Tujina

McCartney: Manj mesa, manj strupov

Bruselj, 04. 12. 2009 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji član skupine The Beatles Paul McCartney je pozval vse države sveta, da uvedejo dan brez mesa v tednu. Med vzroki za globalno segrevanje je prav naraščajoča poraba mesa.

V četrtek je nekdanji član skupine The Beatles Paul McCartney v Evropskem parlamentu govoril o vegetarijanstvu in negativnih vplivih uživanja mesa na globalno segrevanje. Pozval je vse države, naj uvedejo dan brez mesa v tednu. Izpostavil je še, da proizvodnja mesa in živinorejska industrija vpliva na krčenje gozdov, povečano porabo vode in onesnaževanje vodnih virov. 

EU parlament
EU parlament FOTO:

Dan brez mesa na teden bi po mnenju McCartneyja lahko postalo nekaj tako samoumevnega kot recikliranje ali uporaba hibridnih vozil. Evropske vlade je še pozval, da naj vzpodbudijo, obveščajo in pomagajo državljanom kot tudi živinorejcem, da se prilagodijo novim razmeram. Meni še, da je načrt uresničjiv, prav tako pa moramo to storiti za naše otroke, ki bodo podedovali planet.

Na tiskovni konferenci Manj mesa = manj izpustov je tudi predstavnik programa proti podnebnim spremembam pri Združenih narodih (ZN) Rajenda K. Pačari pozval vlade, naj vzpodbudijo posameznike k boju proti klimatskim spremembam.

Čas je proti nam. Potrebujemo pravno in politično zavezujoč dogovor v Koebenhavnu, Evropa je v tej smeri že naredila korak. Apeliram na razvite države, da zmanjšajo emisije, in to do leta 2020 za okoli 25 do 40 odstotkov,” je poudaril predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Kampanja, ki jo je začel McCartney, je “odlična ideja, saj vplivi čezmerne proizvodnje mesa postajajo vse bolj jasni. Da parafriziram zelo slavno pesem: ' Here comes the sun, and we must make sure it's all right,” je še dejal Buzek.

EU parlament
EU parlament FOTO: Reuters

Govorec Alan Dangour je poudaril, da bi samo v Veliki Britaniji, kjer na teden pojedo okoli en kilogram mesa, s 30-odstotnim zmanjšanjem porabe mesa tudi zmanjšali število smrtnih žrtev zaradi srčnih bolezni za okoli 18 tisoč letno.

Govor Paula McCartneyja ...

Živinoreja je velik problem

Živinoreja po podatkih Združenih narodov proizvede okoli 18 odstotkov vseh toplogrednih plinov, kar predstavlja skoraj dvakrat toliko kot celoten transport. Govorci so še izpostavili neučinkovitost proizvodnje mesa v primerjavi s proizvodnjo žit pri premagovanju lakote.

Med govorom je McCartney prebral tudi pismo Al Gora, v katerem mu je avtor filma Neprijetna resnica priznal, da je živinoreja velik problem za človeštvo. Kot je znano, Al Gore vpliva živinoreje na klimatske spremembe ni omenil v svojem filmu Neprijetna resnica.

Vzrok je večja poraba mesa

Krava
Krava FOTO: Reuters

"Med vzroki za globalno segrevanje je naraščajoča svetovna poraba mesa, še posebej, če je živina rejena na ekološko škodljivih industrijskih farmah. Čeprav nisem vegetarijanec, se strinjam z medicinskimi izsledki, da povečana poraba rdečega mesa po vsem svetu povzroča vedno več srčnožilnih bolezni. Zaradi vseh teh vzrokov predstavljajo vse pobude, ki so namenjene zmanjšanju tega globalnega prehranskega trenda, kot so ("meat-less mondays") "brezmesni ponedeljki" odgovorno in dobrodošlo komponento v obsežni strategiji preprečevanja globalnega segrevanja in hkrati izboljšuje človekovo zdravje."

Na strani http://www.svr.ro/informatii-utile/documentare-video.html si lahko ogledate dokumentarni film Meat the truth, ki je nastal kot posledica prikrivanja dejstev o škodljivosti živinoreje v filmu Neprijetna resnica, avtorja Al Gora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
06. 12. 2009 00.58
eh roxy takih komentarjev ne rabimo
Roxy79
05. 12. 2009 09.02
-1
Kaj če bi imeli še dan brez zelenjave... (bogi vegetarjanci....) - dan brez avtomobila(celotna slovenija bi parkirala svoje konjičke,kamjone,avtobuse,vlake v garaže.. in se odpravili peš na šihte - dan brez sranja - dan brez scanja - dan brez hrane
cyco99
04. 12. 2009 21.02
+1
Sem enkrat kmetu rekel, da je kmet, pa je bil užaljen. Razlagal pa mi je nekaj o davkih, pa da subvencij ne dobi. Model vozi Audija in hud traktor s klimo. Ko razliva gnojnico iz farme, smrdi po celi vasi. Ko čisti cisterno za drek, jo čisti v bližnjem potoku. Na vsak moj argument reče, da moraš bit neumen, da poslušaš državo in njene službe.
markec-skace
04. 12. 2009 20.28
kot vedu so0 vsega kriv kmetje pa ni vazno skom se ukvarjajo. Narod se bi lahko zamislu če Kmetje nehamo z rejo živali pridelava polščin in vrtnin. Ja od česa bi pa pol živel, od zraka pa vode se še noben ni zredu
spaparnas1
04. 12. 2009 18.09
Od kar je iz East Anglia Climate Research Unit "pobegnilo" 61MB podatkov o tem, kako prirejajo podatke o tem, da se planet v bistvu sploh ne ogreva ampak ohlaja in da človek nima nič s spremebami vremena, se je POP-u čist utrgal. Vsak dan nas zasipajo z novimi in novimi "novicami" o globalnem segrevanju. Tudi klimatski histeriki so hudo nervozni in tako so iz rokava potegnili kvizkota, Savla kateri je postal Pavel. POP je šel celo tako daleč, da je navkljub svoji politiki do linkov, tokrat sam dodal link do s strani vegetarijanskih skrajnežev možgane prajočega dokumentarca.
galiot
04. 12. 2009 17.56
Da le ni prenažiranja,da jemo v mejah normale to je moje mnenje,drugače pa kakor kdo hoče...
illusion.
04. 12. 2009 16.23
pač predlog, da bi na nek dan ljudje ne jedli mesa, ali pa vsaj nekateri ne. bravo mccartney!
LOBANJA
04. 12. 2009 16.10
GLIH TI BOŠ GOVORU
Debely
04. 12. 2009 15.44
Ja Pavle, ja. Pozabljaš pa, da je to odločitev posameznika, ne pa države, ali tebe. Tudi jaz ne jem mesa vsak dan. Tisti dan v tednu sem pa sposoben sam izbrati, ne rabim niti Pavleta, še manj pa države, da mi boste vsiljevali vaše želje ali celo zahteve.
Foen
04. 12. 2009 15.42
reku je less meat less heat, ne pa strupov al pa izpustov
mali_M
04. 12. 2009 15.38
Sam ne jem mesa vsak dan, ne maram pa da mi kdorkoli vsiljuje kateri dan lahko jem meso, kateri dan pa ne. Zato Paul McCartney pojdi to pobudo prodajat kakim drugim ovcam, ker bom drugače iz principa ravno tisti dan jedel rdeče meso! Aja pa Al Gore je lažnivec in eden izmed največjih hipokritov. Mogoče vam ni povedal, da največji zagovornik globalnega segrevanja in vseh dramatičnih dokumentarcev, ki jih je naredil, ima ogromno hišo, ki porabi toliko elek. energije v enem mesecu(22.300kWh l. 2006), kot jo povprečno ameriško(ZDA) gospodinjstvo porabi v dveh letih. Vozi se s privatnim letalom itd in investiral je v podjetje, ki se ukvarja s prodajo CO2 odpustkov. Kako prikladno, ane? No, vse tiste znanstvenike, ki se z njegovo "Neprijetno resnico" ne strinjajo, pa označi kot največje zločince proti človečnosti. Toliko zaenkrat o tem. Lp
Nauders
04. 12. 2009 15.32
živoreja je res megapotratna zadeva živno je treba hranit isto kot ljudi, pitna voda, hrana, prostor, odpadki-gnoj, na svetu pa je miljarde glav živine, torej kot da nas je na tem planetu že zdaj 20 miljard
dzek.the.ripper
04. 12. 2009 15.30
Sedaj je za segrevanje krivo meso in krave, ker preveč prdijo?
spaparnas1
04. 12. 2009 15.12
Al Gore, ki ga tale Pavel citira, je v svojem dokumentarcu natresel toliko laži, da mu še Bush ne parira s svojimi o orožju za množično uničevanje v Iraku, kajti Iračani so v preteklostti imeli orožje za množično uničevanje, katerega pa so jim prodali Američani, s strani človeka povzrokovanega globalnega segrevanja pa nikoli ni bilo, ampak vse skupaj bazira na kupu ponarejenih podatkov o čemer pričajo dokumenti ki so "ušli" East Anglia Climate Research Unit in se sedaj tejle aferi reče Climategate, kot se je v času Nixona reklo Watergate.
NENORMALEN
04. 12. 2009 14.53
TA PA JE NA EGOTRIPU, RAJE NAJ SE POBRIGA, DA MU NE BO TISTA BABNICA VSE POBRALA...