Tujina

Med rasističnimi navijači Chelsea tudi nekdanji policist in borec za človekove pravice

London, 23. 02. 2015 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden od navijačev, ki je prejšnji teden sodeloval pri rasističnem napadu na pariški podzemni železnici, je nekdanji policist. Ta se je za svoje sodelovanje v napadu na Souleymana S. že opravičil in dejal, da ni rasist.

50-letnik, ki ga je britanska policija prepoznala na posnetku, je Richard Barklie, nekdanji policist iz Severne Irske. Barklie je sicer direktor mednarodne organizacije, ki se bori za človekove pravice, med drugim pa je pomagal tudi žrtvam sporov med katoliki in protestanti na Severnem Irskem.

Barklie je preko odvetnika priznal svojo vpletenost v "dogodku, ki je Souleymanu S preprečil vstop na vlak" in dodal, da bo policiji pojasnil svoj pogled na okoliščine dogodka. Ob tem pa je zanikal, da bi prepeval rasistične pesmi ter pojasnil, da se je na tekmo odpravil sam, ostalih navijačev pa ni poznal. Dolgoletni navijač Chelsea je še povedal, da nikoli ni bil član kakšne navijaške skupine, tarči rasističnega napada pa se je opravičil.

Navijači Chelsea po torkovem napadu na tribunah nosijo protirasistične transparente.
Navijači Chelsea po torkovem napadu na tribunah nosijo protirasistične transparente. FOTO: Reuters

Britanska policija je do sedaj prepoznala tri moške, ki so bili vpleteni v napad in o tem obvestila francoske oblasti. V povezavi z napadom pa še nikogar niso aretirali, saj, kot pojasnjujejo, ne morejo pridržati ljudi za dogodke, ki so se zgodili zunaj Velike Britanije.

Navijači Chelseaja
Navijači Chelseaja FOTO: Reuters

Skupina navijačev angleškega kluba se je v torek pred tekmo lige prvakov v Parizu, na kateri so se pomerili nogometaši londonskega Chelseaja in pariškega Paris Saint-Germainana, na podzemni železnici znesla nad temnopoltim moškim. Posnetek, ki ga je posnel mimoidoči novinar, nazorno kaže, kako udeleženci incidenta moškega porinejo iz notranjosti vagona nazaj na ploščad, pri tem pa vzklikajo, da so rasisti in da jim je to všeč.

Petim osebam je klub že prepovedal vstop na tekme v Stamford Bridgu, če jim bo dokazana krivda, bodo izrekli dosmrtno prepoved obiska tekem. Trener angleškega nogometnega kluba Chelsea Jose Mourinho se je žrtvi torkovega rasističnega napada navijačev pisno opravičil in ga povabil na ogled povratne tekme na Stamford Bridgu, kjer se bo angleški klub pomeril s pariškim PSG. Souleyman S. - njegovega pravega imena niso razkrili - bo lahko tekmo spremljal v udobju direktorske lože.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komunjara 1
23. 02. 2015 13.29
+3
zanimivo.... v zda je med rasisti ogromno cokoladnih
dannyer
23. 02. 2015 12.39
+4
ima pa vseeno pravico povedati svoje mišljenje ,svoje prepričanja ta članek je tudi nestrpen rasistofobija .tudi oni imajo pravico povedati svoje mnenje ,in vrednote ,pač levi gredo predaleč . odziv pa je normalen in naraven . drugič tudi če je za ČP ne pomeni ,da je slep da se ne vidi kaj se dogaja . zlorabljanje ČP za legalni izpodriv to pa je rasistično ,nestrpno pa še udejanjeno je legalni genocid . na njegovo mesto se nebi opravičil . to, da izgubljaš narod ,državo ter način življenja zaradi .......ni vredno omembe .