Tujina

Matkovićeva naj bi denar prejemala samo za potrebe HDZ

Zagreb, 09. 07. 2012 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja hrvaška ministrica brez listnice Bianca Matković je v nadaljevanju sojenja v korupcijskem primeru Fimi-media potrdila, da je iz blagajne HDZ prejemala gotovino na roke. Zanikala pa je, da bi denar vzela za svoje potrebe.

Bianca Matković je bila tesna sodelavka prvoobtoženega v primeru Fimi-media, nekdanjega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja. Med preiskavo so jo omenjali kot eno izmed tistih, ki so redno prejemali denar iz črnega sklada stranke.

Kot je med današnjim pričanjem v nadaljevanju sojenja v korupcijskem primeru Fimi-media pojasnila Matkovićeva, za delo v stranki pogosto niso prejemali dnevnic, temveč pavšale za stroške, račune pa so naknadno pošiljali v računovodstvo. Ti pavšali po besedah Matkovićeve niso zadostovali za vse stroške, zato je morala sama iz svojega žepa plačati bencin in podobno.

Dejala je tudi, da je gotovino vzela le nekajkrat letno, vedno pa za posle, ki jih je opravljala za stranko. Hkrati je zanikala, da bi ji stranka vsak mesec nakazala 8000 kun (nekaj več kot 1000 evrov) dodatkov k plači.

Obtoženi v primeru Fimi Media
Obtoženi v primeru Fimi Media FOTO: POP TV

Je pa Matkovićeva potrdila, da je imela na podlagi odločitve vodstva HDZ denar stranke na voljo za nakup dragih oblek. Ob tem je sicer dodala, da so poleg nekaj državnih uradnikov iz vrst HDZ podobno ugodnost "nakupa delovnih oblek" imeli tudi številni posamezniki, zaposleni v stranki, kot so tajnice ali vozniki.

Čeprav je namestnica direktorja volilne kampanje HDZ leta 2007, je Matkovičeva danes dejala, da ni vedela za povezave z oglaševalsko agencijo Fimi-media, preden so o aferi začeli poročati hrvaški mediji.

Pričanje Matkovićeve je posebej razburilo nekdanjo glavno računovodkinjo HDZ Branko Pavošević, ki je prav tako med obtoženci. Pavoševićeva je namreč preiskovalcem predstavila sezname oseb, ki so prejemale denar iz črnih skladov HDZ, med njimi pa je bila tudi Matkovićeva.

Današnja priča je sicer povedala tudi, da so bili vsi člani predsedstva HDZ seznanjeni s finančnim poslovanjem stranke in da bi lahko izvedeli, kako in zakaj je stranka porabila denar. Te trditve Matkovićeve se nekoliko razlikujejo od prejšnjih prič, ki so povedale, da finančna poročila niso bila na voljo članom predsedstva.

Poleg Sanaderja in Pavoševićeve ter še štirih oseb tožilstvo tudi HDZ kot pravno osebo bremeni odtujitve najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetjih in ministrstev preko oglaševalske agencije Fimi-media.

Sojenje bodo nadaljevali v torek, ko bo pričala nekdanja glavna računovodkinja HDZ Marica Glavaš, ki je na tem položaju nasledila Pavoševićevo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.