Tujina

Köln: Šef policistov v pokoj, med osumljenci tudi prosilci za azil

Köln, 08. 01. 2016 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodji policije v Kölnu med drugim očitajo, da javnosti z napadi na silvestrovo namerno ni pravočasno seznanil ter je prikrival informacije o tujem poreklu osumljencev in dejstvu, da so med njimi prosilci za azil. Spregovorili so tudi finski policisti, ki so potrdili, da so obstajali namigi, da bi se lahko napadi odvili tudi v njihovi državi. Zato so se pripravili.

Med 31 osumljenci, ki so znani policiji, je sicer devet alžirskih, osem maroških, pet iranskih, štirje sirski, dva nemška ter po en iraški, srbski in ameriški državljan.

Po silvestrskem dogajanju na trgu pred železniško postajo v nemškem Kölnu se kritike na račun tamkajšnje policije z dneva v dan krepijo in so terjale tudi prvo žrtev – predsednika kölnske policije Wolfganga Albersa, ki je po novem začasno upokojen. Novice uradno sicer še niso objavili, a o njej poročajo bolj ali manj vsi večji nemški mediji.

Zahteve po odstavitvi Albersa so postajale vse glasnejše, nazadnje se je od njega distancirala tudi kölnska županja Henriette Reker, ki je sicer tudi sama tarča kritik.

Novico o tem, da je začasno razrešen svojih dolžnosti, je danes prvi razkril kölnski časnik Kölner Stadt-Anzeiger, deželno notranje ministrstvo pa je za zvečer napovedala novinarsko konferenco. Notranji minister Severnega Porenja-Vestfalije Ralf Jäger naj bi sicer odločitev utemeljil s tem, da je treba povrniti zaupanje javnosti v sposobnost kölnske policije.

Vodji policije v četrtem največjem nemškem mestu med drugim očitajo, da javnosti z napadi na silvestrovo namerno ni pravočasno seznanil ter je prikrival informacije o tujem poreklu osumljencev in dejstvu, da so med njimi prosilci za azil.

Wolfgang Albers
Wolfgang Albers FOTO: AP
Na omenjenem kölnskem trgu je na silvestrovo potekala velika zabava. Ob tem se je zbralo kakih tisoč moških severnoafriškega in arabskega videza, ki so se razdelili v manjše skupine. Te so nato spolno nadlegovale, napadale in ropale ženske.

Število kazenskih prijav je danes že preseglo 170, v kar dveh tretjinah primerov naj bi šlo za spolne napade. Podobno, a v manjših razsežnostih se je na silvestrovo dogajalo tudi v Hamburgu in Stuttgartu, pa tudi nekaterih drugih evropskih državah.

Ravnanje kölnske policije – ki naj bi bila povsem nepripravljena in nemočna, hkrati pa naj bi se bala krivdo pripisati pribežnikom, da ji ne bi očitali politične nekorektnosti – je tarča kritik z vseh strani, med drugim tudi s strani nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziera.

Policija je v zvezi s spolnimi napadi danes aretirala še dva osumljenca, stara 16 in 23 let ter iz Maroka in Tunizije. Kot je poročal radio WDR, je pri njiju našla mobilni telefon z video posnetki napadov in nadlegovanja žensk, imela pa naj bi tudi kos papirja z arabsko-nemškimi prevodi fraz, kot so "lepe prsi", "ubil te bom" in "želim seksati s teboj".

A kot zdaj poročajo nemški mediji, so osumljenca medtem že izpustili, domnevno zaradi pomanjkanja dokazov proti njima.

Merklova: Zgodile so se odvratne stvari

Na napade na ženske v Kölnu se je odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Najpomembneje je, da se o dejstvih, o tem, kaj se je dogajalo, pogovarjamo odprto in povsem brez olepševanj. Zgodile so se odvratne stvari in na to se moramo odzvati," je dejala Merklova. Preveriti je treba, ali sedanji zakoni zadostujejo ali jih bo treba spremeniti. "Verjamem, da obstajajo razlogi za to, da bo moralo priti do sprememb," je še dejala.

Hkrati pa dodala, da bo treba tudi zagotoviti pogoje, da se bodo ta pravila potem spoštovala. "Tu pa je Nemčija pred velikimi nalogami," je še povedala Merklova.

Se pa je tudi izrekla za čimprejšnje oblikovanje pravil, ki bi omogočila hitrejše vračanje zavrnjenih prosilcev za azil. Kot je opozorila kanclerka, velik del prošenj ne dočaka pozitivne rešitve. "Kljub temu pa nam doslej ni uspevalo, da bi realizirali tudi vračanja," je dejala.

"Državljani od nas pričakujejo, da to, kar želimo kot pravno državo, kar je naša politična volja, da to potem izvedemo tudi v praksi," je dejala.

Prizorišče napada
Prizorišče napada FOTO: AP

Politični analitik: Verjetno bo sledila zaostritev nemške azilne politike

Po mnenju političnega analitika Klemna Grošlja bodo množični napadi vodili v zaostritev nemške azilne politike, predvsem na področju izgona prosilcev v azil, ki bodo zakrivili kazniva dejanja.

Nemška azilna politika se bo na tem področju bistveno spremenila. To bo postal notranjepolitični moment, ki bo zagotovo vplival na nemško azilno politiko tako v obravnavi tistih, ki so že v Nemčiji, kot tistih, ki bodo še prišli. Politični analitik Klemen Grošelj

Grošelj je dejal, da so napadi predvsem vprašanje kriminalitete. "Napadalci so se očitno počutili v tej množici nedotakljive. Pričakovali so, da se jim enostavno nič ne more zgoditi," je dejal Grošelj in ocenil, da je morebiti šlo za kombinacijo občutka nedotakljivosti, alkohola in številčnosti, ki je napadalcem dala moč. Napadi so se po njegovem mnenju zgodili, ker ni bilo nobenega odziva policije. "Če bi se varnostne sile takoj odzvale na prvi primer napada, bi se zadeva končala s posameznimi incidenti," je prepričan Grošelj, ki je dodal, da policija teh napadov morebiti ni pričakovala in je tako zadeva ušla izpod nadzora. Ocenjuje, da napadi niso bili organizirani. "Oni so se pač zbrali in dinamika množic je, da se začne stvar sprva odvijati spontano in dokaj neorganizirano, potem pa to postane neka organizirana zadeva."

Glede poročil, da je šlo pri napadalcih tudi za prosilce za azil, je dejal, da so bili to verjetno posamezniki iz istih centrov za prosilce, ki se med seboj družijo. Ob tem je opozoril, da se sedaj ne sme sklepati, da so vsi migranti in prosilci za azil kar naenkrat potencialni posiljevalci. "Če imate skupino moških na kupu in je prisoten alkohol, se lahko zgodi marsikaj. Varnostni organi na javnih prireditvah se morajo na to odzvati. Je pa res, da teh ljudi leto dni nazaj na silvestrovanju ni bilo, letos pa so bili," je še povedal Grošelj.

Napeto tudi v finski prestolnici

Policija v Helsinkih je sporočila, da so v času pričakovanja novega leta prejeli kar nekaj prijav spolnega nadlegovanja, ženske pa so poročale, da gre za tujce arabskega videza. Policisti so potrdili, da gre za azilante. "Kaj takega se prej nikoli ni dogajalo. Gre za nov pojav v Helsinkih," so sporočili policisti, ki so tri moške že aretirali.

Policisti so potrdili, da so prejeli določene informacije, da bi se lahko kaj takega zgodilo. Zato so se oblasti odločile, da poleg policistov na ulice pošljejo tudi zasebne varnostnike. Če tega ne bi storili, se postavlja vprašanje, kako bi se praznovanje končalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (910)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
09. 01. 2016 20.25
+5
Narodu sam preostane,da stvar v svoje roke vzame,svoje z vodo špricajo,kaj pa one šlaparje pa nagradijo??!
GreaterIsraelProject
09. 01. 2016 16.15
+3
KALLERGI PLAN IN ACTION! MIMOGREDE MERKELCA in VAN ROMPUY(bivši predsednik EU komisije - neizvoljen, ampak nastavaljen iz krogov elit) STA PREJEMNIKA KALLERGIJEVE NAGRADE! UPAM, DA ZDAJ VIDITE, KAJ EU POMENI ZA EVROPO.
tony_abcde@yahoo.com
09. 01. 2016 15.21
+1
To manipulacijo in zavajajnje bodo pa težko zašutkali. Multikulti ist tot.
srebrnibreg
09. 01. 2016 14.14
+7
Nemke bodo morale stvari vzeti v roke in obračunati s to muslimansko hordo, ker ni zadosti, da jih je politika pustila na cedilu sedaj še ostali moški in na grozo mene še policaji.
LLLEPI
09. 01. 2016 14.29
+2
LLLEPI
09. 01. 2016 14.12
+9
Cimprej ven iz eu in nata drugace Slovenije in Slovencev cez par let ne bo vec
tony_abcde@yahoo.com
09. 01. 2016 15.21
+4
batteryman
09. 01. 2016 13.48
+6
Če bodo te skupine muslimanskih emigrantov prevladale potem se ženske lahko poslovijo od svoboščin in stilu življenja kot ga imajo sedaj.Pa hočeš nočeš boš moral moliti ne vem kolikokrat na dan drugač te ne bo več na svetu.Nebo druge ali boš musliman ali pa te ne bo.Nič lepa prihodnost.
dannyer
09. 01. 2016 13.22
+7
Nemška političarka je nekje v parlamentu dejala da je prav da se nemški narod izbriše . To je ne dopustna izjava za katero bi morala odgovarjati . Sramota .
LLLEPI
09. 01. 2016 13.27
+7
vse vrnite nazaj od kjer so prisli neglede na ceno bo 1000 kratno povrnjeno
bubasvaba33
09. 01. 2016 12.13
+20
Poiščite na netu posnetke od včeraj iz Nemčije. Boste videli kako so Nemški policisti pogumni, ko se je treba dreti in odreagirati na lastne sodržavljane!!! Ko pa so jim napadali, ropali in posiljevali ženske, so stahopetno opazovali!!! Pogumneži ni kaj!!! Poiščite in si oglejte.
Elias47
09. 01. 2016 13.38
+9
tu se ne gre toliko za strahopetnost, kot za to, da so imeli takšne ukaze. V Nemčiji, Franciji, Švedski in mnogih drugih državah imajo policiti in mediji direkten ukaz od oblasti, da prikrivajo posilstva in razgrajaštvo, ki ga že vsaj pol leta povzročajo migrantje po Evropi. Neodvisni mediji so v nekaj več kot pol leta poročali o tisočih posilstvih, krajah, razgrajštvu in spolnih in verbalnih maltretiranjih, ki so jih v pretekla pol leta povzročili migranti po Evropi. Množično posiljevali so tudi celo nepolnoletna dekleta, deklice, pri čemer jih je nekaj zaradi posledic posilstva celo tudi umrlo. Da se vse to po celi Evropi tako načrtvo prikriva, je lahko vsakemu mormalnemu jasno, da tu nekaj ni v redu. Verjetno pa se tu pa tam komu že malo šajna, da se gre tukaj za genocid Evropejcev, v katerega so vpleteni tudi Vatikan, ZDA in vsi pomembnejši (Evropski) politiki in mnogi drugi luciferjanski retardirani antikristovi iztrebki.
LLLEPI
09. 01. 2016 14.02
+3
Bruselski voditelji eu so vsi pokupljeni od ZDA in so vsi povrsti izdali svoje drzave in drzavljane
superjezek
09. 01. 2016 11.15
+15
Pa kaj ste res mislil, da bo Slovenija enakopravna članica Europe?? Europa je le za naše prodane političarje,,ki so nas prodali!!! Vsa njihova imena si je treba zapomniti, ker bodo morali po vseh teh zločinih odgovarjat. Naši politiki so enako odgovorni za vse zločine, ki se dogajajo po Europi in se bodo dogajali pri nas saj so dovolili oziroma ilegalno čez meje vozili te ljudi. Če pa ne bo počilo ljudem, ko bo začel Cerar in njegovi uvažati ljudi in povečevati število migrantov v Sloveniji nam ni pomoči ker bodo počasi teli mladi moški, ki zaničujejo našo vero in ženske premočni...
LLLEPI
09. 01. 2016 13.29
+5
Poglejte si samo razlike v placah po razlicnih eu drzavah in ugotovili boste da je Slo suznjz eu.Razen nasih politikov ki so prodali lasten narod
LLLEPI
09. 01. 2016 13.32
+3
Zdaj nas zelijo spremeniti pa se muslimane oziroma nas nagnati iz his in stanovanj in jih podariti prislekom
luka1102
09. 01. 2016 11.06
+12
Vse vlade v državah EU se bodo prej ali slej umaknile. Nikdar pa ne bodo priznali, kako so uničili takoimenovane evropske države v katerih je predhodno vladal mir, kljub nekaterim pomankljivostim..Prav nihče pa se ne zaveda v kaj se je spustila g. Merkel. Posledice bodo uničujoče kajti priseljencem oziroma migrantom kateri imajo drugačno kulturno stopnjo in vero, rojeni v nasilju in nenehnih vojnah od njih ne moreš pričakovati, da se bodo prilagolagodil naši kulturi. Zadeva v Kolnu je pričetek oziroma pokazatelj kako se bodo pričele spontane provokacije priseljencev kateri sovražijo ves krščanski narod pa naj bo veren ali neveren. Najhuje pa bo to ko se bodo sedanji priseljenci pričeli združevati v skupnosti takrat pa bo dokončen konec miru v naših namišljenih državah EU.
Elias47
09. 01. 2016 13.40
+6
točno tako... v bistvu se pričenja organiziran genocid Evropejcev, v katerega so vpleteni tudi Vatikan in mnogi Evropski politiki...
LLLEPI
09. 01. 2016 14.18
+2
brabusednet
09. 01. 2016 10.20
+25
Komaj 70 let je minilo pa Nemci krvavo pogrešajo Dolfija.Druge rešitve ne bo,dokler je Dolfi imel peči prižgane nihče ni silo v Dojčland.
mariomandzukic
09. 01. 2016 10.18
+18
hrvata Ivana Jurcevica v nemciji slavijo kot heroja.je eden redkih,ki je imel pogum in branil dekleta,pred to hordo pijanih puscavnikov.hrvaska je vedno bila branik evrope,pred islamom in puscavniki.morm povdarit,da sam nimam nic proti islamu,mi je simpaticna vera,ampak tu seveda mislim na balkanske muslimane,ki so evropskega porekla.povsem drgacna situacija je z arapskimi muslimani,ki po mojem mnenju ne spadajo v evropsko kulturo
brabusednet
09. 01. 2016 10.25
+29
Povedal je,da so petarde metali med ljudi in katedralo.Takšne turiste smo mi prevažali in jih zastonj hranili.Za petarde je ostalo dovolj denarja.Si zamišljate,da naši turisti v muslimanski državi vržejo samo eno petardo v džamijo ali mošejo.
mariomandzukic
09. 01. 2016 10.39
+17
pomojem je ze prepozno,za drasticne spremembne.vsak ki je spremljal dogajanje v zadnjih mesecih,bil v stiku z migranti je videl,da je vsaj 80% njih mladih mozkih.vecina teh fantov,sanja o tem,da se bodo porocili z evropejkami in si tu ustvarili familije in ziveli v blagostanju in sreci,kar pa seveda nebo mogoce,zato kr jih je bistveno prevec.vecina njih nikol nebo sla na zmenek z zensko,kaj sele kaj vec in zato bo teh napadov vedn vec.ce je evropa ze odprla svoja vrata,bi morali nardit kvoto,kolk moskih,tolk zensk,da bi to blo sorazmerno.zivel sem v predmesju kelna,tam zenske skoraj da ne srecas na ulici,niti arabke,niti evropejke,zato kr jih ni,po drugi strani pa mrgoli mladih mozkih in to je najvecji problem
bubasvaba33
09. 01. 2016 12.06
+4
Vrni se v ljepo našo! Lepih Slovenk in Hrvatic kokr hočeš! :-) :-)
prekomeje
09. 01. 2016 09.52
+13
Če sem jaz šef policije, dam policistom v takih primerih proste roke!!! Strpati razgrajače za električno ograjo, pa jih pustim do spomladi tam. Če bi slučajno kdo preživel, pa ga pošljem na njihov planet nazaj!!!!
Morana7
09. 01. 2016 10.23
+3
Če bi ukrepali z silo bi znal sledit kak terorističen napad, poleg tega bi se pod vprašaj postavila demokracija ipd...ker niso ukrepali z silo se ljudje počutijo nezaščitene in s tem se krepi desnica...win win situacije v tej zgodbi ni. Če proti tem, ki so jih trenutno priprli ne bodo resno ukrepali bodo odprli vrata novim tovrstnim dogodkom, ker bodo preprosto dobili signal, da kakšni resnih posledic zanje ni....desnica bo ob tem dobila še dodaten zalet skratka to je win win situacija za nastanek resnih konfliktov.
Morana7
09. 01. 2016 10.26
+3
Čas za prventivo je pa že zamujen saj se na tako množično migracijo ne EU ne Nemčija ni pripravila, čeprav je bilo jasno, da bo do obsežnega vala prišlo.
Jimi1
09. 01. 2016 10.53
+6
Kurativni ukrepi pa? Nekaj je izumitelj Globočnik pred desetletji delal na temu... Najprej fake prha, po tem pa..... Sicer pa vprašanje Merklci in njeni zablojeni pameti.... "Čemu je to treba bilo ?"
Morana7
09. 01. 2016 11.10
+2
Karkoli bodo zdaj počeli bo prilivanje nafte an en ali drug ogenj...žal...pravila igre se postavijo preden se ta začne. Saj pravim resni ukrepi za te, ki so jih zdaj obravnavali s tem mislim izgon iz Nemčije. Glede na kriminal, ki menda vlada v priseljenskih okoljih že desetletja je pa za pričakovat odziv...bodo ta odziv tvegali? Se jim zdi manjša škoda, da desnica besno požiga azilne centre? Jim je miritev situacije sploh v intresu? Navadni ljudje smo itak le kolateralna škoda..nepomemben člen v tej verigi odločitev, ki kao nastajajo v imenu nacije s strani politike. Glede na nove regulacije glede orožja je pa sporočilo še toliko bolj jasno...možnosti uveljavljanja svojega glasu nimamo..niti branit se ne bomo mogl...medtem ko je črn trg z orožjem očino dovolj dober biznis za politiko, da se v resno urejanje tega področja ne vtika..torej nauk te zgodbe je en preprodajalec z orožjem na črnem trgu ima večjo moč v sistemu kot pa en davkoplačevalec...
bubasvaba33
09. 01. 2016 11.19
+2
Z orožjem se lahko braniš! Edino če boš mahal z davčno napovedjo!!!
ferencz 1
09. 01. 2016 09.43
+9
V deželi nemški je nekaj gnilega..........
Blaška
09. 01. 2016 09.20
+18
in vse tole se vabi v Evropo?; politikom se je vsem po vrsti povsem zrolalo ; )))
Elias47
09. 01. 2016 13.44
+1
ni se jim toliko zrolal, kot pe se gre tukaj za zaroto in veleizdajo; vsi ti pomembnejši politiki so namreč luciferjanci, ki so del zarote Tretje Svetovne voljne po načrtih jezuita luciferjanca Alberta Pikea, ki ga je zpisal v pismu tedanjemu italianskemu predsedniku Mazziniju leta 1871.
korintos23
09. 01. 2016 09.03
-6
Na Novi je že vse zdriskalo od teh migrantov!
blazter
08. 01. 2016 21.59
+29
Lepa ženska, urejena, samozavestna v družbi prijateljic. Na javnem mestu. Žur s prijatelji in prijateljicami. Oni nam ,kot siromaki, postavljali norme. Ko bo počilo pa smo nastradali, oni so vajeni terorja. V to se bodo vtikali
BarabeLeveKoruptivne
08. 01. 2016 21.58
+19
Šwed in Avstrijc sta jedla na terasi hotela v Hurgadi ... pa so jima teroristi nože prnesl ker je kelner pozabu, pa to ...
mokocoko
08. 01. 2016 21.59
+7
Jimi1
09. 01. 2016 10.54
+5
....in jima poskušali servirati "štajersko ikebano".... Tako nekako ti nadrealistični multikulti politiki poskušajo opravičiti svojo zablodo....
CyberWorm90
08. 01. 2016 21.53
+3
marš banda od cmerota : ))) spet sm ponosen da nism bil na wolitwah : ))))
srebrnibreg
08. 01. 2016 21.34
+60
V Nemčiji so ljudje zadeve vzeli v svoje roke in začeli ustanavljati ljudske milici. Zdi se mi, da je to začetek tega kar sem napovedoval. To pa je, da se bo tam začela vojna med prišleki in domačini, ker je politika zatajila.
transs
08. 01. 2016 21.42
+36
Ravno to je žalostno...politika se ukvarja s seboj...državljani pa smo prepuščeni sami sebi..
Jimi1
09. 01. 2016 10.55
+6
Imam občutek, da je politika ravno TO ŽELELA....
bubasvaba33
09. 01. 2016 11.22
+6
Se je že začelo! Poiščete na netu kaj se je včeraj dogajalo po Nemčiji. Boste videli kako so Nemški policaji pogumni, ko se je treba spravit na domačine!!! Poiščite in si poglejte resnico!
Elias47
09. 01. 2016 13.46
+1
ni zatajlila, ampak je to njihov načrt od vsega začetka... igraju po motu "deli in vladaj" in "ubij sužnja s sužnjem"...