Tujina

Mayeva za 8. junij napovedala predčasne volitve v Veliki Britaniji

London, 18. 04. 2017 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska premierka Theresa May je dejal, da so predčasne splošne volitve na Otoku v nacionalnem interesu. Dodala je, da je to odločitev sprejela z oklevanjem, potem ko je prej zatrjevala, da ne bo predčasnih volitev. O razpisu volitev mora sicer glasovati tudi parlament.

Theresa May je napovedala predčasne volitve.
Theresa May je napovedala predčasne volitve. FOTO: AP

Britanska premierka Theresa May je danes za 8. junij napovedala predčasne splošne volitve v Veliki Britaniji. Kot je dejala v na hitro sklicanem govoru pred svojim kabinetom na Downing Street 10, je to v nacionalnem interesu.

Povedala je, da je premierka postala po odločitvi Britancev za izstop iz Evropske unije, da bi državi zagotovila stabilnost. "Če ne bo splošnih volitev, se bo njihova politična igra nadaljevala in pogajanja z EU bodo ravno v najtežji fazi pred rednimi volitvami, predvidenimi za leto 2020," je dejala in pri tem imela v mislih opozicijo.

"Potrebujemo splošne volitve," je še poudarila Mayeva. Dodala je, da je to odločitev sprejela z oklevanjem, potem ko je prej zatrjevala, da ne bo predčasnih volitev.

Velika Britanija po njenih besedah po referendumu o članstvu v EU potrebuje gotovost, stabilnost in močno vodstvo. "Velika Britanija izstopa iz EU in ni vrnitve," je opozorila in poudarila, da je v tem trenutku, ki je za državo ključen "v Westminstrski palači nujna enotnost".

Mayeva je še dejala, da bo britanski parlament prosila, naj o razpisu volitev 8. junija glasuje že v sredo. Za razpis volitev je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu.

Britanska premierka je opozicijo pozvala, naj njen predlog za razpis predčasnih volitev podpre. "To je vaša priložnost, da pokažete, da vladi ne nasprotujete samo zaradi nasprotovanja ter da politika za vas ni igra," je izpostavila.

Kakšni so odzivi?

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je odločitev Mayeve danes pozdravil. Že v preteklosti je napovedal, da bi predčasne volitve podprl.

Vodja liberalnih demokratov Tim Farron pa je na družbenem omrežju Twitter pozval volivce, naj volitve izkoristijo kot priložnost za spremembo usmeritve države. Liberalni demokrati nasprotujejo t.i. trdemu brexitu.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da konservativci Mayeve uživajo precej večjo podporo od laburistov, največje opozicijske stranke. Glede na ankete, ki so jih minuli konec tedna objavili instituti YouGov, ComRes in Opinium, bi konservativce volilo med 38 in 46 odstotkov Britancev, laburiste pa med 23 in 29 odstotkov.

Po objavi teh anket je več uglednih članov Konservativne stranke pozvalo k predčasnim volitvam, še posebej zato, ker bo Mayeva za pogajanja o brexitu, ki ga je Velika Britanija sprožila 29. marca, potrebovala močno podporo parlamenta.

Konservativci imajo v britanskem parlamentu trenutno večino 17 sedežev, nekateri poslanci iz vrst te stranke pa so že napovedali, da bodo glede nekaterih vidikov zakonodaje o brexitu glasovali proti vladnim predlogom. Blokado zakonodaje o brexitu na vsakem koraku je napovedovala tudi opozicija, kar po besedah Mayeve ogroža pogajalsko pozicijo Velike Britanije.

"Naši politični nasprotniki mislijo, da bo zaradi šibke večine oslabila tudi naša odločnost in da nas bodo prisilili v spremembo smeri. A se motijo," je dejala premierka in ocenila, da je zato nujen nov odhod na volišča.

Nekdanji britanski premier David Cameron je odločitev Mayeve pozdravil. "To je pogumna in prava odločitev," je tvitnil in konservativcem zaželel veliko uspeha na volitvah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
18. 04. 2017 21.45
+1
danska si je naprimer že takoj po vstopu v evropsko unijo 1973 zagotovila klavzulo s katero je izvzeta iz sheme za sprejetje evra in nekaterih drugih bruseljskih pristojnostih kot so recimo skupna varnostna politika in podobne birokratske jajce
kolbek460
18. 04. 2017 18.50
+1
Anglija muza vseh muz imajo veliko nakradenega denarja in hočejo naredit cirkus ,,desnica pač ,
kameltrajbar
18. 04. 2017 18.21
+0
..še bo zabavno..če izgubi volitve...:)))
lemur
18. 04. 2017 15.53
Referendum boli, ker ga je treba realizirat. Pac ponovno populisti na delu, kakor je Trump lahko obrnil vecino stalisc, ki jih je tweetal ona pac ne more kar tako obrniti izida referenduma. Ne bi bil zacuden, ce zmaga stranka, ki obljubi ponoven referendum.
the kop
18. 04. 2017 14.22
+5
sedaj ko se je treba pogajat je pa stisnila rep!! resnično upam da se britancem zapre ves evropski trg!!
M_teorija
18. 04. 2017 15.39
+2
Po mojem je obratno Hoče volitve, še preden volivci občutijo in spregledajo kaj bodo fasal od brexita.Kasneje ko bodo volitve, več bo oporečnikov za brexsit kot si je zamislila Mayeva!? Temu primerna bi pa bila bodoča sestava parlamenta v kateri bi lahko Mayeva celo zgubila stolček!?
lemur
18. 04. 2017 15.57
+2
Ona hoce Mayxit, kakor je bil Faragexit in Populistxit, ko se je zacelo delo zaradi Brexita.
AlternativeFacts
18. 04. 2017 14.14
+0
Hoče prvemu bumbarju, ki se bo veselil zmage, podtakniti, kar so konzervativci zakuhali narodu... Sami pa si bodo na tak pritlehen način oprali roke pred volivci :)) Lepa ni kaj... :))
dostojevski II
18. 04. 2017 14.00
+1
Dodala je, da je to odločitev sprejela z oklevanjem, potem ko je prej zatrjevala, da ne bo predčasnih volitev.... TIPIČNA DESNIČARSKA DRŽA... Včeraj je bilo belo črno, danes je belo rumeno, jutri bo belo zeleno. Desničarji tako hitro menjajo stališča o isti temi, da jim je skoraj nemogoče slediti.
ROMELS
18. 04. 2017 13.57
+3
Država ima preveč denarja in mora pripraviti malo cirkusa in zabave tudi za neuko ljudstvo.
Northwest
18. 04. 2017 13.54
+0
Bolj ko racunajo bolj se jim kazejo stevilke,ki noso v njihovo prid.Pozno so se zaceli zavedati,da bo zelo tezko.