Tujina

Med romarji kosi smrt

Meka, 22. 11. 2009 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med verniki, ki v Savdski Arabiji čakajo na začetek romanja v Meko, se širi nova gripa. Doslej so umrli štirje ljudje, najmlajša žrtev je najstnica iz Nigerije. Kljub drugačnim napovedim oblasti udeležbe niso omejile.

Vsako leto se na hadž odpravi več milijonov vernikov.
Vsako leto se na hadž odpravi več milijonov vernikov. FOTO: Reuters
Varnostnikom, ki skrbijo, da bo romanje potekalo mirno, so razdelili maske.
Varnostnikom, ki skrbijo, da bo romanje potekalo mirno, so razdelili maske. FOTO: Reuters
Romanje v Meko – hadž – je eden od petih stebrov islama. Koran predpisuje, da se mora v rojstni kraj preroka Mohameda vsaj enkrat v življenju odpraviti vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Največje romanje na svetu, muslimanski hadž, bo letos potekalo pod grožnjo nove gripe. Čeprav se uradno začne šele v sredo, je na tisoče vernikov že prispelo v Savdsko Arabijo, bolezen pa že kosi med njimi. Doslej je zahtevala štiri žrtve. Najmlajša je komaj 17-letna Nigerijka, ostali trije – Maročanka, Indijec in Sudanec – so vsi bili stari 75 let.

"Primere smo prepozno odkrili," je vzrok za neuspešno zdravljenje navedel predstavnik ministrstva za zdravje Haled Al Margalani. Dodal je, da so bile žrtve "ali stare ali pa kronični bolniki“. Po njegovem mnenju je glavno orožje v boju proti pandemiji tamiflu, ki pa je učinkovit le v prvih 48 urah, ko se simptomi pojavijo. "Če izgubimo tamiflu, izgubimo vojno, je dejal.

Tik pred zdajci se vrstijo sestanki, na katerih odgovorni z ministrstva za zdravje iščejo načine, kako bi čim prej odkrili obolele in jih izločili iz množice. "Lepo bi bilo, če bi imeli več časa za pripravo, sem pa zadovoljen z ukrepi, ki smo jih sprejeli, in upam, da se bo vse dobro končalo,“ je dejal minister Abdulah Al Rabia.

Ministrstvo je že konec julija, ko so v Savdski Arabiji zabeležili prvo smrtno žrtev nove gripe, napovedalo, da letos na hadž ne bodo pustili starejših od 65 in mlajših od 12 let, nosečnic ter kronično bolnih. Nazadnje pa omejitve niso sprejeli, ampak so odločitev o tem, kdo bo lahko romal in kdo ne, prepustili državam, od koder romarji prihajajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja