Tujina

FOTO: 23 ruskih diplomatov ima en teden časa, da zapusti Veliko Britanijo. Rusija: Ukrepi so sovražno dejanje

Moskva, 14. 03. 2018 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

23 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vpleteni v obveščevalne dejavnosti, ima en teden časa, da zapustijo Veliko Britanijo. Rusija je sicer obtožbe, da Moskva stoji za zastrupitvijo dvojnega agenta Skripala, zavrnila kot neutemeljene. Ruski kemik Vil Mirzajanov, ki je javnosti razkril obstoj živčnega strup novičok, pa je medtem dejal, da lahko samo Rusija stoji za napadom.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek zvečer Moskvi postala rok, da v 24-urah Organizaciji za prepoved kemičnega orožja pojasni, kako je strup iz časov Sovjetske zveze – s katerim sta se zastrupila ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija – prispel v Veliko Britanijo. V nasprotnem primeru je zagrozila s posledicami in danes je grožnjo uresničila.

Ker Rusija v danem roku ni pojasnila napada z živčnim strupom, bo Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov, je danes povedala Mayeva. Poleg tega bo prekinila vse diplomatske stike z Rusijo na najvišji ravni. Rusija je ukrepe označila za "nesprejemljive".

23 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vpleteni v obveščevalne dejavnosti, ima en teden časa, da zapustijo Otok.

V okviru prekinitve stikov je premierka preklicala tudi vabilo ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu na obisk v London. Poleg tega se člani britanske kraljeve družine in britanske vlade ne bodo udeležili svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo letos poleti v Rusiji.

Zamrznili bodo tudi vse rusko državno premoženje, za katero obstajajo dokazi, da bi bilo lahko uporabljeno za ogrožanje življenj ali lastnine britanskih državljanov ali prebivalcev. Okrepila bo tudi nadzor potnikov in blaga iz Rusije.

Mayeva je poslancem povedala, da Rusija ni pojasnila, kako je prišlo do tega, da je bil živčni strup uporabljen v Veliki Britaniji. Odgovor Moskve vidi kot "sarkazem, zaničevanje in kljubovanje". Dodala je, da ni možen drugačen zaključek, kot da je za poskus umora Skripala in njegove hčere kriva Rusija. Po njenih besedah je "tragično", da je ruski predsednik Vladimir Putin "ravnal na takšen način".

Theresa May je sporočila, da bo Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov.
Theresa May je sporočila, da bo Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov. FOTO: AP

Rusija: Ukrepi so sovražno dejanje

Rusko veleposlaništvo v Londonu je ukrepe proti Rusiji označilo za "sovražno dejanje" in za "nesprejemljive, neupravičene in kratkovidne". "Vsa odgovornost za poslabšanje odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo je pri trenutnem političnem vodstvu Velike Britanije," je veleposlaništvo zapisalo na svoji spletni strani.

Kot so še sporočili, so britanske oblasti na pogovor poklicale ruskega veleposlanika v Londonu Aleksandra Jakovenka. Obvestili so ga, da so 23 ruskih diplomatov razglasili za nezaželene osebe.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov je že pred tem opozoril, da bodo ukrepom Londona sledili povračilni ukrepi Moskve. Znova je kot neutemeljene zavrnil britanske obtožbe, češ da nimajo podlage v dejstvih. Zavrnil je tudi "govor ultimatov" in poudaril, da Moskva z dogodki nima nobene zveze. Izrazil je upanje, da bo prevladal zdrav razum in "da bodo druge države vsaj pomislile, ali obstajajo kaki dokazi."

Moskva še trdi, da ji London uradne zahteve za pojasnila ni posredoval.

Živčni strup novičok razvila Sovjetska zveza

66-letnega Skripala in njegovo 31-letno hčerko so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju.

V napadu je bil uporabljen živčni strup novičok. Tega naj bi v 80. letih minulega stoletja razvila Sovjetska zveza, učinkovati pa začne bodisi ob vdihavanju ali prek izpostavljenosti kože.

Novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Glede na izjave prebežnikov naj bi ga med drugim izdelovali in testirali v Uzbekistanu.

Nekatere različice strupov novičok so tekočine, obstajal naj bi tudi v trdi obliki. Razpršiti ga je mogoče tudi kot izjemno droben prah.

Novičok začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki praha sicer strup začne učinkovati pozneje – simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti.

Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da blokira sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt. Nekatere različice novičoka so odporne na standardne protistrupe za živčne strupe.

V Veliki Britaniji preiskava še vedno poteka.
V Veliki Britaniji preiskava še vedno poteka. FOTO: AP

Kemik: Samo Rusija lahko stoji za napadom s tem strupom

Ruski kemik Vil Mirzajanov, ki je javnosti razkril obstoj živčnega strup novičok, je medtem danes dejal, da lahko samo Rusija stoji za napadom s tem strupom.

83-letni ruski znanstvenik je v ZDA prišel leta 1995, pred tem pa je 30 let delal na ruskem Državnem znanstvenem raziskovalnem inštitutu za organsko kemijo in tehnologijo. V 90. letih je prav on razkril obstoj skupine živčnih strupov novičok.

Mirzajanov je na svojem domu v Princetonu v ameriški zvezni državi New Jersey povedal, da lahko za napadom z novičokom na Skripala in njegovo hčer stoji zgolj Rusija. "Samo Rusi" so razvili to skupino živčnih strupov. "Imeli so jo in jo še vedno imajo v tajnosti," je povedal.

Ruski znanstvenik je pojasnil še, da so to skupino strupov, ki so jo razvijali 15 let in testirali na živalih, prvič uporabili z namenom ubiti človeka. Na vprašanje, zakaj ravno zdaj, pa je odgovoril, da želi Kremelj prestrašiti ljudi, kot so sovražniki ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Skripal sicer Rusiji ne bi mogel več povzročati problemov, vendar pa bi ga lahko Kremelj vseeno ubil, in to na krut način. Namen tega je zgolj prestrašiti potencialne nasprotnike, je dodal ruski znanstvenik.

Novičok je desetkrat močnejši od strupa VX, s katerim so zastrupili Kim Džong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Za uboj osebe, ki tehta 50 kilogramov, je potrebnega zgolj pol grama, zanj pa ni zdravila, je še pojasnil Mirzajanov.

Tudi če bosta Skripal in njegova hčer preživela, bosta celo življenje trpela za posledicami zastrupitve, je poudaril kemik.

Mirzajanov je dejal, da bi lahko imel napad z novičokom tudi pozitivne posledice. Velika Britanija in druge zahodne države bi namreč lahko vztrajale pri prepovedi novičoka v konvenciji o prepovedi kemičnega orožja.

Njegovi kolegi so ga zaradi javnega razpravljanja o novičoku že opozorili, naj se pazi Rusov. "Vendar pa že dolgo živim. Ne morejo me ustaviti. Delal bom, dokler ne bodo nad novičokom vzpostavili mednarodnega nadzora," je povedal.

Varnostni svet ZN o zastrupitvi bivšega ruskega agenta

Varnostni svet Združenih narodov bo na zahtevo Londona danes na nujni seji razpravljal o zastrupitvi bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v Veliki Britaniji. O zadevi bo morda prihodnji teden razpravljal tudi vrh EU. Zveza Nato je medtem Moskvo pozvala k odgovoru Londonu glede tega incidenta.

Članice VS ZN bo Velika Britanija na odprti seji, ki se bo začela ob 20. uri po srednjeevropskem času, seznanila s podrobnostmi o živčnem strupu novičok, zaradi zastrupitve s katerim sta Skripal in njegova hčerka od 4. marca v kritičnem stanju.

Britanska premierka Theresa May, ki skuša pridobiti podporo zaveznic in mednarodne skupnosti za ukrepe proti Moskvi, je pred dnevi dejala, da obstaja "velika verjetnost", da za napadom stoji Rusija – ali neposredno ali pa da je izgubila nadzor nad živčnim strupom novičok, ki so ga razvili v bivši Sovjetski zvezi.

EU bo počakala na predloge Londona glede ukrepov

Predsednik Sveta EU Donald Tusk se je danes strinjal z Londonom. Dejal je, da Moskva "najverjetneje" stoji za zastrupitvijo. Na Twitterju je izrazil "polno solidarnost" z Mayevo v luči "brutalnega napada, ki ga je zelo verjetno navdihnila Moskva".

Izrazil je pripravljenost, da bi to vprašanje uvrstili na dnevni red vrha EU, ki bo prihodnji teden.

Dodal je, da bo Evropska unija počakala na London, preden bo, če bo, odločila o morebitnih ukrepih proti Rusiji. "Počakati je treba na nekakšne predloge Londona za odločitev o našem skupnem odzivu na ta brutalen napad," je dejal na obisku na Finskem. "Nekaj pa mora biti jasno, naša solidarnost in enotnost v tem okviru je ključna," je dodal.

Iz zveze Nato so sporočili, da jih je London danes seznanil z uporabo živčnega strupa v napadu v Salisburyju 4. marca.

Dodali so, da se članice zavezništva strinjajo, da pomeni napad s strupom "jasno kršitev mednarodnih norm in sporazumov". Pri tem so izpostavili, da je konvencija o kemičnem orožju iz leta 1997 eden od stebrov globalnega sistema neširjenja kemičnega orožja.

Izrazili so globoko zaskrbljenost zaradi tega prvega napada z živčnim strupom na ozemlju Nata od njegove ustanovitve. Poudarili so, da Nato v vsaki uporabi kemičnega orožja vidi grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Članice zavezništva so izrazile solidarnost z Veliko Britanijo, ji ponudile podporo pri preiskavi ter Rusijo pozvale, naj odgovori na njena vprašanja in posreduje Organizaciji za prepoved kemičnega orožja vse podatke o programu živčnega plina novičok.

Slovenija izrazila zaskrbljenost nad dogodkom v Salisburyju

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost nad dogodkom v Salisburyju in ga v celoti obsodilo. "Združeno kraljestvo je naša zaveznica, partnerska in prijateljska država, zato mu izražamo našo polno solidarnost. Gre za sprevrženo dejanje, ki je v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in civilizacijskimi vrednotami," so zapisali na MZZ. 

Slovenija, ki je članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja, odločno obsoja sleherno uporabo kemičnega orožja, so poudarili. Dodali so, da je "v interesu vseh odgovornih članic mednarodne skupnosti, da se izvede celovita preiskava dogodkov v Združenem kraljestvu, v kateri bodo v dobri veri sodelovale vse strani, vključno z Rusko federacijo".

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
15. 03. 2018 15.43
+1
Lavrov je ze odgovoril da bo Rusija storila najmanj toliko in na tak nacin / Ampak to ni se nic v primerjavi s tem kar se dogaja zadaj in prehaja v strasljivo fazo /Williamson je zabrusil Putinu naj namesto da bo vrgel britanske diplomate iz Russije raje utihne iin se odstrani / Eh -to so pa stvari ki dobivajo na tezi in jih sef ene drzave ne more kar pogoltniti / To bo pa veselo /
Aquanaut
15. 03. 2018 13.38
+5
Na CNN sem gledal angleško histerijo v parlamentu in klic vsem ostalim samooklicanim civiliziranim državam naj se združijo proti zlobni Rusiji. Pozabi Irak, Libijo, Sirijo,... Ljudje so ovce. Ni jim pa nekaj jasno, da so vsake sankcije Rusijo naredile močnejše. Zahod izgublja svojo moč in njihov ego se zvija v bolečinah. Poleg tega multinacionalke z močno Rusijo izgubljajo svoj vpliv v nekaterih predelih sveta. Lep dokaz o požrtosti multinacionalk je pravkar sprejet zakon v ZDA o prepovedanem individualnem solarnem pridobivanju elektrike za lastne potrebe.
Adolph
15. 03. 2018 09.52
+3
Na Putinovem mestu bi odgovoril anglezem,naj prostovoljno odpoklicejo vse vohune ki spionirajo za britanijo v Rusiji . . . . . .
Sirius.2
14. 03. 2018 21.34
+5
Nekaj je čudnega v Angliji v ta drugo nekdo ubija odslužene izdajalce iz rusije. Pri nas rečejo na en mah dve muhi ne verjamem da jim bo tole uspelo.
Joža Gabroža
14. 03. 2018 21.10
+11
NIKJER NE PIŠE DA TO NISO STORILI ANGLEŽI IN OBTOŽILI RUSE KER ANGLIJA JE ZNANA PO TEM KO NE RABI ZAVRŽE BIL JE 2 AGENT
Joža Gabroža
14. 03. 2018 21.10
+2
NIKJER NE PIŠE DA TO NISO STORILI ANGLEŽI IN OBTOŽILI RUSE KER ANGLIJA JE ZNANA PO TEM KO NE RABI ZAVRŽE BIL JE 2 AGENT
detect
14. 03. 2018 20.21
+6
če bi lahko izbiral predsednika bi bil zame PUTIN prva izbira ker je za mene CAR.
nikhrast
14. 03. 2018 21.06
-9
Hlapci vedno spoštujejo krutega gospodarja.
Camil
14. 03. 2018 19.58
-5
Cafe ne smes grdo o putinu moras orgazmirati po Putinu in Rusiji oni so, Rusija je obljubljena dezela, moje sanje so da bi enkrat lahko zivel v rusiji, in bil del zemeljskega raja joooj ja volim Rusiju, kako divna i graciozna je to drzava Rusija u srcu mom!!!
nominator13
14. 03. 2018 20.05
+1
ServerAUTOMATIC
14. 03. 2018 20.07
+3
Sabir, ha, ha,...živela Rusija, živel Putin, ha, ha,......
Camil
14. 03. 2018 20.09
ServerAUTOMATIC
14. 03. 2018 20.12
-2
++++++++++++++++++ ha, ha,...daj BreEEEE vodku, ha, ha,...na Pjutina!
Sirius.2
14. 03. 2018 21.38
+3
Pa si kdaj bil da vse to veš ali si prebral da v Rusiji nimajo niti za kruh. Pri nas ga v kratke resnično ne bo.
LuckyBastardo
14. 03. 2018 19.54
+20
Tole pa je predstava za Oskarja oz. Najboljša komedija. Kdo verjame tej vešči?? Zakaj bi šla Rusija to počet pred svetovnim prvenstvom in volitvam? Haha angleži so res slabi režiserji, bolje jim je šlo v Siriji ko so podpirali zmerne upornike z lastnimi možmi.
nikhrast
14. 03. 2018 21.08
-8
Rusi so šlampasti, tako so jih dobili. Pa isto pri drogiranih olimpijcih.
BUONcaffee
14. 03. 2018 19.52
-13
Sramota za storilca, sramota za Rusijo.
BUONcaffee
14. 03. 2018 19.41
-7
Enako bi morala storiti tudi Slovenija!
ServerAUTOMATIC
14. 03. 2018 19.43
-8
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.50
+4
Za angleške bi morali že z vidika odhoda iz EU ja bi bilo na mestu.
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.56
+4
A zato ker so tudi pri nam kakšnega njihovega dvojnega agenta zagiftali mogoče.?
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.57
+0
A zato ker so tudi pri nam kakšnega njihovega dvojnega agenta zagiftali mogoče.?
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.41
+4
Saj vemo vi gentlemani! Tradicija, ki jo vlečete ima dolgo, dolgo brado!
Camil
14. 03. 2018 19.39
-6
Putin je coool on je super heroj!!! on je terminator batman superman austin povers on je zlo on je cebelica maja on je EH ON JE PUTINOVIBRATOR MISLIM PUTINOMINATOR
Camil
14. 03. 2018 19.35
+6
Zakaj se je Slovenija prikljucila evropi zakaj se ni Rusiji ?
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.43
+2
Pametno vprašanje samo skoraj tri desetletja prekasno žal! Stari ljudje pravijo" človek se zmoti žival pa pogine!".
Ka pa mislis
14. 03. 2018 20.03
+6
zato ker je takrat vkadal jeljcin, zahodna marioneta ki je skoraj prodal rusijo sionistom
nikhrast
14. 03. 2018 21.04
+1
Kaj nam pa lahko Rusi ponudijo razen plina, šlamparijo, potrošniških izdelkov pa tako nimajo.
Sirius.2
14. 03. 2018 21.44
+1
Naplahtal so nas ali pa mogoče zato da nam nitreba iskati vizo ko gremo delat v Avstrijo in ne doma vi Švici Ha ha ha.
LuckyBastardo
14. 03. 2018 19.29
+13
Mislim koga tu farbate??? Tako se Rusi ne igrajo sploh pred volitvami.
Ate_ist
14. 03. 2018 19.26
+9
poslušajte si izjavo genarl majorja kgb oleg kalugina (v odsotnosti obsojen na 15 let v rusiji), ki živi v zda; sergeja skripala so zastrupili diletanti. pa še, ruska vojaška obveščevalna služba katere član je bil skripalo ne deluje na tak način.
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.45
+7
Glede na izbiro destinacije za azil nam je vse jasno!
korintos23
14. 03. 2018 19.18
-3
Trezika, rukni Putina, Rusija je slaba, je na kolenih! Hahaha
DarkT
15. 03. 2018 10.11
+1
Ka pa mislis
14. 03. 2018 19.17
+12
Tile anglezi pocasi prehitevajo sioniste in kavboje v teroriziranju i sovrastvu.
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.47
+5
Malo megle na domače zbrke ob izstopu iz EU pač ne škodi!
528Hz
14. 03. 2018 19.15
+22
najprej hočem dokaze potem pa lahko naši veleumni politiki izkazujete podporo komu. Kot je znano pa Amerika in Britanija hočeta oblatit Ruse.
Frane Šajn
14. 03. 2018 19.48
+7
In to že od davnega leta 1945 na Malti do danes.
detect
14. 03. 2018 19.06
+20
sem 100% da ima amerika prste zraven.
Adolph
15. 03. 2018 09.57
+1
Seveda,ker racun placa Europa in ne Amerika . . . . .