Tujina

Med žrtvami terorističnega napada veliko tujcev, umrlo najmanj 29 ljudi

Ouagadougou, 17. 01. 2016 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šest Kanadčanov, dva Švicarja in Francoza ter Nizozemec in Američan. To so tujci, ki so umrli v terorističnem napadu v prestolnici Burkine Faso. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 29 ljudi. "Prvič v zgodovini je naša država postala žrtev vrste barbarskih terorističnih napadov," je dejal predsednik.

V petkovem napadu skrajnežev na restavracijo Cappuccino in hotel Splendid v prestolnici zahodnoafriške države Burkina Faso, Ouagadougou, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 29 ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti. V napadu je bilo ranjenih 56 ljudi. 

Med žrtvami je veliko tujcev, saj sta bila tako hotel kot bližnja kavarna priljubljena med tujci in uslužbenci Združenih narodov. Med njimi je šest Kanadčanov, po dva Švicarja in Francoza ter Nizozemec in Američan, so sporočili iz omenjenih držav. Nacionalnost ostalih žrtev še ni znana.

Švicarja, ki sta umrla, sta po poročanju švicarskega časnika Neue Zürcher Zeitung poslanca Jean-Noela Reya in Georgiea Lamona, ki sta prišla v Burkino Faso na otvoritev šolske menze. Nizozemska žrtev je 67-letni Arie Houwelig, ki je po navedbah zunanjega ministrstva v Burkini Faso delal za človekoljubno organizacijo. Američan Michael James Riddering je bil po medijskih navedbah misijonar, ki je živel in deloval v Burkini Faso.

'Prvič v zgodovini je naša država postala žrtev vrste barbarskih terorističnih napadov'

Narod Burkine Faso je v šoku, je v nagovoru, ki sta ga prenašala radio in televizija, v soboto zvečer dejal predsednik države Roch Marc Christian Kabore. Kabore je predsedniški položaj zasedel šele prejšnji mesec.

"Prvič v zgodovini je naša država postala žrtev vrste barbarskih terorističnih napadov," je dejal Kabore in dodal, da bo ljudstvo Burkine Faso iz te vojne proti teroristom izšlo zmagovito.

Odgovornost za napad je prevzela teroristična skupina Al Kaida v islamskem Magrebu, Al Murabitun, ki ima sedež v sosednjem Maliju, vodi pa jo zloglasni alžirski skrajnež Moktar Belmoktar.

Notranji minister Burkine Faso Simon Compoare je dejal, da so identificirali trupla treh "zelo mladih" džihadistov, vse trije so bili moški. Varnostne sile so pred tem sporočile, da so ubili najmanj štiri napadalce, med njimi naj bi bili tudi dve ženski.

Skupina oboroženih skrajnežev je v petek napadla kavarno in luksuzni hotel Splendid v Ougadougouju, kjer so zajeli talce. Varnostne sile so po 12 urah v soboto končale operacijo in osvobodile 176 talcev, je še dejal Compoare. Pri tem so varnostnim silam pomagale tudi francoske specialne enote. Francoskim silam so pomoč nudile tudi ameriške sile, katerih manjši kontingent je nameščen v tej zahodnoafriški državi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GURT1
17. 01. 2016 11.27
+10
#religionofpeace
FogloffTunekk
17. 01. 2016 18.08
+1