Tujina

'Med 30 in 40 odstotkov prosilcev za azil prihaja z Zahodnega Balkana. Situacija ni vzdržna'

Berlin, 17. 08. 2015 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šef nemške diplomacije je pozval k hitri deportaciji balkanskih prosilcev za azil. Pozval je k uvrstitvi Kosova, Albanije in Črne gore med varne države. "Pri nas obstaja zaščita pred vojno in preganjanjem, ne pa pravica do delavskega priseljevanja," je bilo slišati v bundestagu.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je pozval k hitri deportaciji prosilcev za azil iz balkanskih držav nazaj v njihove domovine. Ob tem je še priporočal, naj se Črno goro, Albanijo in Kosovo uvrsti na seznam varnih držav, kar bi drastično znižalo število pozitivno razrešenih prošenj za azil.

"Med 30 in 40 odstotkov prosilcev za azil prihaja z Zahodnega Balkana. Situacija ni vzdržna," je za nemški Bild am Sonntag poudaril nemški zunanji minister in pozval k uvrstitvi Kosova, Albanije in Črne gore med varne države. Poudaril je, da so to države, ki si želijo približevanja EU in jih že zaradi tega enostavno več ne morejo obravnavati kot nevarne države.

"V primerjavi s Sirijo, Irakom, Eritrejo in Sudanom so Kosovo, Albanija in Črna gora varne države," pa je medtem za Welt am Sonntag poudaril vodja poslanske skupine koalicijskih socialdemokratov (SPD) v bundestagu Thomas Oppermann. Spomnil je, da si številni azilanti z Balkana v Nemčiji želijo predvsem dela. "Pri nas obstaja zaščita pred vojno in preganjanjem, ne pa pravica do delavskega priseljevanja," je zatrdil Oppermann.

Migranti in azilanti v Nemčiji
Migranti in azilanti v Nemčiji FOTO: Reuters

Nemčija je za zajezitev dotoka ljudi z Balkana BiH, Makedonijo in Srbijo že razglasila za varne države, zaradi česar je na primer pozitivno razrešenih le 0,1 odstotka prošenj za azil s strani Srbov. Sedaj naj bi sledili še Kosovo, Albanija in Črna gora.

Nemčija je sicer samo s Kosova v prvem polletju letos prejela 29.000 prošenj za azil, kar je druga največja posamična skupina državljanov za Sirci. V enakem obdobju lani je bilo tovrstnih kosovskih prošenj le 2000.

Od okoli 200.000 vseh prošenj za azil, kolikor jih je Nemčija prejela letos, jih je bilo kar 97.000 vloženih s strani državljanov balkanskih držav. Berlin jih je le med 0,2 in 0,3 odstotka prepoznal kot begunce.

Nemčija, ki je prva destinacija za prosilce azila v Evropi, letos pričakuje kar 500.000 beguncev, kar je več kot dvakrat več od lanskih 200.000. Z navalom prišlekov oz. njihovo nastanitvijo pa se le stežka sooča.

Zaradi tega naj bi s posebnim zakonom poskrbeli, da bi pri očitno neutemeljenih prošnjah za azil, pri čemer gre predvsem za prošnje migrantov z Balkana, izrekli prepoved ponovnega prihoda in prebivanja za schengensko območje. Ta zakon naj bi po navedbah nemškega urada za migracije in begunce (BAMF) v veljavo stopil že ta mesec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3