Tujina

'Oblaki zla so zasenčili tudi Afriko'

Luanda, 22. 03. 2009 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Benedikt XVI. je sklenil apostolsko potovanje v Afriki. Mašo je začel z molitvijo za dve ženski, ki so ju v soboto do smrti poteptali med prerivanjem na stadionu v Luandi.

Papež Benedikt XVI. je z množično mašo na prostem na obrobju angolske Luande sklenil apostolsko potovanje v Afriki. Množico - zbralo naj bi se okoli milijon vernikov - je pozval, naj zgradi boljšo prihodnost za Afriko in za seboj pusti plemenske spore in državljanske vojne, ki pestijo črno celino.

Papež
Papež FOTO: Reuters

Papež je mašo sicer začel z molitvijo za dve mladi ženski, ki so ju v soboto do smrti poteptali med prerivanjem na stadionu v Luandi, kjer je nagovoril mlade. "Izražam sožalje njunim svojcem in prijateljem ter globoko obžalovanje, saj sta prišli na srečanje z mano. Molim za ranjene," je dejal. V sobotnem stampedu je bilo ranjenih še 40 ljudi.

Angola ima eno od najstarejših katoliških skupnosti v podsaharski Afriki. Okoli 55 odstotkov Angolcev je še vedno katoličanov, Cerkev pa je ena od redkih glasov v javnosti izven vlade. Angola sicer velja za eno najbolj skorumpiranih držav na svetu.

Današnja maša je bila mnogo bolje organizirana od včerajšnjega srečanja papeža z mladimi na luandskem stadionu. Benedikt XVI. je zbrane vernike spomnil na dolgoletno državljansko vojno v Angoli, ki je sledila neodvisnosti od Portugalske ter na splošno na vojne, plemensko in etnično nasilje v Afriki. Že pred tem je med apostolskim potovanjem v Afriki voditelje črne celine pozval, naj okrepijo boj proti revščini in korupciji.

"Oblaki zla so, tragično, zasenčili tudi Afriko, vključno z ljubljenim narodom Angole. Mislimo, da zlo vojne, morilski sadovi plemenskega in etničnega rivalstva ter grabežljivost, ki kvari človeška srca, zasužnjujejo revne in prihodnje generacije ropajo virov, ki jih potrebujejo za vzpostavitev bolj pravične in enakopravne družbe," je dejal množici in ob tem poudaril, da morajo "prihodnje generacije zgraditi celino sprave, miru in pravice". Posvaril je tudi, da "sebično mišljenje" vodi v lažne utopije, zlorabo mamil, spolno nemoralo, slabljenje zakona med moškim in ženko ter uboj nedolžnih življenj s splavom.

Papež
Papež FOTO: Reuters

Med današnjo mašo, ki predstavlja vrhunec papeževega potovanja v Afriki, je Benedikt XVI. molil tudi za končanje konflikta v Angoli in sosednjem območju Velikih jezer. Pred odhodom iz Angole se bo papež srečal še s katoliškimi skupinami, ki si prizadevajo za napredek žensk, v Vatikan pa naj bi se vrnil v ponedeljek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
26. 03. 2009 16.00
svoboda izražanja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kje si ??????????? bog nam daj ustavne pravice. in pokoplji cenzuro. AMEN
gospakatja
23. 03. 2009 08.51
ta je pa res iznašel krasen sistem, kako rešiti prenaseljenost: vsi naj se rodijo, jih bo že aids pokončal!
jishiri
22. 03. 2009 20.34
geograf "no naj še kdo pluva čez muslimane, hindujce, budiste, ..." pljuvamo cez cerkev in cez papeza, cez samo vero pa verjetno nima noben nic proti no saj jaz ne.
jishiri
22. 03. 2009 20.29
proti verovanju inmam nic proti in me ne motijo razlicne verske skupine, veliko pa mam proti cerkvi ker je pravzaprav podjetje ki samo izkorisca, da se ne vrnemo nazaj v sredni vek, in kako so ljudstvo nategovali...
Bolivar
22. 03. 2009 18.51
hubbabubba Prav si povedal,samo zgleda tako,kaj že pravi pregovor ,da drugega ne sodi po izgledu,ampak raje po dejanjih! Ali pa druge ne sodi po SEBI!!!
hubbabubba
22. 03. 2009 17.09
Ma dej dej dej! Ta naci na fotki zgleda, kt da bi hotu temu otroku kej nardit! Mene bi blo strah!
Bolivar
22. 03. 2009 13.33
geograf Ja dobra poteza res,ampka se tam ponavadi zgodi množični stampedo ,kjer umre po 1000 ljudi! Toliko v razmislek,če se že greš take igrce...
Maltežan
22. 03. 2009 13.03
no naj še kdo pluva čez muslimane, hindujce, budiste, ...
Ranunculus
22. 03. 2009 12.37
Za take zadeve je odgovoren organizator. Podobno kot v primeru Lipa. Ali pa v primerih poteptanih ljudi na fuzbal tekmah. victoriosus Psihiatrični prijemi v smislu nesrečnega otroštva in zanemarjanja niso potrebni. Sicer sem pa prepričan, da če jih mamica ni marala, jih je imel župnik rad. Po službeni dolžnosti.
victoriosus
22. 03. 2009 12.24
Zakaj toliko besa in jeze? A vas mamica ni marala, ko ste bili majhni?
biotik
22. 03. 2009 12.03
no še en dokaz absurda cerkve in njene oblasti nad neumnimi ljudmi ki verujejo! po mojem mnenju se je en genialc spomnu da bi lahko ustvaril nek zaslužek pod krinko vere in nastala je katoliška cerkev! bedarija!
dreko123
22. 03. 2009 12.03