Tujina

Mavrična parada v senci strahu pred nasiljem?

Split, 05. 06. 2012 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parade ponosa v Splitu se bo udeležilo tudi več ministrov, a ni zato napetost pred dogodkom nič manjša. Bojijo se ponovitve lanskega leta. Da v udeležence ne bi znova leteli stekleni pepelniki in kozarci, pa bodo v soboto ti prepovedani.

Split pred enim letom
Split pred enim letom FOTO: POP TV
Hrvaški inštitut za družbene raziskave je v okviru mednarodne raziskave o družbenih vprašanjih, ki so jo pred kratkim izvedli na Hrvaškem, ugotovil, da slabe tri četrtine Hrvatov in dobrih 60 odstotkov Hrvatic nasprotuje homoseksualnim odnosom.

V Splitu bodo v soboto pripraviili drugo parado ponosa. Prva, lanska, se je končala klavrno, saj so jo morali zaradi nasilja prekiniti. Tega se bojijo tudi tokrat, nasprotniki shoda, med katerimi so številni agresivni homofobi, namreč napovedujejo, da ne bodo sedeli križem rok. Policija je dogodek označila za varnostno izredno občutljivega, med številnimi ukrepi pa je tudi prepoved steklenih kozarcev in pepelnikov na mizah gostinskih lokalov, s katerimi so lani obmetavali udeležence. 

Parade se bo udeležila vrsta ministrov, med njimi notranji Ranko Ostojić in minister za veterane Predrag Matić. Zadnja, ki sta napovedala udeležbo, pa sta zunanja ministrica Vesna Pusić in minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Ivan Vrdoljak. Na ta način želita, kot sta povedala, podpreti boj proti vsaki obliki diskriminacije.

Po besedah ministrice je parada ponosa priložnost, da država pokaže privrženost protidiskriminacijskim zakonom. Nekatere članice Evropske unije, kot je Nizozemska, so namreč že napovedale, da bodo dogajanje pozorno spremljale tudi v luči hrvaškega izpolnjevanja preostalih zavez pri približevanju EU. "Gre za temeljno politično vprašanje, da pri vstopu v EU država pove, da je dovolj nasilja, žalitev in obmetavanja s kamenjem ter da je čas za začetek spoštovanja hrvaških zakonov," je dejal Vrdoljak.

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Thinkstock

Mestne oblasti v Splitu so sicer spremenile prvotno dogovorjeni potek shoda, tako da parada ponosa ne bo potekala na splitskem sprehajališču ob obali, priljubljeni Rivi. Prav na Rivi so lani izbruhnili najhujši spopadi z nasprotniki istospolno usmerjenih oseb, zato je morala policija prireditev, ki jo tudi letos organizira LGBT na Hrvaškem, prekiniti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saloreich
06. 06. 2012 17.28
-1
A sem homofob tudi, če se mi smilijo zaradi te njihove "drugačnosti" ? :)
Nimivseeno
06. 06. 2012 18.57
+2
Nimivseeno
06. 06. 2012 14.31
+2
Živela svoboda.
HomerRuler
06. 06. 2012 15.34
+2
meni ni jasno zakaj potrebujejo parado..vse je kul,samo zakaj parada..
joca steier
06. 06. 2012 15.58
-2
Dollitsch......a veš, da to tudi meni nikoli ni bilo jasno.....nimam nič proti drugače mislečim, drugačnemu spolnemu usmerjenju, ampak zakaj neke parade, neko "kričanje" jaz sem to......tudi razni sektorji (JU, policija, ....) se za uveljavljanje svojih pravic poslužuje pogajanj z vlado.........le zakaj tukaj parada????
Nimivseeno
06. 06. 2012 18.56
-1
Saj sem že enkrat povedal pa so me brisali. Tudi jaz ne vem, zakaj parada, vendar se mi zdi, da zaradi tega, ker hočejo povedat, tu smo, drugačni smo, živimo skupaj v sožitju. Ali bi ti bilo všeč se skrivati celo življenje z ljubljeno osebo, prestrašen na vsakem koraku, da te bodo pretepli in zmerjali?
Nimivseeno
06. 06. 2012 19.01
Pa ne mi sedaj s pedofilijo in zoofilijo. To ni svoboden odnos vseh vpletenih. Včeraj je bil članek, da je mož dovolil ženi na poročno noč, da jo drugi zadovolji in on gleda. To je bila ženina želja. Ti in jaz verjetno ne bi dovolila tega ženi, on je. Kdo si ti, ki bi jim sedaj nekaj prepovedoval in jih zaradi te ljubeznske izkušnje žalil na vsakem koraku? Na isti način hočem razumet tudi homoseksulani odnos. Ni za mene, če pa tebe veseli, se pa imejte radi in živite v miru.
vetrolov
06. 06. 2012 11.32
-2
sem za to, da se pri nas to sranje prestavi na čas pusta ! bolj sodi tja !
Nimivseeno
05. 06. 2012 23.36
+3
Tudi jaz se ne strinjam s tem, da bi se financiralo te parade, socialno ogrožene pa pustilo, da propadejo. Iščimo največjo srečo za največjo množico ljudi. Ker si pa ravno kristjane omenil ... Kristus nam je naročil: Ljubite svoje sovražnike in delajte dobro vsem. Kaj delaš posebnega, če izkažeš dobroto samo tistim, ki tebi izkazujejo dobroto? Bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški oče. Če pa hočemo biti bolj znanstveno naravnani je pa lep primer raziskovanja odnosov v luči darwinizma in iskanje največjega dobrega v računalniški simulaciji tit for tat. (Vir: tit for tat, wikipedia; ali ; Richard Dawkins: Nice Guys Finish First (BBC)
skydreamer
05. 06. 2012 22.36
+10
Ni zrela. Na njihovo srečo. Lani je samo sreča poskrbela da ni nihče stradal na paradi ki je trajala slabih 15min.. Moras pa imeti preklet pogum da sredi Splita ali kateregakoli mesta na hr. prirediš kaj takega.
Slava_Rusiji
05. 06. 2012 21.39
+6
Da vidimo če je hrvaška zrela za EU.
Kritik30
06. 06. 2012 09.35
+6
Sej Slovenija tudi ni zrela, žal. Ni pa to kriterij za vstop v EU.