Tujina

Med aretiranimi tudi moški, ki je prejel denarno nakazilo od IS

Džakarta, 16. 01. 2016 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V povezavi z napadom v Džakarti je policija aretirala 12 ljudi, med njimi je tudi moški, osumljen, da je financiral napad. Oblasti so blokirale številne spletne strani, ki so izražale podporo četrtkovim napadom. Identificirali pa so tudi vse žrtve napada.

Indonezijska policija je v povezavi z napadom v Džakarti, v katerem sta v seriji bombnih eksplozij in streljanja umrla dva civilista ter pet napadalcev, aretirala 12 ljudi, je potrdil načelnik indonezijske policije Badrodin Haiti. Med njimi tudi je tudi moški, ki je osumljen, da je financiral napad. "Eden od pridržanih je prejel denarna nakazila od Islamske države za financiranje te operacije," je povedal Badrotin.

Aretacije so izvedli v zahodnem in osrednjem delu Jave ter v provinci East Kalimantan. Oblasti so tudi blokirale številne spletne strani, ki so izražale podporo četrtkovim napadom.

Kot smo poročali, je v četrtek pet moških izvedlo napad tako, da so na javnih mestih – pred nakupovalnim centrom Sarinah in v kavarni Starbucks – odvrgli ročne bombe in streljali v množico. Pri tem so ubili dva civilista in ranili 20 ljudi. Vseh pet napadalcev je umrlo – dva sta se razstrelila, tri pa je ubila policija.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Eden od koordinatorjev napada naj bi bil indonezijski skrajnež Bahrum Naim, ki naj bi se v Siriji boril v vrstah IS. Njegova vizija naj bi bila združitev različnih skupin, ki podpirajo IS, v Jugovzhodni Aziji.

Ročne bombe so odvrgli tudi v kavarni Starbucks.
Ročne bombe so odvrgli tudi v kavarni Starbucks. FOTO: AP

Identificirali vse žrtve napada

Badrotin je še povedal, da so identificirali vse žrtve napada. Štirje naj bi bili napadalci, dva pa kanadski državljan in Indonezijec. Sedmo truplo naj bi pripadalo ali mimoidočemu ali pa napadalcu.

Dva od identificiranih napadalcev naj bi bila v preteklosti že obsojena zaradi terorističnih dejanj.

Poostreni varnostni ukrepi

Po nedavnih grožnjah IS sicer v državi veljajo poostreni varnostni ukrepi. Indonezijska policija je v najvišji stopnji pripravljenosti, še posebej na območjih, kjer so možne tarče napadov, kot so policijske postaje, vladni uradi, tuja veleposlaništva in nakupovalna središča ter da ima podporo vojske.

Gre za prvi hujši napad na indonezijsko prestolnico po bombnih napadih na dva hotela, v katerih je leta 2009 umrlo sedem ljudi, okoli 50 pa je bilo ranjenih. Pred tem je v napadu na nočni klub na otoku Bali leta 2002 umrlo več kot 200 ljudi, večinoma tujcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JANZELJ
16. 01. 2016 15.34
Se pravi krvavi denar iz Murice!?
bubasvaba33
16. 01. 2016 20.02