Tujina

Med košarko poškodovani romunski premier začasno zapušča položaj

Bukarešta, 21. 06. 2015 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Romunski premier Victor Ponta je sporočil, da bo iz zdravstvenih razlogov začasno zapustil položaj in posle predal svojemu namestniku Gabrielu Oprei. Oblasti ga sicer preiskujejo zaradi suma utaje davkov in pranja denarja med letoma 2007 in 2011, ko je bil odvetnik in poslanec.

Victor Ponta
Victor Ponta FOTO: Reuters

Romunski premier Victor Ponta, ki ga trenutno preiskujejo zaradi suma pranja denarja in utaje davkov, je danes napovedal, da bo iz zdravstvenih razlogov začasno zapustil položaj in posle predal svojemu namestniku Gabrielu Oprei.

Ponta, ki se trenutno v Turčiji zdravi zaradi poškodbe, ki jo je utrpel med košarkaško tekmo, bo romunskemu predsedniku Klausu Iohannisu poslal pismo, v katerem ga bo prosil, naj Opreo imenuje za njegovo zamenjavo "za do 45 dni", toliko, kolikor dovoljuje ustava, so danes sporočili iz vlade.

42-letni socialdemokratski premier je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da bo še danes zapustil bolnišnico, potem ko je prestal operacijo kolena. A ob tem je dodal, da bo potreboval več tednov okrevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "V največ 28 dneh bom sposoben opravljati običajne posle," je zapisal Ponta, ki je sicer iz Romunije odšel v ponedeljek, ne da bi o tem obvestil predsednika.

Korupcijski očitki na račun Ponte so sicer v Romuniji sprožili politično krizo. Preiskujejo ga zaradi suma utaje davkov in pranja denarja med letoma 2007 in 2011, ko je bil odvetnik in poslanec. Prav tako ga sumijo navzkrižja interesov, odkar je leta zasedel vlogo premierja, med drugim zaradi imenovanja bližnjega poslovnega partnerja za ministra. A Ponta vztraja, da je nedolžen, in izključuje možnost odstopa, ki ga sicer zahteva konservativni Iohannis.

Ponta sicer uživa podporo parlamenta, ki je zavrnil zahtevo tožilstva, naj mu poslanci odvzamejo imuniteto. Prav tako v parlamentu niso izglasovali nezaupnice njegovi vladi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pantokrator
21. 06. 2015 19.57
+1
Romanul lopovolul kradulul
abigail
21. 06. 2015 18.19
+5
Hahaha, presnete zmuzljive in hinavske podlasice so vsi politiki po vrsti, vseh nacij in ras, vsi so isti!