Tujina

Mayeva v parlamentu doživela prvi poraz na glasovanjih o brexitu

London, 13. 12. 2017 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski parlament je s tesno večino podprl predlog dopolnila k zakonu o brexitu, v skladu s katerim bodo morali poslanci dogovor med EU in Veliko Britanijo potrditi na zavezujočem glasovanju. To je bil za premierko Thereso May prvi poraz na glasovanjih o brexitu.

Britanski parlament je izglasoval, da morajo poslanci potrditi dokončni dogovor o brexitu, ki ga bo vlada dosegla z EU.
Britanski parlament je izglasoval, da morajo poslanci potrditi dokončni dogovor o brexitu, ki ga bo vlada dosegla z EU. FOTO: AP

Amandma je podprlo 309 poslancev, 305 jih je bilo proti. Tehtnico v prid predlogu je prevesilo deset poslancev iz konservativne stranke premierke Therese May.

Dopolnilo k zakonu, s katerim bo Velika Britanija izstopila iz EU in evropsko zakonodajo prenesla v britansko, je vložil poslanec Dominic Grieve. Amandma predvideva, da bodo morali poslanci končni dogovor med Londonom in Brusljem potrditi na zavezujočem glasovanju.

Trenutni predlog zakona, ki je še v obravnavi, namreč v 9. členu vladi dovoljuje uporabo posebnih kraljevih pravic, v skladu s katerimi bi lahko zakon o brexitu uveljavili brez potrditve v parlamentu.

"Vlada mora poslušati, kar ji je rečeno," je povedal Grieve. "Na žalost sem v zadnjih dneh dobil občutek, da gre pri pogovoru z vlado za pogovor gluhih," je dodal.

Njegov predlog je podpisalo deset poslancev premierkinih konservativcev.

Zagovornik brexita iz vrst konservativcev Duncan Smith je Grieva obtožil, da "išče načine za iztirjenje zakona". Poudaril je, da bo dopolnilo britanski vladi v pogajanjih o brexitu zvezalo roke.

Zagovorniki brexita pravijo, da ima Theresa May zdaj v pogajanjih zavezane roke.
Zagovorniki brexita pravijo, da ima Theresa May zdaj v pogajanjih zavezane roke. FOTO: AP

Mayeva je danes v parlamentu dejala, da bosta oba domova britanskega parlamenta o končnem dogovoru o izstopu Velike Britanije glasovala pred njegovo uveljavitvijo. Glasovanje bo potekalo precej pred za 29. marec 2019 predvidenim izstopom iz EU, je poudarila.

Minister za brexit David Davis je ob tem zagotovil, da bo skušala vlada glasovanje izvesti čim prej po koncu pogajanj med Londonom in Brusljem. "V obeh domovih bodo glasovali o resoluciji, ki bo vsebovala tako izstopni sporazum kot pogoje prihodnjih odnosov," je poudaril.

To ni kaj dosti pomirilo predlagateljev dopolnila, saj minister ni pojasnil, ali bo ta resolucija zavezujoča, niti kaj se bo zgodilo, če je poslanci ne bodo potrdili.

Potrditev predloga je hud udarec za premierko, ki je prejšnji teden z EU dosegla dosegla preboj pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih – pravicah državljanov, vprašanju meje na irskem otoku in finančni poravnavi. To naj bi omogočilo prehod v drugo fazo pogajanj, o čemer bodo v četrtek in petek odločali voditelji držav članic na vrhu v Bruslju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
14. 12. 2017 11.17
+1
Na koncu, bodo v parlamentu prevladal interesi elit in bo ljudski referendum nulificiran. Upam da bo Angleški narod takrat znoru in jih dal par pod ljudsko britvico.