Tujina

Britanci bodo šli na volitve, politika se bo izognila, da bi naslednjo volilno kampanjo zaznamoval vihar brexita

London, 19. 04. 2017 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanci bodo junija šli na volitve. Premierka Theresa May pravi, da bodo predčasne volitve državi pomagale uspešno izpeljati pogajanja o brexitu in omogočile trajnejšo gotovost. Poudarila je tudi, da se bodo tako izognili sovpadanju zaključka pogajanj z EU z začetkom volilne kampanje.

Theresa May
Theresa May FOTO: AP

Britanski parlament je danes z veliko večino potrdil predlog premierke Therese May za razpis predčasnih splošnih volitev na Otoku 8. junija. Za predlog je glasovalo 522 poslancev, 13 jih je bilo proti, s čimer je bila podpora v 650-članskem parlamentu veliko večja od potrebne dvotretjinske večine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mayeva je danes pred glasovanjem v parlamentu izpostavila, da bodo predčasne volitve državi pomagale uspešno izpeljati pogajanja o brexitu in omogočile trajnejšo gotovost. Poudarila je tudi, da se bodo tako izognili sovpadanju zaključka pogajanj z EU z začetkom volilne kampanje.

Kot je premierka opozorila že v torek, bi pogajanja z EU dosegla najtežjo fazo, ravno ko bi se na Otoku začenjala kampanja pred novimi volitvami. Te bi v skladu z rednim urnikom morale potekati leta 2020, pogajanja z Brusljem pa naj bi se končala zgodaj spomladi 2019.

Predčasne volitve pomenijo, da se Mayevi ne bo treba z volivci znova soočiti pred letom 2022, kar naj bi ji puščalo več manevrskega prostora pri pogajanjih. Redne volitve bi sicer na Otoku potekale leta 2020.

Glede na anketo inštituta YouGov, opravljeno 12. in 13. aprila, njeni konservativci trenutno uživajo 44-odstotno podporo, laburisti pa 23-odstotno. Tovrsten rezultat bi v parlamentu pomenil 114 glasov večine proti opoziciji, medtem ko se mora trenutno vlada zadovoljiti s 17 glasovi večine.

Mayeva, ki je od nastopa premierskega položaja julija lani večkrat zavrnila možnost predčasnih volitev, je danes v pogovoru za Radio 4 britanske mreže BBC dejala, da si "noben politik ne želi volitev zaradi volitev samih", z njimi pa so povezana tudi določena tveganja.

A prepričana je, da je trenutno bolj kot kdajkoli potrebno "močno vodstvo", ki bi omogočilo uspešen zaključek predvidoma dvoletnega procesa izstopa iz EU in zatem usmeritev države na novo pot.

Odločitev je sprejela, ko je preučila proces pogajanj, v katerih želi, da dosežejo "najboljši možen dogovor".

Škoti so sicer leta 2014 na referendumu zavrnili neodvisnost, a so se lani na referendumu o odhodu iz EU množično izrekli za obstanek v evropski povezavi. S tem pa so se obudile razprave, da bi Škotska morala ostati v EU in ponoviti glasovanje o neodvisnosti. Razpis novega referenduma je konec prejšnjega meseca podprl tudi regionalni parlament v Edinburghu, vendar vlada v Londonu meni, da zdaj, v času pogajanj za brexit, ni pravi čas za to.

Volitve bodo odločale tudi o škotskem referendumu

Voditeljica škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon je po napovedi predčasnih volitev dejala, da so v njeni Škotski nacionalni stranki (SNP) na volitve pripravljeni, izkoristili jih bodo tudi za podporo novemu referendumu o neodvisnosti Škotske, poroča britanski BBC.

Če bo SNP na Škotskem spet močno zmagala, potem Mayeva ne bo mogla več blokirati zahteve po novem referendumu o neodvisnosti Škotske, je prepričana Sturgeonova.

SNP ima trenutno v britanskem parlamentu v Londonu 54 od skupno 59 poslanskih sedežev iz Škotske. Konservativci Therese May pa imajo enega poslanca.

"Če bo na teh volitvah na Škotskem zmagala SNP, ne pa konservativci, se bodo poskusi Mayeve, da blokira naš mandat, da bi Škotom omogočili še eno izbiro glede njihove prihodnosti, spremenili v prah," je v Londonu izjavila Sturgeonova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
21. 04. 2017 18.20
-1
Kaj jim bodo dal v Bruslju še enkrat glasovati glede Brexita, dokler ne bo odgovor pravi. In kot pravijo arogantni Bruseljski birokrati, odgovor mora absolutno biti pravi.
JApajaDAja
19. 04. 2017 19.06
+2
pa kdo jih šmirgla, razen usa & co! sama zgaga so , ti briti!
kolbek460
19. 04. 2017 18.45
+6
Nekdo se je zakalkuliral in vroči kostanj gre sedaj iz roke v rok ,,
Iluzionist
19. 04. 2017 18.54
+3
izpolni polje vzdevek
19. 04. 2017 18.43
+8
Katastrofa...ljudje, ki so promovirali Brexit niti toliko poguma nimajo, da bi ostali na oblasti in ga speljali. Sami vedo, v kakšno katastrofo so porinili Britanijo. Najprej Johnson, sedaj še ta trapasta ženska. Joj, joj...kdo bi se prostovoljno odcepil od največjega trga na svetu. Idioti! Mladi, ki so glasovali proti pa bodo morali požret to bedarijo.
puspan
19. 04. 2017 19.33
+0
supergigi
19. 04. 2017 16.57
+8
Naj se ti angleški naduteži že enkrat spokajo ven iz EU in naj ne zavlačujejo.
kuncci1
19. 04. 2017 16.55
+6
Naj se odcepijo, njihova legitimna odločitev. Bi pa morala dobiti status tretjega sveta, pa da jih vidim....
kolbek460
19. 04. 2017 18.49
+2
Če gredo ven bodo šli ropat na svojo pest tiste ki imajo nafto dijamante bilo kaj vrednega in Ameriko in Anglijo nihče ne bo varen,,
AlternativeFacts
19. 04. 2017 14.51
+4
T(rex) May(hem) je kar določila, da ne bo TV soočenj, ampak kar direkt volitve..... :)) Teli konzervativci so "bananas" :))
big_foot
19. 04. 2017 14.23
+7
Namesto Great Britain bo kmalu samo še Britain.
puspan
19. 04. 2017 16.47
+2
Angležem ne zaupam preveč. Da so se odločili za Brexit, je njihova legitimna odločitev, ampak nekaj mi tu močno smrdi. Vsi finančni strokovnjaki in ekonomisti, ne samo britanski, napovedujejo zaradi omenjene odločitve hude čase za njihovo gospodarstvo, celo kar visoko inflacijo, kar v vsej svoji zgodovini še nikoli niso imeli. Imam tesnoben občutek, da se tu pripravlja nenapovedana gospodarska vojna skupaj z Američani proti preveč uspešni EU. Močno upam in si želim, da se motim, ampak vsi indikatorji kažejo na slednje.
big_foot
19. 04. 2017 17.04
+4
Ja to itak. Zalo dvomim da je finančni zlom, begunska kriza,terorizem čisto naklučje. Oz. lahko da je ampak ničerar ne naredijo da bi karkoli od tega preprečili pa bi marsikaj tudi lahko