoče se bodo določeni koraki še pospešili," je še dejal Janša.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Aljoša Kravanja

Kacin: Pred novim srbskim predsednikom je težko delo

Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, evropski poslanec Jelko Kacin je poudaril, da so bile volitve demokratične in poštene ter da je treba spoštovati voljo srbskih volivcev. "Srbija je dosegla raven, na kateri mora vsak šef države trdo delati za pospešitev napredka k Evropski uniji, kar je napovedal tudi Nikolić," je poudaril Kacin. Kot je dodal, novi srbski predsednik prevzema dolžnosti v veliki gospodarski krizi in pred njim je težko delo. "Evropske institucije bodo novega predsednika cenile po njegovih dejanjih in uspehu v regionalnem sodelovanju ter evropskih integracijah. Uspeh Srbije v integracijah pa bo predstavljal veliko vzpodbudo za celo regijo Zahodnega Balkana," je v sporočilu za javnost še zapisal Kacin.

"V luči skorajšnjega začetka pogajanj o članstvu v EU s Črno goro menim, da je nujno, da novi predsednik pripomore k čim hitrejšemu oblikovanju močne in operativne vlade, ki bi nadaljevala delo in čim prej dobila datum za začetek pogajanj o članstvu v EU, kar je predvsem v pristojnosti vlade, a tudi narodne skupščine," je še zapisal Kacin.

Zagreb in Sarajevo zadržana

Hrvaški premier Zoran Milanović pa je bil pri čestitkah nekoliko bolj previden. "Srbski ljudje so izbrali in mi spoštujemo njihovo voljo. V evropskem političnem spektru je to opcija, ki nam je manj blizu, vendar pa to ni razlog, da ne bi sodelovali," je povedal. Voditelj SDA, največje stranke v BiH, Sulejman Tihić je prav tako zagotovil, da bodo spoštovali voljo Srbov, pri tem pa je tudi povedal, da večjih sprememb v odnosih med državama ne pričakuje.

Mediji: Srbija bi se lahko spet oddaljila od Evrope

Prvi odzivi svetovnih medijev na izide drugega kroga predsedniških volitev kažejo, da bi lahko zmaga nacionalista Nikolića vplivala na integracijo Srbije v Evropsko unijo. Nemški politični tednik Der Spiegel je zapisal, da je kljub drugačnim napovedim vseh javnomnenjskih anket zmagal vodja opozicije. Nemški tednik še dodaja, da je bila njegova zmaga presenetljiva, pri tem pa naj bi mu zelo pomagala tudi nizka udeležba. V drugem krogu je sicer volilo 46,3 odstotka volivcev.

Tudi revija Focus, dnevnik Financial Times Deutschland in drugi nemški spletni mediji poročajo, da je zmagal desničarski populist, ki je bil nekoč zaveznik predsednika Slobodana Miloševića.

Ameriška agencija AP je objavila sicer še neuradne izide in ocenila, da bi lahko, če bodo potrjeni, Srbija počasneje vstopala v Evropsko unijo, hkrati pa bi se lahko "zaradi Nikolićeve nacionalistične politike tudi povečale napetosti v regiji". V AP so zapisali, da so volivci podprli predsednika stranke, ki je s prstom kazal na socialne neenakosti, obljubljal nova delovna mesta, finančno varnost in milijarde evrov tujih investicij.

Britanski Reuters pa piše, da je bil Nikolić v času, ko je zveza Nato bombardirala Srbijo, ultranacionalistični zaveznik Miloševića, po porazu na volitvah 2008 pa naj bi se začel predstavljati za proevropsko usmerjenega konservativca. Njegova zmaga bi lahko razdelila srbske oblasti, saj bo po vseh pričakovanjih vlado sestavljala Demokratska stranka dosedanjega predsednika in Nikolićevega protikandidata v drugem krogu Borisa Tadića, še piše Reuters.

Podobno je zapisala tudi francoska agencija AFP, ki meni, da se je Nikolić, potem ko je kaj takega dolgo zavračal, prelevil v proevropskega politika. Dodaja še, da se je Nikolićeva napredna stranka pred drugim krogom povezala s protievropsko usmerjeno stranko, kar naj bi njegovi nasprotniki poskušali izkoristiti za diskvalifikacijo. Nemudoma je tudi objavila Nikolićev govor po razglasitvi delnih izidov in njegove besede, da bo Srbija ostala na evropski poti.

Tadić je včeraj poraz priznal dobro uro po zaprtju volišč.
Tadić je včeraj poraz priznal dobro uro po zaprtju volišč. FOTO: Reuters

Rusija poudarja, da gre Dačić v vlado s Tadićem

Ruske agencije in spletni portali so objavili vest, da je zmagal opozicijski kandidat, ki je dejal, da je to vrhunec njegove politične kariere. RIA Novosti navajajo, da je vodja Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić sporočil, da Nikolićeva zmaga ne bo vplivala ne dogovor med njegovo stranko in Demokratsko stranko o sestavi vlade. Interfaks je poudaril, da je Nikoliću čestital tudi Tadić, ki je ob tem ocenil, da so bile volitve poštene. Spletni portal Gazeta pa je zapisal, da je Nikolić poudaril, da Srbija ostaja na poti v EU, portal Njuzrukom pa, da je obljubil, da bo odstopil z mesta predsednika SNS.

Tudi britanska medijska hiša BBC poudarja, da se je Nikolić po zadnjem porazu na volitvah posvetil bolj gospodarstvu in obljubljal nova vlaganja ter zvišanje davkov za bogatejše. "Izidi volitev bi lahko tudi vplivali na možnosti Srbije za vstop v EU in na prihodnost Kosova," ocenjujejo v BBC.

BiH še brez komentarja

Na spletnih portalih v BiH je bila Nikolićeva zmaga prva novica. Sarajevski Dnevni avaz je objavil Nikolićev govor in poudaril njegovo obljubo, da Srbija ostaja na evropski poti. Banjaluške Nezavisne novine so objavile naslov "Tomislav Nikolić novi predsednik Srbije – Tadić je poraz priznal". Sicer pa mediji v BiH Nikolićeve zmage še ne komentirajo.

Tudi v Črni gori je bila njegova zmaga prva novica včerajšnjega dne. Črnogorski portal Vijesti je prav tako poudaril njegovo zmago in Tadićeve čestitke, portal Analitika pa ocenjuje, da je Nikolićeva zmaga vrhunec njegove politične kariere. Spletni portal CDM je poudaril Nikolićevo izjavo, da bo sodeloval s Črno goro, pri tem pa je izpostavil tudi njegove besede, da so trenutno odnosi med državama slabši, kot pa so odnosi med Srbijo in Hrvaško.

V Prištini ni komentarja na Nikolićevo zmago. Portal Koha.net je objavil le kratko vest o njegovi zmagi in Tadićevem priznanju poraza. Eden najbolj branih spletnih portalov Telegrafi.com pa o srbskih predsedniških volitvah ni poročal. Albansko govoreče televizijske postaje pa so objavile novico, da je Nikolić najverjetnejši novi srbski predsednik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
22. 05. 2012 11.46
Tomislav Nikolic je izdajalec radikalne politike v Srbiji. Tomislav Nikolic je uzrupator, ki so ga infiltrirale zahodne obvescevalne sluzbe z namenom, da minira program in kurz Srpske radikalne stranke. Program, ki ga je zastavil nas glavni strateg in vizionar dr. Vojislav Seselj. Dr. Vojislav Seselj pravnik, politicni disident, intelektualec, antikomunist, aktivist in borec, ki se je kalil v prvih vrstah srpskega nacionalnega preporoda in srpske pomladi. Trn v peti jugoslovanski sluzbi drzavne varnosti (UDBA), ki ga je pricela nadzirati zaradi upravicenih kritik zoper pristranskost nekaterih profesorjev muslimanske narodnosti na fakulteti v Sarajevu in zaradi Sesljevih kritik proti sirjenju pan-islamisticnih idej na fakulteti. Sarajevska UDBA, ki jo je tedaj vodil zagrizen musliman in komunist Alija Izebegovic, ga je aretirala in obsodila na zaporno kazen, ki jo je prestajal v Sarajevu. Celo sam Titov naslednik Stane Dolanc ga je aretiral in obsodil na zaporno kazen zaradi Sesljevih naprednih idej in vizije, ki jo je imel, kako bi se morala Jugoslavija preoblikovati v prihodnosti (ukinitev enopartijskega sistema, demokratizacija politicnega sistema, ukinitev avtonomnih pokrajin, prepoved ststusa izmisljenih nacij npr. Bosnjaki...ipd). Dr. Vojislav Seselj kot edini, ki mu je Momcilo Dujic (cetniski vojvoda med drugo svetovno vojno) v emigraciji podelil titulo Vojvode, ki jo nosi se danes ! Dr. Vojislav Seselj je edini, v katerega imamo mladi srpski intelektualci, disidentje in radikalci vero, da je zmozen zrusiti sedanjo petokolono na oblasti. Mogoce se nas Vojvoda nebo nikoli vec vrnil iz zapora na Nizozemskem, vendar njegova ideja in vizija zivita vecno !
maijster
22. 05. 2012 07.01
+9
.......nevem,če še je EU še lahko perspektiva,janez zbudi se,....
janez6bb
22. 05. 2012 09.26
-1
ja vidimo perspektivo v Grčiji, Španiji, Italiji.
janez6bb
22. 05. 2012 09.26
-1
mijavci
22. 05. 2012 06.49
+10
Jaz mislim če bi Jugoslavija ostala taka kot v času TITA danes nebi rabli nobene evrope saj smo imeli za lastno preživetje vse. Delovna mesta turizem ,kulturo tako imamo pa sedaj nekaj posameznikov ki se jim zdi 18.000eur primerna plača za klečeplazenje v Bruslu. Če ravno ne bi bilo sto vrst milke na policah bi se tudi dal preživet.
BNAM2707
22. 05. 2012 02.59
+12
Srbija bo vodila svojo politiko,ki ji bo odgovarjala in to brez pametovanja slovenskih političnih oligarhov,ki so svojo državo spravili na kolena in v ekonomsko odvisnost.
WikiX
22. 05. 2012 00.45
-6
Zgleda, da nova Jugoslavija oziroma Zahodni balkan ne bo zasnovan na Titovi temveč na Kraljevini Jugoslaviji, v vseh največjih republikah so namreč zmagali zmerni nacionalisti, kmetje in krščani. Koga bomo najprej, bolne in nemočne, jude, rome ali komuniste? Hecam se, v resnici so tem največ gorja v zadnjih desetletjih povzročili poblazneli boljševiki, s svojo izkrivljeno nacional socialistično politiko totalitarizma, preoblečenega v demokracijo.
vzhod
22. 05. 2012 00.19
+12
predsednik vlade in predsednik slovenije,predsednik vlade in predsednik srbije...to so SUŽNJI preoblečeni v VLADARJE.oni so samo figure ki jih pomika EU.Eu vladajo z nami.EU voditelji dobivajo navodila v Bohemianskih gozdovih.Ni vazno ce verujete v Boga ali ne,ce veste kdo je v tej literauri Lucifer ali ne...Poglejte si dokumentarni film :Odredi Smrti imate ga na FB.Videli boste na posnetkih..Vse znane obraze iz ZDA in EU kako so v Boheminskih gozdovih in imajo svoje obrede..Zelo zanimivo poglejte si in spoznajte od kod ti ki nas vodijo dobivajo navodila in kako je to mozno da lahko vlada deluje PROTI SVOJEMU NARODU in sprijema zakone ki unicujejo zdravje cloveka (zakon o prehrani Codex Alimentarius).
vzhod
22. 05. 2012 00.21
+2
Vsi ki zelite pustit negativen komentar pa najprej poglejde dok. film sele na to napisite "kak si nor" (ce boste seveda mislili enako) :) lp
VolkBrenin
21. 05. 2012 23.54
+8
in sedaj bodo srbiji iz eu nakazali kak miljonček za "lažji pristop"...članicam...in boga srbija bo dolžna že, še preden se je sploh kdo kaj dogovoril ali podpisal...isti scenarij kot na hrvaškem....in drugod...moderna okupacija ozemlja in ljudi od vrhovnih financarjev...potrebujejo več sužnjev, da jim ustvarjajo dobiček...
VolkBrenin
21. 05. 2012 23.51
+5
hm...lepa tale realna perspektiva....da jim eu zapleni in pokrade še tisto malo, kar je ostalo od plenjenja zahoda... evo...v imenu demokracije svobode in blablablaaa....boste pristopili k diktatorski ureditvi, katerega vrh je nastavila bankirska elita--vodilni v eu niso bili izvoljeni od ljudstva....ampak preprosto nameščeni....in kdo vse zagovarja to pot v eu ? sama takšna imena, ki se pasejo pri bruseljskem koriti, češ , ja kolk je pa ta eu fajn...seveda je, za njih, s plačo od 8 do 22 jurjev...
gepl
21. 05. 2012 22.48
+1
to bo tko vojna na Kosovem in spet jih bo Amerika napadla mislim, da se vračajo nekaj let nazaj ;)
irhaela
21. 05. 2012 22.46
+8
Hahahaaa!!!! Janša: EU je edina realna perspektiva za Srbijo! Gospod srbski predsednik Nikolič bo na prvo vrsto obtožil našega velecenjenega kraljevskega gospoda črnega princa teme pod okriljem RKC in mu napovedal vojno, če se ne misli prej nehati sprenevedati, nam lagati in groziti!
irhaela
21. 05. 2012 22.48
+3
Upam, da ne več na račun svojega sinčka! Žal mi ga je!
irhaela
21. 05. 2012 23.06
+2
Nikolić bo privedel kralja Karadžordževića nazaj v Srbijo. In ta kralj bo od Janše zahteval svojo titulo ker so bili Slovenci večni hlapci, prej pod Astro Ogrsko,nato pa preko kraljevine SHS kraljevino Jugoslavijo pod Karadžordževiči na čelu! Mislim osebno, da se imamo ravno maršalu Titu zahvaliti, da smo se lahko končno odcepili kot republika, ki je bila tudi Titova zapuščina! No, Rupnik vodja domobrancev se je naprej boril za svojega kralja! Kaj pa je potem sledijo? Simpatiziral se je z italijanskimi in nemškimi okupatorji, tudi ustaši! Do tu me pa res muči od kod se Srbi in Hrvati tako sovražijo, čeprav imajo skoraj identični jezik, Hrvati imajo le ljekarico, Srbi pa še cirilico in v veri sta razklani na katolike in pravoslavce! Samo to vem, ali ne vem, od kot jima takšno sovraštvo. Ustaška NDA je med vojno likvidirala Žide, Srbe in Rome!
KlubPravilnoPretepenihŽena
21. 05. 2012 22.39
-3
Albanski Sudžuk Sestavine: • 500 g pšeničnega zrnja • 2 l vode • 500 g zmletih orehov • 500 g mletega sladkorja • 2 vrečki (skupaj 10 g) vanilinovega sladkorja ali strok prave posušene vanilije Priprava: Pšenico preberemo, dobro operemo, namočimo v vodi in pustimo tako nekaj ur (ali čez noč), odcedimo in pri zmerni temperaturi skuhamo do mehkega. Med kuhanjem lonec s pšenico večkrat potresemo in po potrebi prilijemo malo mlačne vode. Kuhano žito odcedimo, stresemo na čist prtiček ter razgrnemo, da se povsem posuši. Z mesoreznico ga dvakrat zmeljemo. Masi primešamo zmlete orehe, mleti sladkor in vanilinov sladkor (ali nastrgamo košček stroka vanilje). Z dlanmi premešamo in na servirnem krožniku oblikujemo v hlebček, ki ga nazadnje potresemo z zmletimi orehi in posujemo z mletim sladkorjem z nastrgano vanilijo. Dodamo lahko še kak vzorček iz rozin. K žitu ponudimo v skodelici stepeno sladko smetano. Včasih so žito pripravljali le za kak družinski praznik ali za dobrodošlico gostom, danes je zaradi priljubljenosti pogosteje na mizi.
olyca
21. 05. 2012 22.21
+8
V življenju so samo dve poti in ne iti na tisto, ki je ni, to je EU. Rezultati so okoli vas, Nemci in Francozi vam bodo požrli še tisto malo kar imate............................
pipilongstock
21. 05. 2012 22.13
+14
bolje za srbe, da ostanejo zunaj! tisti, ki ne bo v EU, bo v najboljšem položaju čez 10 let!
tali?ni tom
21. 05. 2012 22.05
+18
prespektiva srbije je bla v sfrj tako kot slovenska ! slovenska blaginja je danes 50 milijard minusa v dvajsetih letih in v tem času ma za pokazat par metrov zanič avtocest,neuporabnega falcona in zanič ter z bezgovimi puškami oborožene patrije ter od miši oglodane pilatuse in seveda skoraj 2 milijona v bedi živečih ljudi ! in to ni glih prihodnost ne slovenije ne srbije ki ma srečo da eu pošlje nekam ! sta pa dva kolovodja spet na sceni !
vzhod
21. 05. 2012 21.51
+8
seveda je eu edina realna pot,zato ker eu se siri z ekonomskim nasilje, in ce nisi z eu se ti pise slabo.sej vidite bse drzave ki ne sprijmejo materialisticnih vrednot bombardirajo.satanisti nas bodo bombardirali vse dokler bomo boteli ziveti natavno in moralno
ughiue
21. 05. 2012 22.04
+11
daj janša ne bluzi.za slovenijo se brigi ža 20 let se po politiki sučeš pa poglej ki smo.srbija naj bo zadnja briga.opraviči svoje besedičenje za enormno plačo.al pa se poberi
keramicar2
21. 05. 2012 21.28
+24
eu ni perspektiva za nobeno državo
CRNALUKNJA
21. 05. 2012 21.50
+6
pravilno sklepaš! samo ne zastopim politikov ko vidijo kaj se dogaja z to bedno eu,poka po vseh šivi,še bolj kot sfrj v 80.leti a še kr vstrajajo da je eu perspektiva za te uboge državice katere oni zdaj vlečejo v svoje lovke. sami vemo kaj imamo od eu,poglejte grčija,španija......jutri smo tudi mi a denar se bo rastalal. jelko tudi nekaj naklada brez veze a zaveda se da gre vse hudiču,dobro on to ve še iz starih časov ko je sfrj pokala po šivih,samo zdaj mora biti tiho,ker mu se ge za lastni žep.
modnatrgovina
21. 05. 2012 21.21
+18
se dobro da Sloveniji pomaga EU. Odkar je Slovenija prišla v EU se mi je pa samo plača znizala.
kim llsung
21. 05. 2012 21.24
+12
modnatrgovina
21. 05. 2012 21.31
+7
ali standard v Sloveniji raste tako, da samo cene rastejo place pa ne ali pa se še malo znizajo potem pa tukaj vsi govorijo kaksen standard imajo v Srbiji, Bih...Kaj si pa tukaj lahko privoscis s povprecno placo? Se dobro da bodo boljši casi, ko je gospodarsvto v razcvetu :D
ill_be_back
21. 05. 2012 21.10
+3
Misija1 21.05.2012 14:16:28 2 Ce je treba izbrati med Americani, Rusi ali Kitajci, raje ne izberem nobenega. Vsi so isti, seveda srbi slepo verjamejo da jim bodo Rusi pomagali zaradi tega ker do njih gojijo neka super dobra custva. Tako kot americani, tudi rusi niso nic drugacni, Kitajci pa prav tako.Vse ima svojo ceno, tudi Rusi ti zastonj ne bodo stali ob strani ;) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- res je ;) vse velesile so indoktrinirane v to !
ill_be_back
21. 05. 2012 21.13
+6
žal tukaj ni nobenega a good one ampak so vsi a evil one
Northwest
21. 05. 2012 21.05
+12
A je to trezen govoru?
kim llsung
21. 05. 2012 21.03
+10
zadnji korak do totalne revscine
modnatrgovina
21. 05. 2012 21.19
+4
Kdo pa veliko vlaga v Slovensko gospodarstvo ce se ne motim... Kaksno stanje pa je tukaj ni dalec od revscine, skoraj vski v kreditih in leasingih aja vazno, da se avto vidi tudi ce potem ni vec kot pet al deset eur v zepu.