Tujina

'McCain in Palinova sejeta seme sovraštva'

Ljubljana, 13. 10. 2008 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Negativna predsedniška kampanja v ZDA je šla predaleč. Tako daleč, da so nekateri že pozvali k umoru 'terorista in izdajalca Obame'.

Republikanec in demokrat na soočenju
Republikanec in demokrat na soočenju FOTO: Reuters
Javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil Washington Post na svoji spletni strani, kaže tudi do 10-odstotno prednost Obame pred McCainom.

Napetost pred ameriškimi volitvami se stopnjuje. Republikanski predsedniški kandidat John McCain in njegova podpredsedniška kandidatka Sarah Palin ne izbirata sredstev za napad na demokratskega nasprotnika Baracka Obamo. V središču pa je znova in znova enako vprašanje – kdo je Barack Obama? Napadi so šli tako daleč, da so nekateri republikanski podporniki začeli pozivati k atentatu, saj je po njihovem mnenju Obama "izdajalec in terorist". McCain je dopuščal odkrite rasistične izjave na račun svojega nasprotnika, Palinova pa je podžigala množice z besedami, da je Obama povezan z domačimi in tujimi teroristi.

McCain se je zato soočil z ostrimi kritikami na račun svoje negativne kampanje, poročajo ameriške spletne strani. "McCain in Palinova sejeta seme sovraštva in delitve med Američani,“ je dejal demokratični kongresnik iz Atlante John Lewis.

Zato je McCain ubral drugačno taktiko. Med obiskom v Minnesoti je njegova podpornica iz množice zakričala, da je Obama Arabec. "Ne, gospa. On je pošten družinski človek, državljan, s katerim se pač ne strinjava v nekaterih osnovnih vprašanjih,“ se je takoj odzval McCain in umiril strasti.

McCain bi Obamo po zadnjici

McCain je presenetil tudi z izjavo, da bi Obamo našeškal z bičem po zadnjici. "Prebičal ga bom po saj veste čemu,“ je povedal McCain. Američani opozarjajo, da glagol prebičati prebudi primerjavo s suženjstvom in bičanjem sužnjev.

Palinova: Obama ubija dojenčke

Napaka: ime demokratskega kandidata za predsednika ZDA je na volilni glasovnici napisano napačno. Namesto Barack Obama piše na listku Barack Osama.
Napaka: ime demokratskega kandidata za predsednika ZDA je na volilni glasovnici napisano napačno. Namesto Barack Obama piše na listku Barack Osama. FOTO:
McCainovi podporniki poudarjajo, da je Obamovo srednje ime "Husein". Časopis New York Times je tovrstno negativno kampanjo obsodil kot podžiganje rasne nestrpnosti.

Medtem ko je McCain umiril svojo retoriko sovraštva, pa se Palinova ne da motiti. Palinova, ki ostro nasprotuje splavu tudi v primeru posilstva ali pa incesta, je napadla Obamo, da ubija novorojenčke, poroča spletna stran Time.com.

Palinova je presenetila z izjavo, da je Obama pred časom zavrnil zdravstveno pomoč nekaterim novorojenčkom, ki so nato umrli. "Kot senator iz Illinoisa se ni niti zavzel za spoštovanje pravic tistih otrok, ki so se rodili živi med samim splavom. Novorojenčki, pogosto gre za dojenčke s posebnimi potrebami, so preprosto prepuščeni smrti,“ je povedala Palinova.

Besede, da Obama pušča žive dojenčke umirati na obroke, je Palinova ponavljala na vsakem soočenju in javnem nastopu. Ameriški mediji so opozorili, da s tovrstnimi izjavami Palinova zavaja javnost. Obama nikoli ni skrival svojega stališča do splava. Toda namigovanja, da Obama dopušča "nehumano umiranje novorojenčkov", je zavajajoče. Zakon ameriške zvezne države Illinois, katere senator je Obama, namreč pravi, da mora zdravnik v primeru, ko zarodek kaže znake življenja po opravljenem splavu, presoditi, ali ima možnost preživetja. Na podlagi strokovne ocene se nato odločijo za nadaljnje korake, poroča spletna stran Time.com.

Umazana kampanja

Na blogu Hill Buzz, kjer so zbrani podporniki Hillary Clinton, že nekaj časa krožijo govorice, da ima Obama ljubico. Britanski časopis Daily Mail zatrjuje, da so domnevno ljubico tudi našli. Skrivala naj bi se na otoku Martinique, kot naj bi ji ukazal Obama. Ženska naj bi tudi sodelovala pri kampanji za izvolitev Obame v senat leta 2004. Sama zatrjuje, da s predsedniškim kandidatom ni imela nič in da se je na Karibske otoke preselila zaradi ljubezni.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

london_calling
14. 10. 2008 13.47
1098 - kwas pa ti izjavu??
JohnWayne
14. 10. 2008 08.08
nevem kaj se sploh obremenjujete s temi amerikanci.. nej se se enkrat med sabo stepejo zarad viskija.. skode ne bo..
Magdalena Mitrovic
14. 10. 2008 00.10
sejeta seme sovraštva, ja ampak zato so krivi iranci ,avganistanci ,rusi tak in tak posebej sibirski črnci mislim tigri
demigod
13. 10. 2008 18.43
tuki se prou vid kak so republikanci neizobraženi ker verjamejo vse kar jim kdo reče amerika pač
Sadjar
13. 10. 2008 17.48
V bistvu sem mi zdi da počasi pričenjajo slikati pravi odnos do terorizma, in ta je: da jim dol visi za terorizem. Ampak ljudje pačne razumejo \'šale\', kar se lahko še nekomu maščuje. Skratka only in America !
london_calling
13. 10. 2008 15.12
tanga - zlo dvomim, da bi nasa kampanja postala *tok* umazana, k to je pa ze cist prevec itak se ocitno vidi da jima ne gre dobro, ker skos sam govorita zkwa bi biu obama slab ne pa zakwa bi biu mccain dobr (to seveda zato ker razlogou za to ni). sam upam d americani ne bojo padl na take fore.
DarthRevan
13. 10. 2008 13.34
In potem je bila kampanja naše levice \"umazana\"....
tanga
13. 10. 2008 13.30
eh, kakšna ku*ba je politika.. ko ne gre z lepa, gre z grda. Pa saj nam je to tudi znano. No ja , da bi JJ kakšne novorojenčke puščal umirati, toliko daleč se še niso spravili, so bile prekmalu volitve. Ampak , zamislite si, da bi naša kampanja trajala tako dolgo...saj ne bi bilo nč drugače kot je v Ameriki. Kje je človeško dostojanstvo..da je človek vreden imena Človek.. Bruh..
Ranunculus
13. 10. 2008 13.30
Palinova je en skrajnež in če bi bila rojena kot Palestinka, bi že izvedla svoj samomorilski napad. Sicer me pa zanima, če bomo sedaj, ko je ameriški vazal JJ šel v opozicijo, še vedno plesali, kot Uncle Sam žvižga...
chemtrail
13. 10. 2008 13.18
Shoopack Si mi polepšal dan, s prdcem v roso!!!!!!!To moram prodat naprej!!!! Aja, drugace pa upam na zmago Obame, čeprav to ni naša stavr, no ja al pa je. Na žalost!!!
Shoopack
13. 10. 2008 13.01
in pol naši mediji našo kampanijo označujejo za umazano...prrrrdec v roso.
loldoma
13. 10. 2008 12.53
nosferatu77, njeni otroci itak mislijo, da jih j štorklja prinesla, razen ta največje. internet stran za pogledat dobra je democraticunderground.com. velik smeha na račun tih dveh opic.
Elnorel
13. 10. 2008 12.52
Tal McCain jao jao jao jao,.... Palinova in McCain sta kot Dick Chaney in Bush pred tolikimi leti.
nejc_o
13. 10. 2008 12.11
Palinova, ki osto nasprotuje splavu tudi v primeru posilstva ali pa incesta, pa ta ženska je res blazna!!!
Bartolomeus
13. 10. 2008 11.43
Kar je res, je res... ali pa: resnica boli... ali pa: če mački stopiš na rep zamijavka... ali pa :kjer je dim je ogenj...
Sc0ut1
13. 10. 2008 11.35
Über bolano. Saj ne veš ali gledaš dva(palinova mccain) klovna ali dva, ki se potegujeta za prvo in drugo mesto v zda.
pipilongstock
13. 10. 2008 11.31
neumni američani
scottscale
13. 10. 2008 11.14
samo upamo lahko da ne zmagata tadva klovna- Palin McCain
sladoledcebula
13. 10. 2008 11.07
sadam husein ter osama bin laden naj se že odločijo kaj je to bi bil moj odgovor na provokacijew
Nelonen
13. 10. 2008 11.06
Amerika, naš vzor!