Tujina

Mayeva po potrditvi smernic EU pričakuje težka pogajanja

London, 30. 04. 2017 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska premierka Theresa May je dejala, da bodo ločitvena pogajanja z Evropsko unijo težka. S tem se je odzvala na stroge smernice, ki so jih na vrhu EU v Bruslju sprejeli voditelji preostalih 27 članic povezave.

Britanska premierka je pripravljena pogajanja zapustiti tudi brez dogovora.
Britanska premierka je pripravljena pogajanja zapustiti tudi brez dogovora. FOTO: AP

Britanska premierka se je odzvala na stroge ločitvene pogoje, ki so jih v soboto na vrhu EU sprejeli voditelji 27 držav članic. "To in nekateri drugi komentarji evropskih voditeljev kažejo, da prihajajo časi, ko bodo ta pogajanja težka," je dejala Theresa May. Ponovila je tudi svoje stališče, da je pripravljena pogajanja zapustiti tudi brez dogovora, če ji ponudba Bruslja ne bo všeč.

Voditelji 27 članic EU so v soboto v Bruslju rekordno hitro sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije. Otok so ob tem opozorili, naj si nikar ne misli, da bi z delitvijo unije olajšal dogovor.

Politične smernice bodo podlaga za podrobna pogajalska izhodišča, ki jih bo Evropska komisija predlagala 3. maja, članice pa naj bi jih potrdile 22. maja. Pogajanja se bodo predvidoma začela šele po britanskih volitvah 8. junija.

V EU ob tem izpostavljajo postopen pristop k pogajanjem: najprej je treba opredeliti ključna vprašanja o izstopnem dogovoru, šele nato se bo mogoče začeti pogovarjati o prihodnjem odnosu.

Pravice državljanov, finančna poravnava ter meja med Veliko Britanijo in Irsko so ključna vprašanja, ki jih želi unija razjasniti čim prej. Čim prej želi unija urediti tudi vprašanje selitve dveh evropskih agencij iz Velike Britanije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
01. 05. 2017 15.31
+2
EU ne potrebuje britanskega kapitala, britanske tehnologije, izdelkov... Kaže pa da VB potrebuje EU, saj se namerava kar dve leti pogajati o izstopu iz EU.
puspan
01. 05. 2017 16.18
+1
Aijn Prenn
30. 04. 2017 18.27
+2
Prvič se mi dozdeva, da ima EU malo trša stališča do kakšnega problema. To ni slabo. Seveda lahko odidejo brez dogovora. S kom pa bodo trgovali??
puspan
30. 04. 2017 19.21
+1
Tudi jaz se to sprašujem. Mislim, da so v tem primeru Britanci postali precej zamerljivi in užaljeni, kar jim gre daljnoročno bolj v škodo, kod korist.
samuray1
30. 04. 2017 16.58
-3
Lažete sebe in druge vsi tisti ki govorite o vrednotah EU. Ista se mora v trenutku razgradit,.En glas ena država je edini recept za zdravo EU.Toda o tem lahko vsi samo sanjate in nikar ne mahajte Angliji v slovo, ker dokler bo Anglija v EU bo tudi mir zagotovljen. Šele potem bo Nemčija prevzela popolno dominanco nad ostalimi članicami. Ne verjamite nemcem ker ob prvi resni krizi bo vzklil četrti reich.
puspan
30. 04. 2017 16.11
+12
Saj to je pravzaprav njen namen od vsega začetka, nič plačati in, kot se ne bi nič zgodilo uživati vse privilegije, ki jim jih je omogočala EU. Počakajmo leto, dve in videli bomo, kako bo šlo Angležem takrat, v primerjavi s sedanjostjo. Kolonij ni več, kaj posebnega pa itak nimajo ponuditi, razen vožnje po desni in prehitevati po levi. Res je tudi, da se celotnemu svetu ne kaže preveč lepa slika prihodnosti. Generacije, ki je na svoji koži preživela zadnjo svetovno vojno tako rekoč ni več, mladina pa si jo predstavlja, kot kakšno igrico na internetu. Svet je postal razvajen, še posebno v Evropi, delali bi samo še tisto, kar jim najbolj odgovarja, znoja pa že nihče ne pozna, kot so to doživljali še njihovi starši in predniki. Bojim se, da bo nekega dne res počilo in tega ne bo sposoben nihče več zaustaviti. Bo pač, kar bo. Zase se sploh ne bojim, smilijo se mi le naši vnuki, ki za vse, kar se dogaja niso niti najmanj krivi.
samuray1
30. 04. 2017 16.58
-7
Enako kot Yugoslovanski secesionisti...nič plačati in uživati vse privilegije ki jim je omogočila mati Yugoslavija. Le sprenevedanje,zakaj,zakaj. Britanija je zgradila EU,ne pa Romunija,Slo,Albanija... Oni že vejo zakaj zapuščajo EU blaginjo Sloveniji,Mađarski,Bolgariji...
Transformerji
30. 04. 2017 15.39
+6
Naj počakajo na volitve v Nemčiji - če bo zmagala Angela, potem bodo pogajanja resnično težka - Britanija je imela koristi od EU, migrantov pa niso marali. Bo kompenzacija??
marija.marn@gmail.com
30. 04. 2017 17.05
+2
Nebi skodilo tem angležem malo poklekniti in zajokati.
kaslc 1
30. 04. 2017 15.17
+2
takele demokracije,pa to.na irskem v spaniji pa se kod ne bi blo nobenih spopadov,ce bi jim dopustili odcepitev! drugod po svetu pa ti isti zagovarjajo prav odcepitve,poglejte balkan z nami vred,pa rusijo?
Madeni
30. 04. 2017 14.47
+2
Tudi JUGA je še brcala preden jo je vzel HUDIČ..