Tujina

Med aretiranimi v Sudanu tudi sodelavec Združenih narodov

Kartum/Juba, 29. 04. 2012 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sudan je na obmejnem območju z Južnim Sudanom zaradi domnevnega vohunjenja aretiral štiri tujce, med njimi britanskega in norveškega državljana. Četverica je bila v bližini pomembnega naftnega polja Heglig, kjer naj bi izvajali "sumljive dejavnosti".

Sudan je na obmejnem območju z Južnim Sudanom zaradi domnevnega vohunjenja v soboto aretiral štiri tujce, med njimi britanskega in norveškega državljana. Četverica je bila v regiji v bližini pomembnega naftnega polja Heglig, po navedbah Sudana pa naj bi tam izvajali "sumljive dejavnosti".

Predstavnik britanskega veleposlaništva v Kartumu je potrdil, da je britansko veleposlaništvo začelo nujno preiskavo o aretaciji in zahtevalo takojšen konzularni dostop do zaprtega. Eden od aretiranih naj bi bil sodelavec Združenih narodov. Po navedbah sudanske vojske naj bi poleg Britanca in Norvežana aretirali še državljana Južnoafriške republike in Južnega Sudana.

Vse štiri može so po aretaciji odpeljali v sudansko prestolnico Kartum. Po navedbah Sudana naj bi četverica pomagala Južnemu Sudanu v boju za z nafto bogato regijo, kar pa je Južni Sudan že zanikal.

Štirje tujci naj bi v bližini naftnega polja Heglig izvajali "sumljive dejavnosti".
Štirje tujci naj bi v bližini naftnega polja Heglig izvajali "sumljive dejavnosti". FOTO: Reuters

Kot je kasneje sporočil Kartum, so bili tujci ob aretaciji v oboroženem vozilu, pri sebi pa da so imeli vojaško opremo. Po navedbah tiskovnega predstavnika sudanske vojske so na območju Hegliga izvajali vojaške aktivnosti, a podrobnosti o tem ni razkril.

Norveška humanitarna organizacija People's Aid je medtem sporočila, da je bil med aretiranimi njihov uslužbenec John Soerboe, skupaj z ostalimi pa da so ga aretirali med humanitarno misijo odstranjevanja min. Organizacija je hkrati zanikala, da bi šlo za kakršno koli vojaško operacijo.

Soerboe, ki že sedem let dela na omenjenem ozemlju na področju čiščenja min, so po navedbah organizacije prijeli skupaj s predstavniki Južnega Sudana in ZN. Imen ostalih in podrobnosti o incidentu norveška skupina ni vedela.

Južni Sudan je pred nekaj tedni zasedel Heglig, a so se nato enote po mednarodnem pritisku umaknile. Potem ko je Južni Sudan lani razglasil svojo samostojnost, pa še ni docela razrešeno, kateri državi sporno območje tudi dejansko pripada.

Sudanski predsednik Omar al Bašir je razglasil izredno stanje ob meji z južnimi sosedi.
Sudanski predsednik Omar al Bašir je razglasil izredno stanje ob meji z južnimi sosedi. FOTO: Reuters

Sudanski predsednik Omar al Bašir je po mesecu dni trajajočih spopadih med Sudanom in njegovo južno sosedo danes razglasil izredno stanje na obmejnih območjih, in sicer v zveznih državah Južni Kordofan, Beli Nil in Sennar. V času izrednega stanja, ki že okoli deset let velja v Darfurju, septembra lani pa so ga uveljavili tudi v državi Modri Nil, lahko sudanska oblast na območju ustanovi posebna sodišča.

Med stopnjevanjem napetosti med stranema se bo sudanski zunanji minister Ali Karti v ponedeljek srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Sudanska stran namreč upa, da bo dobila podporo Rusije v konfliktu z Jubo.

Kartum je sicer v soboto zavrnil predlog Afriške unije, da bi Varnostni svet Združenih narodov razpravljal o njihovem pozivu, naj Sudana takoj končata sovražnosti in skleneta mir. Po navedbah analitikov bo sudanski zunanji minister ruskega kolega poskušal prepričati, naj v primeru glasovanja o morebitni resoluciji o krizi med Sudanoma Rusija podpre Kartum.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
29. 04. 2012 20.42
+4
delavce zdruzenih narodov bi tako ali tako morali zapret ze zaradi tega ker krsijo resolucije ki jih postavijo sami
Abacus
01. 05. 2012 00.54
To je zato, ker so delavci ZN od različnih držav z različnimi interesi. Torej ZN dejansko nima nič avtoritete, edino v primerih ko se vseh 5 stalnih članic strinja o neki zadevi enoglasno! Vse ostale države sveta ne pomenijo nič, le teh 5 stalnih držav.