Tujina

Med žrtvami tudi Slovenci?

London/Ljubljana, 09. 04. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska spletna stran BBC je objavila prispevek z izjavami prič, da so pripadniki OVK ugrabili in umorili okoli dva tisoč oseb. Njihove organe so nato prodali. Jelinčič opozarja, da so med njimi tudi Slovenci.

Obtožbe, da so člani Osvobodilne vojske Kosova (OVK) konec devetdesetih let ugrabili približno dva tisoč oseb, so vse glasnejše. Britanska spletna stran BBC je danes objavila prispevek, v katerem priče dokazujejo, da je do ugrabitev res prišlo.

Do ugrabitev je prihajalo med vojno in po njej na Kosovu leta 1999. Med ugrabljenimi naj bi bili kosovski Srbi, Romi in tudi Albanci.

"Kosovski premier Hashim Thaqi je zavrnil očitke,“ poroča BBC. "Zavedal pa naj bi se, da so posamezniki po vojni zlorabili uniforme OVK. Takšne zlorabe so bile minimalne, OVK pa se je od njih distancirala,“ poroča spletna stran.

Mednarodno sodišče uničilo dokaze?

Hiša v Albaniji, kjer so pripadniki OVK zadrževali ugrabljene na Kosovu. Tu naj bi opravljali tudi operacije. Organe so prodajali na črnem trgu.
Hiša v Albaniji, kjer so pripadniki OVK zadrževali ugrabljene na Kosovu. Tu naj bi opravljali tudi operacije. Organe so prodajali na črnem trgu. FOTO: Reuters

Srbski mediji o ugrabitvah na Kosovu pišejo že leta. Tako je BBC objavil trditve, da so nekatere talce odpeljali v Albanijo, kjer so jih ubili, njihove organe pa preprodajali. Prav tako so objavili pričevanja nekaterih oseb, ki trdijo, da je Mednarodno sodišče za vojne zločine uničilo dokaze, ki so jih pridobili preiskovalci Združenih narodov. Kosovski Albanec, ki je želel ostati anonimen, je britanskim novinarjem povedal, da so ugrabitelji mučili talce.

Navajajo tudi trditve Združenja pogrešanih oseb Srbije, da je na Kosovu izginilo najmanj 400 Srbov. "Okoli 1500 kosovskih Albancev pa je še naprej pogrešanih. Preiskovalci so našli številna grobišča v Srbiji. So pa tudi pripadniki OVK kršili človekove pravice na Kosovo,“ so zaključili novinarji spletne strani BBC.

Jelinčič: Med žrtvami tudi Slovenci

SNS je že lani opozorila na izgon z domov od 500 do 1000 Slovencev, živečih na Kosovu. "Njihovi domovi so bili požgani, ljudje so bili pretepeni, mnogi mladi Slovenci pa so bili odpeljani v Albanijo, kjer so jih razrezali in njihove organe prodali v trgovini s človeškimi organi. V Slovenski nacionalni stranki smo prepričani, da Kosovo hoče biti etnično čisto in žal jih pri tem podpira Slovenija," zatrjuje Jelinčič.

Prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič je 2. aprila letos slovensko vlado opozoril, da "so številne slovenske družine morale zapustiti še takratno avtonomno pokrajino Kosovo in Metohijo (kot pregnanci in begunci), kot žrtve albanskega separatizma in terorizma".

"V poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke celo razpolagamo s točnim in poimenskim seznamom žrtev slovenskih državljanov, med katerimi so tudi otroci in ženske. Za nekatere slovenske žrtve se celo sumi, da so bili tudi predmet trgovine s človeškimi organi," opozarja Jelinčič. "Trgovina s človeškimi organi se je začela s pobojem več sto srbskih ujetnikov, med njimi tudi številnih slovenskega rodu, v spopadih na Kosovem leta 1999, katerih organe naj bi prodajali kosovski Albanci. Razvoj trgovine s človeškimi organi naj bi se vse do danes le še krepil in posegal v vse sfere nealbanskega prebivalstva," opozarja Jelinčič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McBobo
12. 04. 2009 07.52
Kot pravi Ladislav Troha na svojem ustream kanalu stranke SSN; Slovenija še ni okusila demokracije. Zato rinemo nazaj v komunizem, ker nam je prej bilo lepše. Če bi okusili demokracijo, potem bi šele videli, kaj je kumunizem.
zakretene
12. 04. 2009 07.43
+1
Jaz že bojkotiram zelenjavarje in sljaščičarne.
Bolivar
10. 04. 2009 22.19
IN TO JE RESNICA,NE GLEDE NA POLITIKO!!!
Bolivar
10. 04. 2009 03.06
-1
Za Albance ne vem če so potomci Ilirov,če niso to oni,kdo pa je potem? V glavnem samo pripomba ,da prva dva naroda oziroma najstarejša naroda v Evropi sta bila naroda Baskov in Ilirov! Šele nato so prišli Stari Grki in za njimi vsi ostali!
mahaus
09. 04. 2009 19.36
+1
Jst se še dans sprašujem kako lahko Slovenska vlada sprejema neodvisnost neke pokrajine brez da bi dodobra preučila tamkajšnjo situacijo...
scarface222
09. 04. 2009 18.39
cilj te vase zgodovinske plati pa je izbrisati spomin srbov in njihovega porekla jih predstaviti celemu svetu kot neizobrazene barbarske okupatorje..v toku vec od 2.000let istocasno z nastankom lazne zgodovine se je delalo na tem da se unicijo vsi materjalni dokazi..prvi udar je bil zazgati aleksandrijsko knjiznico..aleksandar srpski je uspel takrat ohraniti 750.000 zapisov o srpski zgodovini..veliko teh zapisov je zginilo zavednoo eden od glavnih ciljev pa je bila hitlerova avijacija aprila 1941.leta v beogradu kjer je bila tarca narodna knjiznica kjer je tudi zginilo ogromno teh zapisov..
scarface222
09. 04. 2009 18.16
ni nobenih dokazov nobenih zgodovinskih zapisov ki bi omenjale albance na balkanu vse do 11.stoletja..Ne obstajajo niti arheoloske najdbe o vasi prisotnosti..vsi albanski topomini prihajajo iz poznega srednjega veka in vezani so za oblast juzno od Kosova in Metohije..interes ki omenja domislijo albanskih zgodovinarjev idologov politikov itd. ima planirana in ze opravljena osvajanja tujih teritorijev kot so kosovo makedonija crna gora..in del grcije..namres albanci nima.jo nobene veze z iliri...stvaranje velike albanije..ne obstajajo ti zgodovinski zapisi v zgodovini ki bi dokazovali povezavo albancev in ilirov.Vasa plat zgodovine je pa seveda povezana z vaso propagando iz tirane in dveh nemskih feik zgodovinarjev ki so izjavili da imajo albanci ilirsko poreklo kar seveda sluzi za teror nad srpskimi prebivalci..
IREDENTA
09. 04. 2009 17.42
+0
scarface222 !!! Ti nimaš pojma o Albancih. Albanci so bili na svojem (DARDANIA) ko Srbi niso bili niti Rusko pleme kaj šele po njihovem prihodu s Karpatov. Albanci so po izvirni oz. prvi znani veri Katoliki skupaj s Dalmatinci (ne Hrvati) oz. Dalmati kot so jih takrat imenovali in so dejansko najbližji Albancem. Glede spremembe vere se jaz tudi ne strinjam sam če su bili 513 let pod turško okupacijo je to razumljivo da je del naroda na silo sprejel vero. Časi se spreminjajo in kar je na silo vsiljeno nemore vedno ostati, to so tudi Srbi poskušali sam se ni obneslo. Danes se npr. pri otrocih Albancev skoraj ni več muslimanskih imen oz. so zelo, zelo redki. Ostali so samo še preimki ki pomenijo v veliki večini imena vasi oz področij od kod so jih pregnali Srbi (okolica Niš-a pa vse do Bolgarske meje). To so zgodovinska dejstva. To kar ti pišeš je znak tvoje neumnosti ker NIMAŠ POJMA.
IREDENTA
09. 04. 2009 17.22
+0
verjetno je administrator iz stranke SNS, ker briše komentare
scarface222
09. 04. 2009 17.20
+0
jaz sem slovenec in pod nobeno ceno ne podpiram islama
kekci
09. 04. 2009 17.18
slovenci podpirajo islam na drugem teritoriju itak use se vrača use se plača
ikac
09. 04. 2009 17.10
-1
IREDENTA .. zmago rad nabija mau prevec sam v tem primeru pa ne laze .. nej se uni zlocinski premier se kr naprej oklepa nedolznosti k pa ceu normaln svet ve da so ugrablal in posiljeval. Da nebo pomote .. tud svoje so ugrablal in pol kao "srbi so jih ugrabl" .. e taktike bedne.
scarface222
09. 04. 2009 17.07
+0
IREDENTA Zmago je car..najbolj iskren slovenski politik ki pove vse brez ovinkarjenja...
IREDENTA
09. 04. 2009 17.01
-1
Zmago !!! Vedno si bil največja zgaga v Slovenski politiki in tak boš ostal do konca. Vsi so ti krivi za vse, sam da ostaneš dnevno aktualen, ker je to tudi tvoja EDINA možnost da preživiš v politiki, seveda s pomočjo bratov Srbov (99% tvojih glasov na volitvah) in patriarha SPC pa verjetno še kdo??? B.. K.. .... Začel si uporabljati tudi Miloševičeve ideje "med njimi tudi številnih slovenskega rodu". Zakaj ne greš osebno na Kosovo pa to raziskuješ??? !!! saj bi te garant brez problemov sprejeli, ampak lažeš folk s tvojimi glupimi izjavami. Vsi vedo zate in za tvoje izjave: Hrvati to, Albanci to, bla, bla, bla.... Še sami Srbski nacionalisti nimajo takega menja o teh narodih kot ti, saj, izražajo se ne tako, ampak verjetno zaradi tega ker imajo tebe za glasnogovornika za območje Slovenije. Tvoja taktika obdržitve v parlamentu po vsaki ceni je ta, da si enostavno ne upaš dovoliti iztopa ker bi te verjetno takoj zaprli zaradi tega kar si počel in kar počneš. To kar ti počneš ni niti D od demokracije. Tvoje sovražtvo do vseh, tudi do tistih okrog tebe samega, je v resnici tudi tvoj največji sovražnik ki se ti bo prej ko slej vrnil kot bumerang. Ne vem kaj ti je kdo počel, samo vem da imaš, namest krvi, veliko količino strupa v sebi (seveda, zraven alkohola), SRAM NAJ TE BO, KER SRAMUJEŠ TUDI NAROD.
scarface222
09. 04. 2009 16.59
albanci kot albanci...celo vizantijski vladarji so govorili o arbanaskem in arnautskem ljudstvu in jih imeli za pogane in problematicne....prehajali so iz ene vere drugo v vero odvisno od nevarnosti ki jim je grozila od strani novih gospodarjev...v srbijo so prisli kot kristjani veliki deu je prevzel katolisko vero..z prihodom turkov pa prevzamejo islam...tako da bi obstali in terorizirali srbe...in ostale...
Buena Vita
09. 04. 2009 14.50
žalostno toda kam,komu prodajajo organe revnim sigurno ne,nimajo za plačilo, ostanejo veleimenitneži,ki so polni denarja, in policije ter ostale službe---zavihajte rokave in delat,mar ste samo za dobivanje plač,vse je izsledljivo
peter06
09. 04. 2009 14.47
Negdo je gledu film "Turistas"
deadea
09. 04. 2009 14.32
balcancan film prikazuje del te resnice
Rok Leban
09. 04. 2009 14.08