Tujina

FOTO in VIDEO: Civilisti onesposobili komandose?

Carigrad, 01. 05. 2010 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
185

Izraelski komandosi so v mednarodnih vodah napadli ladjo, ki je bila del konvoja, ki je na območje Gaze vozil humanitarno pomoč. Umrli so civilisti, izraelske oblasti pa pravijo, da so za incident krivi organizatorji konvoja.

Že skoraj tri leta izvaja Izrael, ki zaseda Gazo, politiko, ki prepoveduje ves pretok dobrin in ljudi, razen najbolj osnovnih humanitarnih potrebščin, ki jih v Gazo pripeljejo mednarodne humanitarne organizacije. Le nekaterim bolnikom, ki potrebujejo zdravniško oskrbo zunaj Gaze, je dovoljeno oditi z območja; več deset jih je umrlo, čakajoč na izraelsko dovoljenje za potovanje. Amnesty International

Izraelska mornarica je prestregla šest ladij, ki so v Gazo prevažale pomoč Palestincem. Kot je poročal izraelski radio, so se na vsaj eno ladjo vkrcali izraelski komandosi, ki so jih varovali helikopterji, slišati pa je bilo tudi streljanje. Konvoji so pluli pod vodstvom Turčije, na šestih konvojih pa je bilo 700 oseb. Konvoji so pluli v mednarodnih vodah ob Cipru, kljub izraelski blokadi območja in opozorilom, da jih bodo prestregli. Na ladjah je bilo 10.000 ton humanitarne pomoči.

Svetovna javnost in politiki so nad izraelskim napadom na konvoj ladij, ki je prevažal humanitarno pomoč v Gazo, zgroženi. Rusko zunanje ministrstvo je incident označilo za brutalno kršitev mednarodnega prava. Protesti po svetu se vrstijo.

Med zasegom humanitarnih konvojev je umrlo devet ljudi, je sporočila izraelska vojska. Številni tuji in izraelski mediji so pred tem poročali, da je smrtnih žrtve več - med 16 in 19. Britanska spletna stran BBC poroča, da je ranjenih najmanj 30 aktivistov. Izraelske oblasti pa so sporočile, da je bilo v incidentu ranjenih 10 njihovih vojakov. Neuradno naj bi bili mrtvi turški državljani. Civilisti so umirali le na eni ladji!

Ameriška spletna stran CNN poroča, da so izraelske oblasti aretirale 15 ljudi.

Komandose razorožili s pomočjo palic in nožev?

Izraelci so sporočili, da naj bi izraelski komandosi naleteli na hud odpor aktivistov, ki naj bi uporabili nože, sekire in železne palice. Vodja turške carine v Antalyi Fevzi Gulcan pa je zanikal, da bi imeli aktivisti na turški ladji orožje. "Trditve, da je bilo na turški ladji orožje, so neutemeljene," je zatrdil.

Le nekaj ur po incidentu je izraelska vojska sporočila, da so njene čete med prestrezanjem konvoja naletele na streljanje. ''Komandosi so prevzeli nadzor nad šestimi ladjami, ki so skušale kršiti pomorsko blokado na območju Gaze. Med prevzemom so se srečali s hudim fizičnim nasiljem protestnikov, ki so jih napadli z noži in orožjem,'' so sporočili iz izraelske vojske. ''Naši viri pravijo, da je umrlo najmanj 10 ljudi, ki so bili na ladjah,'' je povedal predstavnik vojske.

Po poročanju izraelske televizije so se "propalestinski aktivisti uprli izraelskim komandosom". Vojake naj bi napadli z noži, palicami, imeli pa naj bi tudi vsaj dve pištoli. In kako naj bi prišli do strelnega orožja?

Po nekaj urah zapletov in različnih informacij, je izraelska vojska sporočila, da so civilisti napadli komandose s palicami in noži, nato pa so jim odvzeli dve strelni orožji, poroča Reuters. Nato naj bi ostali izurjeni vojaki, ki so videli, kaj se dogaja z njihovimi sedmimi onesposobljenimi kolegi, začeli streljati.

Izraelski komandos na ladji Mavi Marmari.
Izraelski komandos na ladji Mavi Marmari. FOTO: Reuters
Izraelci trenutno vlečejo ladje v pristanišče Ašdod, od tam pa bodo aktiviste deportirali iz države. Oblasti naj bi sporočile, da bodo humanitarno pomoč prepeljale v Gazo.

Tiskovna predstavnica skupine Free Gaza Movement (Gibanje za svobodno Gazo), ki je tudi organizirala konvoj pomoči za Gazo, Audrey Bomse je britanskim novinarjem povedala, da je bila izraelska akcija nesorazmerna. Kaj je s tem mislila? Gre za to, da aktivisti, ki so želeli v Gazo prepeljati humanitarno pomoč, niso načrtovali nasilnega odpora, saj tovrstnih akcij ne podpirajo. Edini odpor, ki ga uporabljajo, je nenasilen in njihove akcije temeljijo na pasivnem odporu. Gre za, na primer, oviranje dostopa do prostorov, ki so ključni za upravljanje z ladjo. Gre za odpor, ki temelji na simbolni ravni, je razložila Audrey Bomse, ki dodaja, da "dokazov, da so aktivisti uporabili strelno orožje, absolutno ni“.

Prek spletnega socialnega omrežja Twitter je skupina sporočila, da so komandosi začeli streljati takoj, ko so se iz helikopterjev spustili na ladjo, poroča ameriška spletna stran CNN, ki je objavila tudi izjavo predstavnika izraelske ambasade v Washingtonu. Ta meni, da gre za "načrtovano provokacijo teroristov, ki so bili zamaskirani v humanitarne delavce".

Res je, da je na posnetkih vidno, da so civilisti napadli komandose, toda vprašanje je, zakaj. Kdo je prvi napadel in čigave trditve držijo? Ali so res prvi začeli streljati komandosi, nato pa je prišlo do upora? Ali so prvi napadli civilisti, komandosi pa so se branili? Izraelske oblasti opozarjajo, da so imele težave le na eni ladji - turški Mavi Marmara. Kaj se je v resnici zgodilo, bo očitno morala pokazati neodvisna preiskava dogodka.

Posnetek, ki naj bi kazal napad na komandose:

Na posnetku se slišijo vojaki, ki se prek radijske povezave pogovarjajo o dogajanju na ladji. Pravijo, da so njihovi kolegi napadeni. Podoben posnetek je objavila tudi britanska spletna stran BBC. Akcijo so namreč vojaki snemali, tako kot velevako pravila.

Predstavnik skupine Free Gaza pa je za BBC dejal, da so ga kolegi, ki so bili na ladji, obvestili, da se komandosi spuščajo na palubo. Dejal je, da je nato slišal le še kričanje, streljanje in prošnje "Imamo belo zastavo, ne streljajte!"

Na ladji tudi najmanj en otrok

Ekrem Cetin se je včeraj v mednarodnih vodah fotografiral s svojim enoletnim sinom Turkerom Kaanom. Prav to ladjo so danes napadli izraelski komandosi.
Ekrem Cetin se je včeraj v mednarodnih vodah fotografiral s svojim enoletnim sinom Turkerom Kaanom. Prav to ladjo so danes napadli izraelski komandosi. FOTO: Reuters

Konvoj je bil sestavljen iz treh tovornih ladij in treh potniških, poroča BBC. Izraelski komandosi so napadli potniško ladjo Mavi Marmara, ki je plula pod turško zastavo. Vse tri potniške ladje so bile turške, priskrbela jih je turška humanitarna organizacija Insani Yardim Vakfi (IHH), ki je povezana tudi s turško vlado. Free Gaza Movement pa je priskrbela tovorne ladje, ki so prevažale humanitarno pomoč. Dve ladji sta pluli pod grško in ena pod zastavo ZDA. Konvoju se je nameravala pridružiti še ena ladja, ki je izplula iz Irske.

Na napadeni Mavi Marmari sta bila tudi dva novinarja, tiskovna agencija Reuters pa je objavila fotografijo ladijskega inženirja Ekrema Cetina, ki se je včeraj v mednarodnih vodah fotografiral s svojim enoletnim sinom Turkerom Kaanom.

Na krovu ladij je bilo skupaj več kot 700 ljudi, med katerimi je bila polovica turških državljanov, drugo polovico pa so sestavljali državljani iz okoli 50 držav. Med njimi naj bi bilo več evropskih poslancev, nekaj pisateljev in novinarjev.

Aktivistke na ladji Mavi Marmari, ki so jo napadli izraelski komandosi. Fotografija je nastala včeraj na poti v Gazo.
Aktivistke na ladji Mavi Marmari, ki so jo napadli izraelski komandosi. Fotografija je nastala včeraj na poti v Gazo. FOTO: Reuters

'Posnetki vsekakor niso prijetni'

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je izrazil podporo izraelskim vojakom, ki so bili vpleteni v incident, poročajo tuji mediji. Kljub temu je dejal, da obžaluje dogodek in smrtne žrtve.

Na dogodek se je odzval tudi izraelski minister za trgovino in industrijo, ki je obžaloval vse žrtve med prevzemom konvojev. ''Posnetki vsekakor niso prijetni. Vse, kar lahko storim, je, da izrazim obžalovanje za vse žrtve,'' je povedal.

'Za smrtne žrtve so krivi organizatorji konvoja in aktivisti'

Izraelci so sporočili, da naj bi izraelski komandosi naleteli na hud odpor aktivistov, ki naj bi uporabili nože, sekire in železne palice. Vodja turške carine v Antalyi Fevzi Gulcan pa je zanikal, da bi imeli aktivisti na turški ladji orožje. "Trditve, da je bilo na turški ladji orožje, so neutemeljene," je zatrdil.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je izjavil, da so za smrtne žrtve na konvoju ladij krivi organizatorji konvoja in aktivisti, ki so vkrcanje izraelskih komandosov pričakali z uporom. Organizatorji konvoja so namreč, tako pravi Barak, zavrnili izraelsko ponudbo, da bi pomoč izkrcali v izraelskem pristanišču Ašdod, kjer bi ga izraelske oblasti pregledale in nato napotile v Gazo. "Obžalujemo, da je prišlo do žrtev, a odgovornost je na organizatorjih konvoja," je dejal. Povedal je tudi, da so izraelske vojake z nasiljem pričakali le aktivisti na turški ladji Mavi Marmara. "Spričo nevarnosti so bili vojaki prisiljeni uporabiti sredstva za prekinitev demonstracij, tudi pravo strelivo," je dejal Barak.

Barak je medtem še pozval arabske države, naj ne dopustijo, da bi imel današnji incident negativne posledice na bližnjevzhodni mirovni proces. "V Gazi ne vlada lakota," je še poudaril Barak in dodal, da bodo lahko blokado območja, ki traja že od leta 2007, odpravili šele, ko bo tamkaj vladajoče palestinsko gibanje Hamas osvobodilo zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita in se odpovedalo nasilju.

Plovbo ladij s humanitarno pomočjo proti Gazi pa je Barak označil za "politično provokacijo protiizraelskih organizacij".

Turčija: Gre za nehumani državni terorizem

Turška vlada in vojaško vodstvo sta se zaradi izraelskega napada na konvoj ladij sestala na nujni seji, ki jo je sklical premier Recep Tayyip Erdogan. Dejal pa je, da gre v tem primeru za "državni terorizem". "Ta akcija, ki je v popolnem nasprotju z mednarodnim pravom, je nehuman državni terorizem. Nihče naj ne misli, da bomo tiho ob tem dogodku," je bil kritičen turški premier.

Namestnik premierja Bulent Arinc je zatem sporočil, da je Ankara odpoklicala svojega veleposlanika iz Tel Aviva, odpovedala načrtovane skupne vojaške vaje z Izraelom in zahtevala sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, kar so sicer zahtevale tudi palestinske oblasti. Njihovim zahtevam je VS ZN ugodil.

Pred tem je turško zunanje ministrstvo obsodilo napad na humanitarni konvoj, v katerem so bile tudi turške ladje, in Izrael opozorilo na "nepopravljive posledice" za dvostranske odnose.

Atene: Streljali so tudi na grško ladjo!

Prevoz ranjencev
Prevoz ranjencev FOTO: Reuters

Grško zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zahtevalo informacije o varnosti grških državljanov na ladjah in ukrepe za zagotovitev njihove varnosti, v Atenah pa so tudi sporočili, da so izraelske sile iz helikopterjev in napihljivih čolnov streljale na grško ladjo, ki je bila v konvoju. Grška vlada je poleg tega odpovedala skupne vojaške vaje z Izraelom.

Vodilni mož Hamasove oblasti v Gazi Ismail Hanija je že obsodil "nasilni" izraelski napad. "Pozvali smo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, naj zaščiti varnost solidarnih skupin, ki so bile na teh ladjah, in zagotovi njihovo pot v Gazo,'' je še dejal.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na palestinskih ozemljih razglasil tridnevno žalovanje.

Na nujni seji se je sestala tudi kuvajtska vlada. Na šestih ladjah, namenjenih v Gazo, je bilo tudi 16 kuvajtskih državljanov, med njimi islamistični poslanec Valid al Tabtabaj.

Amnesty International je pozval Izrael, da takoj sproži verodostojno in neodvisno preiskavo glede poboja, ki so ga izvedle izraelske oborožene sile. Kot prvi korak AI poziva izraelske oblasti, da takoj razkrijejo navodila za bojevanje, ki so bila dana četam, ki so izvršile ta smrtonosni napad.

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
01. 06. 2010 13.49
@ gozdar1: Ti mi zdaj nastevas kar nekaj. Logicno da kupujejo orozje od ZDA. Oprosti fant, ampak vse muslimanske drzave razen enih par, kupuje orozje od Rusije. Izrael pac od ZDA. 95 % drzav na svetu kupuje orozje ali od Rusov ali od ZDA. S to razliko, da ima Izrael dejansko najboljso vojsko, ki je za razliko od 90 % vojsk na svetu konstantno v bojih, na terenu in ima polno polno izkusenj. Orozje izdelujejo sami, imajo trenutno najboljso brezpilotno letalo na svetu, ki ga prodajajo tudi Rusiji, svoje orozje - TAR, M16 katere omenjas gredo v pokoj pocasi. Svoje tanke, ki so 1 A, svoje helikopterje ki jih izdelujejo v sodelovanju z ZDA, trenutno najboljso protibalisticno obrambo na svetu in najmocnejsi radar na svetu. O tem ti govorim, so samozadostni, kolikor pac morejo. Dejansko pa je vsaka drzava odvisno od uvoza, mi, nasi sosedi, vsi. Tudi ZDA so morale uvazat Uran za jedrske bombe, kljub ogromnem podrocju na katerem se nahajajo!
spartanec_90
01. 06. 2010 12.14
Misija1 31.05.2010, 23:26 0 @ zigoollo: Mi prosim poves na katerih podrocjih jih podpirajo ZDA ? Razen pac vecne besedne podpore, ki pa jo imajo tudi muslimanske drzave s strani Rusije. Izrael ni odvisen od ZDA, ne vec. Nekoc je bil, sedaj pa ima sam celo boljso vojasko tehnologijo kot ZDA in ostali svet. OČITNO TI NE VEŠ DA ZDRUŽEEN DRŽAVE AMERIKE VODIJO ŽIDJE VSI ABNČNI ŽIDOVSKI KARTELI MISLIM DA ČE NISI ZMANIPULIRANA POL TI JE JASNO DA SO VSI SVETOVNI POMEMBNI MEDIJI V NJIHOVIH ROKAH DA PA SO RAVNO ONI TISTI KI IZDELUEJO OROŽJE ZA IZRAELCE PA ZOPET NI POTREBNO IZBUBLJATI BESED
Mzee Mika
01. 06. 2010 08.33
Če bi bilo kaj pravice na tem svetu bi NATO vojaško posredoval in osvobodil Gazo.
Spetsnaz
01. 06. 2010 08.20
Ze vceraj sem zapisal, kako bo nakladala Izraelska drzava. "Uboge komadose, ki so se igrali bagi dzamping so napadli do zob oborozeni teroristi zamaskirani v nedosnosencke "..hehehehe.
ODIN
01. 06. 2010 07.51
Proti Izraelu bi morali uvesti sankcije, zahtevati takojšen umik blokade za humanitarno pomoč in humanitarnim ladijam zagotoviti vojaško spremstvo.
KLIPAN71
01. 06. 2010 07.44
Tudi meni to ni jasno. Židje so bili žrtve med 2.svet. vojno,sedaj pa se obnašajo enako do Palestincev.
brado
01. 06. 2010 06.53
Očitno imajo Izraelci še vedno nek čudni sindrom iz 2.sv.vojne.......vse kar jim pride pod roko potolčejo.....ravno tako je delal Hitler med vojno.....očitno je to nalezljivo! Če je šlo res samo za humanitarno pomoč....brez podtikanj (orožje,napadi.....itd),so vredni vsakega prezira in obsodbe ! Oni se tako radi sklicujejo na holokavst.....a so kaj boljši....NIČ....!!!!!!!!!!!!!!! Je pa to lep primer kot pri nas med sLOVEnijo in hrvaško glede ozemlja......samo da se tukaj še ne streljamo.......ttenutno.....haaa.
123_Zoke_vec_ni
01. 06. 2010 03.08
Seveda so od začetka probal lagat na debelo po svetovnih medijih o napadu na ubogi humanitarni konvoj - ampak se jim računica ne bo izšla, ker so Izraelci vse lepo snemali. Kakšni humanitarci pa so to, da na mrtve pretepejo in preštihajo izraelca???????
KLIPAN71
01. 06. 2010 02.16
Aha.... (s kakimi zahojenci se jaz to kao pogovarjam.......)
KLIPAN71
01. 06. 2010 02.02
Zakaj ima lahko Izrael jedrsko orožje, Palestinci pa niti cevi ne smejo imeti?? Izraelska pravičnost?
KLIPAN71
01. 06. 2010 02.00
No ja, vsaj dva podpornika Izraela na svetu. Vsaj nekaj....
Jure Kacicnik
01. 06. 2010 02.00
No tole je blo pa res mal preveč, a se tile res ne znajo drugače pogovarjat kot z orožjem. Pa ne spet tista stara pesem, pa sej je on tud - kdo je že na začetku.... - tak da ne rajši s tem ampak nekaj bolj odkritosrčno miroljubnega, potem bo pa mogoče nekoč konec te neumnosti med židi in ostalimi
mr.T
01. 06. 2010 01.54
Ježek tako je Palestinci zgleda da so kot vizijo svoje prihodnost izbrali kanonfuter ,samo ni jim jasno da so ta kanon futer oni sami ,res herojsko so zmetali iz gaze par sto raket na izrael pri tem ubili kakega nerečnega kmeta in negovo kravo,IDF jih je potem precej tudo potolkel in gazo razrušil a se še vedno ne vprašajo kaj jim je bilo to treba. Lahko bi se že sprijaznili da bi precej bolje živeli če bi dali izraelcem mir in raje kaj koristnega počeli(naprimer kot albanci bureke pekl in denar na kup dajal da pokupijo izrael) .Seveda to ne bilo prav vaškim veljakom in vsem njihovim bližnjim in dalnjim sorodnikom ki jih nasilje ohranja na oblasti in pri denarju. Tako da ima Gaza super jvno upravo ki predstavlja kar 70% vseh zaposlenih ki jih sevda plačujejo tuje donacije ki se tja stekajo že 50 let
KLIPAN71
01. 06. 2010 01.49
Cel svet obsoja Izrael za to podlo dejanje, Jezek pa ih podpira. Toliko o njegovi razgledanosti in inteligenčnem kvocientu.
Kimberley-Echo
01. 06. 2010 01.41
Izraelci so fejst ljudje, samo vlado imajo pa obupno!
Albanec
01. 06. 2010 01.38
ce palestinci niso pol slovenci se manj
Kimberley-Echo
01. 06. 2010 01.35
Kdor seje veter, žanje vihar!
Albanec
01. 06. 2010 01.31
HALO KOMANDOS en komandos ali pa en iz specialne enote lehko obvlada 20 ljudi kaj je teb
Albanec
01. 06. 2010 01.30
mr.T ja sej pametno ker normalen ALBANEC bi pa zivel se v srbiji zdaj pocai presevsko dolino pa zahodni del makedonije in gotova prica sej v sloveniji je do pred dnevi bila mocna SRBSKA mafija zakaj ni odkupovala ampak je raj trosila na zene in kocko mi skupljamo in kupujemo vidis v slo isto delamo samo ni nam v interesu klosaru jedan sej ce si iz ljubljane jes in pijes ko gres vn pr ALBANCU heheheheh
mr.T
01. 06. 2010 01.28
No albanec ne neumosti tupit če tvoje so vojake resno poškoduje razjarjena množica ki je številčno monogo večja in se je ne da kontrolirat potem v določenem trenutku ni daleč do strelov ,kakšen pa je to konvoj pomoči ki ima na tovorni ladji 500 ljudi.